Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 327 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 18, 19, 20, 21, 22  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: FrSky X12S Horus - 1 pokracovani
PříspěvekNapsal: úte 12.05.2020 19:57 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 12.6.2012
Příspěvky: 253
Bydliště: Mělník
Neni je to modul pro X10S ale jde nacvaknout i do X12S a Chodí to taky. Takže žádný problém.
A Companion já mám v.2.3.7 tak ten má v nabýdce pro X12S záložku na zaškrnutí pro ACCESS protokol a chodí to.
Takže X12S jde ku předu taky.


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: FrSky X12S Horus - 1 pokracovani
PříspěvekNapsal: úte 12.05.2020 22:10 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1522
Bydliště: Vysočina, ČR
ACCESS jako základ fungovat bude ale doporučoval bych, něco si o tom přečíst. Konverzní sada pro X10 je nejen modul ISRM, ale taky nová destička BT modulu (možná se to X12 netýká) a ani tak to není plnohodnotná náhrada vysílače v provedení Express. Některé novinky chybí. Navíc tam přibyla procedura autentizace (která podle sdělení autorů OTX u origo Express odpadá). Prostě jsem radši koupil nový vysílač a původní Horus X10 nechávám v originálním "nezáplatovaném" stavu a věřím, že bude dlouho sloužit s dosavadními přijímači.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FrSky X12S Horus - 1 pokracovani
PříspěvekNapsal: stř 13.05.2020 20:12 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.7.2011
Příspěvky: 6781
Bydliště: Písek, ČR
Tak bohužel, moje X12S namaká... Po výměne té feritové cívečky napětí pro vysílací modul stejně není OK...
Honza Urbánek se mi přeochotně věnoval, on schéma, já měřák a takto jsme spolu určili, že bude špatná spínací součástka Q3.
Honza jí možná má, tak pokud se ukáže že ano, zkusil bych vyměnit ještě tuto.
Jinak je sezóna nejistá, ta součástka není běžně v Evropě dostupná :(

To jsem tomu dal s tím náhodným zkratem konektoru... a to už mám ISRM modul (dneska mi dorazil z RC Studia), o to víc mne to mrzí... no, piju kalich hořkosti až do dna...

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FrSky X12S Horus - 1 pokracovani
PříspěvekNapsal: stř 13.05.2020 20:48 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 12.6.2012
Příspěvky: 253
Bydliště: Mělník
Buď v klidu. Honza jí pro tebe sežene uvidíš. Bude to nkonec dobrý. Jestli jste o tom spolu mluvily,tak tě nenechá ve štichu.
Teď nedávno jsem koukal na modelbazaru že někdo prodával X12S zhruba za polovinu.
Ale spíš bych vydržel až jak to dopadne a věřím že Honza to zařídí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FrSky X12S Horus - 1 pokracovani
PříspěvekNapsal: čtv 14.05.2020 7:37 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.7.2011
Příspěvky: 6781
Bydliště: Písek, ČR
ivkucera píše:
Taky používám jeden X8R a ostatní X6R - mám rád krabičku. Osmička byla první a hned na začátku jsem vyměnil anténky. Nelíbily se mi ty placky na konci. Zapojení se Spiritem mám S-BUS. (Pouze jeden servo kabel do přijímače). Přiznám se, že jsem žádné testy dosahu nikdy nedělal, pouze poprvé po výměně těch antének jsem aktivoval spojení s heli, vzal Horuse a šel s ním v paneláku ze 6 patra do sklepa. A to spíš ještě z důvodu, abych viděl jak to vypadá, když to začne ztrácet signál. Tuším, že někde v prvním patře mi to zahlásilo ztrátu telemetrie.
Jinak na co si dávám pozor, tak je rozmístění antének. No a jak jsem psal výše, nikdy žádný problém. (Zatím, ale jak se říká, nikdy neříkej nikdy.)

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FrSky X12S Horus - 1 pokracovani
PříspěvekNapsal: pát 22.05.2020 20:09 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.7.2011
Příspěvky: 6781
Bydliště: Písek, ČR
Peggy píše:
Buď v klidu. Honza jí pro tebe sežene uvidíš. Bude to nkonec dobrý. Jestli jste o tom spolu mluvily,tak tě nenechá ve štichu.
Teď nedávno jsem koukal na modelbazaru že někdo prodával X12S zhruba za polovinu.
Ale spíš bych vydržel až jak to dopadne a věřím že Honza to zařídí.

Tak všechno dobře dopadlo, přesně jak jsi řekl :D .
Honza dodal součástky (zdarma, se slovy "mám jich dost") plus usilovně radil, konzultoval, přemýšlel nad schematy, prostě luxus. A musím říci, má zapojení Horuse dobře zmáknuté, v diagnostice nezaváhá, má zkušenosti.
Takže výměna jedné tlumivky a dvou IO (spínače) a Horus je jako nový.

Zkušenost a varování pro všechny: Bacha na konektor externího modulu při bastlení, na pinech 2 a 3 (odspoda) je napájení 9,6V a není zkratuvzdorné...

Oprava s pomocí RC studia byla zadarmo (jen jsem si trošku zápájel, nó bóže...), co dodat... A součástky - Honzovi jsem jeden den odpoledne zavolal s problémem a druhý den jsem měl součástku doma zásilkovou službou.

A ještě jeden postřeh: Když jsem poprvé otevřel Horuse X12S, přišel mi složitý a nepřehledný.
Ale teď, když jsem si s ním trochu důvěrně pohrál, musím říci, že je to fajnově udělané, přehledně, správně, neošizeně. A v porovnání s X10 se mi ten hardware X12S líbí ještě víc. Mám tohle rádio prostě rád a neměnil bych ani zaboha.

Tady je jedna z těch součástek po výměně (Q3). Na téhle fotce je to ještě trochu zaprasené od kalafuny, ale to jsem následně vymyl izopropylem, takže teď už to vypadá jako z fabriky :)
Příloha:
Q3 vyměněn.jpg
Q3 vyměněn.jpg
[ 76.35 KiB | Zobrazeno 928 krát ]



Oči už nemám jako mladík, tak přišly ke slovu kromě brýlí i lupy silné jako popelníky. Pro představu, tady jsou ty součástky co jsem vymontoval:
Příloha:
Velikost.JPG
Velikost.JPG
[ 131.61 KiB | Zobrazeno 928 krát ]


A tady že nekecám:
Takže sezóna vynechaná nebude, velký dík RC studiu za meganukleární podporu!
Příloha:
Funguje.JPG
Funguje.JPG
[ 112.36 KiB | Zobrazeno 928 krát ]


_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Naposledy upravil Woita dne pát 22.05.2020 22:04, celkově upraveno 4

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FrSky X12S Horus - 1 pokracovani
PříspěvekNapsal: pát 22.05.2020 20:42 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Registrován: 19.8.2005
Příspěvky: 4357
Bydliště: Šternberk, ČR
Obrázky: 0
Woita píše:
Oči už nemám jako mladík ...

Ale ruce evidentně ano. Já už ty malé potvory dávno vzdal a lupa na vině nebyla. :-(


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FrSky X12S Horus - 1 pokracovani
PříspěvekNapsal: pát 22.05.2020 20:47 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1522
Bydliště: Vysočina, ČR
Woita píše:
... velký dík RC studiu za meganukleární podporu!
Tak si to hezky a v klidu užij! Zkušenost je zkušenost, taky se přidám. Měl jsem drobný problém. Byl jsem v tom, na rozdíl od tebe nevině (teda snad) a po rozhovoru s RCStudiem jsem měl druhý den doma náhradní díl a taky zdarma. Tady je chvála na místě!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FrSky X12S Horus - 1 pokracovani
PříspěvekNapsal: ned 24.05.2020 13:02 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 4.12.2008
Příspěvky: 14
Bydliště: Praha - východ
Dobrý den, nemám sice Horuse, ale v tomto vláknu se řešily problémy s dosahem, proto přidávám svoji zkušenost. Zakoupil jsem přijímače G-RX6 a G-RX8. S G-RX6 jsem létal polystyrénový model, nikdy jsem neměl žádné hlášky jako kritický signál, nebo ztráta telemetrie. Přijímač G-RX8 jsem pořídil do dražšího F5J. Po prvním letu jsem byl vyděšený hláškami kritický RSSI signál a to již ve vzdálenosti kolem 100 m. Prodejce mi ochotně přijímač vyměnil. Hlášky se objevily, ale již jen asi 5x za půl hodiny letu. Nechtěl jsem hned systém FRSKY zavrhnou, ale kvůli obavám o řiditelnost modelu ve větších výškách jsem provedl vlastní test, při kterém jsem zjistil, že i když mám ztrátu telemetrie a hlášky kritický RSSI, tak soustava stále celkem spolehlivě ovládá připojené servo. Přeprogramoval jsem vysílač i přijímač na verzi ACCESS 2.1, snížil dle doporučení limity hlášení RSSI (35 a 32 dB) a provedl test dosahu. Přijímač G-RX8 umístěný na louce kde létám držel kolega s anténami fixovanými do V. Autem jsem jel po silnici do vzdálenosti 1 km. Po celou dobu jízdy bez výpadku, RSSI signál 60 dB. Dále jsem pokračoval do vzdálenosti 1.5 km. Cestou z kopce jsem ztratil telemetrii, která se již neobnovila. Na místě po telefonu ověřuji, zda je přijímač zapnutý. S překvapením zjišťuji, že po celou dobu se servo spolehlivě pohybovalo, pouze na chvíli při jízdě v dolíku zadrhávalo. Dále jsem vyzkoušel Range test, hlášky kritický RSSI signál se objevily ve vzdálenosti asi 150 m. Tímto testem jsem se uklidnil, že hlášky varují zbytečně brzy, hlavně v módu ACCST D16. Věřím tedy, že nikdy nebudu řešit neřiditelnost modelu. Zkušenost s létáním v módu ACCESS přidám později. Jaká je vaše zkušenost, hlášky RSSI vs. telemetrie a řiditelnost modelu?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FrSky X12S Horus - 1 pokracovani
PříspěvekNapsal: ned 24.05.2020 13:25 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.7.2011
Příspěvky: 6781
Bydliště: Písek, ČR
Tak ten pokus s autem, podle mne máš výsledek vynikající!
Před několika lety jsme s kámošem dělali podobný pokus s vysílačkou Aurora9. Při jízdě autem to byla dost tragédie, výpadky ovládání serva byly už tak po 100 - 200 metrech. V autě pak signál už nebyl celou cestu, občas jsem vylezl s letadlem ven z auta, a do vzdálenosti několika set metrů se servo hýbalo (přes cca 500m spíš už jen cukalo), v autě bylo spolehlivě mrtvé - bez pohybu. Záleželo dle terénu, jestli jsem byl nahoře nebo v dolíku. Dojel jsem až na 7,5 km vzdálený kopec (kolega byl s vysílačkou také na kopci), tam jsem vylezl.
No a v této vzdálenosti (7,5 km vzdušnou čarou, přímá viditelnost), když jsem měl správně natočenou anténu, tak servo vcelku správně fungovalo.

Brzo osadím do Horuse ACCES (čeká zatím na stole), tak zkusím zopakovat tento pokus a napíšu sem výsledek.

Ještě se tě zeptám: Při tom testu v autě, to jsi měl přijímač UVNITŘ AUTA?

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FrSky X12S Horus - 1 pokracovani
PříspěvekNapsal: ned 24.05.2020 13:32 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 1.12.2017
Příspěvky: 112
Bydliště: ČR
David.Rokos píše:
Přijímač G-RX8 umístěný na louce kde létám držel kolega s anténami fixovanými do V.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FrSky X12S Horus - 1 pokracovani
PříspěvekNapsal: ned 24.05.2020 14:03 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.7.2011
Příspěvky: 6781
Bydliště: Písek, ČR
OK, takže vysílačka byla při tom testu v autě?

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FrSky X12S Horus - 1 pokracovani
PříspěvekNapsal: ned 24.05.2020 14:18 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 4.12.2008
Příspěvky: 14
Bydliště: Praha - východ
Woita píše:
OK, takže vysílačka byla při tom testu v autě?

Ano, vysílačka Taranis QX7 na zadním platě směrem k přijímači, na místě 1 km a 1,5 km jsem vystoupil a měl vysílačku v ruce.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FrSky X12S Horus - 1 pokracovani
PříspěvekNapsal: ned 24.05.2020 14:22 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.7.2011
Příspěvky: 6781
Bydliště: Písek, ČR
Tak jestli to bylo uvnitř auta a byl signál na kilometr, tak to je fakt dobrý!

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FrSky X12S Horus - 1 pokracovani
PříspěvekNapsal: pon 25.05.2020 13:36 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 12.6.2012
Příspěvky: 253
Bydliště: Mělník
Souhlas, jestli to bylo uvnitř auta a byl signál na kilometr, tak to je fakt dobrý jak píše Woita. Taky jsem dělal zhruba před rokem sílu signálu a mám stejné poznatky. Podle mě je to dobrý a velice slušný.
Jsem rád že se vše povedlo a můžeš bez problémů lítat. Za mě RC Studio na prvním místě a jinde bych ani nenakupoval.
Líbí se mi a vážím si v téhle době ta lidskost ze strany RC-Studia.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 327 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 18, 19, 20, 21, 22  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: ellet a 17 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz