Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: čtv 14.03.2019 22:35 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 25.11.2008
Příspěvky: 979
Bydliště: Dobruška
Chtěl bych se zeptat, jak by jste namodelovali eliptické křídlo v rhinoceros? Nebo jak by jste namodelovali koncový oblouk křídla, taky v rhinoceros?
Rovné nebo šikmé křídlo není problém, ale neumím na něm dodělat oblouk. A eliptické už vůbec neumím.


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: čtv 14.03.2019 22:59 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 18687
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Syn v něm dělá, docela dost už umí, zkus mu napsat - je tady jako memberlist.php?mode=viewprofile&u=20371
nebo e-mail v SZ

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 15.03.2019 15:54 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 4089
Bydliště: SK Bratislava
co presne "neumis"?

urobis rezy a prelozis plochu

ak to nejde napis na com si sa zadrhol, necakaj ze ti niekto urobi video ako sa spravi to tvoje kridlo


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 15.03.2019 18:18 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 25.11.2008
Příspěvky: 979
Bydliště: Dobruška
Například prohnutou (eliptickou) náběžku a rovnou odtokovku. Koncový oblouk.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 15.03.2019 18:20 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 25.11.2008
Příspěvky: 979
Bydliště: Dobruška
Potáhnout žebra umím, ale udělat to tak, aby byl dodržený profil a křídlo mělo prohnutou náběžku ne.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 15.03.2019 18:32 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 4089
Bydliště: SK Bratislava
Nevies namalovat prehnutu nabezku? nevies namalovat profily? Nevies vyhladat v menu ako urobit plochu tymi krivkami? zlyhalo to? Alebo v com presne je problem?

helpy a tutorialy si si pozrel?

https://www.youtube.com/watch?v=kZ_NLN3SGNM


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 15.03.2019 23:42 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.2.2011
Příspěvky: 710
Bydliště: Slavkov u Brna
Obrázky: 0
Golfista píše:
Potáhnout žebra umím, ale udělat to tak, aby byl dodržený profil a křídlo mělo prohnutou náběžku ne.


A v Profili Pro 2 to jde taky trochu nastavit, nechci říct nakreslit, protože se tam jenom nastavují hodnoty ale zkušebně se křídlo s eliptickou náběžkou a rovnou odtokovkou dá nastavit, a dá se pokračovat dále, teď jsem to zkoušel.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 17.03.2019 21:49 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 7.3.2010
Příspěvky: 388
Bydliště: Praha
Golfista píše:
Potáhnout žebra umím, ale udělat to tak, aby byl dodržený profil a křídlo mělo prohnutou náběžku ne.


jde to dělat několika způsoby
a udělat křídlo s prohnutou náběžkou a odtokovou je stejné jako s rovnou, akorát ty dvě křivky (náběžka, odtokovka) bude mít tvar co požaduješ.

a úplně jednoduše pro běžné použití ti stačí náběžka a odtokovka a kořenový profil, a vytáhnout po dvou křivkách.
pokud je křídlo do špičky tak se náběžka i odtokovka může dotknout, a křídlo je hotový i obloukem.
tady se ten profil ale natáčí podél těch křivek, takže může dojít k deformaci profilu ale určitě tak minimální kterou vůbec řešit nemusíš
pokud chceš mít profil naprosto stejný po celém rozpětí, tak mezi křivky přidáš víc profilu, čím větší zakřivení tím více profilů.
Ale taky to záleží k čemu ten kreslený model chceš použít, zda jen pro konstrukční stavbu, nebo pro frezování forem na cnc
Pokud to chceš pro frezování forem, tak je tam spousta jiných potřebných detajlů, co je potřeba řešit
jinak toto je jen tak jednoduše, dalo by se o tom mluvit hodiny, jak to udělat a jakými způsoby
tady pár obrázku, ten Stingrey je delaný jenom naběžkou, odtokovou a kořenovým profilem, je tam videt jak se profil natáčí.
to modré křídlo je Scary F3F kde je až k oblouku několik profilu, a jenom ten konec křídla je vytažen z posledního profilu.
A to zelený je sportjet, kde křídlo bylo vytažený delší, pak u oblouku ustřižené a oblouk dokreslen extra


Přílohy:
1.jpg
1.jpg
[ 16.78 KiB | Zobrazeno 2106 krát ]

2.jpg
2.jpg
[ 28.72 KiB | Zobrazeno 2106 krát ]

3.jpg
3.jpg
[ 31.11 KiB | Zobrazeno 2106 krát ]

4.jpg
4.jpg
[ 53.92 KiB | Zobrazeno 2106 krát ]

5.jpg
5.jpg
[ 62.77 KiB | Zobrazeno 2106 krát ]

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 24.03.2019 23:38 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 25.11.2008
Příspěvky: 979
Bydliště: Dobruška
Někdy to používám na výrobu žeber (řezů) a někdy, v posledním případě, jsem model tisknul na 3D tiskárně. Ten koncový oblouk, u toho zeleného, si dělal stejně jako křídlo, nebo použil jinou funkci?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 11.04.2019 21:46 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 25.11.2008
Příspěvky: 979
Bydliště: Dobruška
Vasa: Prosímtě, řeším opakující se problém s ukládáním do STL. Někdy se mi stane, že model se uloží a radiusy se změní v několik rovných ploch. Je to prostě hranaté a deformované. Někdy je to v pořádku. Pomůže zjemnit "toleranci" při ukládání. Z původních 0,1 se občas dostávám až na 0,0001mm. Je to normální? Model je pak šíleně velký a špatně se mi s ním dál pracuje. Jak to můžu ovlivnit? Nebo co dělám blbě při modelování, když tomu tak je? Děkuji.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 11.04.2019 23:02 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 7.3.2010
Příspěvky: 388
Bydliště: Praha
Golfista píše:
Vasa: Prosímtě, řeším opakující se problém s ukládáním do STL. Někdy se mi stane, že model se uloží a radiusy se změní v několik rovných ploch. Je to prostě hranaté a deformované. Někdy je to v pořádku. Pomůže zjemnit "toleranci" při ukládání. Z původních 0,1 se občas dostávám až na 0,0001mm. Je to normální? Model je pak šíleně velký a špatně se mi s ním dál pracuje. Jak to můžu ovlivnit? Nebo co dělám blbě při modelování, když tomu tak je? Děkuji.

STL nepoužívám, ale asi se mi to děje taky, ale já si ty díly převádím na frezoní na jemnou polygonovou sít, ono je to pak velký soubor, a dělá se stím blbě, trvá to, ale to budu i otázka PC


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 12.04.2019 0:17 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 18.8.2005
Příspěvky: 307
Mě se osvědčilo jako nejčistší řešení tahat konec křídla z posledního profilu po dvou křivkách náběžné a odtokové. Návaznosti, kontrola bodů, tečnosti, to vše pak vede k čistému výsledku.


Přílohy:
wing.jpg
wing.jpg
[ 52.17 KiB | Zobrazeno 1248 krát ]

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 21.04.2019 22:18 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 25.11.2008
Příspěvky: 979
Bydliště: Dobruška
S tímhle se taky trápím a netuším jak z toho ven.
Mám model, uložím ho do STL. Některé křivky se převedou hladce a jsou zaoblené, tak jak jsem je modeloval. Ale některé jsou po uložení hranaté. Zlepší se to změnou tolerance při ukládání, ale neodstraní to problém úpně. Nemluvě o tom, že velikost STL-ka je pak šílaná. Přitom všechny modelované zaoblení mají stejný radius. Nevíte proč to dělá?

Příloha:
chyby.jpg
chyby.jpg
[ 70.95 KiB | Zobrazeno 975 krát ]



Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz