Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Senzor BMP280 versus BMP180 (BMP085)
PříspěvekNapsal: stř 26.07.2017 17:12 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 5534
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Vážení, podařilo se vám někomu zprovoznit výškoměr a vario pomocí BMP280? Proti BMP180 by měl už mít k dispozici spočítanou výšku a není třeba se patlat s výpočtama a kalibrací. Zkusil jsem ho vyčítat prográmkem pro BMP180, hodnoty se podle teploty a tlaku mění ale jsou nesmyslný, takže mám asi BMP280-ku dobrou a komunikuje. Jakmile ale spustím příklad z knihovny Adafruit_BME280 tak se senzor nenajde. Zkusil jsem I2C scanerem projet adresaci 0-127 a najde se na adrese 76h. Je to divný, v knihovnách Adafruit má adresu 77h. Na Trubce jsem našel video kde i příklad, kde maník změní adresu v testovacím programu na BMP260 i v Ardafruit knihovně. Udělal jsem to stejně a stále se BMP nenajde. I když ten maník používá stejnou čínskou destičku s BMP280 jako mám já https://www.youtube.com/watch?v=dF2E9IUYfks, Ardafruit má jinou na který jsou nejspíš převodníky úrovně z 3V3 na 5Vhttps://www.adafruit.com/product/2651. Myslím si, že ty převodníky s tranzistory musí mít inverzní signály a proto mi to s čínou nemaká. Tomu maníkovi z Trubky to sice maká, ale nejspíš na to musí být upravená knihovna ale tu se mi nikde nedaří stáhnout.

Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 
PříspěvekNapsal: čtv 27.07.2017 15:11 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 5534
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Tak nikdo nic? Myslel jsem, že tu je pár coptéristů, kteří si řídící systém psali sami a určitě nějaký senzory tlaku používají. No asi jsem se spletl a každej si to kupuje hotový....
Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: čtv 27.07.2017 15:31 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2015
Příspěvky: 1099
Bydliště: Šternberk, ČR
Koukal sem do datasheetu máš spravně nastaven SDO pin? Mění podle 0 nebo 1 I2C adresu v jednom bitu aby mohly být na lince I2C dva BMP280...

_________________
NazaM F550-Rozebraná, RCT800-Padená rozbitá
Vektor XXL, EasyGlider,Taranis
HB-D8T Brushless


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 27.07.2017 19:23 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 5534
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Máš pravdu, nahrál jsem I2C scaner a pokud je SDO nezapojen nebo na GND, tak je adresa 76h a když se připojí na 3V3, tak je 77h.
Ale stejně ani s jednou adresou na knihovnu BMP280 nejde. Pokud zkusím jinej program napsanej na BMP180, tak to na 77h maká a na 76h ne.
Možná je nějakej bordel v knihovnách.
I2C scaner používá jen knihovnu wire.h a ten funkční výškoměr s BMP180 ještě SPI.h, takže obě jsou asi dobrý. Výškoměr s BMP180 nepoužívá knihovnu BMP180 z netu ale zjednodušenou a upravenou od autora výškoměru.
Ten nefunkční výškoměr má navíc přístup do knihovny Adafruit_Sensor.h a Adafruit_BMP280.h , třeba je v nich nějaká chyba a nebo mám jinou verzi.
Jak jsem již psal, destička s BMP280 má krom čidla jen pár oddělovacích odporů a destička Adafruit BMP280 má na sobě tranzistorovej výstupní oddělovač 3V3 na 5V a stabec z 5V na 3V3. No a ty trandy musí zákonitě invertovat výstupní signály SDA a SCL co jdou na sběrnu I2C. Vstupní signály jsou asi napřímo přes odpory tedy bez inverze. Takže podle mě mi leze z desky senzoru inverze signálů a knihovna BMP si s tím neví rady.
Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pát 28.07.2017 14:49 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 5534
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Tak vyřešíno! Nefunkční knihovna Adafruit_BMP280! Se Sparkfun_BME280 to jelo na první šlápnutí.
Akorát tam jsou dvě zvláštnosti. Pin CSB, kterej by měl volit I2C nebo SPI zběrnici je úplně vuřt, jestli je na GND nebo na Vcc, prostě jede I2C.
A ještě větší zvláštnost je, že to měří vlhkost. 8O Když na senzor dejchnu vyletí vlhkost skoro na 100% a pak zase klesne na cca 50%. Přitom teplota a tlak zůstanou stejný. BMP280 by neměl mít měření vlhkosti ale jen teplotu a tlak. Že by se číňan spletl a dal tam dražší BME280? A nebo nejsou BMP280 nějaký vlhkostně nepovedený BME280?
Teplota ukazuje o 1,5 st víc a nadmořská výška je na metr přesně. Vlhkost nemám zkontrolovat čím. Kolik může být nyní v běžný obytný místnosti v 1. patře?
Tak nevím, co si myslet o těch Trubkovejch předváděčích stejný HW sestavy co mám já s knihovnou a příkladama od Adafruitu....
Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: stř 23.08.2017 21:20 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.3.2010
Příspěvky: 1256
Bydliště: Praha 9, Horní Počernice
V rozdílech mezi BME / BMP taky trošku plavu - a myšlenka, že BMP jsou nepovedené BME se mi zdá jako správná a logická, pro výrobce dobrý způsob, jak si zvýšit výtěžnost. To, že vlhkost měří, ještě neznamená, že ji měří vždycky a v celém rozsahu správně. Ale nemám to proti čemu otestovat, tak je to fakt jen domněnka.

_________________
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 24.08.2017 15:00 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 5534
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Asi to nebudou nepovedený, protože se liší ID číslem. Jedině že by se dalo přepsat při kalibraci a měření vlhkosti vypnout.
Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz