Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 74 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Prusa i3 vs Rebel 2
PříspěvekNapsal: sob 19.03.2016 10:37 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 5538
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Lark píše:
Jako stínění se dá použít i elektrovodivý lak s obsahem stříbra: http://www.gme.cz/elektrovodivy-lak-el-1-4ml-p741-003
nebo: http://www.gme.cz/elektrovodivy-lak-el-2-4ml-p741-002

No jestli je na nitrobázi, tak se do ABS určitě zažere dobře. Ale v této pseudozelené době nikdo neví. :roll:
Ta toluénová EL2 bude držet, leptá ABS jako pes.
Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Prusa i3 vs Rebel 2
PříspěvekNapsal: ned 20.03.2016 11:03 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 21.6.2008
Příspěvky: 3945
Celeron píše:
No tak zkazit výtisk z tohoto matroše, to už celkem leze do peněz. 8O To napařování hliníkem stávalo asi 30,- za dm2.
Jirka


Přijde na to, co se bude tisknout, nějaká stínící placka se sloupkem pro přišroubování k PCB bude mít riziko selhání tisku blízké nule a vážit to bude jednotky gramů...

Jinak ale materiálů s obsahem kovu je víc, třeba bronze a copper fill, holt ale ty nemají narozdíl od toho drahého ESD eletrické vlastnosti garantované.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prusa i3 vs Rebel 2
PříspěvekNapsal: ned 20.03.2016 11:25 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 5538
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
tomashr píše:

Přijde na to, co se bude tisknout, nějaká stínící placka se sloupkem pro přišroubování k PCB bude mít riziko selhání tisku blízké nule a vážit to bude jednotky gramů...

Jinak ale materiálů s obsahem kovu je víc, třeba bronze a copper fill, holt ale ty nemají narozdíl od toho drahého ESD eletrické vlastnosti garantované.


Nevím, jak funguje to zamíchávání do plastů. Kdysi jsem zkoušel při laminování parabol do Polyesteru 104 zamíchat asi 60% hliníkovýho prášku. Podle PU182 nekonečno. Nojo, ale on i samotnej prášek měl stovky kiloohmů. Tak jsem si řekl, že to je klasika, oxidační vrstva na povrchu hliníku a zkusil to s bronzovým práškem. Ten měl stovky ohmů ale v tom polyesteru na vzdálenost 10 mm měl desítky megaohmů. Vypadá to, že větší částice prášku se obalí kapalnou složkou a tak se navzájem odizolují.
Možná ale nějaký speciální míchací postupy dokážou podstatně lepší "propojení".
Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prusa i3 vs Rebel 2
PříspěvekNapsal: ned 20.03.2016 13:36 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8019
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Ty laky z EL1 a EL2 ale opravdu fungujou. Dělal jsem si topná tělíska z uhlíkových trubek a na konce jsem potřeboval dobrý styk měděné objímky s uhlíkem, ab tam nebyl velký přechoďák a nehřálo se to ve spoji, tak jsem ty konce natřel tím lakem EL1 a šel přes to proud až 4A aniž by se svorky hřály.


Přílohy:
Telisko_04.jpg
Telisko_04.jpg [ 55.11 KiB | Zobrazeno 1380 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prusa i3 vs Rebel 2
PříspěvekNapsal: ned 20.03.2016 14:27 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.3.2010
Příspěvky: 1783
Bydliště: Zavar, SK
Vďaka za tipy, tie vodivé laky som pozeral už dávnejšie, ak je to v acetóne, na ABS by to držať mohlo. Keď príde Prǔša, začnem bádať...

_________________
Taranis X9D + nejaké lietadlá, heli a koptéry, www.rcmodelytt.sk


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prusa i3 vs Rebel 2
PříspěvekNapsal: ned 20.03.2016 15:16 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8019
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Nemáš za co. Opatrně se na to dá i pájet, ale jistější je plíšek se šroubkem. To ředění už si pořádně nepamatuju, ale mám dojem že po dlouhém skladování jsem ho ředil toluenem. Hlavně nezapomenout před použitím pořádně promíchat. To stříbro si sedá na dno.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prusa i3 vs Rebel 2
PříspěvekNapsal: pon 16.05.2016 17:14 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 17.11.2009
Příspěvky: 931
Obrázky: 0
Co říkáte na novou Prusa i3 MK2? Uvažoval jsem o koupi tiskárny a rozhodoval mezi Prusa a Rebel. Nakonec jsem objednal Prusu v nové verzi


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prusa i3 vs Rebel 2
PříspěvekNapsal: pon 16.05.2016 19:37 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 21.6.2008
Příspěvky: 3945
Tedy zcela upřímně napíšu, že mé první dojmy z i3 (původní) jsou značně smíšené. Přijde mi to jako směs velmi hezkých detailů (frézovaný rám, stolek, extruder) a pěkné elektroniky s některými šílenými bastly. Třeba to uchycení ložisek stahovacími pásky je prostě čuňárna i když to možná bude fungovat, držák cívky je proti Rebelu absolutně dementní atd.
Věřím, že po doladění a doplnění pár dotištěných dílů se nakonec lepší elektronika a zřejmě i extruder projeví a Rebela to překoná, nová verze by se měla dostat ještě dále, ale čekal jsem trochu více :-(
Mimochodem se výrobce holedbá dokonalou kontrolou, ale ani to není na 100%, měl jsem ve stavebnici blbě zapojený motor osy X (chodil opačně). Náprava samozřejmě snadná, ale zase se chvála dotaženosti tak docela nepotvrdila :-(


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prusa i3 vs Rebel 2
PříspěvekNapsal: pon 16.05.2016 20:03 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 3.6.2007
Příspěvky: 3078
Bydliště: Středočesko, ČR
Obrázky: 0
No ono právě ty svazovačky na ložiska není vůbec blbej nápad.
1. snižuje to počet tištěných dílů - cenu
2. odstraňuje nepřesnosti (když se u Rebela trochu zkroutí držák ložiska je problém a stačí opravdu málo a už nejsou v ose a Y pojezd drhne a nejezdí jak má)

Jediné s čím souhlasím, že držák cívky je opravdu dementní u i3

Z mé zkušenosti zatím konstrukčně lepší a přesnější při tisku i3 (podotýkám, že jsem jak i3 tak Rebelů pár postavil)

_________________
Buď rozumný respektuj fyziku,
nebudeš odnášet letadla v pytlíku.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prusa i3 vs Rebel 2
PříspěvekNapsal: pon 16.05.2016 20:11 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 3.6.2007
Příspěvky: 3078
Bydliště: Středočesko, ČR
Obrázky: 0
Za mě bych zatím novou i3MK2 nebral počkám si až jak to prověří čas na mě tam je moc "kurvítek"
1. nové motory na ose s trapézama pokud se po... neseženou se náhradní
2. vyhřívaná podložka taky zatím originální kus
3. moc nevěřím tiskové podložce -folii až čas ukáže jak to bude s její životností
4. nelze sundat výrobek i s podložkou musí se čekat na vychladnutí a "páčit" to přímo na tiskárně
radši sundám sklo nechám to chladnout a už tam dávám další a tisknu dál

Ale jak říkám ukáže až čas jak to bude se spolehlivostí, zatím tam je moc nestandardních dílů které se jen tak nenahradí=neopraví a tím to tíhne k profi tiskárnám a odklání se od RepRapu

_________________
Buď rozumný respektuj fyziku,
nebudeš odnášet letadla v pytlíku.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prusa i3 vs Rebel 2
PříspěvekNapsal: pon 16.05.2016 20:46 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 21.6.2008
Příspěvky: 3945
kroxigor píše:
No ono právě ty svazovačky na ložiska není vůbec blbej nápad.
1. snižuje to počet tištěných dílů - cenu
2. odstraňuje nepřesnosti (když se u Rebela trochu zkroutí držák ložiska je problém a stačí opravdu málo a už nejsou v ose a Y pojezd drhne a nejezdí jak má)

Jediné s čím souhlasím, že držák cívky je opravdu dementní u i3

Z mé zkušenosti zatím konstrukčně lepší a přesnější při tisku i3 (podotýkám, že jsem jak i3 tak Rebelů pár postavil)


Ty držáky ložisek snad má smysl vynechat u stolku, ale u osy X?? Zrovna tak mi to přijde jako přehnané
zjednodušení u endstopů X a Y.

Jinak mě ještě zarazilo, jak se ve prospěch i3 argumentuje dokonale odladěnými profily, ale mě se tedy aspoň profil pro slic3r jeví hodně mizerný - děsně pomalé a navíc vzhledem k pomalé retrakci mi tisk vyšel od optima hodně daleko (v podstatě se mi spojily dva modely vedle sebe "fousy") atd. Doporučený profil pro Cura mi přijde reálnější, musím zkusit.
Ale zase - já v podstatě vůbec nepochybuji, že to zanedlouho hravě odladím, potenciál to má, ale prostě mi tyto postřehy nesedí s častým hodnocením, jak je i3 proti Rebelu jednodušší. Z mého pohledu tedy doporučené nastavení Rebela, které jsem měl jako první pokus, fungovalo jasně lépe než to první pro i3 :-(


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prusa i3 vs Rebel 2
PříspěvekNapsal: úte 17.05.2016 17:46 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 21.6.2008
Příspěvky: 3945
Jinak potvrzuji předchozí - po troše ladění profilů to začíná vypadat slibně. Už jsem na minimálně stejné kvalitě jako u odladěného Rebela a některé náznaky potvrzují, že by to ve výsledku mohlo být i lepší.
Stojím si ale za tím názorem, že ta "dokonalá odladěnost i3" je trochu nadsazená, narazil jsem hned na několik věcí, které by člověka s nulovými zkušenostmi do rozpaků asi uvedly a paradoxně bych řekl, že prvotní uvedení do provozu u Rebela II bylo malinko snadnější...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prusa i3 vs Rebel 2
PříspěvekNapsal: úte 17.05.2016 20:22 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 3.6.2007
Příspěvky: 3078
Bydliště: Středočesko, ČR
Obrázky: 0
OK já mám přesně opačné zkušenosti:
- zprovoznit a odladit profily tisku pro Rebela II ať bývalé JRC, nebo Zahradníka dalo tak měsíc práce
- první i3 jsem zbouchal a hned první výtisk byl na 1* prostě když do toho dám materiál pro který je profil tak to jede bez keců

_________________
Buď rozumný respektuj fyziku,
nebudeš odnášet letadla v pytlíku.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prusa i3 vs Rebel 2
PříspěvekNapsal: pon 23.05.2016 9:03 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 21.6.2008
Příspěvky: 3945
Tak jednak pozitivně potvrzuji, že i3 začínám pokládat za odladěnou k mé spokojenosti. Kvalitou jsem svého Rebela předstihl. Dlužno ale dodat, že můj kus Rebela už byl dost jetý a uvažoval jsem o pár vylepšeních, po jejich aplikaci by se to nejspíš zase dost vyrovnalo.

A k té naší diskusi s kroxigorem trochu upřesním mé pocity z obou stavebnic...

- mechanická část se mi lépe stavěla u Rebela a výsledek mi přijde lepší. Je ale možné, že méně zkušený uživatel bude s některými detaily zápasit více.
- elektronika je naopak na osazení jednodušší u i3. S Rebelem jsem sice naprosto žádný problém neměl, ale jako dlouholetý radioamatér asi nejsem zcela typický uživatel, třeba nastavení proudu budičů by laika potrápilo více. Naopak u mé stavebnice Rebela všechny připravené díly elektroniky seděly, zatímco u i3 byl blbě (opačně) zapojený jeden motor, to ale beru jako kusovou chybu a předpokládám, že většina stavitelů to dostane dobře.
- v čem mírně nesouhlasím je tisk z Rebela. Mě prostě tiskl napoprvé správně a bez potíží, kvalita byla v pohodě. Ladění následovalo, až když jsem si vymýšlel extrémy, ale skutečně nechápu, co je míněno tou "složitostí prvotního odladění".
- co se týče i3, tak souhlasím, že tiskne hned, ale... Problém je v tom, že alespoň profily pro slic3r mi přišly mimo realitu, strašně pomalý tisk, retrakce vyloženě nesmyslná atd. Doladění na základě zkušeností bylo celkem snadné, ale dodaná nastavení prostě neakceptuji jako příliš vhodná. V tomto jsem s kroxigorem v rozporu větším a docela by to stálo za průzkum, jestli například nemohl být nějaký kix ve verzi ovladačů, které jsem stahoval já (teď už je tam jiná verze kvůli podpoře mk2, odpoledne zkusím porovnat). Jak jsem již zmínil výše, rýpu hlavně do slic3r, který je v základním balíku. Doporučené nastavení pro Cura odkazované z webu Prusa mi přijde jako celkem korektní na první pokus.

Celkem vzato si ale klidně troufnu i3 doporučit zejména pro méně zručné zájemce, jeví se velmi slušně. Případný přínos verze mkII se bude teprve muset otestovat...

Stavebnici Rebel momentálně dodává asi jen Zahradník a fakt je, že pro více kutilsky a radioamatérsky zaměřeného uživatele má své klady. Cena je nižší docela o hodně (klidně se dá vzít verze bez displeje) a rozdíl výsledné kvality je minimální.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 74 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: jio a 7 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz