● Pokud někoho byl zvědavý na ovládání plachet "katamaran BINARY", může nahlédnout do MANUAL Binary Catamaran 2CH ● Joysway 8803V2 Orion 2.4GHz RTR Race-Ready Sailboat Instruction, Step by Step ●● Asi není marné projít i videa k "katamaran BINARY" na youtube. Google (Joysway Binary RC Radio control sailboat yacht catamaran youtube) Demonstrační video s konstantním směrem (a rychlostí) větru ukazuje plynulo jízdu. A bezchybné obraty. Podobně i "Joysway Binary remote control catamaran review" a "joysway binary katamaran unboxing jungfernfahrt am fuschlsee juli 2017 movie". ● To poslední nalezené "DONT BUY Joysway Binary RC Radio control sail boat yacht catamaran" ukazuje potíže s ovládáním. Plavba tak končí převržením katamaránu. Asi důsledek nevhodného řízení a nastavení Řekl bych, že pro zkušeného modeláře, je to ta správná výzva. Změna (před jízdou) nastavení profilů obou plachet je klasicky napínáky na ráhnech. ● Přechod na RC s proporcionálním řízením kormidla nebude problém. Úprava mechaniky řízení plachet servem je už složitější. I když vždy je možnost řídit proporcionální přitažení (po přizpůsobení vodicích kladek) plachet vhodným navijákem.
Přílohy:
wind_katamaran_binary.jpg [ 130.83 KiB | Zobrazeno 947 krát ]
wind_sail_boat_v01.jpg [ 47.92 KiB | Zobrazeno 947 krát ]
Dnes mi dorazil tady z bazaru od baeruxe.
Velikostně je to samozřejmě hračkoidni velikost, což mě právě vyhovuje kuli skladnosti v autě, navic ho chci upravit pouze na jednu plachtu bez kosatky a žádný vyvazování stěžně, jen zapichnout do trupu stěžen s plachtou připojit servo plachty a hotovo.
Tady na tom bazarovem katamaranu byla na napinaku plachty tenká gumička,podle mého by jeji smysl měl byt v tom eliminovat poryv větru aby se ten katamaran s každym závanem nepřevrátil. Má to smysl nebo je to uplně jedno. Katamaran už jsem měl, ale jedna ku jedný a tam jsem poryv větru citil v ruce.
No v každym připadě zakladni podminku— nesmí to překážet v autě ten podikatamaran splnuje
Příloha:
89B9FBF7-772F-4C23-B339-A81565592CA5.jpeg [ 74.61 KiB | Zobrazeno 739 krát ]
Být to kdysi tak to doma vyráběli ze dvou odhozených přídavných leteckých nadrží a dvou prken (1:1 na střešní nosič). Ta správná legrace začíná když dostane povodní křídla, pro jízdu s těmi špičatými válci nad hladinou — např.: AquaMarina AIRCAT Nafukovací katamarán 11'0″ ponton
Registrován: 19.2.2017 Příspěvky: 394 Bydliště: Ruda nad Moravou
pepin píše:
Dnes mi dorazil tady z bazaru od baeruxe.
Velikostně je to samozřejmě hračkoidni velikost, což mě právě vyhovuje kuli skladnosti v autě, navic ho chci upravit pouze na jednu plachtu bez kosatky a žádný vyvazování stěžně, jen zapichnout do trupu stěžen s plachtou připojit servo plachty a hotovo.
Tady na tom bazarovem katamaranu byla na napinaku plachty tenká gumička,podle mého by jeji smysl měl byt v tom eliminovat poryv větru aby se ten katamaran s každym závanem nepřevrátil. Má to smysl nebo je to uplně jedno. Katamaran už jsem měl, ale jedna ku jedný a tam jsem poryv větru citil v ruce]
Takže chceš předělat plachtu na "swing rig" = pevné oplachtění (otočný celý stěžeň), s dýzou mezi kosatkou a vratiplachtou? To asi půjde, většina FOOTY takto jezdí. Tu dýzu (rozdíl) nemáme konstantní, většinou jde nějak doladit (zavřít-otevřít), jak si myslíme že je nejlepší... Příjdeš tak ale o efektní plavbu "na motýla" (pokud nebudeš mít dýzu velkou a nenastane shoda náhod). Já právě mám BINARY pro studium plavby s klasickým oplachtěním, dokud nedodělám "praotce Footyn", klasiku Opalek
BTW - ta gumička zřejmě dopíná otěž, aby nedocházelo k jejímu zamotání nebo zachycení o ráhno, když je plachta "přefouknuta" a z otěže vlastně uvolněna (tak jsem to nějak pochopil, díky bráško Steve ).
Ale možná / nejspíš to třeba ještě upřesní naši GURU lodičkáři - SH, Laďous atd.
_________________ EXminimaketář & El & CO2 maniac dezertující ke kořenům - KHMM.cz; Hitec FLASHman 4 až 8, HTS
Bayeux píše:
Takže chceš předělat plachtu na "swing rig" = pevné oplachtění (otočný celý stěžeň), s dýzou mezi kosatkou a vratiplachtou? To asi půjde, většina FOOTY takto jezdí. Tu dýzu (rozdíl) nemáme konstantní, většinou jde nějak doladit (zavřít-otevřít), jak si myslíme že je nejlepší... Příjdeš tak ale o efektní plavbu "na motýla" (pokud nebudeš mít dýzu velkou a nenastane shoda náhod). Já právě mám BINARY pro studium plavby s klasickým oplachtěním, dokud nedodělám "praotce Footyn", klasiku Opalek
BTW - ta gumička zřejmě dopíná otěž, aby nedocházelo k jejímu zamotání nebo zachycení o ráhno, když je plachta "přefouknuta" a z otěže vlastně uvolněna (tak jsem to nějak pochopil, díky bráško Steve ).
Ale možná / nejspíš to třeba ještě upřesní naši GURU lodičkáři - SH, Laďous atd.
Ještě uvidim, ale pouze jednou plachtou by se to nastrojení hodně zjednodušilo a stejně to bude vzhledem k velikosti jezdit jen tak nějak .
Tak, jak je to originál se velice rád převrací a zapichuje špičkou plováku do vody, taky jsem zvažoval předělat to jako trimaran--uprostřed s větším delším plovákem. Já to hlavně koupil protože je to katamaran a doma na poličce mi to místo fotky připomene dobu, kdy jsem na něm s rodinkou jezdil.
Muj nesplněný sen bylo Tornádo, dokonce jsem se na jedno byl kdysi podívat, ale na živo jsem z toho dostal strach, že s tím by mě už manželka poslala do háje , nikdy by na to nevlezla a sám bych to řídit nemohl, tak jsem to nakonec vzdal, což už dnes i já považuji za jedno z mých rozumných životních rozhodnutí
Na starý kolena jsem se zblbnul do serfu, taky dobrý, ale ten pocit, když se zvedne jeden plovák do vzduchu, po tom se mi stýská hodně----jedeš, jedeš trochu rychleji, pak ještě trochu rychleji a najednou letíš, na tom mém ubastleném se dal náklon v poho uhlídat přitahováním plachty, navíc já měl ploutev uprostřed, tak pokud se jooo hodně naklonil, tak v podstatě vyjela ploutev z vody a sklouznul se bokem.
Naposledy upravil pepin dne ned 05.05.2024 21:26, celkově upraveno 1
Souhlas - nastrojení je jednodušší - nasadit do trubky otočnou plachtu, zajistit polohu kosatky, otěž od serva - nic víc. Proto tak mám všechny footyny Nevýhoda - nedá se to za pevnej stěžeň tahat z vody
Obecně co jsem viděl a zkusil a vím ze svých footyn - ty malý lodě prostě dost často "rejou vodu čumákem", poměr trupu lodi a plachtoví je extrém a tak na zaďák apod. je to mazec (zvláště třeba Esterel anóbrž Hurvínkův škrpál). Ale díky kýlu se nepřevrátí, to když se asi kousne katamaran - videa napoví...
Ale což - hlavně že TO baví !
_________________ EXminimaketář & El & CO2 maniac dezertující ke kořenům - KHMM.cz; Hitec FLASHman 4 až 8, HTS
Bayeux píše:
Souhlas - nastrojení je jednodušší - nasadit do trubky otočnou plachtu, zajistit polohu kosatky, otěž od serva - nic víc. Proto tak mám všechny footyny Nevýhoda - nedá se to za pevnej stěžeň tahat z vody
Obecně co jsem viděl a zkusil a vím ze svých footyn - ty malý lodě prostě dost často "rejou vodu čumákem", poměr trupu lodi a plachtoví je extrém a tak na zaďák apod. je to mazec (zvláště třeba Esterel anóbrž Hurvínkův škrpál). Ale díky kýlu se nepřevrátí, to když se asi kousne katamaran - videa napoví...
Ale což - hlavně že TO baví !
Já tam právě nechci tu kostaku, jen jednu trochu větší plachtu i možná trochu nižší, jen ten stěžen přemístit víc dopředu--tak nějak do těžiště když bude chybět kosatka.Ale uvidim, zatím to prvotně nejspíš zprovozním jak to je.
ladous píše:
Kdybych to měl v ruce, odpovím obratem, ale takto na dálku, když nevidím, odkud a kam gumička vede, se zdržím komentáře.
mě se zdálo, že ta gumička vede od napínáku--serva pro napínání plachy a teoreticky by mohla pobírat alespon částečně výraznější poryvy větru při kterých se ten RC karavan převrací---určitě a nejspíš nějaký tuning předchozího majitele, právě jsem si říkal, že se tady zeptám, jestli se to používá, nebo to byl jen nějaký pokus který stejně nic neřeší.
PS: je to samozřejmě tak jednoduchý, že není problém to vyzkoušet--zbytečný to ale zkoušet, pokud bych se tady dozvěděl že to je k ničemu.
pepin píše:
---určitě a nejspíš nějaký tuning předchozího majitele
Nene, to je originál řešení - viz i návod (manual) co máš a co je tu na něj odkaz nahoře, a fotky/videa na YT, a ne náhodou to mám na 2 lodích ze 2 ...
Naposledy upravil Bayeux dne ned 05.05.2024 22:24, celkově upraveno 1
tak už jen počkat až začne foukat vítr, RC jsem použil flysky I6, zatím to chci zkusit jen s origo hlavní plachtou a vyrobím si ještě jednu trochu větší, kostakou si to komplikovat zatím nechci.
kam s katamaranem v autě už mám vyřešeno--plovák k motoru, plachta do uložného prostoru pod madraci , doma se mi vejde na reprobernu, tak se na zimu přestěhuje do bytu a já alespon nebudu nervovat že jednou ta reprobedna spadne i s kočkou která na ní v zimě občas leze.
na vodu jsem to dnes dal jen abych zkusil jestli je to na vodě alespon trochu stabilní, což mi přišlo vcelku v pohodě, prostě to není na rozbouřené vlny kde si plovák píchne do vlny a tím se převrátí, na vesnický kačák to bude uplně v pohodě.
Příloha:
92A0F1CE-1593-4C62-9DD4-2C6C830D7C05.jpeg [ 100.99 KiB | Zobrazeno 513 krát ]
stěžen jsem zespodu přišrouboval aby se to za něj dalo zvedat z vody, díry do trupu pro baterii a přijímač vyřešil oboustrankou a černou mističkou od hotovky, zdá se, že by to mohlo fungovat a těsnit.
těžiště plachty budu řešit až za větru na vodě.
Přílohy:
339B19EE-42EF-4650-97D2-6B95CB4203C5.jpeg [ 79.7 KiB | Zobrazeno 513 krát ]
09323A50-637F-4337-B8A1-FB663500552B.jpeg [ 129.72 KiB | Zobrazeno 513 krát ]
3CB65A2C-102A-40D7-B7DD-705DEF083F49.jpeg [ 108.52 KiB | Zobrazeno 513 krát ]
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 10 návštevníků
Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru