Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 17 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: pon 28.04.2014 10:42 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 9.3.2010
Příspěvky: 348
Bydliště: Mýtna LC
Ahoj

Má niekto skúsenosti s týmto vypínačom? Kúpil som 1 ks s tým že ho dám do 2,7m benzínového pipera. Ale trošku váham či je to dobrá voľba.
http://www.skyrc.com/index.php?route=product/product&product_id=168

_________________
http://www.rcalbum.cz/profil/StanleyP


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 
PříspěvekNapsal: pon 05.05.2014 11:53 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 9.3.2010
Příspěvky: 348
Bydliště: Mýtna LC
No asi nikto nič. Neviem či mám tomu vypínaču veriť alebo nie. Už je zamontovaný v lietadle, ale prevdepodobne ho vymením.

_________________
http://www.rcalbum.cz/profil/StanleyP


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pon 05.05.2014 15:01 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7796
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Předpokládám, že s ním chceš zapínat napájení přijímače a serv. Jde o to, jaká serva, nebo spíš jaké maximální odběry ta serva můžou mít. U vypínače píšou max. proud 10A, a to předpokládám při použití digitálních serv s tahem dejme tomu 6,5kg/cm a víc, asi snadno můžeš překračovat. Asi bych radši použil něco s větším mezním proudem.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 06.05.2014 18:14 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 17.11.2008
Příspěvky: 1350
Bydliště: Praha-západ Letiště: Trněný Újezd
Obrázky: 30
StanleyP píše:
Ahoj

Má niekto skúsenosti s týmto vypínačom? Kúpil som 1 ks s tým že ho dám do 2,7m benzínového pipera. Ale trošku váham či je to dobrá voľba.
http://www.skyrc.com/index.php?route=product/product&product_id=168

Tak proč jsi ho kupoval, když o něm nic nevíš a nevěříš mu....?
Koupit, namontovat a pak se ptát 8O

_________________
K létání nepotřebuji mít v dosahu trafostanici...


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: úte 06.05.2014 23:52 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 15866
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Lark píše:
.... jaké maximální odběry ta serva můžou mít. ....

Tohle mně trochu zaujalo. Před nějakou dobou jsem si prohlížel proudíky a voltíky na menších servech a teď tu mám trochu větší, proto jsem si aktivoval oblíbené koukací pracoviště; citlivost je 50mV na dílek, časová základna 0,5ms na dílek, snímací odpor 0,1 Ohm (vřazený do kladného přívodu napájení k servu), napájení sadou 6s NiMh 1500mAh (kupodivu poměrně tvrdé):
Příloha:
osc_serv.jpg
osc_serv.jpg [ 87.28 KiB | Zobrazeno 1593 krát ]

První šlo na zkoumání povalující se Power HD-7150MG ( http://www.servodatabase.com/servo/power-hd/hd-7150mg ); čekal jsem větší "rotiku" jak u proudu, tak u napětí, ale chová se naprosto způsobně, žádné nepatřičné překmity nebo špičky. Proud je cca 1,5A max. (0,15 V / 0,1 Ohm) a se zatěžováním se jen mění šířka PWM cpaného do motoru s frekvencí cca 500Hz (vzdálenost impulzů je 4 dílky x 0,5ms = 2ms):
Příloha:
HD-7150MG.jpg
HD-7150MG.jpg [ 71.45 KiB | Zobrazeno 1593 krát ]

Protože 6-7kgcm servo mi bylo málo, zkusil jsem zabudované Power HD-9110MG ( http://www.servodatabase.com/servo/power-hd/hd-9110mg ); překvapením bylo že proud je prakticky stejný, jen šířka impulzu nabíhá poměrně ochotněji, jinak je obrázek nudně stejný jako u 7150-ky:
Příloha:
HD-9110MG.jpg
HD-9110MG.jpg [ 82.75 KiB | Zobrazeno 1593 krát ]

Takto se toto servo chová na konci 60cm prodlužováku - jen poklesy dané odporem vodičů; po zkušenostech s menšími digitály jsem čekal naindukované hory-doly ale nekonaly se; citlivost tentokrát 200mV na dílek:
Příloha:
HD-9110MG_U.jpg
HD-9110MG_U.jpg [ 65.07 KiB | Zobrazeno 1593 krát ]

Doplním - poslední obrázek ukazuje sejmuté napájecí napětí (před odporem), uplatnil se tedy jen odpor (a indukčnost) prodlužováku.

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 07.05.2014 10:17 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 9.3.2010
Příspěvky: 348
Bydliště: Mýtna LC
A ja ani neviem načo som ho kupoval, potreboval som vypínač a všetci hovoria že mechanický je napd v benziňáku. A keĎ som si pýtal elektronický tak mi predavač ponúkol tento. Tak som kúpil :) A teraz sa spytujem, no a čo :) A chystám sa merať aj ja odber serv. vradím redukciu medzi akku a prijímač a budem merať odber. ale myslím že cez 5A sa nedostanem ani pri hromadnom pohybe všetkých serv čo sú v modeli. Ale mám len jednoduchý digitálny merák tak je možné že špičku to ajtak neodmeria . To len tak orientačne chcem skúsiť. NErieši to to či ten vypínač je spoľahlivý alebo nie.

_________________
http://www.rcalbum.cz/profil/StanleyP


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: stř 07.05.2014 11:43 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7796
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Hodně záleží právě na tom, jaká serva použiješ a kolik jich tam bude. Já osazuju čmeldu 2,2m servy HS-5665MH (tah 10kg/cm při 7,4V) a u nich je uváděný proud při zabrždění 2A(při 6V) a 3A(při 7,4V). Zatím jsem to neměřil, ale Jyrry mě vyprovokoval, že to pudu opravdu změřit :D Musím si ale ubastlit kabeláž, abych moh navlíknout sondu. Digitálním multimetrem ale nezměříš špičky, protože neměří kontinuálně, ale několikrát za vteřinu. Musí se to měřit na osciloskopu, a nejlíp ještě proudovou sondou, aby snímací odpor nezanášel chybu.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 07.05.2014 11:49 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 15866
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Lark píše:
... nejlíp ještě proudovou sondou....

máš tip na nějaký osvědčený typ? Na další hraní ... :-)

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 07.05.2014 12:51 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7796
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Kdysi jsem jí stavěl podle nějaké přílohy, nebo ročenky AR, už jsem se pokoušel to najít ale neuspěl jsem. Tištěné časopisy jsem už zlikvidoval a v elektronické podobě nemám všechno. Někomu jsem sem dával i fotky. Bohužel se do ní nedá vlézt, protože je to zaletovaná mosazná krabička s průchodkou na vodič (max.3mm) s BNC konektorem. Takže to nejdůležitější (mat.toroidu, počet závitů a kompenzovaný dělič) je nedobytné. Musel bych jí rozpárat. Převod má 1A=>1V. Výhoda je, že měří opakovaně spolehlivě, ne jako "klešťové", naopak nevýhoda, že se vodič musí prostrčit otvorem, takže to nejde jednoduše "cvaknout" na drát.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 07.05.2014 12:57 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 15866
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
OK, dík za info.

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 07.05.2014 13:07 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7796
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Jyrry, ty fotky a pokec jsou tady:
http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=110&t=63332&start=105


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 07.05.2014 17:34 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7796
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Tak jsem s proudovou sondou pohořel. Používal jsem jí pro nastavování spínaných zdojů s kmitočty řádově desítky až stovky kHz, kde funguje bezvadně, ale pro kmitočty desítky Hz je nepoužitelná. Tady by asi byl nejlepší Hallův senzor, jako se používá do klešťáků, jenže ten už potřebuje napájení a taky to není laciná sranda.
Nakonec jsem to sejmul taky na odporu 0,1ohmu a pro ukázku jsem přihodil i fotku z té sondy. Servo HS-5665MH jsem měl na 60cm prodlužováku a jsem mile překvapen. Žádné špičky se nekonaly a proud byl do 1,5A při 6V napájení.

Jyrry, tady máš inspiraci na proudovou Hallovu sondu:
http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id=125&n=vyuzitie-prudovych-senzorov-v-modelarskej-praxi


Přílohy:
HS-5665MH_Odpor.JPG
HS-5665MH_Odpor.JPG [ 53.6 KiB | Zobrazeno 1470 krát ]
HS-5665MH_Sonda.JPG
HS-5665MH_Sonda.JPG [ 56.14 KiB | Zobrazeno 1470 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 07.05.2014 17:37 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 17.8.2008
Příspěvky: 6658
Bydliště: Moravský kras
Ta hallovka je dost pomalá, krátké špičky ti neukáže.

_________________
OK2WY


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 07.05.2014 17:41 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 15866
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Lark píše:
... Jyrry, tady máš inspiraci na proudovou Hallovu sondu...

myslíš jako tohle http://www.jyrry.cbcnet.cz/elektro.htm "29.11.2011 - proudovy a napetovy senzor" ;-)

Ale jooo, frsky už nemám, tak to předělám na koukací pomůcku...

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 07.05.2014 18:37 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7796
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Jyrry jo, to je ono. Chtělo by to si s tou Hallovkou pohrát a porovnat na nějakých víc zprasených proudech. Píše že je použitelná do 35kHz. Ten můj oscík chodí do 100MHz, a na tom odporu je nepatrnej zákmit jen na náběžce (vstup byl přepnutej na =). Dál jsem to nepitval.

to JirkaA: Máš nějaký nápad jak ten proud snímat jinak?


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 17 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Bing [Bot] a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz