Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Nabíječ 1s lipo napájený 2s LiFe
PříspěvekNapsal: čtv 05.04.2018 12:27 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.5.2012
Příspěvky: 661
Bydliště: Vyškov, ČR
Jak už je v názvu, hledám jak nabíjet na letišti 1článek Lipol kapacity 600-900mAh, kdy zdroj nabíječky bude 2článek LiFe.
Proud bude maximálně 3A.
Co jsem našel 1s nabíječe, tak jsou na USB s malým proudem, nebo mají vstupní napětí >10V

Máte někdo nápad jak na to?

_________________
Taranis a pár poletuch


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 
PříspěvekNapsal: čtv 05.04.2018 12:28 
Administrátor serveru
Administrátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 24.4.2003
Příspěvky: 8462
Bydliště: Praha, ČR
Obrázky: 298
Blog: Zobrazit blog (3)
Zajícem http://www.zajic.cz/nablion/nablion.htm


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: čtv 05.04.2018 12:38 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.5.2012
Příspěvky: 661
Bydliště: Vyškov, ČR
Na Zajíce jsem se už díval, ale to je pro nabíjení 2a3článků při vstupním napětí 12-18V.
A upravovat si to netroufnu :)

_________________
Taranis a pár poletuch


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: čtv 05.04.2018 12:45 
Administrátor serveru
Administrátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 24.4.2003
Příspěvky: 8462
Bydliště: Praha, ČR
Obrázky: 298
Blog: Zobrazit blog (3)
Dole v textu je popis jaké dát hodnoty odporů pro jeden článek lipol. R8 15k, atd...


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: čtv 05.04.2018 12:59 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.5.2012
Příspěvky: 661
Bydliště: Vyškov, ČR
Aha, no pořád je problém se vstupním napětím.
Jako naprosto minimální hranici udává 7V kdy se může na výstupu objevit dokonce vyšší napětí než nastavené.
A při napájení 2s LiFe je pokles pod 7V jistý.

_________________
Taranis a pár poletuch


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: čtv 05.04.2018 14:19 
Mazák
Mazák

Registrován: 3.11.2011
Příspěvky: 715
Bydliště: Česká republika
V podmínkách je, že vstupní napětí musí být vyšší o min. 2 V. To nabíjení jednočlánku z dvoučlánku splňuje.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 05.04.2018 14:43 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.5.2012
Příspěvky: 661
Bydliště: Vyškov, ČR
Škoda že jsme se sekli u zajíce, požadavkům z prvního příspěvku nevyhovuje.

Cituji autora :
"Popsaný nabíječ pro správnou funkci potřebuje napájecí napětí minimálně asi 7 V. Pokud dojde k poklesu vstupního napětí ( při předčasném vybití hlavního aku ) pod tuto hodnotu, může se na výstupu nabíječe objevit napětí větší jak nastavené a dojít k poškození nabíjené baterie i hlubokému podvybití hlavního akumulátoru."

_________________
Taranis a pár poletuch


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: čtv 05.04.2018 15:42 
Mazák
Mazák

Registrován: 3.11.2011
Příspěvky: 715
Bydliště: Česká republika
Aha, nevšiml jsem si, že to chcete napájet z LiFe dvoučlánku.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 05.04.2018 17:10 
Mazák
Mazák

Registrován: 22.4.2014
Příspěvky: 1018
Bydliště: ostrava-svinov
A co tak powerbanku


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 05.04.2018 17:39 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 12.1.2013
Příspěvky: 1493
Bydliště: Pardubice
Pokud si chci udělat rychle nabíječku na "cokoliv" používám moduly měničů DC-DC s CC/CV funkcí... https://arduino-shop.cz/arduino/1328-lm ... 85515.html .. Vstup 5-35V výstup 1,25-30V, proud max 3A nebo 15W bez chladiče... Jedním trimrem nastavíš koncové napětí, druhým maximální proud a třetím si nastavíš indikační led konce fáze CC... Jednoduché jako facka a za pár šprdliků..

EDIT: je jich více druhů fungují ale všechny stejně, v šuplíku jsem našel třeba tento, je to úplně stejné jen to nemá nastavení indikační LED konce CC...


Přílohy:
menic.jpg
menic.jpg [ 164.88 KiB | Zobrazeno 1260 krát ]

_________________
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: čtv 05.04.2018 18:12 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 765
Bydliště: Vysočina
Arcicorsa píše:
EDIT: je jich více druhů fungují ale všechny stejně, v šuplíku jsem našel třeba tento, je to úplně stejné jen to nemá nastavení indikační LED konce CC...
Můžeš ověřit jaké maximální napětí dostaneš na výstupu při zatížení (na př. cca 0,5 - 1 A) a napájení asi 6V?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 05.04.2018 18:13 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 12.1.2013
Příspěvky: 1493
Bydliště: Pardubice
Vydrž půl hodiny a dodám data :wink: .

_________________
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: čtv 05.04.2018 19:25 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 12.1.2013
Příspěvky: 1493
Bydliště: Pardubice
ellet píše:
Můžeš ověřit jaké maximální napětí dostaneš na výstupu při zatížení (na př. cca 0,5 - 1 A) a napájení asi 6V?


Takže, ten měnič co mám je s obvodem XL4015 ( http://www.xlsemi.com/datasheet/xl4015%20datasheet.pdf )... Meze Vin jsou 8-35V.. Každopádně jel i na 6V mimo specifikace.. Na vstupu bylo 6.1V, proud zátěží 1.25A a napětí na zátěži bylo 5,66Vmax... Pokud chceš změřit ten z arduino shopu s LM2596, tak zítra, mám ho v práci..


Přílohy:
Vout.png
Vout.png [ 78.29 KiB | Zobrazeno 1213 krát ]
Iout.jpg
Iout.jpg [ 88.36 KiB | Zobrazeno 1213 krát ]
Iin.jpg
Iin.jpg [ 51.86 KiB | Zobrazeno 1213 krát ]
Vin.jpg
Vin.jpg [ 56.82 KiB | Zobrazeno 1213 krát ]

_________________
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: čtv 05.04.2018 19:40 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 765
Bydliště: Vysočina
Arcicorsa píše:
Takže, ten měnič co mám je s obvodem XL4015 ( http://www.xlsemi.com/datasheet/xl4015%20datasheet.pdf )... Meze Vin jsou 8-35V.. Každopádně jel i na 6V mimo specifikace.. Na vstupu bylo 6.1V, proud zátěží 1.25A a napětí na zátěži bylo 5,66Vmax... Pokud chceš změřit ten z arduino shopu s LM2596, tak zítra, mám ho v práci..
Děkuji za info i za rychlost, každá informace je dobrá, takže jestli ještě uděláš i tu 2596 ... :)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 05.04.2018 19:48 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.5.2012
Příspěvky: 661
Bydliště: Vyškov, ČR
Arcicorsa píše:
Pokud si chci udělat rychle nabíječku na "cokoliv" používám moduly měničů DC-DC s CC/CV funkcí... https://arduino-shop.cz/arduino/1328-lm ... 85515.html .. Vstup 5-35V výstup 1,25-30V, proud max 3A nebo 15W bez chladiče... Jedním trimrem nastavíš koncové napětí, druhým maximální proud a třetím si nastavíš indikační led konce fáze CC... Jednoduché jako facka a za pár šprdliků..


Díky, tohle vypadá skvěle, dá se spolehnout, že při nastavení 4,2V to napětí nepřekročí? Lipolkám vyšší napětí fakt nechutná.
Chtělo by to pořádný datasheet. Ideálně nahradit potenciometr pro výstupní napětí odporem.

Ale každopádně přesně tohle jednoduché a skladné řešení jsem hledal. Na vstupu 2S LiFe a na výstupu připojený malý jednočlánek. Dioda a možnost změny max proudu, paráda.

_________________
Taranis a pár poletuch


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz