pepin píše:
Jako že by stačilo omotat mobil coaxem a tim bych si trochu pomohl ? No to by bylo uplně super obejit se bez něčeho co musí být zase napájené. Uplně přesně ale nechapu z toho tveho popisu jak to omotani provezt.
Ona se provede indukčně kapacitní vazba mezi tím energie co, vyřazuje nestíněný kabel do antény mobilu. Při tom omotání nebo položení dlouhého kusu vedle to může být silně impedančně nepřizpůsobené, ale pořád lepší než bez vnější antény. Teď mne napadlo, že zpětným ohrnutím opletení v délce 1/4 lambda (la/4) jde udělat onen pig tail (prasečí ocásek) používaný u RC RX. Potíž je jen v tom, že ten koax má zkracovací činitel kterým se délka la/4 musí vynásobit. *) Pokud ten TV kabel má stínění hliníkovou fólií vezme se opředení z jiného kabelu klidně nf. Jen se musí vodivě spojit a malým vyčnívajícím kouskem toho alobalu přitisknutím. Trubička vhodného průměru by mohla jít v 3 nebo 4 směrech stisknout. Má to do krimpování daleko. Při troše pružnosti vnitřního dielektrika by to snad stačilo. Nevím nezkoušel jsem to. Tu trubičku nebo opletení lze přetáhnout kouskem původního vnějšího pláště, nebo zasmrštit bužírkou. Snad jako dielektrikum na těch GHz jakž takž vyhoví. Pokud tohle přečte pravověrný anténář, tak se do mne silně opře, abych neradil BLBOSTĚ. Pokud ti svod od Yagi do TV končí konektorem, lze ten "prasečí ocásek" vytvořit kabelu v odpovídajícím protikusu. *) Zkracovací činitele prodávaných typů kabelu (užívaných jako svod) jde nají na webu. Jako výchozí odhad lze požít hodnotu 0.66 plné dielekteikum, 0.7 teflon a 0.81 pěnová dielektrika Lambda/4 = 30.616 mm (štíhlé prvky ve vzduchu) pěnová duše koaxu 30.75 x 0.81 = 24.9075 mm cca 24.90 (25 mm)
RC Mania: Délka antény podle Amatérské rádio B/(19)94: Koaxiální kabely, str. 26 Editxy Pokud bych se ti virtuálně objevil před tebou na trati stačí křiknout: Stopa. Jinak asi při setkání se asi zdraví: Ahoj. (Skol (v Norsku psáno Skaal cz = Na zdraví/Popojedem), je prý nesmysl. Vznikl prý kdysi když, Norové ožratí jak Dáni pod obraz, to na sebe, na běžkách, hulákali. A přihlížející z toho udělali pozdrav mezi běžci na lyžích. Asi docela stačí udělat si navzájem místo. A při čelním míjení se usmát