Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: FrSky MLVSS 1S vstup měří špatně.
PříspěvekNapsal: pon 08.04.2019 21:27 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1614
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
Jeden můj MLVSS měří špatně napětí na vstupu 1S (nižší). Zkoušel jsem se dívat jestli není mezi odporovými děliči nějaký nepořádek (nevypadá to), zkusil jsem flash firmwaru. Nepomohlo. Dá se dělat ještě něco nebo se na to ... a používat jen napětí (asi) celkové. 2S a 3S vstupy jsou OK. Resp. se dopočítávají, takže druhý článek pak hlásí napětí rozdílu 1S a 2S, takže vyšší.


Přílohy:
screen-2019-04-08-193137.png
screen-2019-04-08-193137.png [ 536 bajtů | Zobrazeno 1953 krát ]

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 
PříspěvekNapsal: pon 08.04.2019 21:41 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 25.10.2017
Příspěvky: 13
zkoušel jsi jinej mlvss?

_________________
FrSky QX7,Funtic 2,Acromaster, Mini Funtana X, ASW 28,Durafly excalibur, future,bullit 60


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 09.04.2019 8:31 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1614
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
Jo, jiné MLVSS měří dobře. Baterku jsem zkoušel FLVSS i std měřákem a je OK. MLVSS je nejspíš po nějaké elektrické "nehodě". Jen mě zajímá, jestli se s tím za rozumné peníze/úsilí dá něco dělat. Jinak to prostě budu brát jako fakt, případně napíšu nějaký LUA, který to zkoriguje - ošklivé škrábání se levou rukou za pravým uchem, ale do něčeho nenáročného (takže u mě do všeho :) ), proč ne.

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: úte 09.04.2019 9:31 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 4617
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
Vlastnost FrSky LIPO Voltage Sensor "chybné měření pro první článek" je asi nemilá z důvodů alarmu Umin.
Je otázkou zda z toho nejde vybruslit přechodem do "JINÉHO NASTAVENÍ" které by VADU "nebralo do úvahy".
Při ceně cca do $20, asi lépe koupit nový než riskovat škodu násobně větší. Vadný nechat na pokusy-hraní
OpenTX 2.1 Quick Tips: Using the FrSky LIPO Voltage Sensor
https://www.youtube.com/watch?v=lORZGjDpZEg
https://www.getfpv.com/frsky-mini-lipo-voltage-sensor-mlvss.html
- Jaký je rozdíl FrSky FLVSS LiPo Voltage Sensor with SMARTPort versus without (s nebo bez CHYTRÉHO_Portu)
https://hobbyking.com/en_us/frsky-mini-lipo-voltage-sensor-mlvss.html?___store=en_us
https://hobbyking.com/cz_cz/frsky-flvss-lipo-voltage-sensor-with-smart-port-1pc.html


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: úte 09.04.2019 10:17 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 6.6.2016
Příspěvky: 23
Ten druhý má OLED displej ;-)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 09.04.2019 10:26 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1614
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
MiHaj píše:
Ten druhý má OLED displej ;-)

jj, ten mám též...
guchar píše:
Vlastnost FrSky LIPO Voltage Sensor "chybné měření pro první článek" je asi nemilá z důvodů alarmu Umin...
K vůli tomu Umin jsem se tady ptal - strčil jsem senzor do modelu s nabitou baterkou a vysílačka hned vříská, že jsem na nule :) ... na pokusy a jako testovací telemetrické zařízení bude OK.

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pon 30.03.2020 14:48 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 4.8.2015
Příspěvky: 218
Bydliště: Královéhradecko
Obrázky: 9
On FrSky MLVSS měří špatně i LiHV články :( U článků majících 4,35V ukazuje jen 4,2V, víc jako by neuměl.

_________________
Graupner V-Venture, SkySurfer X8, SkySurfer 800, Stingray EDF
Eachine EV200D


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pon 30.03.2020 15:21 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1451
Bydliště: Vysočina, ČR
leon_cz píše:
On FrSky MLVSS měří špatně i LiHV články :( U článků majících 4,35V ukazuje jen 4,2V, víc jako by neuměl.
To nějak nesouhlasí s tím co píše prikrylm. Jemu to ukazuje skoro 7 V na článek. Můžeš napsat něco víc, jak jsi to měřil (čím), jaké napětí máš na jednotlivých článcích a jaký je součet? Myslím napětí zobrazené i skutečně naměřené, jestli máš čím změřit.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 30.03.2020 16:23 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 4.8.2015
Příspěvky: 218
Bydliště: Královéhradecko
Obrázky: 9
LiHV 3čl. 3000mAh jsem nabíjel nabíječkou HTRC HT208 (420W), která má dotykový displej zobrazujcí proudy, napětí, vnitřní odpor článků, graf apod. Nabíjel jsem v módu LiHV, tedy ukončení nabíjení při 4,35V/čl. a nabíječka tyto hodnoty napětí zobrazovala. Pokud ale připojím nabitý LiHV akumulátor k MLVSS, jeho OLED displej zobrazuje u všech tří článků jen 4,2V/čl. Je fakt, že jsem ještě nezkoušel flashnout FW toho MLVSS. Čidlo bylo kupované na Ebay, ale dosud jsem používal jen klasické LiPo články, tak jsem s ním neměl problém, až teď při koupi prvního LiHV článku jsem si toho všiml, že LiHV měřit korektně neumí. Může to být klidně vada jen tohoto jednoho kousku, bohužel víc jich nemám...

_________________
Graupner V-Venture, SkySurfer X8, SkySurfer 800, Stingray EDF
Eachine EV200D


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pon 30.03.2020 16:47 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1614
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
ellet píše:

@leon_cz - On FrSky MLVSS měří špatně i LiHV články :( U článků majících 4,35V ukazuje jen 4,2V, víc jako by neuměl.

To nějak nesouhlasí s tím co píše prikrylm. Jemu to ukazuje skoro 7 V na článek. Můžeš napsat něco víc, jak jsi to měřil (čím), jaké napětí máš na jednotlivých článcích a jaký je součet? Myslím napětí zobrazené i skutečně naměřené, jestli máš čím změřit.


To, že mi rádio ukazovalo vyšší napětí je podle mě spíš tím, že se měří napětí na jednotlivých drátech servisního konektoru a napětí na článku 2-x se dopočítává. Pokud tedy na druhém drátu změří ~8V a naprvním 0.5V, spočítá, že druhý článek má 7.5V.

Experimentálně jsem zkoušel, co měří MLVSS i FLVSS a skutečně se měření zastaví na 4.2V. Napadlo mě, že by mohl být tamní dělič napětí prostě nastaven tak, že max napětí na vstupu AD převodníku je při 4.2V na článek na maximu a víc prostě nezměří.

Taková chabá výmluva by pak mohla být ta, že stejně potřebuješ znát napětí až kolem 3,6-3,0V, kdy už je to napětí, kdy se podnikají nějaká "opatření"...

Další věc ještě je, jestli to vyšší napětí čip snese. Jedno MLVSS mi po těchhle experimentech nějak přestalo fungovat. :-P Ale mohlo to být i něčím jiným. Na vstup jsem nepřiváděl nic vyššího jak 4.5V.. I když i to může být dost.

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pon 30.03.2020 17:27 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1451
Bydliště: Vysočina, ČR
prikrylm píše:
..To, že mi rádio ukazovalo vyšší napětí je podle mě spíš tím, že se měří napětí na jednotlivých drátech servisního konektoru a napětí na článku 2-x se dopočítává. Pokud tedy na druhém drátu změří ~8V a naprvním 0.5V, spočítá, že druhý článek má 7.5V.
Experimentálně jsem zkoušel, co měří MLVSS i FLVSS a skutečně se měření zastaví na 4.2V..
To, že se napětí předchozího článku (článků) odečíta je jasný. Je to nejjednodušší řešení.
Jestliže 1. čl. neumí ukázat víc ja 4,2V, může to být hw ochranou vstupu nebo i omezeno fw. Může to přispět k přesnějšímu určení hodnoty napětí na 1. článku (jiný dělič), nenapadá mě ale žádný rozumný důvod k takovému řešení. Na dalších článcích by to byl trochu problém. Já tento senzor nemám a docela mě ta podivnost řešení začíná zajímat. Používám řešení s Arduinem, jsem tak v -+ 0,1V/čl. a podobný (nesmyslný) omezení tam nemám. Jako hrubé info zcela stačí (teda mně).
Ještě dodatek - na straně měření mínusový vodič baterie vůbec nepřipojuji, je to jen na problémy.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 31.03.2020 4:00 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 4.8.2015
Příspěvky: 218
Bydliště: Královéhradecko
Obrázky: 9
prikrylm píše:

...

Taková chabá výmluva by pak mohla být ta, že stejně potřebuješ znát napětí až kolem 3,6-3,0V, kdy už je to napětí, kdy se podnikají nějaká "opatření"...

Další věc ještě je, jestli to vyšší napětí čip snese. Jedno MLVSS mi po těchhle experimentech nějak přestalo fungovat. :-P Ale mohlo to být i něčím jiným. Na vstup jsem nepřiváděl nic vyššího jak 4.5V.. I když i to může být dost.


Jasně, není to zas tak strašný problém, ono to napětí na tom jednom LiHV článku nad 4,2V (bohužel) nesetrvává tak dlouho :) Jen mě to prostě zaujalo a když jsem tu viděl tohle vlákno, tak mi to nedalo to nezmínit... Na FrSky fóru jsem na to ještě odpověď nedostal.
Ta nižší životnost čidla při napětí vyšším, než 4,2V mě ani nenapadla, to máš pravdu. Zatím jsem s tím LiHV tříčlánkem udělal jen asi 5 letů a čidlo drží, tak snad mu to krátkodobě zvýšené napětí o 0,15V na článek příliš nevadí.

_________________
Graupner V-Venture, SkySurfer X8, SkySurfer 800, Stingray EDF
Eachine EV200D


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: úte 31.03.2020 13:18 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1614
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
S přiváděním vyššího napětí mě to napadlo, když mi shořely asi 2 malé multiprotokolové moduly, když se jim na datový pin přivedlo 5V (místo 3,3V). Manuál k čipu jasně uváděl, že Vcc +max 0,7V, jinak to nebude dělat dobrotu. A nedělalo.
U ADC bude nejspíš situace jiná, ale i tak bych dával pozor, protože piny jsou přece jen programovatelné, tedy nějak vnitřně přepínané "něčím", co nemusí vydržet.
S 0,15V na článek navíc s vysokou pravděpodobností žádný problém nebude.

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: úte 31.03.2020 13:52 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1451
Bydliště: Vysočina, ČR
Nevím co v tom je za procesor ale na vstup ADC, stejně jako na každý jiný, může být připojeno maximálně napájecí napětí procesoru a většinou, co mě prošlo rukana, zvýšené o cca + 0,5 V - t.j jeden "křemíkový" přechod. Bylo by proto zajímavý zjistit jak je složený dělič na vstupu 1S.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 31.03.2020 21:47 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1614
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
Podařilo se mi z "bordelbedny" vyhrabat druhý MLVSS se stejnou závadou. Takže už mám dva. :(
Napadlo mě, že bych třeba jen vyměnil procesor, ale na dvě nožičky na milimetr nemám ani oči ani vybavení. (viz foto)
... jestli chcete někdo na zkoumání, za poštovné jsem ochoten poslat...


Přílohy:
P3310118o.JPG
P3310118o.JPG
[ 118.44 KiB | Zobrazeno 706 krát ]


_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz