Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 59 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: CNC řezačka polystyrenu - začátky
PříspěvekNapsal: úte 17.09.2013 20:35 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 2.3.2013
Příspěvky: 17
Blog: Zobrazit blog (2)
Letu zdar kolegové modeláři :-) , jelikož jsem mě před několika lety zaujala CNC řezačka polystyrenu která velmi ulehčí práci při řezání výřezů na naše éra, a zabraňuje tvorbě otřepů a jiných nerovností. Zhruba před rokem sem se odhodlal že si takovou postavím inspiroval jsem se na stránkách pana Alana Maczaka http://maczaka.webz.cz/ který jsi již takovou věc postavil a má s tím zkušenosti. Jak čas postupoval tak se stroj začal pomalu rýsovat, zhruba před 2 měsíci jsem stroj dokončil (mechanickou i elektronickou část). Na mechanikou část jsem použil díly od pana A. Maczaka a stůl jsem svařil z ocelových profilů a na kostru přišrouboval dřevotřískovou desku. Elektroniku jsem z prvu chtěl postavit podle pana A.Maczaka, ale nějak jsem narazil na Aukru na elektroniku pro řízení cnc strojů za celkem výhodnou cenu (H5 CNC ovladač), rozhodl jsem se že si ji radši koupím profesionálně konstruovanou než abych si doma leptal tišťáky a pak to letoval. ( Aspoň ušetřím trochu času, říkal jsem si.) Teď když mám vše hotové a chystám se stroj rozjet, uvědomil jsem si že nemám to základní co potřebuji a to je vhodný software pro řízení stroje. (na internetu jsem našel hodně druhů SW určeného k řezání polystyrenu pomocí CNC ale nevím který z nich použít, jaký je na co dobrý atd. zkrátka s tímhle odvětvím modelařiny nemám natolik veliké zkušenosti. Proto bych chtěl poprosit ty kdo mají nějaké zkušenosti co se týče využití CNC strojů v modelařině o jakoukoli radu k mé problematice... ;-)


Přílohy:
Poznámka: CNC řezačka ve fázi kdy hotové mechaniky
P1020224.JPG
P1020224.JPG [ 69.2 KiB | Zobrazeno 4658 krát ]
Poznámka: Řídící elektronika
P1020248.JPG
P1020248.JPG [ 119.17 KiB | Zobrazeno 4658 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: úte 17.09.2013 21:49 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 16149
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
GMFC
http://gm.cnc.free.fr/en/index.html
dělal jsem na profi verzi 3 roky v modelářské firmě, teď na tom 3 roky jede kolegova řezačka, co jsme ji spolu dávali dohromady - http://www.radimh.estranky.cz/clanky/di ... -hmot.html

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 18.09.2013 7:21 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 19.5.2007
Příspěvky: 479
Bydliště: Žďár nad Sázavou
Tak toto řeším nějakou dobu též (popravdě ještě dlouho řešit budu ... :D - nespěchám). Jako software předpokládám Profili PRO s exportem G kodu pro MACH3 software.

Tolik k software.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 18.09.2013 13:18 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 10.10.2008
Příspěvky: 159
Bydliště: Bechyně
to Jas gripen- nechci rýpat, ale nemáš přehozenou levou a pravou mechaniku?? marek


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 18.09.2013 20:04 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 2.3.2013
Příspěvky: 17
Blog: Zobrazit blog (2)
GMFC je perfektní, přehledný jednoduchý nenáročný program, bohužel, ale ta čingliská elektronika nemá timer, a proto s ní GMFC nechce komunikovat, kdybych použil orig franzouskou elektroniku MM2001 tak bych měl o problém míň... Tak to alespoň vysvětluje pan A. Maczak, škoda :-(... , Mach 3 mám ale moc se v něm nevyznám, zkouším se ho naučit používat podle nějakých těch tutorialu ale to je celkem pomalé... Profili PRO jsou též bezvadný program a podporují i GMFC ( New functions in version 2.30: Great piece of news for GMFC users: now Profili Pro can create a .cut file (GMFC compliant) to use GMFC to drive your CNC foam cutting machine), pokud by uměli generovat G code pro Mach měl bych alespoň malé ulehčení... Jo a co se týče té mechaniky - proč myslíš ? No mám to podle fotek pana A. Maczaka, možná může trochu klamat že tam ještě nemám natažený drát... :-) Všem moc děkuji za názory a rady :-) a jistě uvítám další ;-)... čím víc úhlů pohledu tím líp....


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 18.09.2013 20:07 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 16149
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Jas gripen píše:
... elektronika nemá timer, a proto s ní GMFC nechce komunikovat.....

desku s tim timerem jsem delal, nepotrebuje ji zadna elektronika ale PC (synchronizace LPT portu kvuli priblblym WIN, pod DOSem by to nemuselo byt). Je to s jednocipem PIC12CE518, ten ridi i zhaveni dratu z PC nebo manualne.

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 18.09.2013 20:16 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 19.5.2007
Příspěvky: 479
Bydliště: Žďár nad Sázavou
ZDE je stránka z Profili přímo pro 4-osou CNC řezačku horkým drátem. Na předposledním screen shotu je vidět možnost výběru pro G-kod exportu. Prima je i simulace samotného řezání.

Stránku dávám přeloženou Google translatorem - mám to tak raději, protože nejsem angličtinář a v original textu mi vždy něco podstatného unikne! Ostatně i proto mám české prostředí pro Profili ...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 18.09.2013 21:31 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 3.9.2009
Příspěvky: 174
Timer není problém. Třeba tady: http://www.mycncuk.com/forums/attachmen ... -timer.jpg

Výstup z timeru se připojí na PIN10 LPT. Je to pro PC jak píše Jirka. Dá se také použít deska pro řízení teploty PICACHOF, kde je použit procesor, který zároveň slouží jako timer. Btw, viděl jsem už někde i s Arduinem.

Zrovna mě to všechno i s timerem čeká :). Čínskou desku s TB6560 mám na stole. Můj bastl s TA8435 jsem věnoval :)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 18.09.2013 21:58 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 16149
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
petrs2010 píše:
...desku s TB6560 mám na stole....

dej pak vědět, jestli je za chodu zticha... ;-)

jinak ten PICACHOF, to je v tej mojej desce, sprostě jsem ho oprásknul, jen desku jsem si udělal svojí... :-)
a už jsem to viděl i s 555 ....

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 18.09.2013 22:10 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 3.9.2009
Příspěvky: 174
dej pak vědět, jestli je za chodu zticha... ;-)

jinak ten PICACHOF, to je v tej mojej desce, sprostě jsem ho oprásknul, jen desku jsem si udělal svojí... :-)
a už jsem to viděl i s 555 ....[/quote]


Jednu desku už používám na fréze. Pokud stojí a motory jsou "enable", tak piští ;)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 18.09.2013 22:13 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 3.9.2009
Příspěvky: 174
Tady je schéma toho zapojení s arduinem. Řekl bych, že zapojení je totožné s PICACHOF, jen místo PICu je tam Arduino

http://static.rcgroups.net/forums/attac ... apture.JPG


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 19.09.2013 11:48 
Mazák
Mazák

Registrován: 27.9.2012
Příspěvky: 1258
Na generování drah používám CUT 2D,je i česky...někde na netu..Uložím si to jako txt a MACH 3 se vůbec neučím.Až budu dělat tvary 3d,tak jen zkusím CUT 3D....snad.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 19.09.2013 17:42 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 2.3.2013
Příspěvky: 17
Blog: Zobrazit blog (2)
To Jyrry:

Timer jsem také zkoušel postavit podle schémata od papa A. Maczaka, s použitím 555tky ale při připojení na 10 pin a napájení 4,9V GMFC nereagovalo... jo co se týče toho připojení u tý mojí čingliský elektroniky jde LPT přímo do ní tak jsem to zkoušel řešit tak že jsem z LPT kabelu vytáhl drát desátého pinu a ten místo do mojí elektroniky šel do timeru... boužel bez úspěchu :-(... napadá mě tak ještě zda by to nevyřešilo použití jiného OS, byl by TIMER potřeba i u Linuxu ? (nebo použít DOS) díky moc :-)

to petrovo :

Stránku dávám přeloženou Google translatorem - mám to tak raději, protože nejsem angličtinář a v original textu mi vždy něco podstatného unikne! Ostatně i proto mám české prostředí pro Profili ...[/quote] Jojo profili jsou fajn, moc děkuju za odkaz ;-)... ale licence stojí 60€ to by zas tak nevadilo, problém je ale v tom že to SN platí pouze určitou dobu, takže to naninstaluješ, ale když to budeš chtít později nainstalovat někde jinde nebo znovu na zformátované Pc tak už to nejde. Kámoš měl profili tu základní verzi bez toho CNC panelu a stalo se mu že musel zformátovat Pc ale pak už to SN znovu zadat nešlo... :-( jedině to někde stáhnout nebo koupit licenci na USB... ale díky moc :-)

To petrs2010 :

jak říkám Timer jsem zkoušel ale buď mám něco špatně na tišťáku nebo to blbě připojuju a nebo to v kombinaci s tou mojí elektronikou (H5 CNC controler) nejde nechtěl jsem se vrtat v tišťáku tý H5 tak jsem to řešil tak že jsem v kabelu přerušil drát vedoucí od 10 pinu a na něj připojil Timer napadá mně už jenom buď to zkusit s tím Arduinem (mám akorát UNO R3 a ne mega) a nebo použít jiný OS... díky moc ;-)

to ok-glider:

CUT 2D mám ale v Angličtině českou verzi jsem zatím nenašel, ale zatím jsem nepřišel na to jak ho využít pro řezání polystyrenu horkým drátem, přijde mi že je spíše vhodný pro frézy ... ale pokud se dá využít pro řezání horkým drátem tak poraď prosím jak... Jo a také by mě docela zajímalo co pak děláš s tím G- codem když ho máš v texťáku kam ho pak vkládáš ... ? ;-) díky moc :-)

Všem moc děkuji za rady a názory, snad se mi to nějak podaří rozjet...


Přílohy:
Poznámka: Můj Timer
P1030384.JPG
P1030384.JPG [ 40.76 KiB | Zobrazeno 3688 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 19.09.2013 18:52 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 19.5.2007
Příspěvky: 479
Bydliště: Žďár nad Sázavou
Ne, ne. Licenční číslo pro PROFILI PRO platí stále, dokud se nezmění něco v počítači. Výměna nějaké komponenty. I tak pak stačí napsat e-mail autorovi a on obratem vygeneruje novou licenci a zašle - opět e-mailem. Je skutečně velmi pružný a aktivní. To samé platí pro případnou aktualizaci software - vše po zaplaceni jedné licence je pak již zdarma.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 19.09.2013 19:18 
Mazák
Mazák

Registrován: 27.9.2012
Příspěvky: 1258
to Jas gripen
Z CUT 2d to vypadne ve formátu pro MACH2/MACH3.Vlastně ani nevím,jestli je to přímo G-kod.Lze to nastavit treba i pro jednotlivé výrobce MAZAK a tak.
Hmm,asi to pro řezačku nebude to pravý,ale je to spolehlivý a vyzkoušený soft.Tak bych se asi poohlídl u stejného výrobce SW.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 59 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Jozef_A a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz