Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: MANUAL Binary Catamaran 2CH 2.4GHz
PříspěvekNapsal: stř 01.05.2024 19:20 
Mazák
Mazák

Obrázky: 10
● Pokud někoho byl zvědavý na ovládání plachet "katamaran BINARY", může nahlédnout do MANUAL Binary Catamaran 2CH
Joysway 8803V2 Orion 2.4GHz RTR Race-Ready Sailboat Instruction, Step by Step
●● Asi není marné projít i videa k "katamaran BINARY" na youtube. Google (Joysway Binary RC Radio control sailboat yacht catamaran youtube) Demonstrační video s konstantním směrem (a rychlostí) větru ukazuje plynulo jízdu. A bezchybné obraty. Podobně i "Joysway Binary remote control catamaran review" a "joysway binary katamaran unboxing jungfernfahrt am fuschlsee juli 2017 movie".
● To poslední nalezené "DONT BUY Joysway Binary RC Radio control sail boat yacht catamaran" ukazuje potíže s ovládáním. Plavba tak končí převržením katamaránu. Asi důsledek nevhodného řízení a nastavení Řekl bych, že pro zkušeného modeláře, je to ta správná výzva. Změna (před jízdou) nastavení profilů obou plachet je klasicky napínáky na ráhnech.
● Přechod na RC s proporcionálním řízením kormidla nebude problém. Úprava mechaniky řízení plachet servem je už složitější. I když vždy je možnost řídit proporcionální přitažení (po přizpůsobení vodicích kladek) plachet vhodným navijákem.

Přílohy:
wind_katamaran_binary.jpg
wind_katamaran_binary.jpg
[ 130.83 KiB | Zobrazeno 947 krát ]

wind_sail_boat_v01.jpg
wind_sail_boat_v01.jpg
[ 47.92 KiB | Zobrazeno 947 krát ]

Profil Soukromé album  

Předmět příspěvku: Re: MANUAL Binary Catamaran 2CH 2.4GHz
PříspěvekNapsal: pát 03.05.2024 17:36 
Mazák
Mazák

Dnes mi dorazil tady z bazaru od baeruxe.

Velikostně je to samozřejmě hračkoidni velikost, což mě právě vyhovuje kuli skladnosti v autě, navic ho chci upravit pouze na jednu plachtu bez kosatky a žádný vyvazování stěžně, jen zapichnout do trupu stěžen s plachtou připojit servo plachty a hotovo.

Tady na tom bazarovem katamaranu byla na napinaku plachty tenká gumička,podle mého by jeji smysl měl byt v tom eliminovat poryv větru aby se ten katamaran s každym závanem nepřevrátil. Má to smysl nebo je to uplně jedno. Katamaran už jsem měl, ale jedna ku jedný a tam jsem poryv větru citil v ruce.

No v každym připadě zakladni podminku— nesmí to překážet v autě ten podikatamaran splnuje :D
Příloha:
89B9FBF7-772F-4C23-B339-A81565592CA5.jpeg
89B9FBF7-772F-4C23-B339-A81565592CA5.jpeg
[ 74.61 KiB | Zobrazeno 739 krát ]

PříspěvekNapsal: pát 03.05.2024 18:07 
Mazák
Mazák

Obrázky: 10
Být to kdysi tak to doma vyráběli ze dvou odhozených přídavných leteckých nadrží a dvou prken (1:1 na střešní nosič). Ta správná legrace začíná když dostane povodní křídla, pro jízdu s těmi špičatými válci nad hladinou — např.: AquaMarina AIRCAT Nafukovací katamarán 11'0″ ponton

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: ned 05.05.2024 20:37 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

pepin píše:
Dnes mi dorazil tady z bazaru od baeruxe.

Velikostně je to samozřejmě hračkoidni velikost, což mě právě vyhovuje kuli skladnosti v autě, navic ho chci upravit pouze na jednu plachtu bez kosatky a žádný vyvazování stěžně, jen zapichnout do trupu stěžen s plachtou připojit servo plachty a hotovo.

Tady na tom bazarovem katamaranu byla na napinaku plachty tenká gumička,podle mého by jeji smysl měl byt v tom eliminovat poryv větru aby se ten katamaran s každym závanem nepřevrátil. Má to smysl nebo je to uplně jedno. Katamaran už jsem měl, ale jedna ku jedný a tam jsem poryv větru citil v ruce]

Takže chceš předělat plachtu na "swing rig" = pevné oplachtění (otočný celý stěžeň), s dýzou mezi kosatkou a vratiplachtou?
To asi půjde, většina FOOTY takto jezdí. Tu dýzu (rozdíl) nemáme konstantní, většinou jde nějak doladit (zavřít-otevřít), jak si myslíme že je nejlepší...
Příjdeš tak ale o efektní plavbu "na motýla" (pokud nebudeš mít dýzu velkou a nenastane shoda náhod).
Já právě mám BINARY pro studium plavby s klasickým oplachtěním, dokud nedodělám "praotce Footyn", klasiku Opalek :-)

BTW - ta gumička zřejmě dopíná otěž, aby nedocházelo k jejímu zamotání nebo zachycení o ráhno, když je plachta "přefouknuta" a z otěže vlastně uvolněna (tak jsem to nějak pochopil, díky bráško Steve :wink: ).

Ale možná / nejspíš to třeba ještě upřesní naši GURU lodičkáři - SH, Laďous atd.

PříspěvekNapsal: ned 05.05.2024 21:01 
Mazák
Mazák

Bayeux píše:
Takže chceš předělat plachtu na "swing rig" = pevné oplachtění (otočný celý stěžeň), s dýzou mezi kosatkou a vratiplachtou?
To asi půjde, většina FOOTY takto jezdí. Tu dýzu (rozdíl) nemáme konstantní, většinou jde nějak doladit (zavřít-otevřít), jak si myslíme že je nejlepší...
Příjdeš tak ale o efektní plavbu "na motýla" (pokud nebudeš mít dýzu velkou a nenastane shoda náhod).
Já právě mám BINARY pro studium plavby s klasickým oplachtěním, dokud nedodělám "praotce Footyn", klasiku Opalek :-)

BTW - ta gumička zřejmě dopíná otěž, aby nedocházelo k jejímu zamotání nebo zachycení o ráhno, když je plachta "přefouknuta" a z otěže vlastně uvolněna (tak jsem to nějak pochopil, díky bráško Steve :wink: ).

Ale možná / nejspíš to třeba ještě upřesní naši GURU lodičkáři - SH, Laďous atd.

Ještě uvidim, ale pouze jednou plachtou by se to nastrojení hodně zjednodušilo a stejně to bude vzhledem k velikosti jezdit jen tak nějak .

Tak, jak je to originál se velice rád převrací a zapichuje špičkou plováku do vody, taky jsem zvažoval předělat to jako trimaran--uprostřed s větším delším plovákem. Já to hlavně koupil protože je to katamaran a doma na poličce mi to místo fotky připomene dobu, kdy jsem na něm s rodinkou jezdil.

Muj nesplněný sen bylo Tornádo, dokonce jsem se na jedno byl kdysi podívat, ale na živo jsem z toho dostal strach, že s tím by mě už manželka poslala do háje , nikdy by na to nevlezla a sám bych to řídit nemohl, tak jsem to nakonec vzdal, což už dnes i já považuji za jedno z mých rozumných životních rozhodnutí :lol:

Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz

Na starý kolena jsem se zblbnul do serfu, taky dobrý, ale ten pocit, když se zvedne jeden plovák do vzduchu, po tom se mi stýská hodně----jedeš, jedeš trochu rychleji, pak ještě trochu rychleji a najednou letíš, na tom mém ubastleném se dal náklon v poho uhlídat přitahováním plachty, navíc já měl ploutev uprostřed, tak pokud se jooo hodně naklonil, tak v podstatě vyjela ploutev z vody a sklouznul se bokem.

Naposledy upravil pepin dne ned 05.05.2024 21:26, celkově upraveno 1

PříspěvekNapsal: ned 05.05.2024 21:20 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Souhlas - nastrojení je jednodušší - nasadit do trubky otočnou plachtu, zajistit polohu kosatky, otěž od serva - nic víc. Proto tak mám všechny footyny :wink: Nevýhoda - nedá se to za pevnej stěžeň tahat z vody :D

Obecně co jsem viděl a zkusil a vím ze svých footyn - ty malý lodě prostě dost často "rejou vodu čumákem", poměr trupu lodi a plachtoví je extrém a tak na zaďák apod. je to mazec (zvláště třeba Esterel anóbrž Hurvínkův škrpál). Ale díky kýlu se nepřevrátí, to když se asi kousne katamaran - videa napoví...

Ale což - hlavně že TO baví ! :lol:

PříspěvekNapsal: ned 05.05.2024 21:30 
Mazák
Mazák

Bayeux píše:
Souhlas - nastrojení je jednodušší - nasadit do trubky otočnou plachtu, zajistit polohu kosatky, otěž od serva - nic víc. Proto tak mám všechny footyny :wink: Nevýhoda - nedá se to za pevnej stěžeň tahat z vody :D

Obecně co jsem viděl a zkusil a vím ze svých footyn - ty malý lodě prostě dost často "rejou vodu čumákem", poměr trupu lodi a plachtoví je extrém a tak na zaďák apod. je to mazec (zvláště třeba Esterel anóbrž Hurvínkův škrpál). Ale díky kýlu se nepřevrátí, to když se asi kousne katamaran - videa napoví...

Ale což - hlavně že TO baví ! :lol:

Já tam právě nechci tu kostaku, jen jednu trochu větší plachtu i možná trochu nižší, jen ten stěžen přemístit víc dopředu--tak nějak do těžiště když bude chybět kosatka.Ale uvidim, zatím to prvotně nejspíš zprovozním jak to je.

PříspěvekNapsal: ned 05.05.2024 21:41 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Bayeux píše:

Kdybych to měl v ruce, odpovím obratem, ale takto na dálku, když nevidím, odkud a kam gumička vede, se zdržím komentáře.

PříspěvekNapsal: ned 05.05.2024 21:52 
Mazák
Mazák

ladous píše:
Kdybych to měl v ruce, odpovím obratem, ale takto na dálku, když nevidím, odkud a kam gumička vede, se zdržím komentáře.

mě se zdálo, že ta gumička vede od napínáku--serva pro napínání plachy a teoreticky by mohla
pobírat alespon částečně výraznější poryvy větru při kterých se ten RC karavan převrací---určitě a nejspíš nějaký tuning předchozího majitele, právě jsem si říkal, že se tady zeptám, jestli se to používá, nebo to byl jen nějaký pokus který stejně nic neřeší.

PS: je to samozřejmě tak jednoduchý, že není problém to vyzkoušet--zbytečný to ale zkoušet, pokud bych se tady dozvěděl že to je k ničemu.

PříspěvekNapsal: ned 05.05.2024 22:16 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

ladous píše:

Mluvíme o tomto, Laďousi :wink: moje Binary je ve sklepě, jináč bych natočil jak to chodí...

Přílohy:
P_20220430_181427.jpg
P_20220430_181427.jpg
[ 85.32 KiB | Zobrazeno 624 krát ]

PříspěvekNapsal: ned 05.05.2024 22:22 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

pepin píše:
---určitě a nejspíš nějaký tuning předchozího majitele

Nene, to je originál řešení - viz i návod (manual) co máš a co je tu na něj odkaz nahoře, a fotky/videa na YT, a ne náhodou to mám na 2 lodích ze 2 ...

Naposledy upravil Bayeux dne ned 05.05.2024 22:24, celkově upraveno 1

PříspěvekNapsal: ned 05.05.2024 22:23 
Mazák
Mazák

Bayeux píše:
Mluvíme o tomto, Laďousi :wink: moje Binary je ve sklepě, jináč bych natočil jak to chodí...

díky za tu fotku, ted už je mi to jasný, ta gumička jen napíná zadní očko napínáku z trupu aby se s volnou plachtou necouralo to očko ve vodě.

PříspěvekNapsal: pon 06.05.2024 14:27 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

To není kvůli courání ve vodě, ale spíše proto, aby se to někde cestou od serva nezamotalo, když zrovna nefouká.

PříspěvekNapsal: pon 06.05.2024 15:02 
Mazák
Mazák

ladous píše:
To není kvůli courání ve vodě, ale spíše proto, aby se to někde cestou od serva nezamotalo, když zrovna nefouká.

Ok a díky.

PříspěvekNapsal: úte 07.05.2024 12:29 
Mazák
Mazák

tak už jen počkat až začne foukat vítr, RC jsem použil flysky I6, zatím to chci zkusit jen s origo hlavní plachtou a vyrobím si ještě jednu trochu větší, kostakou si to komplikovat zatím nechci.

kam s katamaranem v autě už mám vyřešeno--plovák k motoru, plachta do uložného prostoru pod madraci , doma se mi vejde na reprobernu, tak se na zimu přestěhuje do bytu a já alespon nebudu nervovat že jednou ta reprobedna spadne i s kočkou která na ní v zimě občas leze.

na vodu jsem to dnes dal jen abych zkusil jestli je to na vodě alespon trochu stabilní, což mi přišlo vcelku v pohodě, prostě to není na rozbouřené vlny kde si plovák píchne do vlny a tím se převrátí, na vesnický kačák to bude uplně v pohodě.
Příloha:
92A0F1CE-1593-4C62-9DD4-2C6C830D7C05.jpeg
92A0F1CE-1593-4C62-9DD4-2C6C830D7C05.jpeg
[ 100.99 KiB | Zobrazeno 513 krát ]

stěžen jsem zespodu přišrouboval aby se to za něj dalo zvedat z vody, díry do trupu pro baterii a přijímač vyřešil oboustrankou a černou mističkou od hotovky, zdá se, že by to mohlo fungovat a těsnit.

těžiště plachty budu řešit až za větru na vodě.

Přílohy:
339B19EE-42EF-4650-97D2-6B95CB4203C5.jpeg
339B19EE-42EF-4650-97D2-6B95CB4203C5.jpeg
[ 79.7 KiB | Zobrazeno 513 krát ]

09323A50-637F-4337-B8A1-FB663500552B.jpeg
09323A50-637F-4337-B8A1-FB663500552B.jpeg
[ 129.72 KiB | Zobrazeno 513 krát ]

3CB65A2C-102A-40D7-B7DD-705DEF083F49.jpeg
3CB65A2C-102A-40D7-B7DD-705DEF083F49.jpeg
[ 108.52 KiB | Zobrazeno 513 krát ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další