Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 58 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: openXsensor
PříspěvekNapsal: pon 07.01.2019 17:08 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.3.2010
Příspěvky: 1523
Bydliště: Praha 9, Horní Počernice
ellet píše:
Nasadil jsi mně brouka do hlavy. Hledám, jakou mám vlastně verzi OpenXsensor a nikde žádný čísla nevidím. A u odkazů cos dal je soubor README u všech from may 2015.


Readme ano, ale v hlavičce konfiguráků je verze. Alespoň u těch, co tu mám - verze 8.1 má jeden konfigurák, 8.2 má dva (basic a advanced).

https://github.com/openXsensor/openXsensor/blob/master/openXsensor/oXs_config_basic.h

_________________
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: openXsensor
PříspěvekNapsal: pon 07.01.2019 17:49 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 11.4.2008
Příspěvky: 5060
Bydliště: CA
bitovod píše:

A to máš v rádiu bez těch přepočítávacích koeficientů, takhle to posílá rovnou senzor? Tak to se budu muset do toho kódu fakt zahrabat nějak hlouběji, já tam ty setiny prostě chci :)

Toto je celý problém....
OTX meria v rozsahu 3.3V ... môžeš použiť delič akýkoľvek, ale na túto hodnotu musíš v rádiu zadať ten koeficient....
No a podľa toho ti to upraví aj najmenšiu merateľnú honotu.... to sú tie divne stotiny, ktoré vám to "zle" zobrazuje..... alebo nezobrazuje

_________________
http://lubo111.rajce.idnes.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: openXsensor
PříspěvekNapsal: pon 07.01.2019 17:54 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 11.4.2008
Příspěvky: 5060
Bydliště: CA
bitovod píše:

....

Co se mi ale líbí míň - dá se někde nějak vydyndat vyšší rozlišení měření? Ta ATmega v Arduinu má 10bit AD převodník, teoreticky by tedy na 13V měla být schopna plivat data s krokem po cca 13mV.

Prevodník je v poriadku.... Má 10 bit... ale pre rozsah ref 3.3V
Ak máš rozsah 1.1 V tak nebudeš merať po 13mV, ale po 39 mV....
No a v Taranise sa to cez zadaný koeficient prepočíta ešte raz a príde k ďaľšej chybe merania pri prepočte a zaokrúhlení.......
Skús postaviť druhý kus a dať ref 3.3V. Myslím, že bude presnejší....
Příloha:
Snímka11.PNG
Snímka11.PNG
[ 22.1 KiB | Zobrazeno 1576 krát ]


Mne to loguje VFAS na stotiny...
Na displeji ma napetie nezaujíma - mám spotrebu a napetie aku graficky

_________________
http://lubo111.rajce.idnes.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: openXsensor
PříspěvekNapsal: pon 07.01.2019 18:46 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1528
Bydliště: Vysočina, ČR
bitovod píše:
...v hlavičce konfiguráků je verze. Alespoň u těch, co tu mám - verze 8.1 má jeden konfigurák, 8.2 má dva (basic a advanced)...
Už to vidím, díky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: openXsensor
PříspěvekNapsal: pon 07.01.2019 19:01 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.3.2010
Příspěvky: 1523
Bydliště: Praha 9, Horní Počernice
lubo1 píše:
Prevodník je v poriadku.... Má 10 bit... ale pre rozsah ref 3.3V
Ak máš rozsah 1.1 V tak nebudeš merať po 13mV, ale po 39 mV....
No a v Taranise sa to cez zadaný koeficient prepočíta ešte raz a príde k ďaľšej chybe merania pri prepočte a zaokrúhlení.......
Skús postaviť druhý kus a dať ref 3.3V. Myslím, že bude presnejší....
Mne to loguje VFAS na stotiny...


Tady bych si dovolil nesouhlasit - pětivoltové arduino (328p, 16MHz, 5V) používá jako defaultní Vref napájecí napětí, nic jako 3V3, ale 5V, resp. tu špinavost, co má na napájení. V tomto rozsahu, tedy 0-Vref, měří interní 10bit převodník, tedy vstupní napětí rozdělí na 1024 hodnot. Při použití interní reference měří v rozsahu 0-1.1V, jeden krok na vstupu procesoru odpovídí tedy 1.07 mV. Cokoli víc, než je Vref, vyhodnotí jako 1023D, prostě plný rozsah. Proto, abych mohl měřit napětí v tomto rozsahu, podělím vstupní napětí tak, aby se mi na vstup nedostalo víc, než umím změřit, a současně abych co nejlépe využil rozsah převodníku, tedy ideálně "na akorát" :) Pokud na dělič nahrnu 13V (3S s nějakou malou rezervou) a na výstupu budu mít při těch 13V právě jen napětí, odpovídajíví Vref (ať už je Vref jakékoliv) znamená to, že jeden měřicí krok, vztažený k napětí na vstupou děliče (tedy 1/1024) je 12.6 mV. Výstupní hodnota bude nepřesná, bude zatížená chybou šumu, nelinearitou převodníku a tak dál, posledních pár bitů bude pořád plavat. Ale tuto hodnotu pošlu do rádia a -protože mi senzor posílá, co má- nemám potřebu ji jakkoliv dál přepočítávat. Prostě senzor posílá dejme tomu hodnotu 10.23 V, já ji jako 10.23 V zobrazím. Jenomže je zádrhel v tom, že se mi zobrazuje jen jako 10.2 V.

Mne by hodně zajímalo, jestli to, že ti VFAS loguje na setiny, je tím, že ti to přepočítává rádio - protože tak to umím taky, není problém si z měření na desetiny vypočítat setinová čísla (stačí jen správný koeficient), jen ten krok bude kapku hrubý a mezi (dejme tomu) 10.23 a 10.11 není žádná mezihodnota, ačkoli by jich u 10 bit převodu mělo být deset, nemáš nějaký reálný log k analýze?

Uf, jsem se rozepsal, sorry, ale snad jsme si to vyjasnili.

Ano, jsem magor a fakt jsem to měl připojené k referenčnímu zdroji a fakt jsem měnil vstupní napětí po desítkách milivoltů :) A divil jsem se, co mi to píše, tak hledám důvod.

_________________
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: openXsensor
PříspěvekNapsal: pon 07.01.2019 19:03 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.3.2010
Příspěvky: 1523
Bydliště: Praha 9, Horní Počernice
Pardon, teď jsem se všimnul, že jsi log postnul. No tak tím je jasno, tobě to na desítky milivoltů opravdu chodí. Tak to jsem zvědavej, co najdu v kódu, pustím debug výstu p a uvidím, co to vlastně posílá ven.

_________________
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: openXsensor
PříspěvekNapsal: pon 07.01.2019 19:18 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1528
Bydliště: Vysočina, ČR
bitovod píše:
...Tady bych si dovolil nesouhlasit...
Máš samozřejmě pravdu. Měřící krok je 1,1/1024 = 0,001074V. To je, jak píšeš, 1,074mV.
Nebylo by rychlejší testnout to bez interní reference? Z principu v tom chyba není ale....


Naposledy upravil ellet dne pon 07.01.2019 21:46, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: openXsensor
PříspěvekNapsal: pon 07.01.2019 20:45 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.3.2010
Příspěvky: 2589
Bydliště: Zavar, SK
Pridávam svoju trošku do mlyna:
cez sviatky bolo konečne trochu času, tak som začal oživovať Suchoja utopeného ešte v lete v Chorvátsku.
Pôvodne som tam mal ten Power Module, čo tu dal do pľacu lubo1, ale... rozhodol som sa, že vyskúšam ACS712 - 20A.
Ponajprv som trochu upravil D4R II na dva externé analógové vstupy ( aj keď tie momentálne nevyužívam ) ...
Příloha:
060_134_ACS712.jpg
060_134_ACS712.jpg
[ 79.73 KiB | Zobrazeno 1471 krát ]


...
Příloha:
060_132_ACS712.jpg
060_132_ACS712.jpg
[ 83.49 KiB | Zobrazeno 1471 krát ]


...
Příloha:
060_130_ACS712.jpg
060_130_ACS712.jpg
[ 62.31 KiB | Zobrazeno 1471 krát ]


... potom spravil OXS...

_________________
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk


Naposledy upravil ddano007 dne pon 07.01.2019 20:50, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: openXsensor
PříspěvekNapsal: pon 07.01.2019 20:46 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.3.2010
Příspěvky: 2589
Bydliště: Zavar, SK
... takýto:
Příloha:
060_120_ACS712.jpg
060_120_ACS712.jpg
[ 75.51 KiB | Zobrazeno 1470 krát ]


...
Příloha:
060_122_ACS712.jpg
060_122_ACS712.jpg
[ 63.82 KiB | Zobrazeno 1470 krát ]


( meranie teploty a RPM zatiaľ nie je, ale bude :wink: )
No a samotné prúdove čudlo...

_________________
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: openXsensor
PříspěvekNapsal: pon 07.01.2019 20:49 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.3.2010
Příspěvky: 2589
Bydliště: Zavar, SK
... bolo nejako takto:
Příloha:
060_102_ACS712.jpg
060_102_ACS712.jpg
[ 81.11 KiB | Zobrazeno 1469 krát ]


...
Příloha:
060_104_ACS712.jpg
060_104_ACS712.jpg
[ 67.91 KiB | Zobrazeno 1469 krát ]


...
Příloha:
060_108_ACS712.jpg
060_108_ACS712.jpg
[ 72.69 KiB | Zobrazeno 1469 krát ]


Referenciu som použil klasickú 5.5V, keďže mi toľko lezie z BECu.
Ale logy z dnešného lietania som ešte nepozeral :(
Dám příště...

_________________
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: openXsensor
PříspěvekNapsal: pon 07.01.2019 21:06 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.3.2010
Příspěvky: 2589
Bydliště: Zavar, SK
Aby ste nepovedali, že som pes, tak logy:
Příloha:
060_140_ACS712.jpg
060_140_ACS712.jpg
[ 53.64 KiB | Zobrazeno 1450 krát ]


...
Příloha:
060_142_ACS712.jpg
060_142_ACS712.jpg
[ 43.24 KiB | Zobrazeno 1450 krát ]


...
Příloha:
SU-27-2019-01-07.csv [293.81 KiB]
27 krát

Prúd je v logu ako Curr, napätie aku ako Acc(X)...

_________________
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: openXsensor
PříspěvekNapsal: pon 07.01.2019 21:20 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1528
Bydliště: Vysočina, ČR
ddano007 píše:
.....
No máš to pěkný ale očekával jsem dřív příspěvek k objasnění problému zakladatele vlákna.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: openXsensor
PříspěvekNapsal: pon 07.01.2019 21:27 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.3.2010
Příspěvky: 2589
Bydliště: Zavar, SK
ellet píše:
...ale očekával jsem dřív příspěvek k objasnění problému zakladatele vlákna.

Sorry, ale nepostrehol som, že by mal nejaký problém. Už som ticho...

_________________
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: openXsensor
PříspěvekNapsal: pon 07.01.2019 23:01 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.3.2010
Příspěvky: 1523
Bydliště: Praha 9, Horní Počernice
ellet píše:
No máš to pěkný ale očekával jsem dřív příspěvek k objasnění problému zakladatele vlákna.


Klid, to se vstřebá - jak to vypadá, problém je opravdu na mé straně, vzhledem k tomu, že tu mám dva rozdílné logy a z obou se to načítá v setinách, tak to beru jako slušně průkazné. A ještě ke všemu je to taková celkem nezajímavá prkotina - já se primárně chtěl pochlubit, jak se mi to tam rozumně vešlo a třeba i někoho inspirovat, no a hlavně založit samostatné vlákno na oXs, protože informace se tady tu a tam najdou, ale jsou rozstrkané.

_________________
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: openXsensor
PříspěvekNapsal: pon 07.01.2019 23:05 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.3.2010
Příspěvky: 1523
Bydliště: Praha 9, Horní Počernice
ddano007 píše:
Sorry, ale nepostrehol som, že by mal nejaký problém. Už som ticho...


Nic se neděje, to důležité vidím - logy. Je to potvrzení toho, že tam mám něco blbě já, musím projít konfiguráky a podívat se, jak tahle verze vlastně měří, počítá a pak posílá napětí. Díky. Jinak tvoje žluté krabičky už jsem tu na fóru viděl, ne že bych to jinak nezkusil, ale pošťouchlo mne to, takže dík i za to (teda jestli si tě s někým nepletu a žluté krabičky tu nemá ještě někdo jiný :) ).

_________________
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 58 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 12 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz