Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: ned 25.09.2016 16:54 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 30.5.2011
Příspěvky: 28
Bydliště: Otrokovice
Ahoj
chtěl bych začít s létáním.
Doposud mám jen týdenní zkušenost s vrtulníkem, který jsem pak prodal, protože to nějak nešlo :-)
Poté jsem 3 roky jezdil RC rally a teď jsem se rozhodl začít pro změnu s létáním.

Po přečtení diskuzí jsem vybral asi SKY SURFER 1500, který je pro začátečníky vhodný.
Vzal bych komplet verzi RTF. Hodně lidí ale píše, že setový ovladač je naprd. Má smysl, když začínám, s tímto letadlem budu lítat třeba rok, koupit už teď lepší ovladač, který může stát stejně jak letadlo? A co vlastně je lepší ovladač? OPTIC 6, Spectrum DX4, DX6 Jakou cenovou hladinu si mám představit, aby to byl rozdíl oproti seťáku a možnost propojení s PC?

Děkuji


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: ned 25.09.2016 17:02 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 27.10.2005
Příspěvky: 151
marshalx píše:
Ahoj
chtěl bych začít s létáním.
Doposud mám jen týdenní zkušenost s vrtulníkem, který jsem pak prodal, protože to nějak nešlo :-)
Poté jsem 3 roky jezdil RC rally a teď jsem se rozhodl začít pro změnu s létáním.

Po přečtení diskuzí jsem vybral asi SKY SURFER 1500, který je pro začátečníky vhodný.
Vzal bych komplet verzi RTF. Hodně lidí ale píše, že setový ovladač je naprd. Má smysl, když začínám, s tímto letadlem budu lítat třeba rok, koupit už teď lepší ovladač, který může stát stejně jak letadlo? A co vlastně je lepší ovladač? OPTIC 6, Spectrum DX4, DX6 Jakou cenovou hladinu si mám představit, aby to byl rozdíl oproti seťáku a možnost propojení s PC?

Děkuji

do 10000,- koupíš perfektní rádio


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 25.09.2016 17:24 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 30.5.2011
Příspěvky: 28
Bydliště: Otrokovice
10.000kč je fakt dost, když koupím model za 4.000kč. Má tedy smysl levnější ovladač max za 4.000kč nebo raději vydržet se setovým a lepší ovladač koupit až později?
Taky by mě zajímalo o co pro začátečníka je lepší nesetový ovladač.díky


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 25.09.2016 17:41 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 5.6.2007
Příspěvky: 624
Bydliště: Zlín
Děj pak vědět (sz) kam půjdeš lítat, rád pomůžu

_________________
Buďte na mnè hodní... Nemůžu všechno vědèt :-)


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: ned 25.09.2016 18:46 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 24.11.2013
Příspěvky: 446
Bydliště: Praha 10
Obrázky: 9
Já bych se setovému vysílači nebránil (pokud to nebude úplný krám). Dokud nezačneš pořádně lítat, tak nevíš jaké požadavky na vysílač nakonec budeš mít.

Na jednoduší letadla ti stačí 6 kanálů.
Na větší větroně to chce např. alespoň 7 kanálů (nezávisle 2 křidélka a 2 vtlak. klapky, výškovka, směrovka, plyn) a pro jistotu hlasovou telemetrii (vario apod.).
Teď mám dvoumotorového jeta s vektorem tahu (3k) a zatahovacím podvozkem (1-2k) a tam by to chtělo aspoň 9-10 kanálů (což nemám).

Spektrum (hlavně starší) ti nedoporučuju.
Mám DX8i. Nemá hlasovou telemetrii (a tudíž nelze použít vario). DSM2 není spolehlivé (DSMX už asi je). Ceny přijímačů jsou vysoké, telemetrie je zvlášť a má nižší dosah.
Aktuálně bych šel spíše do Taranise nebo Horuse od FrSky. Ale ne jako první rádio.

Edit:
Horuse beru zpět. Až teď jsem si zjistil jeho cenu. To opravdu není pro začátečníka ani mírně pokročilého.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 25.09.2016 18:53 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 22.8.2015
Příspěvky: 276
Bydliště: Ostrava/Vsetín/Brno
Obrázky: 0
Já teď viděl na modelbazaru Turnigy 9x s Frsky modulem a pár přijímači, chtěl za to myslím čtyřku. Což je hezké, modul a přijímače by tak na ty 2-3k myslím vyšly.

Tím pádem rádio cca za dvojku pro začátečníka s tím, že pokud nebudeš náročný, vydrží ti až dokud nedoslouží nebo se sám nerozhodneš že chceš jít ještě výš.

Já jsem zatím spokojen, jediné po čem pokukuju je hlasová telemetrie, ale to je jen pohodlnost a třeba kdyby dosloužila, Taranis bude s cenou níž.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 25.09.2016 19:16 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 4724
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
Mam Skysurfera ve verzi X8 (http://www.horejsi.cz/Pages/DetailProdu ... cislo=2315) a doporucuju zamyslet se nad tim zda potrebujes toho vetsiho. Osobne bych to uplne nepreferoval protoze ten mensi (1400mm) je levnejsi (aspon co jsem nasel) a rozdil velikosti neni tak markantni (navic ta vyboulena kabina co jsem nasel na fotce vypada dost divne :-D )

Jinak bych se v tomdle pripade nebal setovky - v pripade ze te to chytne tak si muzes nechat setovku pro deti (pokud je potencial) a nebo ji poslat se Skysurferem do sveta dalsimu zacatecnikovi.

S X-UAV kitem (http://www.horejsi.cz/Pages/DetailProdu ... cislo=2123) jsem osobne videl SS X8 letat a je to uplne v pohode, dostatecne a vyjde te letadlo na 2.4 + 1.2 za vysilac s prijimacem. Krome toho ti pak staci lipolka (pisou 1300 ale ja litam v SS 2200vku a nema problem se stoupanim pod uhlem 30 stupnu coz je pro zacatecnicke letadlo docela v pohode. V kazdem pripade bych vzal minimalne 1800vku, pak si zalitas dyl a ten stroj s tim nema sebemensi problem) a neco cim ji nabijes (daj se koupit blbovzdorne nabijece od 400vek).

Takze jsi na komplet setupu pod 5 tisic ve stavu "vemu a jdu litat".


Je jasne ze vysilac i nabijec jsou jednorazovka ale za tu cenu se to da prezit. Pokud vis ze chces pokracovat tak se samozrejme da uvazovat o tom jit vejs. Ale znam dost lidi co jim lezi letadlo na skrini protoze zjistili ze to neni az tak easy a nechce se jim jezdit ven litat. Pak je lepsi bejt na minimum price :-D

_________________
210,280X8,480 Hexa, 3.4m Go-3, EDF Goshawk, Huricane XL, EPP Spartan, SkySurfX8, SE.5 pred opravou


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 25.09.2016 19:52 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 30.5.2011
Příspěvky: 28
Bydliště: Otrokovice
Asi to nebudu hrotit a koupím verzi RTF, komplet + nabíječka a baterka a uvidím jak mě to bude bavit a lepší vybavení bych nechal pro další letadlo.
A jinak se mi líbí SkySurfer 1400 nebo 1500. Uvidím. Dík


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 25.09.2016 21:09 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.5.2006
Příspěvky: 8983
Bydliště: Bratislava dnv SK
Ak ten setový 100% funguje, tak možno stačí. Ak nie, nejaký čínsky bezchybne funkčný by stačil tiež..

Začínal som s graupner FM-314 čo nemala ani procesor, a jediné čo mi chýbalo bol mix na samokrídlo/V chvost. A dodnes ju mám a nebojím sa s ňou ísť lietať (aj keď v nej skončil 2,4GHz modul z T9x takže predsa len "upgradla"). Nie že by som nemal MPX evo a T9x, obe schopné namixovať čo chcem - ale nevidímv tom zmysel, pri uvedomení si schopností mojich a taktiež mojich modelov.
Ak teda model nemá namiesto výškovky a smerovky "V" alebo to nie je samokrídlo, prvý rok či aj niekoľko, si dovolím tvrdiť že programovanie vysielača je len odvádzaním od podstatného a možnosťou urobiť niečo zle (rozumej, že lietať s krivým alebo nejak inak chorým modelom a snažiť sa to naprogramovať vo vysielači, dokonca už len využívanie dráhy a s ňou aj sily serv na menej percent než približne 100, je chyba..)
- Ale dnes samozrejme už takú starinu nekúpiš a tie možnosti uloženia viacerých modelov a nejakých základných mixov už asi bude mať úplne každý ovladač aký sa dá kúpiť. Tým úvodom som chcel len povedať, že nie je až tak podstatné ako až toho má veľa, ak chceš lietať a nie hrať sa doma v posteli s programom vysielača.

Čo robí vysielač "dobrým", je to že ovládanie funguje, vždy, s istotou bez výpadkov proste za každých okolností - dokonca aj keď Ty urobíš chybu a napríklad Ti na chvíľu vypadne prehriaty BEC, že sa riadenie hneď obnoví spolu s napätím (keď to o 2-3 sekundy vychladne). To je základ bez ktorého je zbytočné počítať mixy a kadejaké doplnkové vlastnosti.. Nemusí na to byť drahý, funguje tak už väčšina. Ale všetky nie..
No a ak toto splní, tak už ide o presnosť, cenu, možnosti ako počet modelov v pamäti alebo toho programovania mixov, letové režimy.. Ako začiatočník by si ale mal vystačiť s málom.

Za zmienku stojí telemetria. Najväčší problém elektroletov je pristáť skorej než sa príliš vybijú pohonné baterky, nič nie je úplne dobrý princíp okrem jasného spočítania spotrebovanej kapacity - ak máš možnosť vybrať taký čo to vie a prikúpi sa len meranie tej kapacity, to je moja rada aby si zobral takú. A ak navyše aj ukáže či nie je úplne na zlom mieste alebo utrhnutá anténka na príjmači (=signál), to je len dobre..

Nepíšem konkrétny typ, lebo asi by som napísal Graupner Hott ale ja ho nemám a neviem ani úplne naisto či by som ho chcel.
Ani M-link modul v tom Multiplex rádiu nemám tak ani to nemôžem napísať ako radu.. a Duplex od Jeti nie je v komplete v ovládači tak to zas nemôžem radiť, ako začínajúci si hneď niečo si skladať z častí a nebodaj prerábať po svojom - aj keď teda to konkrétne ja mám a spokojný som..

Mám pocit že je veľa spokojných čo majú Frsky Taranis. Ale to je zas na začiatok asi prehnané - a možno ani nie. Otázka možno sa bude zdať odveci ale nie je - vieš programovať? aspoň trochu? Ak ano tak Taranis by bol asi dobrý. Ak vôbec nie, tak asi radšej nie. Len neviem naisto, zdá sa mi že spotrebovanú kapacitu tuším telemetria FrSky neukazuje???
Bazárová T9x s Frsky tiež nie je zlá (ak sa nerozpadá, t.j. po kontrole vnútra, hlavne letovaných spojov).. Ja v tom mám namiesto Frsky modul Jeti (duplex, aj s úpravou na telemetriu) a funguje to bez chyby - ale je to skorej pre kutilov čo si to letovanie káblikov vedia skontrolovať, a hlavne teda mať tam namiesto originálu nahratý OpenTX..
Takže z tých čo kúpiš, zapneš a letíš, je za akceptovateľnú cenu asi len ten Hott.. dokonca písali že treba 16, lebo 12 je nejak príliš obmedzená.. To už neviem - možno to je jedno a o rok-dva bude všetko úplne iné, ale možno nie a ešte o 10 rokov budú v niektorých vysielačoch procesory z rokov 90tych, ako teraz :) .

Každopádne, celým tým dlhým výlevom som sa snažil povedať že je to jedno čo to bude, len nech to funguje.
Ak máš peniaze, kúp lepšiu - niečo uľahčí, bude pohodlnejšie.. a ľahšie sa aj neskôr možno predá.
Ak nemáš, spokojne lietaj s lacnou..
Ale ak si našiel nadávky na to čo dávajú v sete, tak to neber. Ani nič iné na čo ľudia nadávajú.
Keď už niečo budeš chcieť kúpiť, ako posledný krok daj googlovi hľadať problém s tým výrobkom - nemal by nájsť veľa nespokojných.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 26.09.2016 18:45 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 21.9.2015
Příspěvky: 279
Prijimac Delta-8 Frsky za 25e /?/
Vysielac z banggood.com na lietadlo A600 za 17e

Mams to v spitfireovi 1200mm ziaden pdoblem


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 26.09.2016 20:40 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 13.9.2013
Příspěvky: 292
Bydliště: Břeclav
Amper píše:
Mam Skysurfera ve verzi X8 (http://www.horejsi.cz/Pages/DetailProdu ... cislo=2315) a doporucuju zamyslet se nad tim zda potrebujes toho vetsiho. Osobne bych to uplne nepreferoval protoze ten mensi (1400mm) je levnejsi (aspon co jsem nasel) a rozdil velikosti neni tak markantni (navic ta vyboulena kabina co jsem nasel na fotce vypada dost divne :-D )


O jaké vyboulené kabině je řeč???

Příloha:
1.jpg
1.jpg [ 15.13 KiB | Zobrazeno 1381 krát ]

_________________
Sky Surfer,XENO,FunCub,Sky Cruise,Bixler II,Blazer,FrSky TARANIS-plus


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 26.09.2016 21:56 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 23.6.2014
Příspěvky: 446
Bydliště: Žďár n. S.
Problém je, že když se takhle zeptáš, každý ti poradí něco jiného :-)

Mně trvalo 3 roky a 4 vysílače, než jsem pochopil, jaký vysílač mi vlastně bude vyhovovat nejlíp - to prostě na první dobrou odhadnout nejde. Když tě po roce bude zajímat spíš akrobacie, stačí jednoduchý vysílač. Paradoxně nejnáročnější rádio je potřeba na (velké) větroně. Takže na začátek to neřeš a kup levný vysílač v RTF sadě.

Ale pozor, je dobré mít mód vysílače jaký je v okolí obvyklý! V našem modelklubu mají všichni mód 1, hned vedle v sousední městě mód 2 (zjednodušeně plyn vpravo nebo vlevo). Je to dost podstatné, pokud budeš chtít od někoho pomoc. (To je dost pravděpodobné, protože potíže budou.) Změnit zvyk ovládání dodatečně je těžké.

Zkus vygooglit nejbližší modelářský klub. Jsou tam určitě z 90% ochotní kluci a rádi poradí či pomůžou. Hodně zdaru :)

_________________
Laguna, Daidalos, MiniCorado, F3K Edge, Fox 2300, Funtastic=Funtic II a další, Taranis X9D+


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 26.09.2016 22:58 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.5.2006
Příspěvky: 8983
Bydliště: Bratislava dnv SK
Na všetkých vysielačoch čo mám sa mód dá zmeniť "na pľaci", voľbou v menu (u FM-314 prehodením káblikov),
a prehodením mechanickej aretácie kniplu - zatiahnutím šroubu na jednej a povolením na druhej strane. U evo je dokonca ten imbus uložený v držiaku vnútri vysielača, akoby jeho použitie bola bežná vec..

A v našom klube jeden "opačný" spokojne lieta aj s požičaným vysielačom v opačnom móde, len si reverzne plyn a výškovku,
a drží vysielač "hore nohami" (kniple samozrejme nahor, len anténu smerom k sebe). Je to srandovné, ale nejaví sa to ako problém.. Kto chce pomôcť spôsob si nájde.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 27.09.2016 22:30 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 23.6.2014
Příspěvky: 446
Bydliště: Žďár n. S.
To je zajímavá myšlenka, to by mě nenapadlo :D
Jenom případné přehození vysílače z ruky žáka někomu, kdo mu stojí za zády, asi nebude ideální :roll: . (Samozřejmě můžou jít na šňůru učitel-žák, je-li po ruce a rádio to umožňuje.)
U jednoduchých setových vysílačů přehození módu problémem být může, nemluvě o tom, že začátečníkovi se těžko bude chtít hned kuchat rádio a něco pájet... Jen můj názor.

_________________
Laguna, Daidalos, MiniCorado, F3K Edge, Fox 2300, Funtastic=Funtic II a další, Taranis X9D+


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 28.09.2016 7:33 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Registrován: 23.9.2016
Příspěvky: 10
coro píše:
A v našom klube jeden "opačný" spokojne lieta aj s požičaným vysielačom v opačnom móde, len si reverzne plyn a výškovku,
a drží vysielač "hore nohami" (kniple samozrejme nahor, len anténu smerom k sebe). Je to srandovné, ale nejaví sa to ako problém.. Kto chce pomôcť spôsob si nájde.

:D To snad budu muset někdy zkusit, asi by se to hodilu. Používám 2 a každý kdo ode mě chce nějakou pomuc 1.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz