Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 76 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: čtv 13.12.2018 10:38 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 6.3.2014
Příspěvky: 297
Cau, nemas tam prosim te i upravu podsviceni prez tranzistor BS170? Nemizu nikde najit kam ho zapojiz. A taky se ti ta Rhino v radiu tak nafoukla?


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: čtv 13.12.2018 11:13 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1024
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
Fofan píše:
Cau, nemas tam prosim te i upravu podsviceni prez tranzistor BS170? Nemizu nikde najit kam ho zapojiz. A taky se ti ta Rhino v radiu tak nafoukla?


Jo, podsvícení přes tranzistor je další věc, co chci ještě udělat/zkusit, takže tohle tam není. Rhino (zatím) nafouklá není.
Ještě zkusím přidat vibrace. :)

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: čtv 13.12.2018 13:18 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.1.2010
Příspěvky: 1010
Bydliště: PN - SK
snad pomoze foto z mojej upravy

Příloha:
P1080443.jpg
P1080443.jpg
[ 95.13 KiB | Zobrazeno 1457 krát ]



Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 13.12.2018 14:46 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 6.3.2014
Příspěvky: 297
Muzu poprosit o detailnejsi foto zapojeni BS170?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 13.12.2018 16:59 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1024
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
olisoft píše:
snad pomoze foto z mojej upravy

Příloha:
P1080443.jpg


Tohle je řešení, které se mi líbí víc jak ta bambula na konektoru. Předpokládám, že stačí libovolný dostatečně dimezovaný N-kanál FET... (a při troše zlé vůle i std PNP s odporem na bázi, ne?)
Jaké napětí/proudy potřebuje to podsvícení?
Předpokládám, že tím FETem se řídí i intenzita. Jo?

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pát 14.12.2018 10:30 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.1.2010
Příspěvky: 1010
Bydliště: PN - SK
podsvietenie ide na 5V, v mojom pripade 1kOhm odpor, ale pouzivam tam iny modul, nie ten z HK.
Co sa tyka regulacie ani neviem, uz davno som sa s T9x nehral :)

original obrazok v plnom rozliseni (klik na nahlad):
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 15.12.2018 15:17 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1024
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
Tak jsem přidal FET na řízení podsvětlení. Funguje to pěkně. Intenzitu to neumí.
Ještě jsem přicvaknul prodloužení toho třípolohového přepínače. Viz poslední fotka z alba.

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: sob 15.12.2018 20:47 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1024
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
Kam se má vlastně připojovat ten vibrační motorek? Pochopil jsem správně, že na reproduktorový výstup?

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: sob 15.12.2018 20:51 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 6.3.2014
Příspěvky: 297
O tom sem jeste neslysel, myslim zr ani ok-rimr o tom nepise nansvych strankach ale mrkni tam ;-) Me by spis zajimat ten FET, ja s timhle fakt nemam zkusenosti, muze mi to jeste nekdo podrobneji vysvetlit? Mam to klasicky podsviceni z hk a funguje, ale chtel bych ho ridit prez openTx, koupil sem bs170 ale nevim poradne kam presne ho zapojit a zda pouzit jeste nejaky ten odpor


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 15.12.2018 22:50 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1024
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
Fofan píše:
O tom sem jeste neslysel, myslim zr ani ok-rimr o tom nepise nansvych strankach ale mrkni tam ;-) Me by spis zajimat ten FET, ja s timhle fakt nemam zkusenosti, muze mi to jeste nekdo podrobneji vysvetlit? Mam to klasicky podsviceni z hk a funguje, ale chtel bych ho ridit prez openTx, koupil sem bs170 ale nevim poradne kam presne ho zapojit a zda pouzit jeste nejaky ten odpor


Když se podíváš na https://www.gme.cz/data/attachments/dsh.213-008.2.pdf , tak vidíš obrázek a značku toho tranzistoru.

Funguje jako spínač. Spíná se napětím přivedeným na G proti S. Když je na G napětí (dostatečné), tak nožičky D a S jsou prakticky spojené.

Podsvícení z HK jsem měřil a zůstává na něm +- 3V. Potřebuješ proud +- 20 mA, takže bude potřeba 100 Ohm odpor, pokud budu brát napájení 5V, co je na desce. Klidně i víc (150 Ohm), bude to svítit "decentněji" Případně trimr a doladit. Jak jsem psal ovládat intenzitu T9x Firmware neumí (nebo jsem to nenašel*).

Pak už jen do tohoto obvodu přidat to podsvícení. Konkrétně.

S dovolením jsem použil obrázek od olisoft.
Modře zakroužkované jsou 0V, červeně +5V a fialový čtvereček je ovládací signál.

Já jsem vzal FET, a nožičkou, která je v manuálu označená jako S, jsem připájel přímo na desku na 0V (já jsem zvolil místo, které je pod levým horním rohem přidaného bílého konektoru (od olisoft)). FET tak drží a čouhají mu další dvě nožičky. Na prostřední nožičku FETu (G), naletovat drátek, který se přímo spojí s tím místem vpravo dole u mikroprocesoru (fialový čtvereček). Trochu zaizolovat se spoje můžou, ale izoluje to celkem dobře polohou - zkrátil jsem tranzistoru nožičky, aby byla konstrukce tužší..
Rozkuchal jsem původní napájecí chuchvalec a odpájel z něj červeý a černý drátek napájení podsvícení. Samotnou propojku, ze které se původně podsvícení živilo jsem vytáhnul a původní konektor zastrčil tam, kde má být. Takže mi zbyla jakási "prodlužka" na 6 drátků, kde je na jedné straně malý plošňák s 0,5 kOhm odporem a dvěma ploškami pro napájení podsvícení (jestli to někdo chcete, leží mi to nastole).

Na zbylou nožičku FET (D) se připájí (všechno jsem to pájel) černý drátek od podsvícení. Na červený drátek podsvícení se připájí odpor a pokud odpor dosáhne, tak připájet na nějaké místo označené červeným kolečkem, pokud nedosáhne prodloužit drátkem. Nepochybuju, že míst s +5V je víc, jak jsem nakreslil, ale zrovna na ty, co jsem označil se to celkem dobře pájí. A je hotovo. Ještě jsem drátky přilepil izolepou, až neplandají. Pokud tam bude jen odpor, tak on nemá vlastní izolaci, tak je dobré ho zaizolovat. Klidně jen izloačkou. Já jsem tu měl smršťovačky.

Ještě se nevyděste, pokud vysílačka hned nesvítí, std je tam tuším nastavené, že se má vypínat po 0s, tudíž nesvítí.

Je taky možné zaměnit to, kde je podsvícení a odpor, pokud by to bylo výhodné vzhledem k místu a vedení drátků.
---------
* nožičky atmelů umí regulaci střídou (PWM), tak to mohli použít, ale nevím, jestli zrovna vybraná nožička tohle umí.


Přílohy:
deska.JPG
deska.JPG
[ 95.4 KiB | Zobrazeno 1222 krát ]


_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)
Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: sob 15.12.2018 23:16 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 6.3.2014
Příspěvky: 297
Tohle je presne navod pro me: tohle sem tohle tam a je to :-) Moc dekuju za vycerpavajici postup, hned jak to pujde tak na to vlitnu. Mam sice original flysky fs-th9x ale je to temer stejny. Porad si rikam ze to vymenim za frsky (x-lite, litam koptery) ale nejak s timhle radiem porad nemam problem, az teda na velikost a vahu, sem spokojenej.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 16.12.2018 10:07 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1024
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
Tak vibrace, pokud budou shodné jako u T9xR, tak je potřeba trefit pin 43 na procesoru. Viz https://flyingforfun.weebly.com/turnigy-9xr.html
Je tam schema s bipolárním NPN, ale FET se stejného úkolu zhostí naprosto stejně jako to bylo u podsvícení (navíc se ušetří 2 odpory)...

Jestli s tím máte někdo zkušenosti, tak poraďte, jinak to asi odpoledne vyzkouším.

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 16.12.2018 14:51 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1024
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
Tak je to skutečně pin 43 (https://flyingforfun.weebly.com/uploads ... 7_orig.jpg) tohle není můj obrázek, ale je to ten správný pin.
Na test jsem tomu vyrobil dost dlouhé drátky, tak to uvnitř vysílačky nevypadá úplně překrásně, ale funguje to.
Doma jsem našel jakýsi vibrátorek, tak jsem ho použil. Při srovnání s X9D má nalezený vibrátorek dost těžkou kotvičku, možná by stálo za to ji nějak odlehčit, ale je to tak malinké, že se mi do toho nechtělo.
Ale funguje to pěkně. Možná, jak je ta kotvička těžká, tak je méně poznat regulace intenzity. Ale i tak to funguje.

Problém trochu je, že se nedá použít 5V na napájení desky s procesorem (tak jako u podsvícení). Při rozběhu má motor takový odběr, že spolehlivě poklesne napětí a celý procesor se restartuje - což není u vysílačky s modelem ve vzduchu nic, co byste chtěli. Kondenzátor na rozběh tam je, ale nestačí.

Takže napájení je opět z baterky, znovu jsem použil zmíněný "chuchvalec", co byl původně na napájení podsvícení, trochu zmenšil omezovací odpor.

Vibrátorek jsem přilepil oboustrannou páskou nazrcadla (trochu pěnovka) a zapatlal tavným lepidlem. Tak snad bude držet. Když ne, rychle se to zjistí. :)

Zapojení je prakticky totožné se zapojením podsvícení, akorát místo podsvícení je motorek, živí se to přímo z baterky (FET vydrží 60V, takže OK) a odpory jsou tam +-250 Ohm. Jsou tam 100 + 150 1/4W, ale vzhledem k frekvenci provozu motoru se stihnout pohodlně odchladit.

Ještě jsem si uvědomil, že jsem tam zapomněl diodu na motor. Přemýšlím, jestli to bude vadit. FET ochrannou diodu má, u zbytku mě nenapadá, co by se mohlo stát. Asi to tak zatím nechám. Budu to chvíli testovat, uvidíme.

Tož tak, víc T9x vylepšovat nehodlám. Už jsem si pohrál dost. Takže vysílačka je k mání. Nejvyšší nabídka vyhrává. :mrgreen:

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pon 31.12.2018 16:52 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1024
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
Zkouším na T9X multiprotocol modul (JP 4IN1 nebo ekvivalent) v "serial" módu. Tedy aby se nemusel protokol vybírat otáčením knoflíku (nebo ty mrňavé varianty správným nastavením pák při startu).

Funguje 4IN1 modul někomu s OpenTX na T9x? Zkoušel jsem hledat snad všude a buď se odkazují na OpenTx 2.2, který sice funguje se zmíněným modulem, ale není dostupný pro T9X, nebo se odkazují na ER9x. Er9X jsem zkusil a skutečně ten modul s tímhle FW funguje. Akorát někomu by se mohlo hodit, že OpenTx je i česky a umí tvořit/upravovat modely v PC.
Taky se mi zdá OpenTx proti Er9x malinko přehlednější, ale může to být jen proto, že s tím OpenTx dělám trochu déle. Jinak při rychlém seznámení jsou Er9x a OpenTx dost podobné. Er teda nemá 17-ti bodovou křivku, ale kdo ji potřebuje, žejo. :)

Jestli jsem dané téma přehlédl někde na zdejším fóru, tak se omlouvám a prosím o navedení.

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pon 14.01.2019 13:23 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1024
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
LUA: viewtopic.php?f=38&t=80527&start=945#p1439210

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 76 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz