Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 104 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Smyčka trafopájky
PříspěvekNapsal: sob 20.06.2015 13:11 
Mazák
Mazák

Registrován: 4.7.2012
Příspěvky: 1645
Bydliště: Havířov
Dobrý den. Chtěl bych poprosit o vysvětlení a popř. i radu, jak problém vyřešit. Měl jsem starší typy trafopáječek, ale výkon jen 75VA. Solidní, ale poslední dobou pájím mikropáječkou ERS 50 a trafopáječku používám jen na větší věci a na to už ta 75VA moc nestíhala. Po zmáčknutí tlačítka trvalo delší dobu než se zahřála, větší věci buď trvalo moc dlouho než zahřála, nebo je neprohřála vůbec. Tak jsem si pořídil nový typ 125VA za docela pěknou cenu. Je taková modrá, myslím že ji říkají kyjovan. Už to asi nebude asi to co stará poctivá komunistická kvalita, ale tyhle typy na netu docela chválí. Měla by být taky česká a výkonově super. Po zmáčknutí tlačítka se ihned začne hřát, prohřeji s ní i větší věci, takže jsem spokojen. Ale má to přece jenom jeden problémek. Jako první jsem zavrhnul ty mé oblíbené věčné hroty. Zjistil jsem, že i ty mají velký vliv na výkon páječky a z mého zkoumání docela negativní. S věčným hrotem trvalo docela dlouho než začla hřát. S klasickým vyrobeným z Cu drátu jede perfektně. jenže co jsem byl zvyklý z těch starších 75VA typů, udělal jsem jednu smyčku z drátu Cu 1,5mm2. Ta ale po hoooodně krátké době odešla. Přešel jsem tedy na hrubší drát, Cu 2,5mm2. Ten už vydrží déle, ale tu činnou plochu mi to pořád zanáší nějakým černým sajrajtem. Chtěl bych se prosím zeptat, čím to je? Dělá to přepálená kalafuna? Musím to každou chvíli utírat do hadry a po čase už to ani nejde utřít.


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Smyčka trafopájky
PříspěvekNapsal: sob 20.06.2015 13:25 
Mazák
Mazák

Registrován: 23.6.2014
Příspěvky: 563
Bydliště: Žďár n. S.
Silnější drát se větším proudem víc hřeje a kalafuna se přepálí. Občas jsem ji musel seškrabávat. Pozor ale na to, že se větším proudem může přetěžovat trafo, je potřeba si hlídat příliš dlouhé časy pájení.

_________________
Laguna, Daidalos, MiniCorado, F3K Edge, Fox 2300, Funtic II, Dingo, F4U Corsair, Bf 109H, Skipper...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Smyčka trafopájky
PříspěvekNapsal: sob 20.06.2015 13:29 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.1.2007
Příspěvky: 5495
Bydliště: Praha 8, ČR
Obrázky: 8
Ahoj, také si sám vyrábím hroty (smyčky) z Cu drátu, jako ty. Také se mi tam dělá ten černý sajrajt, jako tobě. Bude to přepálená kalafuna. Když se objeví, zapnu páječku a po nahřátí to lehce seškrábnu (kartáč, pilníček, smirek), prostě stačí šmrncnout a je to (na chvíli) pryč. A také to mám na 75VA 8) .

_________________
Hitec Aurora 9X


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Smyčka trafopájky
PříspěvekNapsal: sob 20.06.2015 13:30 
Mazák
Mazák

Registrován: 4.7.2012
Příspěvky: 1645
Bydliště: Havířov
Ano, ale při smyčce z drátu 1,5mm2 se přepálila dejme tomu po 20 asi 5 sekundových pájeních. Tak jsem dal smyčku z hrubšího drátu a ta mi drží dobře. Při přetěžování trafa by bylo ale horké, ne? Pájím jen kratší doby, třeba fakt jen těch 5 sekund, pak ji nechám odpočinout. na páječce je napsané max. 10/30 sec. To jsem pochopil jako 10 sekund pájení a 30 sekund odpočinek. na starších typech bylo na těch výstupních hranolcích, kde se šroubuje pájecí smyčka přímo napsáno, jaký drát má být na smyčku použit, jak má být smyčka dlouhá. U této to není a ani nikde na netu jsem to nenašel.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Smyčka trafopájky
PříspěvekNapsal: sob 20.06.2015 13:32 
Mazák
Mazák

Registrován: 4.7.2012
Příspěvky: 1645
Bydliště: Havířov
DAF: Na té 75VA páječce se mi to dělalo taky, ale až po delší době. U téhle silnější to tam je za chviličku. A když je to čerstvé, stačí páječku zapnout a utřít to hadrou, jde to dobře.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Smyčka trafopájky
PříspěvekNapsal: sob 20.06.2015 13:34 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 17015
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
varok píše:
... S klasickým vyrobeným z Cu drátu jede perfektně. jenže co jsem byl zvyklý z těch starších 75VA typů, udělal jsem jednu smyčku z drátu Cu 1,5mm2. ...

Taky mám tu 125W a taky dělám smyčky z Cu 1,5mm2 . Chce to pájet rychle a krátce, používám ji spíš na silové konektory kde to rychle prohřeje; na "střední" věci mám tu verzi 100W a na malé pájecí pero. I když kdysi (cca 30-35 roků nazad) jsem osadil třeba miniservozesilovač do žlutých Graupnerů pomocí té 100W a vhodně "vykované" smyčky ... :-)
Jinak té 125W by nejspíš šel předřadit stmívač nebo jiný AC regulátor 230V (stejně tak se řídí trafa pro odporové pily). Někdy to zkusím.

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Smyčka trafopájky
PříspěvekNapsal: sob 20.06.2015 13:35 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 31.7.2005
Příspěvky: 19644
Víš čím to je že se " přepálí" ? Radek

_________________
ICQ 638556901


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Smyčka trafopájky
PříspěvekNapsal: sob 20.06.2015 13:35 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 17015
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Nepřepálí, rozpustí :wink:
Měď se v cínové lázni rozpouští a vlastně leguje tu pájecí lázeň. Aby se mi smyčka fakt přepálila... to snad ani nepamatuju...

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Smyčka trafopájky
PříspěvekNapsal: sob 20.06.2015 13:41 
Mazák
Mazák

Registrován: 4.7.2012
Příspěvky: 1645
Bydliště: Havířov
jyrry: S výkonem jsem velice spokojený, ubírat na něm nechci nějakou regulací. Proto jsem ji přece kupoval. Uvažoval jsem nad 100VA, ale když jsem zjistil, že tahle 125VA vyjde v podstatě levněji, tak jsem vzal ji.
Však já se snažím používat páječku jen co nejkratší dobu. Ale prostě ten drát 1,5mm2 hodně rychle odešel. měl jsem tak 3 smyčky a po chvilce v dupě.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Smyčka trafopájky
PříspěvekNapsal: sob 20.06.2015 14:12 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8565
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Pořád ještě používám i trafačku, myslím že má 100, nebo 110W oranžová (štítek už se někde ztratil) a smyčky si dělám taky z 1,5 drátu. Dokud jsem neměl ESR50, tak jsem používal i smyčky 1,2 drátu. Z tý 2,5 to musí být strašné kopyto. Nevím jestli dřív ta měď nebyla tak čistá jako dnes, nebo obráceně, ale dřív mi taky vydržely dýl. Má na to ale vliv taky způsob pájení. Pokud není dobrý přestup tepla do spoje pomocí kapky cínu a tavidla (kalafuny) hrot se rychle přehřívá. Nechce to trvale držet stisknutý spínač, ale podle vzhledu, pulzovat spínačem. Pak se ti nebude cín a kalafuna na hrotu tolik přepalovat. To že hrot občas očistím jemným kartáčkem je běžné.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Smyčka trafopájky
PříspěvekNapsal: sob 20.06.2015 14:24 
Mazák
Mazák

Registrován: 4.7.2012
Příspěvky: 1645
Bydliště: Havířov
Tak něco na tom asi bude, to s tím materiálem. nedávno jsem se bavil s jedním chlápkem, že v některých obchodech dokonce prodávají asi čínské kabely, nebo odkud a ty mají průřez mědi o hodně menší než je norma. Teď nevím kolik je průměr drátu při určitém průřezu, ale proto jsem psal právě průřez.
Lark: Průřez drátu 1,5mm2 a 2,5mm2 není zase takový rozdíl jak si myslíte, bude to jen pár desetin. A psal jsem, že to mám jen na větší věci, tak mi větší smyčka nevadí.

Páječku nemám zapnutou neustále. Zapnu, nahřeje se smyčka, tak roztavím cín. Třeba 2 sekundy. Pak ji vypnu a přiložím k pájenému místu a opět pustím. zase třeba 2.3 sekundy, podle pájeného místa. někdy třeba jen 1 sekundu. Na DPS a drobnější věci mám mikropájku.
A dnes se ojebává všechno, tak bych se nedivil, kdyby i Cu dráty. Používám klasické CYKY kabely, které zbavím izolace.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Smyčka trafopájky
PříspěvekNapsal: sob 20.06.2015 14:32 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8565
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Já si nic nemyslím. :D Průřez 1,5 má průměr asi 1,4mm a průřez 2,5 asi 1,8mm.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Smyčka trafopájky
PříspěvekNapsal: sob 20.06.2015 14:38 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 31.7.2005
Příspěvky: 19644
Čínská specialita jsou železný dráty jen naoko pokovený mědí - to je pak něco :mrgreen: -Radek

_________________
ICQ 638556901


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Smyčka trafopájky
PříspěvekNapsal: sob 20.06.2015 14:40 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8565
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Tak to jsem naštěstí ještě nepotkal. :D


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Smyčka trafopájky
PříspěvekNapsal: sob 20.06.2015 14:45 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 7
Lark píše:
Tak to jsem naštěstí ještě nepotkal. :D


Je to dnes docela běžná věc a používá se to u vodičů, kde to tolik nevadí (vf). Ušetří se tím spousta drahé mědi.

_________________
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 104 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: JardaRůžička, martinvax a 7 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz