Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 44 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: stř 23.10.2013 7:49 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 27.9.2013
Příspěvky: 81
Bydliště: Zlínsko
Ještě pár informací pro vysvětlení příčiny výbuchu baterií.

LiPol baterie obsahují elektrolyt jehož složkou je organické rozpouštědlo s nízkou teplotou varu (pro představu laika něco jako aceton). Pokud dojde k přetížení baterie a jejímu přehřátí, může dojit k přechodu rozpouštědla ze skupenství kapalného do plynného, ve kterém má mnohem větší objem. Baterie se nafoukne a exploduje.

Proto je nutno předcházet riziku přehřátí baterie jak při vybíjení tak nabíjení, kdy je riziko přehřátí a výbuchu největší. Toho dosáhneme dodržováním doporučených nabíjecích a vybíjecích proudů.
Výše uvedené platí pro ideální případ bezvadné baterie.
V reálu není proudová hustota a teplota celé baterie stejná, ale jsou v ní místa kde je víc elektrolytu, tenčí fólie separátoru a tak jsou v teplotě v baterii během nabíjení/vybíjení rozdíly.
Pokud je baterie poškozená, například při havárii letadla, nebo pádem na zem, nemusí být na ní nic vidět, nicméně vzhledem k tomu, že baterie je vlastně rolička tenké povrstvené fólie "naložená" do těkavého rozpouštědla, nárazem může dojít ke deformaci fólie separátoru (asi jako když vám spadne svitek alobalu na hranu) V tomto místě může dojít díky poškození fólie separátoru k místnímu zkratu v baterii, které díky následujícímu vnitřnímu vybíjení baterie zvýší teplotu v místě poškození s následným nafouknutím a výbuchem.
Pokud nedojde po poškození baterie ihned k destrukci ale svitek baterie uvnitř obalu je narušen, může se závada projevit při následném nabíjení. V poškozeném místě se může vytvořit místo s vyšší proudovou hustotou, které se přehřeje a další proces je jasný.
A snad poslední případ je, že se poškozenou baterii podaří bez následků nabít (při nabíjení není proudová hustota tak velká) a k její destrukci dojde při letu, kdy je procházející proud řádově vyšší než při nabíjení.

Výše uvedeným chci říci, že LiPol baterie jsou citlivé na mechanické poškození a z toho důvodu je nutná zvýšená opatrnost při používání baterií, které prodělaly náraz ať při použití nebo manipulaci.

-------------------------------------------------
Spektrum DX6i, Kadet 4, Beta 1400, Kunlun


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: stř 23.10.2013 7:58 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.3.2011
Příspěvky: 1822
Bydliště: www.LMKTrinec.cz
Blog: Zobrazit blog (1)
Tak trošku k tématu


Přílohy:
Zahoreni.jpg
Zahoreni.jpg [ 4.09 KiB | Zobrazeno 3319 krát ]

_________________
AGILE 7,2/ AGILE 5.5/ DEVIL 420/ T-REX 500PRO-Sportline/ RJX X-TRON 500/ EXTRA 300/ FPV QAV 210/
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 23.10.2013 8:04 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 22.6.2009
Příspěvky: 485
Victronix píše:
Jen mimo téma: Pojem "zahoření" se používá pro testovací nebo zajížděcí provoz.


...tak to ju :) .....

http://search.seznam.cz/?q=hzs+zaho%C5% ... =top&thru=

***winter***


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 23.10.2013 8:41 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 4.5.2003
Příspěvky: 10947
Bydliště: Břeclav, CZ
jozefbb píše:
Kto drzi doma praskovy hasiaci pristroj?



Třeba já.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 23.10.2013 8:43 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.6.2008
Příspěvky: 5800
Bydliště: Praha ČR
Dotaz k tématu - to ti ta nabíječka nenapíše, že nemá připojený balancer? Co já mám doma, tak mi sice všechny nabíječky nabíjí i bez balanceru, ale docela výrazně na to upozorní. Hyperion 610 napíše nejprve, že nemá balancer a pak ještě druhý nápis ve stylu "Balancer recomended", malá Jamara pak jen napíše, zda má nebo nemá balancer, ale i to člověka docela trkne. No a rozhodne se pak sám...
Pokud jsi to na své nabíječce jen přehlédl, tak budiž, ale pokud na nic neupozornila, tak je to docela prasácký návrh :-(


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 23.10.2013 8:56 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 20.2.2013
Příspěvky: 18
tomashr píše:
Dotaz k tématu - to ti ta nabíječka nenapíše, že nemá připojený balancer?...

Ahoj Tomáši,
jasně že napíše. Tady v tom případě ona jej měla připojený - ovšem k jinému akumulátoru, než ke kterému byl připojený silový kabel. A vzhledem k tomu, jak potvrdili kolegové, že se tady ta nabíječka v případě balančního nabíjení řídí parametry zjištěnými z balančního konektoru a vůbec nebere v potaz stav na silovém konektoru, byla ta komunikace ve stylu "jeden o koze, druhý o voze". Situace na balančním konektoru byla konstantní a proto nabíječka bez problému stále nabíjela. Nešťastnou shodou okolností zrovna poměrně vysokým proudem a akumulátor, který byl poměrně dost nabitý.
Mirek


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 23.10.2013 9:26 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 7.6.2010
Příspěvky: 730
Bydliště: Praha 10
Victronix píše:
Jen mimo téma: Pojem "zahoření" se používá pro testovací nebo zajížděcí provoz.

U počítačů je to jak říkáš, ale v požární terminologii je to termín pro vznik požáru :wink:
Pat

_________________
Futaba T14SG
Velox II, Piper clipped w., Bücker 133 Jungmeister, Slow Poke


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: stř 23.10.2013 9:28 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 7.6.2010
Příspěvky: 730
Bydliště: Praha 10
jozefbb píše:
Kto drzi doma praskovy hasiaci pristroj?


Třeba já.

Já taky. Sice jsem ho za pět let nepoužil, ale nemyslím, že to je zbytečná věc.
Pat

_________________
Futaba T14SG
Velox II, Piper clipped w., Bücker 133 Jungmeister, Slow Poke


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: stř 23.10.2013 9:46 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 7.6.2010
Příspěvky: 730
Bydliště: Praha 10
Když jsme u té blbuvzdornosti, nedávno se mi podařilo v letadle místo připojení baterie na regulátor spojit konektory baterie k sobě (3čl 2700). Naštěstí se poslušně roztekl spoj prvního a druhého článku což jsem opravil a baterka funguje i když je trochu měkčí. Už dříve mne napadlo, že se mi to může stát, ale nechtělo se mi kabely od baterky spínat k sobě, protože se s nimi pak v trupu špatně manipuluje. No a už jsem to udělal :lol:

PS: Baterky vždy nabíjím v plechové krabičce, vždy mimo auto, mimo model a doma neopouštím místnost, kde se nabíjí...

Pat

_________________
Futaba T14SG
Velox II, Piper clipped w., Bücker 133 Jungmeister, Slow Poke


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: stř 23.10.2013 10:49 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 4.5.2003
Příspěvky: 10947
Bydliště: Břeclav, CZ
PatMat píše:
Když jsme u té blbuvzdornosti, nedávno se mi podařilo v letadle místo připojení baterie na regulátor spojit konektory baterie k sobě (3čl 2700). Pat


Stává se to častěji, než by člověk očekával. Hlavně u větších helin, kde se mnohdy accupack dělí na dvě sériové části nabíjené zvlášť. Třeba během cca 10ti denního Helicupu se tak pětkrát stane, že někdo přijde s utavenými konektory a očazenými pazoury s dotazem, zda někdo nemá náhradní konektory. Extrém byl minulý rok, kdy si tak jeden přišel pro konektory a za hoďku tam byl s kouřícími prackami zase. "Kucí, že neuhodnete jak jsem blbej!?" Uhodli jsme na první pokus. Konektory vyměnil a rovnou je znovu spojil do zkratu...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 23.10.2013 10:51 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.11.2011
Příspěvky: 1020
Bydliště: Brno Julec
Mam uz skoro 2 roky 4-kanalovou nabijecku z HK http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... arger.html a to, co popisujes (tedy prekrizeni silovych a balancnich vodicu) se mi uz nekolikrat "povedlo". Nastesti to tato nabijecka umi detekovat a po par sekundach nabijeni rve "Connection break" nebo tak nejak. Udajne jsou ten 4-kanal vlastne 4 Accucel v jedne krabici, takze by me docela zajimalo, jestli to funguje i u jednotlivych Accucelek - nezkousel nekdo ?

_________________
DX7, ven: Katana 1.8m, ION, RCF Extra 1.2m. hala: Spies, RCF Sbach 80, CrackWing, Mini Crack Yak


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: stř 23.10.2013 11:00 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.11.2010
Příspěvky: 2308
Bydliště: Liberec
Honza C píše:
... a po par sekundach nabijeni rve "Connection break" nebo tak nejak. Udajne jsou ten 4-kanal vlastne 4 Accucel v jedne krabici, takze by me docela zajimalo, jestli to funguje i u jednotlivych Accucelek - nezkousel nekdo ?


Příležitostně zkusím s Imax B6.
Hlášku Connection break dle návodu umí.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 23.10.2013 11:18 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2011
Příspěvky: 1516
Bydliště: Meziměstí ČR
Já to ráno zkoušel a Accucel je taky blbovzdorná.
Po pár vteřinách s jednou baterkou na servisáku a druhou na silových, začne rvát , že je špatné propojení.

_________________
Na počátku stvořil Bůh nebe a zemi.
Všechno ostatní je Made in China.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 23.10.2013 11:44 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 16.12.2008
Příspěvky: 355
Bydliště: Boskovice
Citace:

Kto drzi doma praskovy hasiaci pristroj?


Taky doma držím hasičák. Jednou mi taky buchla LiPolka. To bylo peklo :-)

_________________
Blade 400 3D, T-rex 500 ESP, E-maxx brushless a pak mraky dalších, nevejde se mi to sem :-)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 23.10.2013 11:47 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 20219
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
zdzd píše:
.... Konektory vyměnil a rovnou je znovu spojil do zkratu...

tipnu si, ze mel ty nejlepsi z nejlepsich - MPJety, ze ju ? ;-)

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 44 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz