Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Spínač na 50 metrů
PříspěvekNapsal: pát 26.04.2024 22:34 
Administrátor serveru
Administrátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 25.4.2003
Příspěvky: 10844
Bydliště: Praha Hloubětín ČR
Obrázky: 266
Blog: Zobrazit blog (3)
Potřeboval bych, zda někdo nezahlédl a nedoporučil dálkový spínač. Potřebuji spínat světla u pylonu a operátora bych raději měl tak 50 metrů daleko. Ideálně nějaká sada spínací tlačítko a spínací modul. Pokaždé odvíjet 50 vodiče se mi nechce.

Chvilku jsem hledal, ale nic co by mě přesvědčilo, že bude fungovat jsem nenašel. Předem díky.


Přinejhorším vykuchám nějakou modelářskou vysílačku, ale to mi přijde jako trochu extrémní.


Ideální stav je: dokud držím tlačítko = světlo svítí.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínač na 50 metrů
PříspěvekNapsal: pát 26.04.2024 23:39 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.5.2008
Příspěvky: 12907
Bydliště: praha 5
TomasC píše:
.


Přinejhorším vykuchám nějakou modelářskou vysílačku, ale to mi přijde jako trochu extrémní..



Ale zase to bude fungovat spolehlivě.

Jen je otázka jestli to bastlit z něčeho šuplikového nebo to koupit hotové.
l. https://profimodel.cz/cs/pakove/66491-m ... 6cQAvD_BwE


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínač na 50 metrů
PříspěvekNapsal: pát 26.04.2024 23:46 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 4787
Bydliště: SK Bratislava
Ta sak wifi nie? ESP8266, http programovat zjavne vies, mas to za chvilu a naprogramujes co chces :mrgreen:

tu mas priklady:

https://www.youtube.com/watch?v=52Jo_iNp3KE

https://www.youtube.com/watch?v=EV7WrIAZQbw


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínač na 50 metrů
PříspěvekNapsal: sob 27.04.2024 2:43 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 7537
Bydliště: ČR
Obrázky: 8
● @TomasC Viděl bych to na klíčenku 433 MHz. Nepíšeš napětí a proud 1) Světlo 2) Napájení 433 MHz RX. Trochu potíž může být Držím = Svíti, většina má filosofii Stiskem-Zapni / Stiskem-Vypni. Různá ovládání světel 230V, zásuvek a pohonů.
● Držím On / Pustím Off Splňuji bezdrátové zvonky. Verze bateriový a místo zvonku spínat Modul (reléový nebo polovodičový. Např.: Domovní zvonky „bezdratovy bateriovy“
● Tohle používáme Bezdrátový zvonek - síťový BZ11-bílá Obdoba BZ-11 je na dvě tužky nebo AD05-JACK Bezdrátový bateriový zvonek BZ10-1, 3V, 2ks AA 3V pro RX přes step-downt z DC zdroje pro světla
● Poslední šlágr jsou (dražší) zvonky s tlačítky bez baterií. Např.: zvonek s bezbateriovým tlačítkem ST-955, 542,- Kč /-/ Bezdrátové mini tlačítko DELIGHT 55390B Kinetic
Bezdrátový zvonek do zásuvky 230V + 2x tlačítko IP44 (na principu dynama), 960,- Kč


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínač na 50 metrů
PříspěvekNapsal: sob 27.04.2024 6:17 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 27.12.2013
Příspěvky: 106
Bydliště: Plzeň
Obrázky: 4
Co zkusit nějaký modul na 868 MHz + nějaký modul s relé... ? Zkoušíme teď Meshtastic s moduly od Lilygo a fungují super. U Lásky asi seženeš komplet projekt https://www.laskakit.cz/868mhz/
M.

_________________
historickemodely.cz
QUEEN BEE 1950,ORION 1943,ADMIRÁL,RED RIPPER 1940,SOKOL,HURIKÁN 1940...


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínač na 50 metrů
PříspěvekNapsal: sob 27.04.2024 7:42 
Mazák
Mazák

Registrován: 4.7.2012
Příspěvky: 2732
Bydliště: Havířov
Obrázky: 0
Mám doma jedno dálkové ze stavebnice, co jsem kdysi dělal. Je to ale spíše pro centrální zamykání, tak nevím jestli by to jelo i na 50m. Kdyby jste měl zájem, mohu vyzkoušet.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínač na 50 metrů
PříspěvekNapsal: sob 27.04.2024 10:42 
Mazák
Mazák

Registrován: 16.1.2013
Příspěvky: 1186
TomasC píše:
Potřeboval bych, zda někdo nezahlédl a nedoporučil dálkový spínač. Potřebuji spínat světla u pylonu a operátora bych raději měl tak 50 metrů daleko. Ideálně nějaká sada spínací tlačítko a spínací modul. Pokaždé odvíjet 50 vodiče se mi nechce.
Chvilku jsem hledal, ale nic co by mě přesvědčilo, že bude fungovat jsem nenašel. Předem díky.
Přinejhorším vykuchám nějakou modelářskou vysílačku, ale to mi přijde jako trochu extrémní.
Ideální stav je: dokud držím tlačítko = světlo svítí.

Mám v práci použitý stavebnice od Flajzara, č119 - v.D.O. 434MHz - existzovaly verze s různým počtem kanálů a i hotovka. Moduly to má od Aurelu - https://www.soselectronic.com/cz/produc ... mdil-50291 a Aurel Rx Bc NBk https://www.tme.eu/cz/details/bc-nbk/moduly-rf/aurel/
Běží mi to minimálně 10 let, nikdy nebyl sebemenší problém s spolehlivostí a to i v zarušeným průmyslovým prostoru. Běží to denně, xx sepnutí.
Dosah s původníma anténama - nějakých 100m venku + cca 50 m přes několik zdí (až 50cm silných) a 3x plechovou halu. Takže na venku - násobně víc.
Stavebnice už se nedělá, ale kdybys někde narazil na zapomenutý kus, tak to funguje skvěle. To samý - i jiné věci s těmito moduly, budou fungovat dobře.
Akorát - řekl bych, má to nepatrnou prodlevu, já jí neměřil, mě je jedno (malý zpoždění mi nevadí), ale pocitově bych řekl, že pro trénink na bázi to vadit nebude - a je furt stejná.
Když by bylo třeba, tak můžu oscacnnovat návod - je v něm i schéma, mám pocit, že to kdysi snad vyšlo i v amaru.
Jinak zkoušel jsem tehdy i jiný všelijaký čínský chůvičky a a remote klíčenky, a nenarazil jsem na pro mě použitelnou - buď to nemělo dosah a nebo to nebylo odolný vůči měničům (rušení) a nebo to žralo baterky jako tank (to ale neznamená, že aktuálně to nemůže být jiný).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínač na 50 metrů
PříspěvekNapsal: sob 27.04.2024 10:43 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 7537
Bydliště: ČR
Obrázky: 8
● Laskakit má i tři moduly pro 2.4 GHz. Ten nejdražší Long Range až 5 000 m , 500mW. Jsou to trasciever_y, (tedy TX RX v jednom), takže do proti je totéž. Láce těch levnějších je neuvěřitelná https://www.laskakit.cz/2-4ghz/
● O něco výš jsem zmiňoval "bez bateriová tlačítka - princip dynamo" pro "bezdrátové zvonky", nejspíš vysílají povel s krátkým trváním, po vygenerování náboje stisknutím. S principem: Svítí - Dokud držím by u nich mohl být problém.
● Typy zvonků s vestavěným reléovým spínačem Domovní zvonek s mini kontaktním relé RF bezdrátové přepínače3.7v4.2v5v6v7.4v9v12v 433 ((MHz)
Doorbell Power Saving Mini Relay Contact RF Wireless Switches3.7v4.2v5v6v7.4v9v12v 433 Smart Home Small Tiny Remote Switches ASK


Naposledy upravil guchar dne sob 27.04.2024 12:14, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínač na 50 metrů
PříspěvekNapsal: sob 27.04.2024 10:51 
Mazák
Mazák

Registrován: 16.1.2013
Příspěvky: 1186
ještě co se týče odběru - vysílač mám z dvou AA tužkovek, slušný vydrží minimálně dva roky, přijímač mám jako pager do kapsy, místo rele optron, spíná piezopípák (spíš sirénu). Npaájení jednou lionkou přes modul vykuchaný z jednočlánkový usb powerbanky - běží spolehlivě víc než den, dva dny spíš ne. Použití - každou noc nabíjení přes usb, přes celý den v kapse. Co den to cyklus. Baterka původní (!), ale už je taková horší - tak 60% . Nejvíc na tom samozřejmě žere ten pípák.
Futrál vysílače originál, přijímač vytisklá a nastříkaná krabka z ABS.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínač na 50 metrů
PříspěvekNapsal: sob 27.04.2024 11:01 
Mazák
Mazák

Registrován: 16.1.2013
Příspěvky: 1186
guchar píše:
Laskakit má i tři moduly pro 2.4 GHz. Ten nejdražší Long Range až 5 000 m , 500mW. Jsou to trasciever_y, (tedy TX RX v jednom), takže do proti je totéž. Láce těch levnějších je neuvěřitelná https://www.laskakit.cz/2-4ghz/

doporučovat cokoli bez konkrétní dlouhodobé zkušenosti pouze podle toho, co kdo kde najde googlem na ynternetu :roll: je zcela na pikaču - protože to může a taky nemusí fungovat.
Mj, na 2,4 GHz o to víc - kdysi jsem třeba zkoušel moduly ESP 8266 - a byly naprosto k nepoužití v "nečistým" prostředí , když vedle sepnul stykač nějakou větší indukční zátěž - úplně to lehlo 8O - pomohl akorát restart (odpojit a připojit na napětí).
To samý se mj. týká i zigbee - dosah obvykle menší než je deklarovaný, odolnost vůči jiskření (obecně rušení) vedle víc než problematická - pomůže jedině přemístění dostatečně daleko od zdroje rušení a pečlivý výběr chipsetu a návrhu desky modulu (samozřejmě venku to asi bude fungovat lépe).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínač na 50 metrů
PříspěvekNapsal: sob 27.04.2024 11:15 
Mazák
Mazák

Registrován: 16.1.2013
Příspěvky: 1186
jo a našel jsem i ten konkrétní modul, co jsem zkoušel a není vůči tomu rušení odolný - jak v napájení, tak i vzduchem - tj. při napájení z baterky - ale pak je to neporovnatelně lepší.
https://allegro.cz/nabidka/wifi-modul-w ... 2679787684


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínač na 50 metrů
PříspěvekNapsal: sob 27.04.2024 12:24 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 7537
Bydliště: ČR
Obrázky: 8
● @MPml Mnou vyzkoušený typ (vyžadující úpravu: Vestavění vhodného silového spínacího modulu) je v "sob 27.04.2024 2:43" Pokud citovaný typ nebude tazateli vyhovovat, je na něm zda zkusí i jinou možnost.
● Třeba TomasC sdělí vybraného favorita. Časem i první a pak i dlouhodobější zkušenosti.
● Existují i (ne právě levné) sety do Průmyslového prostředí (s vyšší úrovní rušení). I tak to může být duchařina. A možné nutné experimentování v konkrétních podmínkách. Šikovný amatér (ač holé ruce a metoda pokus omyl) někdy napraví i vady v profi dodaném systému. Někdy stačí malá změna umístění části s RX. Nebo koax. kablík pro vzdálenější anténu. Dost záleží na cestě po které projevující se rušení proniká.


Naposledy upravil guchar dne sob 27.04.2024 13:12, celkově upraveno 2

Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínač na 50 metrů
PříspěvekNapsal: sob 27.04.2024 12:45 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 3833
Bydliště: Řečkovice
Obrázky: 0
Válí se mi tu "střeva" z tohoto. Ale těmi 50m bych si nebyl vůbec jistý. Zkusím, když tak přenechám.

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínač na 50 metrů
PříspěvekNapsal: ned 28.04.2024 18:18 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 12.6.2006
Příspěvky: 59
Bydliště: Nepomucko u Plzně
Na zapínání světla u garáže jsem manželce pořídil kdysi tohle.
https://www.hadex.cz/t335-dalkove-ovlad ... ajeni-12v/
A https://www.hadex.cz/t336-dalkovy-ovlad ... -kanalovy/
a těch 50m by to dát mohlo.
Jeden cvak zapnout,druhej cvak vypnout.
A skoro stejnej systém maj i kluci v práci na jednom stroji,aby u toho furt nemuseli být a kolem 30m v zastavěný oblasti v pohodě.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínač na 50 metrů
PříspěvekNapsal: stř 01.05.2024 14:56 
Administrátor serveru
Administrátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 25.4.2003
Příspěvky: 10844
Bydliště: Praha Hloubětín ČR
Obrázky: 266
Blog: Zobrazit blog (3)
Díky všem za nápady. Velmi inspirativní.

Postupně jsem se doklikal https://flajzar.s17.cdn-upgates.com/b/b ... be37a0.pdf což se mi zdá ideální. Ideální ale není celková cenovka 2000 Kč. Na to opravdu příležitostné použití (2x ročně) je to nepřiměřené.

Zkoumám dál.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz