Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 40 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: stř 01.07.2020 9:10 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 26.3.2019
Příspěvky: 29
Jo, ale našel jsem na té kartě Log z jednoho s posledních letů s tímto modelem/přijímačem, přikládám ho, a co mně znepokojuje je , že v logu je párkrát i "0" , hlavně ve větších výškách.
Honza


Přílohy:
00001596.csv [233.79 KiB]
29 krát
Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: stř 01.07.2020 11:22 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 5.1.2007
Příspěvky: 9295
Bydliště: Trenčianska Turná
Obrázky: 0
Honza323 píše:
Jo, ale našel jsem na té kartě Log z jednoho s posledních letů s tímto modelem/přijímačem, přikládám ho, a co mně znepokojuje je , že v logu je párkrát i "0" , hlavně ve větších výškách.
Honza
Minimalna vzdialenost prijimaca ma byt 40cm.

_________________
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: stř 01.07.2020 12:02 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 26.3.2019
Příspěvky: 29
No jo, ale na tom Logu z letu jsou ty nuly ve výškách okolo 422 m a jen tam 1x probliknou, to že jsou dvě za sebou je zdvojení zápisu dané nastavením volitelného intervalu 1s nebo 2s telemetrie při párování přijímače, jak jsem se mezitím dočetl.
I ta záhada ze zkušebního logu z dnešního rána, kde byly samé nuly u položky "receiver status" se mezitím vyjasnila, neměl jsem spárovaný ten zkušební přijímač i když jsem si myslel že mám. Teď jsem to opravil a už to bylo v pořádku.
Každopádně díky graup15 jsem se alespoň posunul o něco dál v poznání svého vysílače - zlatý Mars 40 MHz a špagomatik-to bylo táááááák snadný.
Honza


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 01.07.2020 20:40 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 2.5.2003
Příspěvky: 7427
Obrázky: 1
Blog: Zobrazit blog (25)
No až se dostaneš k tomu,že budeš honit duchy na S-Bus 2, tak třeba pomůžeš zase ty mně.
:-) :-)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: stř 15.07.2020 9:32 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 4.12.2003
Příspěvky: 429
Co se týče původního tématu a potřeby dvou Rx Futaba v jednom modelu. Nejdříve popíšu techniku řešení a pak smysluplnost řešení.

Pro běžného uživatele je jednou možností slinkování dvou přijímačů se stejným rozsahem kanálů a křížné rozdělení serv na ovládané plochy. V případě výpadku jednoho Rx prostě nebudou fungovat serva přípojená k nefunkčnímu Rx. Druhou možností je opět slinkování dvou ovšem v režimu dual, dojde tak k navázání pořadí kanálů, např. první 1-8 a druhý 9-16, což je jediný rozdíl vůči předcházejícímu řešení.

Pokročilý uživatel musí použit nějakou podobu s.bus multiplexeru, který přepíná aktivní Rx dle parametru signal quality (0,1,2,3) s tím, že jeden Rx je vždy primární, v případě výpadku dojde k přepnutí na sekundární, některé multiplexery podporují až 4 Rx. Tedy fakticky vždy funguje příjem jen z jednoho Rx. S.bus multiplexer je součástí různých rozvodných systémů, vyrábí více výrobců, žádný není od Futaby a žádný se asi nevleze do F5J (možná ten od frsky nebo x10 od xps). Výsledkem je to, že jsou vždy řízena všechna serva, i když dojde k výpadku přijímače.

Smysluplnost dvou a více Rx - u Futaby se jedná spíše o placebo efekt. Používám v modelech jeden FASST nebo FASSTest Rx roky, mám nalétáno opravdu mnoho mnoho hodin, počet fatálních výpadků Rx je čistá 0. Počet snížení kvality signálu v logu, je asi v desítkách na 100 h, nikdy však pod 50 % během letu, což znamená, že se model stále řídí. Důležitější parametr ale je, že snížení kvality na tuto hodnotu mi zatím nikdy netrvalo déle než 0,5 s. Létám hlavně benzínové obří akrobaty, které opravdu rezonují, v současnosti jsou plné uhlíku, stíní také rozměrné tlumiče podél třetiny trupu, rušení od zapalování atd. a to je pro provoz Rx opravdu nepřátelské prostředí. Výpadky jsou vždy spojeny jenom a pouze s orientací antén, prostě nesmí dojít k tomu, aby byla anténa Tx a Rx souose (anténa nesmí ukazovat na model) a druhá anténa Rx nějak více nebo méně stíněná, proto mají bý aktivní části antén v úhlu 90 stupňů. A proto ten, kdo to nedělá, měl zatím jen štěstí. Orientace antén u dvou Rx, pokud někdo potřebuje to placebo, se dělá tak, aby antény pokryly 3D bázový systém, tedy všechny 3 antény mezi sebou musí mít 90 stupňů, čtvrtá může směřovat v podstatě kamkoliv, je prostě navíc, doporučuji posílit ten směr, v kterém se daný typ modelu vyskytuje nejčastěji, u akrobatu je toto bezpředmětné.

Přijímače ve větroních si lebedí, tam bych u Futaby toto vůbec neřešil, antény ven z uhlíkového trupu, dát do 90 stupňů a nic neřešit. Přijímači ve větroni se nemá co stát ...

Takže tak ...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 15.07.2020 10:59 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 2.5.2003
Příspěvky: 7427
Obrázky: 1
Blog: Zobrazit blog (25)
Naprosto s tebou souhlasím. Ve větroni (ač je celý uhlíkový ..trup kombinace kevlar/uhlík) si Rx lebedí.
Jen ty anténky mám vytažené opravdu dost daleko mimo trup. Jako fixace, ale i ochrana při převozu ve futrálech..je anténka vstrčená v 3mm silikonové trubičce. (viz obrázek)
Mám na 3 stránce displeje puštěný i sledování kvality signálu a i v 900metrech výšky a model přímo nad hlavou (distance měřená GPS byla 922m. A pořád tam bylo 100%.
Horší situace by byla 922m daleko a nízko nad zemí, ale to se nestane. Nebo tak daleko model už není naprosto vidět . Mám vyzkoušené,že 500m daleko a ve výšce cca 100m a Infinity je hodně blbě viditelná.


Přílohy:
IMG_20200410_081505.jpg
IMG_20200410_081505.jpg
[ 62.94 KiB | Zobrazeno 685 krát ]

IMG_20200712_110756.jpg
IMG_20200712_110756.jpg
[ 66.68 KiB | Zobrazeno 685 krát ]

907m.jpg
907m.jpg
[ 43.03 KiB | Zobrazeno 685 krát ]

Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: stř 15.07.2020 13:51 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19439
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
MomoBrut píše:
...
Smysluplnost dvou a více Rx - u Futaby se jedná spíše o placebo efekt. ...

no, to je vidět, že lítáš jednoduchá éra - větroně, hotlajnry, akrobaty :-D

Až si postavíš pořádný éro, co má v křídlech podvozky, regulátory, zvukovej modul, světla, .... a v trupu řízenej příďák, druhej zvukáč na střelbu, světla, ... pak třeba pochopíš pohnutky dát jeden Rx do trupu a druhej do křídla, místo příšerný pupeční šňůry a x-násobnejch konektorů ;-)
A není to Futabou nebo neFutabou...

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 15.07.2020 14:57 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 4.12.2003
Příspěvky: 429
A Jyrry opět na scéně, co to má společného s původním dotazem? Snaha se předvést? A ano, navrhoval jsem modulární instalaci do obra se třemi přijímači Futaba, každý s oddělenými bateriemi, každý využíval svůj rozsah 6 kanálů z celkových 18ti, dva do křídel a jeden do trupu To ale primárně nemělo nic společného se spolehlivostí.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 15.07.2020 20:38 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 26.3.2019
Příspěvky: 29
Díky za objasnění problematiky, takže to je skutečně někde jinde než jsem si představoval, jsem přítel jednoduchých řešení a přidávat multiplexer do F5Jčka a další přijímač to fakt nééé....navíc tam fakt místa nazbyt není, a přidat jen přijímač a provozovat rozdělená serva mi jaksi nedává smysl.
Jinak mám s 2,4 Futabou(Futabama) stejnou zkušenost jako MomoBrut, až do toho osudného pádu do obilí funkce 100%, rušení 0, (9ZHWC s 2,4 modulem, T16SZ, a nyní T18MZWC)
Ale to bylo 600 m daleko a ve 130m, navíc mezi modelem a mnou mokré pole po dešti a uhlíkové křídlo při pádu dokonale krylo obě antény, protože byly vyvedené z gondoly pod křídlem na obě strany. Taky už jsem model špatně viděl a připouštím, že to mohl být klidně i pád po přetažení po tom motorovém výstupu.
Bohužel jak už jsem napsal jsem neměl zapnuté Logování na SD kartu, tuto možnost jsem objevil až nyní díky této diskuzi, nebo lépe řečeno nenapadlo mně ji zkoumat vzhledem k dosavadnímu bezproblémovému létání s Futabou,
ale nerozumím tomu, co napsal Graup15 (z jeho vstupů chápu, že létá taky Futabu) - cituji:
Graup15 napsal : "Mám na 3 stránce displeje puštěný i sledování kvality signálu....." To je u Futaby možné??? Nikde ani uT16SZ ani nyní u 18MZ jsem nic takového nenašel a že jsem tento týden hledal !!! Tedy pokud je to možné, sdělte mi prosím jak a kde to nastavit. Já jsem zatím jen zapnul Log na SD, a po letu to musím stáhnout do PC a prohlédnout (mimochodem samé 33333333, ale pak se najednou objeví jedna 0, nebo dvě 22, ale velmi ojediněle, asi jen jednou nebo dvakrát během 30min.letu, vždy asi cca ve 200m. Ta nula mně znepokojuje, nebo je to normální ???


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 16.07.2020 8:33 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 4.12.2003
Příspěvky: 429
Standardně je u Futaby síla signálu zobrazována dost nešikovně, pomocí sloupečků vedle antény telemetrie, sloupečky přesně odpovídají číslům. Problém je, že na to nejde dát alarm, za letu je to v podstatě nečitelné, dobré je, že se to alespoň standardně loguje. Japonská čest zřejmě prostě nedovoluje na sílu signálu dávat alarm, protože jim to vždy funguje :roll:

Nestandardním řešením je použití multisenzorů SM-modellbau, které umí vyčítat z s.bus2 protokolu sílu signálu a interpretovat ji jako teplotní sensor, na ten už jde dát alarm a zobrazuje se na displeji jako běžný senzor. Tak to používám už roky a Dalibor má to sámé, má GPS logger multisenzor od SM-modellbau. Dělají ještě Unilog a Unisens, tyhle to taky umějí.

Jinak co bylo jednoduché a co je dnes složité, to je značně relativní. S Marskou to bylo jednoduché a padalo se furt a nejen s tímto vysílačem ... Výhoda byla, že se modelářský lid se při nutných opravách naučil lepit a modelařit. Dnes se na rádio obvykle nepadá, ale taky už skoro nikdo nemodelaří ani pořádně lepit neumí. :wink:

Antény pod křídlem nejsou dobrý nápad, to je celé ... Antény musí být tak, aby nebyly stíněné vodivým materiálem, nic víc, nic míň, musí být prostě vždy v přímém dohledu. Pokud jsou antény v úhlu 90 stupňů a jedna z nich je souose s anténou přijímače, je druhá přesně kolmo a a bude fungovat normálně, pokud není zastíněná, to je celé, pořád dokola ...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 16.07.2020 8:45 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 26.3.2019
Příspěvky: 29
Jo ty antény pod křídlem byl můj omyl, žil jsem si spokojeně v omylu , že pokud jsou antény venku a 90° na sebe tak je to v pořádku. Už je to předělané.
Ale ještě k tomu signálu - UNILOG II mám a byl v osudný den na palubě, ale není mi jasné jak sílu signálu přenést jako teplotní senzor na displej TX.Můžeš mě nějak víc "nakopnout" - teda ne doslova ?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 16.07.2020 8:50 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 26.3.2019
Příspěvky: 29
V Unilogu je jakási položka RX eingang - vstup přijímače ??? To je ono ?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 16.07.2020 8:58 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 4.12.2003
Příspěvky: 429
Manuál https://www.sm-modellbau.de/pdf/SM%20An ... 0v1.15.pdf
To je vstup na řízení vlastností Unilogu, to s tím nemá nic společného, viz strana 13 a strana 18. Zobrazování síly signálu viz telemetrie s Futabou na straně 30 až 32, je to poslední senzor číslo 10 ... teplotní sensor TMP125. Multisensor se musí v celém rozsahu sensorů registrovat do vysílače, vše je v manuálu, manuál je třeba číst ...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 16.07.2020 9:13 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 26.3.2019
Příspěvky: 29
strana 32 originálního návodu - to je asi ono, že viz. přiložený obrázek ? Ale to je tak nevýrazně ztracené v té záplavě informací, že to přehlédnout je docela snadné. Díky jdu to nastavit, dám vědět jestli se to povedlo. Honza


Přílohy:
Výstřižek.PNG
Výstřižek.PNG
[ 34.85 KiB | Zobrazeno 536 krát ]

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 16.07.2020 10:49 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 26.3.2019
Příspěvky: 29
Tak jsem registroval všechny senzory z UNILOGU do TX a vypadá to takhle viz.obrázek. Takže předpokládám, že se jedná o Temp125 ve slotu č.13, no ale když si ho rozkliknu na obrazovce Telemetrie, tak tam jsou uvedené teplotní hodnoty : 100°C a 0°C - to jako 100°C je signál 100% a nebo jak, jsem z toho jelen a v návodu tohle vysvětlené opravdu není, čtu ho odshora dolů a zase naopak a nic....


Přílohy:
WP_20200716_001.jpg
WP_20200716_001.jpg
[ 74.38 KiB | Zobrazeno 512 krát ]

Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 40 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google Adsense [Bot], kaplik, strana a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz