Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 53 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Řezací ploter z 3D tiskárny
PříspěvekNapsal: úte 07.04.2015 21:12 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 8.1.2004
Příspěvky: 127
Bydliště: Praha
Obrázky: 0
To že udělat frézku z 3D RepRap tiskárny nemá moc smysl se tu již řešilo. Nicméně nasadit místo trysky vyřezávací nůž (třeba takovýhle http://www.ebay.com/itm/1-pc-Roland-Cut ... 1269189746 ) by možná šlo.
Řešil jste někdo něco podobného ?
Momentálně mě trápí jak převést předlohu na něco čemu by rozuměla tiskárna. Vidím 2 cesty:
1) převod 2D předohy na gcode
2) Změna firmware tiskárny tak aby rozuměla HPGL

Jednodušší se zdá varianta 1, ale zatím všechny free programy které jsem našel skončili na nějakém zádrhelu.

Má už někdo prošláplou cestičku ?


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Řezací ploter z 3D tiskárny
PříspěvekNapsal: stř 08.04.2015 6:05 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.5.2012
Příspěvky: 532
Bydliště: Budišov u Třebíče
Myslím, že jsou i tam třeba určité řezné síly, které ta tiskárna zkrátka nedá. Na CNCčku občas neco vyřezávám, tam to není problém, ale na 3D tiskárně? Samozřejmě záleží na konstrukci, ale na těch kostrukcích co znám já, tak o tom dost pochybuji.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Řezací ploter z 3D tiskárny
PříspěvekNapsal: stř 08.04.2015 6:53 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 4716
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
Osobne bych spis nez cestou noze sel cestou laseru. Na rezani folie by mel stacit relativne slaby a odpadne spousta veci

_________________
210,280X8,480 Hexa, 3.4m Go-3, EDF Goshawk, Huricane XL, EPP Spartan, SkySurfX8, SE.5 pred opravou


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Řezací ploter z 3D tiskárny
PříspěvekNapsal: stř 08.04.2015 7:06 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 8.1.2004
Příspěvky: 127
Bydliště: Praha
Obrázky: 0
O laseru jsem taky uvazoval, ale zavrhl jsem ho z nekolika duvodu:
- Potencialni nebezpecnost pro zrak
- Smrad
- Cerne okraje
- Nuz umi proriznout Jen prvni vrstvu bez podkladu


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Řezací ploter z 3D tiskárny
PříspěvekNapsal: stř 08.04.2015 7:12 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 8.1.2004
Příspěvky: 127
Bydliště: Praha
Obrázky: 0
BTW shodou okolnosti:

http://www.mojehobby.cz/diskuze/strom2. ... ec=1463236

I kdyz to nevypada na beznou reprap.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Řezací ploter z 3D tiskárny
PříspěvekNapsal: stř 08.04.2015 7:49 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 21.6.2008
Příspěvky: 3954
jipav píše:
Myslím, že jsou i tam třeba určité řezné síly, které ta tiskárna zkrátka nedá. Na CNCčku občas neco vyřezávám, tam to není problém, ale na 3D tiskárně? Samozřejmě záleží na konstrukci, ale na těch kostrukcích co znám já, tak o tom dost pochybuji.


Přijde mi, že se tu z reprap tiskáren dělá totální šrot, ale reálně to zas tak slabé a nestabilní není. Hodit na to frézu a snažit se točit něco tvrdšího samozřejmě problém je, ale nevěřím, že by byl velký problém s výkonem pro řez fólie, to prostě ta tiskárna dá...

Osobně ale vidím proti přestavbě trochu jiný argument, který tu nepadl. Tedy proti celkové přestavbě vlastně ne, kdybych chtěl mít z reprap navždy "repplotr", tak asi klidně, ale moc si neumím představit rozumné řešení té "rekonfigurace". Dejme tomu si udělám modifikovaný držák extruderu, který bude mít z druhé strany držák na nůž. Fajn, ale přece nemůžu dost dobře narovnat řezací hrot do stejné roviny, jako tryska, to by se ovlivňovalo. Buď by se musel extruder sundavat, to ale znamená překopat kabeláž asi na konektory a otázka je, kolik povolení vydrží šrouby v tištěném dílu (zase by se muselo předělat), nebo sundávat jen nůž a nechat ho trčet níže než extruder, pak ale budu potřebovat přepínatelný endstop atd. A to ani nemluvím o tom, že proudy motorů osy X a Y se třeba u Rebela pro tisk záměrně nastavují na naprosté minimum, zatímco pro konverze by neškodilo "přitopit" - točit trimry je jasná kravina, co ale s tím?
Všechno by to asi vyřešit šlo, ale mám silný pocit, že by se to pracností blížilo variantě udělat si druhý kus optimalizovaný pro tu druhou úlohu...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Řezací ploter z 3D tiskárny
PříspěvekNapsal: stř 08.04.2015 7:57 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 3595
Bydliště: SK Bratislava
a ma to pri tych rozmeroch zmysel?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Řezací ploter z 3D tiskárny
PříspěvekNapsal: stř 08.04.2015 8:04 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 21.6.2008
Příspěvky: 3954
igorb píše:
a ma to pri tych rozmeroch zmysel?

To mě taky napadlo, ale do jisté míry asi jo...
20x20cm je na spoustu nápisů/log v pohodě v jednom kuse, další nápisy by se daly řezat po částech. Je to naprd třeba na nějaké pásy pro grafickou úpravu modelů, ale to není jediné možné využití.
Pokud by si to člověk dělal jako jednoúčelové zařízení, tak by to asi nebylo problém poněkud zvětšit (samozřejmě ne extrémně, to by už mechanika fakt nedala).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Řezací ploter z 3D tiskárny
PříspěvekNapsal: stř 08.04.2015 8:19 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 3595
Bydliště: SK Bratislava
ja si nechavam vsetko rezat normalne v sluzbe a doteraz vzdy vsetko bolo daleko vecsie ... hovorim o veciach na povrchovky, bud masky alebo priamo farebne veci, nejakych pismeniek som zatial potreboval v rozmere do 20cm minimum (aj licencia je vecsia), preto sa pytam, keby som premyslal nad plotrom, nahanal by som rozmery (este viac ako u frezy - balzu nadlepis, foliu to je uz problem) ... ale je pravda ze pokial clovek uvazuje na drobnymi doplnkami na male modely tak mozno


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Řezací ploter z 3D tiskárny
PříspěvekNapsal: stř 08.04.2015 8:21 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 3.6.2007
Příspěvky: 3078
Bydliště: Středočesko, ČR
Obrázky: 0
V této velikosti to nedává smysl (20x20cm).
Jinak ten nůž je v řezací hlavě s magnetickým přítlakem - když se řeže folie či jinej materiál tak se prořízne právě jen folie a né podkladovej materiál.
Mimochodem než se drbat s tímto tak se dá koupit velice slušnej plotter vč výborného řezacího sw v cene.
Např http://www.forart.cz/ ( umí nejen řezat dle předlohy, ale i vyřezávat vytištěné části na běžném papíru - v řezací hlavě je optickej scanner)
Cameo mám doma už skoro rok a je to výborná hračka.

_________________
Buď rozumný respektuj fyziku,
nebudeš odnášet letadla v pytlíku.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Řezací ploter z 3D tiskárny
PříspěvekNapsal: stř 08.04.2015 8:36 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 4716
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
tomashr píše:
Přijde mi, že se tu z reprap tiskáren dělá totální šrot, ale reálně to zas tak slabé a nestabilní není. Hodit na to frézu a snažit se točit něco tvrdšího samozřejmě problém je, ale nevěřím, že by byl velký problém s výkonem pro řez fólie, to prostě ta tiskárna dá...


Myslim ze je to i dusledek toho ze kdyz clovek vyhleda reprap tak dost casto vyjedou Prusovo konstrukce a ty jsou dost subtilni. Rebel je vyrazne betelnejsi strojek

_________________
210,280X8,480 Hexa, 3.4m Go-3, EDF Goshawk, Huricane XL, EPP Spartan, SkySurfX8, SE.5 pred opravou


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Řezací ploter z 3D tiskárny
PříspěvekNapsal: stř 08.04.2015 11:10 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.7.2011
Příspěvky: 6059
Bydliště: Písek, ČR
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=19&t=77580

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Řezací ploter z 3D tiskárny
PříspěvekNapsal: stř 08.04.2015 13:16 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8021
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Taky už mám Silhouette Portrait víc jak rok a dají se na něm řezat nápisy, nebo ornamenty v šířce A4 do délky tuším 3m. Cameo umí až šířku A3. Zatím jsem bez problémů vyřezal vše co jsem potřeboval. Dodávaný SW je úžasně jednoduchý a při tom toho umí opravdu hodně, včetně převedení z DXF, nebo i z bitmapy. U plotru je asi nejdůležitější přesnost nastavení hloubky řezu, aby se prořezávala jen fólie a nikoli podkladový papír. Taky přesnost drobných detailů je celkem slušná. A to bude asi u přestavěné 3D tiskárny největší problém. Je to ale jen můj názor.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Řezací ploter z 3D tiskárny
PříspěvekNapsal: stř 08.04.2015 13:29 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 8.1.2004
Příspěvky: 127
Bydliště: Praha
Obrázky: 0
Neresme prosim, ze specializovany plotter za celkem slusne penize to umi lip. O tom nepochybuju.
Resme jak to implementovat na 3D tiskarne, treba proto ze na dalsi specializovany stroj nemam misto a nebo si chci jen pohrat a dokazat to na stroji ktery uz mam.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Řezací ploter z 3D tiskárny
PříspěvekNapsal: stř 08.04.2015 13:48 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 8021
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Na té přestavěné 3D tiskárně si nedokážu dost dobře představit, jak bude ta fólie přidržovaná k podložce, aby se nezvedala. Uvažuješ o nějaké vývěvě? Taky seřizování výšky po celé ploše stolku by se asi muselo upravit a seřizovat hodinkama. Každé nepatrné prohnutí nebo vyboulení asi bude problém.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 53 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Boro a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz