Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 126 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Topení do dílny
PříspěvekNapsal: čtv 21.11.2013 11:56 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.5.2010
Příspěvky: 1577
Bydliště: Palkovice
víš, problém je v obecné představě, že když dám 16A jistič, tak je to v pohodě. Proto revizák právě měří tu impedanci smyčky, protože pokud je vysoká, tak Ti 16A jistič správně nevypne v okamžiku potřeby. On ten jistič se právě určuje podle té smyčky. Je to zase ta elektromatematika. Proto se dělají revize, protože " bez měření není vědění " ( to nás učili ve škole ), ale jen dohady :D . Samotná zásuvka může být v pohodě, ale právě ty prodlužovačky často všechno mění a pak se lidi diví, proč to hoří, proč to nevyplo, proč to blbě nebo vůbec nefunguje .Pokud dáš na vedení slabší jistič, nic nepokazíš, nanejvýš ti při větším zatížení vypadne. Když ale dáš silnější, nemusí včas vypnout a pak je problém na světě. Jistič má jistit, ne plnit funkci iluze.


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Topení do dílny
PříspěvekNapsal: čtv 21.11.2013 15:54 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 16930
Standa Stuchlý píše:
no vidíš a Němec vezme kalkulačku, spočítá, že 2Kw topení bude mít odběr okolo 9A. Tak tam dá CYKY 3cx1,5 a jistič 10A. Kalkulace ceny materiálu mu vyjde levněji. A český revizák se jen orosí :D . A teď si vyber .


Neudělá to tak. Ani němec, rakušák, ,..... nikdo v civilizované zemi.
(Pracujeme pro rakouskou a francouzskou firmu, revidujeme ty zařízení)

_________________
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Topení do dílny
PříspěvekNapsal: čtv 21.11.2013 16:06 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 16930
kouba159 píše:
Je to OT, ale ta smyčka (bůh ví co to je) mě zajímá. Ten druhý jistič ve sklepě je pro napájení celé zahrady (Pergola, lednice, zahradní osvětlení, zahradní domek). Délka vedení je dost velká. Max délka kabelu je asi 25m. Je to nějaký problém.
Občas do těch zásuvek připojím plotové nůžky nebo strunovou sekačku.


V revizních zprávách je tabulka, kde se v měření uvádí hodnota smyčky (odpor v Ohmech) a izolační stav (v Mohm). Když bude nízký izolační stav, poteče mezi těmi napájecími vodiči a případně zemí nějaký proud. Bude to mít "svod" a záleží na hodnotě toho odporu, jestli to vybaví chránič, vyrazí jistič......Prostě jestli tahle hodnota bude někde na hranici, nebo to bude přímo zkrat mezi fázemi, mezi fází a nulou..... Čím vyšší tahle hodnota bude tím lépe.
"Smyčka" je odpor vodiče "tam a zpátky". Čím nižší tahle hodnota bude, tím lépe. Pokud ta hodnota bude příliš vysoká, nedojde k vybavení předřazeného jištění. Např. vyzkratuješ to vedení na konci, bude to hořet, ale odpor smyčky je tak vysoký, že to nevybaví předřazený jistič, pojistky.....
Aby to nebylo tak jednoduché, tak pro každé prostředí (protokol o určení vnějších vlivů) a napěťovou soustavu platí samozřejmě jiné limitní hodnoty izolačních stavů a smyčky.

25m není velká délka a v tvém případě vyhoví kabel CYKY 3x2,5 s jištěním 16A.

_________________
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Topení do dílny
PříspěvekNapsal: čtv 21.11.2013 17:01 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.5.2010
Příspěvky: 1577
Bydliště: Palkovice
JMalik píše:
Neudělá to tak. Ani němec, rakušák, ,..... nikdo v civilizované zemi.
(Pracujeme pro rakouskou a francouzskou firmu, revidujeme ty zařízení)


by ses teda divil :lol: , taky děláme krom rakušáků pro všechny, včetně korejců. Rakušáky a korejce ale už odmítám. Jedni neskonale namyšlení, druzí horší nežli sabotéři. Korejec Ti bude tvrdit, že transformátor je DC zdroj, protože to viděl doma na své rixši. A bude se s Tebou lámat klidně půl dne, které ti ovšem nezaplatí. A ochranný vodič v korejském soustruhu nenajdeš. Trafo 22KV v montážní hale, obehnaný paletami, olepenými výstražnými tabulkami. Kdybych nesmazal fotku z mobilu, poslal bych Ti, jak připojují na montážní lince motory dopraníků. Lahádka :D
Řemeslných hovad je plná západní evropa, a klidně napíšu, že největší hovada jsou holanďani. Taky pro ně děláme již asi 10 let, tak vím o čem píšu. Krom němců, kteří to mají alespoň spočítané a svoji chybu prožívají dost osobně, je to fakt někdy horor. Neznám jen portugalce a francouze jen trochu, ostatní mne přesvědčili o dvojím pojmu norem, ale jsou i výjimky.

Co jsem napsal možná vypadá, že jsem si to vymyslel, ale bohužel, je to rok od roku horší a díky tomu jsem některé zakázky raději odřekl.
To, jak jsi to výše popsal je správně, ale já to tak již laikovy nepodávám. Většinou neví o čem je řeč a jenom mu to plní hlavu zmatkem. Stačí, že ví, že to a to je špatně a mělo by to být tak a tak. Tomu rozumí hned. Jen ještě, těch 25m není záruka, že to bude fungovat. Skus to změřit za rok, budeš se divit. Dnešní materiály nevydrží to, co kdysi. Je to zaoxidované a plné přechodových odporů během jednoho roku.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Topení do dílny
PříspěvekNapsal: čtv 21.11.2013 17:48 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2011
Příspěvky: 1351
Bydliště: Meziměstí
Jó hoši, máte kliku, že v těch Vašich silových rozvodech nejsou spoje pájené bezolovnatou pájkou ospalou dívkou na noční směně, to by jste si teprve užili... :lol: :lol: :lol:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Topení do dílny
PříspěvekNapsal: čtv 21.11.2013 17:54 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.5.2010
Příspěvky: 1577
Bydliště: Palkovice
joo, bezolovnatá pájka, to je něčí zelená pomsta :mrgreen: . Tolik studených spojů.......... proto skupuju olovnatou, kde se dá. A ekologie? Ta tímto trpí nejméně. Jsou mnohem větší problémy, než nějaká pitomá pájka :roll:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Topení do dílny
PříspěvekNapsal: čtv 21.11.2013 19:25 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 16930
Standa Stuchlý píše:
...... Jen ještě, těch 25m není záruka, že to bude fungovat. Skus to změřit za rok, budeš se divit. Dnešní materiály nevydrží to, co kdysi. Je to zaoxidované a plné přechodových odporů během jednoho roku.


Bude to fungovat a pokud to udělá ze současných komponentů dobře, tak ho to přežije. Kdysi jsem si taky myslel, že Wago svorka je horší, než šroubovaný spoj v krabici. Není :wink:
Jestliže ale někdo používá např. místo Schneidera, Legrand....., polské zásuvky a vypínače, tak se nesmí divit.

_________________
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Topení do dílny
PříspěvekNapsal: čtv 21.11.2013 19:42 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.5.2010
Příspěvky: 1577
Bydliště: Palkovice
tak to s Tebou musím souhlasit. Jen s tím přežitím bych to bral opatrněji. Je fakt, že kvalita se od výrobce docela dost liší a říkám každému, Polská zásuvka a vypínač jsou drahé, i když stojí méně. Ta práce s nimi a životnost to dost rapidně prodraží. A lidi si nedají říct a nedají.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Topení do dílny
PříspěvekNapsal: úte 19.09.2017 17:50 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 31.5.2010
Příspěvky: 207
Ahoj řeším také nějake topidlo na rychlé zatopení v řadové garaži o velikost cca 3x6m do stropu cca 2m klasicka garaz pro vozy co se tam dnes nevejdou -) půuvodně jsem byl rozhodly pro Pohody dnes vyrábí Meva Relax Plus s ventilátorem. Také ale přemýšlím o dílenském malém topidle od výrobce Master s dvěmi režimy 1kW a 2kW. Auto tam nestojí chodím si tam kutit letadla. Nejde mi o to topení bez dozoru přijdu na dvě hoďky a chci mít alespoň trochu tepleji a topidlo budu mít na očích.V případě plynových Pohod jsem myslel že by stačila ventilace a větrání v podobě škvíry mezi podlahou a vraty (klasické Hörmanny) a v nejhorším je ještě trochu pootevřít a s tím,že tam jsou i nad vraty ventilační mřížky. Jaký na to máte názor z hlediska bezpečnosti nemam s plynovými topidly zkušenosti. Nebo pak jít do MAstera na elektriku za větší náklády na provoz? (spotřeba energie) Čím víc to řeším s lidmi okolo tím spíš nevím co je bezpečnější.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Topení do dílny
PříspěvekNapsal: úte 19.09.2017 18:06 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.5.2010
Příspěvky: 1577
Bydliště: Palkovice
Na plynové topení bych dával bacha. Zažil jsem na vlastní kůži otravu CO a vím co to obnáší. Žádná bolest, jen v plném vědomí nepohneš ani prstem a je konečná. Já měl štěstí. Ale třeba všechny plyny CO neprodukují, i tak je to otevřený oheň v garáži.
Z elektrických je fuk, co použiješ. 1-2kw je tak akorát, míň bych nebral a větší dlouho nevydrží. A hlavně, nespaluje kyslík a neprodukuje CO.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Topení do dílny
PříspěvekNapsal: úte 19.09.2017 18:14 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 31.5.2010
Příspěvky: 207
Jo to jsem měl právě na mysli , ale každý co jsem se bavil tvrdí, že je to v pohodě, že ta garáž je provětraná až až tím jak je neutěsněná k tomu průduchy mezi vraty škvíra cca 15 ccm protože tam není žádný práh ale šikmý nájezd pro auto.Ale přesně proto se bojím, ale každý to zatím chválí a tvrdí,že tolik kyslíku neberou tak nevím. Asi opravdu bude lepší ten master.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Topení do dílny
PříspěvekNapsal: úte 19.09.2017 18:18 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.5.2010
Příspěvky: 1577
Bydliště: Palkovice
mi se to stalo v garáži, kde jsem měl dveře pootevřené. On ten CO není cítit a stačí ho ve vzduchu opravdu málo. nemusí ho být jako dýmu ve vyhulené hospodě. Proto je tak nebezpečný. Já bych to neriskoval ani náhodou.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Topení do dílny
PříspěvekNapsal: úte 19.09.2017 18:26 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 31.5.2010
Příspěvky: 207
Ok díky za radu prosím a jednalo se v tvém případě také o taková kamna alá pohoda nebo jiný plynový zázrak?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Topení do dílny
PříspěvekNapsal: úte 19.09.2017 18:30 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.5.2008
Příspěvky: 10423
Bydliště: praha 5
na rychlý vytopení jedině něco takového

https://www.mall.cz/horkovzdusne-turbin ... dwodkiME_g

ty levnější bez regulace stačí potunit o tady ten štelovací ventil

https://www.kukacka.cz/regulator-tlaku- ... gKmPvD_BwE

pro bezpečnost zkus potunit o detektor CO2

https://www.tipa.eu/cz/detektor-oxidu-u ... gL7pPD_BwE

pokud ale garáž uplně netěsní a neplánuješ tam přespávat, neměl by to být problém.

rozhodně nepočítej s tím, že si to tam v zimě a mrazech vytopíš rychle nějakým 2kw elektrotopidlem.

pohody by stačili až tak na udržení teploty, jejich výkon taky není v plném výkonu alespon 15kw, takže vymrzlou dílnu budeš nahřívat malým výkonem pul dne.


Naposledy upravil pepin dne úte 19.09.2017 18:34, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Topení do dílny
PříspěvekNapsal: úte 19.09.2017 18:31 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.5.2010
Příspěvky: 1577
Bydliště: Palkovice
je to už víc jak 20 let, tak opravdu nevím co to bylo.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 126 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 10 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz