Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 21 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Spínání FET pomocí PIC24
PříspěvekNapsal: stř 18.01.2017 23:44 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 3.10.2003
Příspěvky: 300
Potřeboval bych radu. Vyrobil jsem spínač pro palubní elektroniku, který má spotřebu cca 4,5uA. Spínač je řízen PIC24F04. Vše fungovalo výborně do doby, než jsem připojil jiná serva, než jsem standardně používal. Pokud je jako zátěž KST X8, nebo kombinace jiných serv s KST X8, není problém. Nyní jsem připojil pouze serva KST 225MG a nastal problém, že procesor se po připojení vždy resetuje neustále do kola. Pokud zapnu spínač, pak připojím serva 225MG je vše v pohodě, ale pokud zůstanou připojená a spínač znovu zapnu, opět se vše resetuje. Jediné na co jsem přišel, že KST X8 má kapacitu cca 25uF a 225MG má kapacitu cca 1uF. Takže jsem připojil do přijímače k servům 225MG kondenzátor 47uF a vše funguje jak má. Schéma zapojení je v příloze. Spínání odporové zátěže kolem 6A není problém, ale stojící serva s nízkou kapacitou problémem jsou. Co tam mám špatně, že tomu vadí kapacita? Pokud je to tedy tou kapacitou. Díky moc za jakékoliv rady.


Přílohy:
Switch.png
Switch.png [ 170.71 KiB | Zobrazeno 1088 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínání FET pomocí PIC24
PříspěvekNapsal: čtv 19.01.2017 5:41 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 16024
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Skorpion píše:
... Co tam mám špatně, že tomu vadí kapacita? Pokud je to tedy tou kapacitou. ...

http://www.jyrry.cbcnet.cz/elektro.htm
V těch odkazech je vidět co těm procesorům vadí - některá serva produkují takové napěťové překmity že to procesor resetuje. Přijímač obvykle kondíky má a jakž takž špičky vyfiltruje. Někdy ovšem ne...

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínání FET pomocí PIC24
PříspěvekNapsal: čtv 19.01.2017 7:38 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 3.10.2003
Příspěvky: 300
a dá se to ošetřit nějak přímo s tom zapojení? Že tam jsou špičky při pohybu je jasné, ale tady se to ani nezapne do klidového stavu, stačí připojit 225MG na výstup spínače (bez zapojeného signálu) a jen se to resetuje...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínání FET pomocí PIC24
PříspěvekNapsal: čtv 19.01.2017 7:56 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 15.2.2009
Příspěvky: 1044
Bydliště: Chýnov - to je kousek od Tábora
Asi bych si být tebou začal tady:
http://petr-kubac.blog.cz/1202/kubacova ... ad-opakuje
A pokračoval tady:
http://petr-kubac.blog.cz/1204/co-je-to ... jeni-dil-1
http://petr-kubac.blog.cz/1204/co-je-to ... jeni-dil-2

_________________
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínání FET pomocí PIC24
PříspěvekNapsal: čtv 19.01.2017 8:16 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 7
Máš na PICu blokovací kondík na napájení?

_________________
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínání FET pomocí PIC24
PříspěvekNapsal: čtv 19.01.2017 9:16 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.5.2006
Příspěvky: 8968
Bydliště: Bratislava dnv SK
Skorpion píše:
a dá se to ošetřit nějak přímo s tom zapojení? Že tam jsou špičky při pohybu je jasné, ale tady se to ani nezapne do klidového stavu, stačí připojit 225MG na výstup spínače (bez zapojeného signálu) a jen se to resetuje...

Ale veď to je relatívne jasné, že vybitý kondík v momente pripojenia znamená úplne klasický skrat, s odporom rovným jeho ESR.. V tomto prípade teda súčtu odporov toho kondíku na vstupe serva, káblikov a ešte Rdson použitého fet tranzistoru.
Ak aj ochrániš procesor (nejakým blokovacím kondíkom na napájaní alebo aj diodou) pred poklesom imúnnym, nie je to úplne správne riešenie, veď môžeš teoreticky rovnako resetovať príjmač..

Keď je to tak že tranzistor nemá spínať na nejakej vyššej frekvencii, čo u Teba vôbec nemá, je jedno riešenie otvárať ho pomaly (odpor+kondík na gate). Na moment tam bude fet stabilizovať prúd v závislosti na stúpajúcom napätí jeho gate, bude v ňom vznikať teplo ale zjavne je zanedbateľné (nemá to trvať ani sekundu, skorej nejaké milisekundy.. len nech to nie je kvalitne otvárané čiže takmer skokom.)

Alebo tam dať nejakú cievku, čo náraz prúdu utlmí. Ono servo je aj tak indukčná záťaž, pre zbytok to teda nemá byť problém, len to nesmieš prehnať aby tam nevznikali nejak nepríjemné nečakané javy pri spínaní samotného serva - hlavne zas iného, takého čo svoj kondík na vstupe nemá.. Javí sa mi to serióznejšie riešenie než to prvé, ale pre prax mi pripadá zbytočne rizikové a možno nie celkom domyslené - ja by som spomalil to otváranie fetu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínání FET pomocí PIC24
PříspěvekNapsal: čtv 19.01.2017 9:39 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 3.10.2003
Příspěvky: 300
JosefSvejk píše:
Máš na PICu blokovací kondík na napájení?

V originálu není, ale zkoušel jsem jej přidat, protože to jde velmi dobře. Bohužel výsledek je stále stejný.
Také mě napadlo to co psal coro, spínat to nějak "pomaleji" aby tam nebyl tak veliký proudový náraz.
Nebo ještě zkusit si nějak pohrát s tím stabilizátorem napětí pro uP.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínání FET pomocí PIC24
PříspěvekNapsal: čtv 19.01.2017 10:07 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.5.2006
Příspěvky: 8968
Bydliště: Bratislava dnv SK
fet môže pracovať v "lineárnom režime", to znamená že veľmi dobre až priam dokonale stabilizuje pretekajúci prúd v závislosti od napätia bázy (a teploty - tá to výrazne mení ale to tu nemá význam.) To znamená že pomalší nábeh napätia gate by znamenal postupný nábeh prúdu do pripojeného kondíku.
Tebe stačí vložiť na gate fetu (T2) o zem nejaký hoci smd keramický kondík, a rezistor tam dávať asi ani nemusíš.. Ide len o nepatrný zlomok času.. Lebo takto zapojené to T2 zapne naozaj skokom..


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínání FET pomocí PIC24
PříspěvekNapsal: čtv 19.01.2017 12:10 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 16024
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
jova píše:


Kubač píše:
Kubáčova magická dioda" je pro každou generaci mladých robotiků vždy převratný objev.
A nejen robotiků... I leckterý modelář je tím překvapen a když se to doplní ještě mým oblíbeným kondíkem... :mrgreen:

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínání FET pomocí PIC24
PříspěvekNapsal: čtv 19.01.2017 12:14 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 16024
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Skorpion píše:
... Že tam jsou špičky při pohybu je jasné, ale tady se to ani nezapne do klidového stavu, ..

Velmi často sebou servo po připojení napájení škubne, se servosignálem i bez něj. A co jím škubne? Elektromotor.
Za mně sázím na ty napěťové špičky. Napájení procesůrku za diodu (Schottky) a k němu kondík třeba 470M/10V s malým ESR a bude klid.

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínání FET pomocí PIC24
PříspěvekNapsal: čtv 19.01.2017 12:25 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.5.2006
Příspěvky: 8968
Bydliště: Bratislava dnv SK
omyl na mojej strane.. pardon.


Naposledy upravil coro dne čtv 19.01.2017 12:28, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínání FET pomocí PIC24
PříspěvekNapsal: čtv 19.01.2017 12:26 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 12.1.2013
Příspěvky: 1395
Bydliště: Pardubice
Koukám na schéma a vůbec nedodržuješ "RECOMMENDED MINIMUM CONNECTIONS" výrobce, vůbec nemáš ošetřený pin MCLR :roll: ... Problém je s napájením MCU a blokováním... Pořádně si prostuduj datasheet MCU a doporučuji se striktně držet doporučeného minimálního zapojení (upozorňuji ze kapacity v doporučení je NUTNÉ umístit co nejblíže vývodům MCU), pak bude po problému...

_________________
Goblin 500 K-BAR@MiniProtos Spirit@Sniper II Spirit@Heli-X4 simulator@Taranis RC@ www.arcitimer.com


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínání FET pomocí PIC24
PříspěvekNapsal: čtv 19.01.2017 13:41 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 3.10.2003
Příspěvky: 300
Díky všem za rady. Nejprve zkusím ten reset a znovu blokování.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínání FET pomocí PIC24
PříspěvekNapsal: čtv 19.01.2017 13:46 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 23.10.2010
Příspěvky: 347
Bydliště: Brno
pro tento typ rizeni se take uspesne pouziva optoclen


Přílohy:
opto.gif
opto.gif [ 10.82 KiB | Zobrazeno 830 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínání FET pomocí PIC24
PříspěvekNapsal: čtv 19.01.2017 14:14 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 12.1.2013
Příspěvky: 1395
Bydliště: Pardubice
Ovšem ten nijak neřeší jeho problém... Má to napájené ze společného zdroje...

_________________
Goblin 500 K-BAR@MiniProtos Spirit@Sniper II Spirit@Heli-X4 simulator@Taranis RC@ www.arcitimer.com


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 21 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz