Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: FlySky FS i-6 - vyzařování signálu
PříspěvekNapsal: sob 20.10.2018 14:04 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 25.3.2014
Příspěvky: 1345
Bydliště: Letovice,ČR
Pánové, zajímalo by mě, jak je to s vyzařováním signálu u týhle vysílačky. Vždycky se říká, že by měla anténa bejt do pravýho úhlu( do strany) kvůli lepšímu vyzařování dopředu. A tady je jakejsi ,,čudlík" namířenej dopředu.

Jde mi o to, že si ji koupil kolega z práce a teď se mu stalo ( tvrdí), že došlo k výpadku signálu.
Prohlídl jsem si trosky. Tedy jen chybí předek po křídlo. První, co jsem zaznamenal jako možnou příčinu, byly antény jen tak šouplý do stran a nezajištěný. O rozložení do 90° ani nemluvím. Ale před tím v pohodě lítal a na malou vzdálenost by to mělo zvládnout. Ale v souvislosti s tím, že letěl k sobě a tudíž měl namířenou anténu na éro, předpokládal bych podle vyzařování slabší signál. O tom, že u sebe má pořád mobil s wifi nevím jestli to hrálo taky roli.

Nechci rozebírat kvalitu vysílačky. Chci konstruktivní diskusi, jestli tyto okolnosti mohly vést k pádu.

_________________
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: sob 20.10.2018 14:51 
Mazák
Mazák

Registrován: 5.12.2013
Příspěvky: 555
Bydliště: okr.Vyškov
Nemyslím si,že postavení antény na vysílači i přijímači hraje moc velkou roli i když se to dost často uvádí.Viz.obr. z posledního čísla rc revue.


Přílohy:
002.jpg
002.jpg [ 53.89 KiB | Zobrazeno 968 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 20.10.2018 15:01 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9400
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Když myslíš? :lol: Podívej se třeba na tohle. :wink:
https://otrs.multiplex-rc.de/otrs/public.pl?Action=PublicFAQZoom;ItemID=6
Musíš si otevřít ta PDF.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 20.10.2018 15:10 
Mazák
Mazák

Registrován: 29.10.2010
Příspěvky: 631
Nejslabším článkem moderních RC souprav je téměř vždy uživatel a jím zprasená instalace.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 20.10.2018 17:20 
Mazák
Mazák

Registrován: 5.12.2013
Příspěvky: 555
Bydliště: okr.Vyškov
Lark :Ty diagramy a obrázky jsou sice pěkné,ale jak řešit umístění antény pokud má přijímač jen jednu? Např. Radiolink AT9,AT10 má jen jednu a také funguje bez problémů včetně telemetrie.Mám to vyzkoušeno.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 20.10.2018 18:27 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 25.3.2014
Příspěvky: 1345
Bydliště: Letovice,ČR
kozlik327 píše:
Nemyslím si,že postavení antény na vysílači i přijímači hraje moc velkou roli i když se to dost často uvádí.Viz.obr. z posledního čísla rc revue.

Prostuduj si diagram vyzařování. I na tom obrázku má pořád nejsilnější signál směrem k letadlu.
A ta FS určitě nebude na nějaký velký vzdálenosti, takže si myslím, že umístění antén je dost důležitý. A jestli je to jak myslím, byl v pásmu nejslabšího signálu.
Když si dám u sebe range test ( Tar. E) a jsem už tak na polovině signálu a chytnu anténu do ruky, signál poklesne tak na třetinu. Takže si myslím, že na nastavení antén dost záleží.

radi5 píše:
Nejslabším článkem moderních RC souprav je téměř vždy uživatel a jím zprasená instalace.

Opravdu ,,přínosnej" příspěvek. :roll:

_________________
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 20.10.2018 18:46 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 28.1.2013
Příspěvky: 266
Flysky I6 je pokud vim stejna jako Turnigy I6 a tam je antena dole v tom drzatku, takze je vlastne smerem naplocho k modelu.... pokud teda na ten model koukate. A ano souhlasim s tim, ze devadesat procent "vypadku signalu" je vinou zprasene instalace v modelu... Nejsem zadny expert, ale kdyz obcas vidim i fakt na me pomery drahe airoplany a po sundani krytu ty chuchvalce nevyzvazkovane kabelaze... anteny podel silovych vodicu k motoru, anteny prijimace naopak slepene k sobe atd...To bych si nedovolil ani v penoletu za barak...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 20.10.2018 19:11 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 25.3.2014
Příspěvky: 1345
Bydliště: Letovice,ČR
Trochu jste nepochopili, na co se ptám. Že to neměl uplně košer jsem napsal. Ani mi tak nejde o příčinu. Jen mě zajímalo, jak je to s tou anténou. A jestli je normálně do boku, co je ten čudlík, kterej trčí dopředu.

_________________
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 20.10.2018 19:52 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 24.4.2016
Příspěvky: 283
Bydliště: Nove Zamky
Obrázky: 0
Ak si pozries prispevok nad tebou mas to tam napisane antena je v drziaku cize je naplocho k modelu.
pokial nie je ta I6 vadna co by si asi zistil tiez sa skor prikladam k nazoru ze to bol pad kvoli neakemu spatnemu kontaktu alebo kvoli rukam.

_________________
Belanka Decathlon ,MDM FOX


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: sob 20.10.2018 19:56 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9400
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Vnitřek FS i-6 jsem neviděl, ale dá se předpokládat, že ta anténa je v tom čudlíku, co trčí dopředu. Pokud to tak je, tak ve směru toho čudlíku je nejslabší úroveň signálu. Nedá se říct, že je nulová, protože dochází i ke spoustě odrazů od terénu a okolí, ale rozhodně bych nemířil tou anténou přímo na model a snažil se mít vysílač alespoň trochu natočený bokem, nebo sklopený směrem k zemi, nebo nahoru. Prostě nikdy na model. Pokud jde o instalaci u přijímače s jednou anténou, tak bych anténu umístil podélně s osou trupu (při natáčení vysílače do strany, nebo svisle při nakloněném vysílači nahoru, nebo dolů), protože je to asi nejčastější poloha modelu vůdči vysílači a hlavně je důležité aby byla co nejdál od vodivých částí (kabely, táhla, baterie, nebo uhlíkové výztuhy...). K nějakým ztrátám packetů v závislosti na poloze modelu dochází vždy, ale je je to tak krátké, že se to na řízení nedá poznat. Tyhle jednoanténové přijímače taky mívají podstatně menší dosah než dvou-anténové a s tím provedením vysílače to nejspíš není na žádné dálkové lety.
Pokud jde o tu fotku s vysílačem za zády, tak nevím co je to za vysílač a jaké na něm má antény. Navíc ta fotka je z letu v malé vzdálenosti a se špičkovým modelem, kde má nejspíš dva přijímače a čtyři antény, takže ztráta signálu je nepravděpodobná. Klidně je možné, že v tom vysílači jsou dvě antény, nebo tzv. patch anténa, která má ten vyzařovací diagram úplně jiný, než proutek lambda/4. Její přednosti jsou popsané právě v té prezentaci na kterou jsem dával odkaz.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 20.10.2018 20:00 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 28.1.2013
Příspěvky: 266
Pokud je ta vysilacka skutecne totozna jako toto, tak je stejne jako u tohoto a to znamena dole v tom drzatku. Turnigu jsem mel rozebranou... A prijimace AFHDS 2A maji dve anteny snad vsecky...i ten nejobycenesi 6A https://www.google.com/search?q=turnigy ... ZFB32FJBZM:


Naposledy upravil Paolo-K dne sob 20.10.2018 20:11, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 20.10.2018 20:10 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 25.3.2014
Příspěvky: 1345
Bydliště: Letovice,ČR
Tomix píše:
Ak si pozries prispevok nad tebou mas to tam napisane antena je v drziaku cize je naplocho k modelu.
pokial nie je ta I6 vadna co by si asi zistil tiez sa skor prikladam k nazoru ze to bol pad kvoli neakemu spatnemu kontaktu alebo kvoli rukam.


Četl jsem. Proto jsem se ptal: jestli je normálně do boku, co je ten čudlík, kterej trčí dopředu.
Jestli to bylo na ruce nevím. Tvrdil, že normálně letěl skoro na plno a najednou to šlo k zemi a nereagovalo. Když k němu došel, motor pípal jako když není zaplá vysílačka. Tvrdil, že vše bylo normálně zapojený.
S tím souvisela i další část dotazu. Jestli se k tomu nemohl přidat vliv wifi. Z pár diskusí jsem vyrozuměl, že může způsobit zarušení. A jak známo, když tel. hledá signál, tak svůj vlastní zesílí. A když k tomu přidám pár dalších lidí s podobnou hračkou v dosahu... Prý měl krátkej výpadek ještě jeden člověk, ale ten byl vysoko.
Nechci řešit, jestli to bylo na ruce a td. Spíš mě zajímá jak je to s tím signálem a jestli by mohla mít vliv i ta wifi.

Paolo-K: A co je ten čudlík. (To jen pro zajímavost)

_________________
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 20.10.2018 20:18 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9400
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Z toho popisu nehody není jasné, co se přesně stalo, protože při ztrátě signálu většinou serva zůstanou stát v poslední poloze, nebo přejedou do pozic nastavených ve FS a stejně tak při zarušení.
Jestli je Flysky I6 stejný jako Turnigy I6, tak jsem našel https://www.youtube.com/watch?v=sfyLGasxT88 kde je vidět, že v držadle je nejspíš anténa pro telemetrii a v tom čudlíku Tx.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 20.10.2018 21:19 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 17.1.2017
Příspěvky: 770
Bydliště: Brno
Já jsem měl FS-i6 rozebranou, a má dvě antény: jedna je v tom čudlíku co trčí dopředu, a druhá kolmo na ni v držátku. Podle toho co říkal qba667 (autor podstatné části komunitního firmwaru), Tx prostě antény střídá tak, aby pokud možno aspoň jedna měla signál.

That said, ve Sky Surferovi prostě vyhodím každou anténu z jedné strany kabiny a hotovo. V Mini Scoutovi mám antény víceméně rovnoběžné každou z jedné strany trupu. Hydrofoam a Ita mají skutečně těch 90 °. Se signálem problém nemívám, aspoň do hranice viditelnosti - Sky Surfer tak 250 metrů výškově a stejně tak na vodorovnou vzdálenost, na víc si netroufám. Při této situaci mi to píše 18 dB.

Zatím jsem neměl problémy se sílou signálu. Nelítám FPV, jen na dohled. Teda jednou mi uletěl Sky Surfer, ale to podle mě bylo tím, že jsem ho při otočce ztratil z očí a pak už neobjevil, než že by zmizel signál.

_________________
Sky Surfer 1400, samokřídlo Ita, FT Mini Scout, Hydrofoam, FlySky i6


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 20.10.2018 21:28 
Mazák
Mazák

Registrován: 21.9.2015
Příspěvky: 584
Shorty píše:
O tom, že u sebe má pořád mobil s wifi nevím jestli to hrálo taky roli.


Z mojich osobnych skusenosti urcite nie. Po skompletovani dostupnych informacii som postavil rusicku na 2.4ghz a mozem povedat ze zarusit TX a RX nie je vobec jednoduche ale da sa.... vid foto

Příloha:
2018_10_20_22.46.33.png
2018_10_20_22.46.33.png [ 377.05 KiB | Zobrazeno 669 krát ]


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: tomashr, Trias a 9 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz