Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 323 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 18, 19, 20, 21, 22  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Google Sketchup
PříspěvekNapsal: pát 09.06.2017 18:02 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 15884
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
helifish píše:
Je pro potřebu CNC laseru/frézky křivky spojit v jednu (pomocí plug-inu "weld") a nebo se mohou nechat dělené tak jak tvar vznikal ?

Záileží na tom v čem frézuješ. StepFour jsem si nastavil tak že při importu ignoruje mezery široké až 0,1mm a dxf vůbec nemusí mít ty tisíce usečíček pospojované.

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Google Sketchup
PříspěvekNapsal: pát 09.06.2017 22:14 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7798
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Jirko, ten StepFour nerozlišuje počátek a konec křivky, jestli je vytvořená zleva doprava, nebo obráceně?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Google Sketchup
PříspěvekNapsal: sob 10.06.2017 5:34 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 15884
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Samozrejme rozlisuje, musim mu pak rici kde ma vzit pocatek (on si ho tam da a jen ho dle potreby zmenim) a na kterou stranu ma zavest korekci (polomer nastroje nebo kolik si navolim).
Da se to resit uz pri kresleni ale je to jedno jestli to hlidat v kreslici nebo to pak oklikat v SF. Jak to udela pri tom spojovani jsem nezkoumal, proste to pospojuje a to mi staci. Nez jsem na tu fintu prisel, hrabal jsem se s daty nekdy docela opruzne. Neni dxf jako dxf :mrgreen:
Behem let zjistuji ze ten StepFour vubec neni marny, nemusim resit radu veci.

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Google Sketchup
PříspěvekNapsal: sob 10.06.2017 8:05 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7798
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
O těch DXF mi vypravuj. Teď jsem dělal s profily který jedem měl 1596 segmentů to bych se opupínkoval. V DS se ale dají spojit do bloku a pak už se chovají jako jedna polyline.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Google Sketchup
PříspěvekNapsal: sob 10.06.2017 20:14 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 15884
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Fajn taky je kdyz nekdo posle dxf emailem a klient to zobrazi jako text v tele emailu :mrgreen:

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Google Sketchup
PříspěvekNapsal: sob 10.06.2017 22:43 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7798
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Proto doporučuju CAD data v textových formátech (DXF, IGS...) posílat zazipované, pak se jim nic nestane.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Google Sketchup
PříspěvekNapsal: ned 11.06.2017 22:56 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 17.11.2007
Příspěvky: 577
Bydliště: Most
Díky za odpovědi, chtěl bych data to co nejlépe připravit pro někoho kdo bude dělat výřez. Zatím jsem spojil křivky které tvoří vnitřní odlehčovací díry, dále obloukové křivky protože některé byly z několika částí. Zbytek jsem nechal.

_________________
Minititan E325,TRex500,Blade mcpx, Blade 130x páčkuju to DX7, éro Gemini od Multiplexů a UltimateAMR


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Google Sketchup
PříspěvekNapsal: ned 11.06.2017 23:03 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7798
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
V takovém případu je asi nejlepší se předem pořádně domluvit s tím, kdo to bude zpracovávat, případně mu napřed dát nějakou malou ukázku dat. A jak jsem psal, pokud to DXF budeš posílat mailem, tak to pošli zazipované. Ušetříš si možné problémy.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Google Sketchup
PříspěvekNapsal: pon 12.06.2017 5:50 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 15884
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Lark píše:
V takovém případu je asi nejlepší se předem pořádně domluvit s tím, kdo to bude zpracovávat, případně mu napřed dát nějakou malou ukázku dat. ...

Přesně tak, někdy ladíme vhodný formát na několikrát.

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Google Sketchup
PříspěvekNapsal: pon 12.06.2017 11:26 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.2.2011
Příspěvky: 574
Bydliště: Slavkov u Brna
Obrázky: 0
Lark píše:
V takovém případu je asi nejlepší se předem pořádně domluvit s tím, kdo to bude zpracovávat, případně mu napřed dát nějakou malou ukázku dat. A jak jsem psal, pokud to DXF budeš posílat mailem, tak to pošli zazipované. Ušetříš si možné problémy.


Já jsem kdysi jednomu místnímu uživateli, který jako prvotní informaci chtěl vědět, jak má ty frézované díly pro to frézování poskládat, tak jsem se mu nabídl, že mu ty díly vyfrézuji. Poslal mě DXF, tak jsem na to zběžně koukl, a napsal jsem mu, že za pětistofku mu to říznu. A on že tedy posílá materiál. A tady už byla ta moje prvotní chyba, že jsem se na to nekoukl v CAM. Tam po otevření v tom CAM - v těch výkresech byly stovky chyb, takže jsem se pustil do opravování těch chyb - měl jsem otevřený současně CAM a CAD, a jenom jsem opravoval chyby, až mě z toho hlava i oči bolely, dělal jsem to cca 10 - 15 hodin ( některé díly jsem musel celé vymazat a nakreslit znovu - i po odstranění chyb se tam ukázali znovu ty chyby - nemám pro to žádné vysvětlení - Larku - napadá Tě něco, čím by to mohlo být?) Takže jsem tomu uživateli napsal, že to bude o 1000Kč dražší, a mezi nami, za tu 1000Kč bych to nedělal znovu ani náhodou. Možná že jirry ví o čem píši. Takže to skutečně chce, dopředu se kouknout, jestli ty data jsou použitelné, jak píše Lark.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Google Sketchup
PříspěvekNapsal: pon 12.06.2017 12:36 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7798
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Tak na to už si dávám bacha dávno, hlavně u DXF, a jako prní si alespoň v DS prohlédnu jak je to segmentované a jestli segmenty alespoň napojují na sebe a nejsou tam díry. Pokud ano dávám od toho ruce pryč, protože ten čas na opravení je příšerný a je kolikrát lepší to udělat znova.
Záleží asi na tom v čem je to modelované. Někdo modeluje ne CADu ale nějakém grafickém vektorovém editoru a někdy to může způsobit i nevhodné nastavení tolerancí prostředí CADu, ale někdy je to jen prasácké modelování "od oka", bez zapnutého úchopu bodu, což je možná nejběžnější. Někdy můžou problémy vznikat i konverzí mezi různými CADy. Osobní zkušenost z počátků programování, kdy nám dodávala data externí firma ze SolidWorks do Catie ve formátu VDA (dnes už minulost). Problémy dřív byly i z Catia v4 do Catia v4, když měli každý jinak nastavené tolerance prostředí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Google Sketchup
PříspěvekNapsal: pon 12.06.2017 13:35 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 17.11.2007
Příspěvky: 577
Bydliště: Most
Tu zkušební motorovou přepážku jsem kreslil se zapnutým snapem na křivku (její konec jedné /začátek druhé). Takže by tam díry být neměli. Můžete poradit jak si data ověřím sám abych měl jistotu že by měla být OK a předešel hrubým chybám a nezatěžoval člověka který by řezal (drobné úpravy asi budou stejně ale to bych chtěl aby se týkalo jen té mašiny co by to řezala)? Napadá mne snad jen vyexportovaná data načíst do jiném softu např. v Corelu a prohlédnout zda křivky nejsou segmentované, začátky konce navazují na sebe, nejsou dvě a více křivek přes sebe jestli sedí velikost, zkontrolovat jestli navazující křivka začíná na konci navazované křivky ( křivky budou směrovat v jednom směru ( po nebo proti směru hodinových ručiček), smazat křivky které "nikam nevedou" ..... dál mne nic nenapadá. Existuje na toto kontrolu nějaký plugin ?

_________________
Minititan E325,TRex500,Blade mcpx, Blade 130x páčkuju to DX7, éro Gemini od Multiplexů a UltimateAMR


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Google Sketchup
PříspěvekNapsal: pon 12.06.2017 17:46 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.2.2011
Příspěvky: 574
Bydliště: Slavkov u Brna
Obrázky: 0
Víš po zkušenostech co mám, je nejlepší otevřít výkres v CAM, a hned je vidět, jestli jsou tam chyby, a jak už jsem psal, do opravy těch chyb se nikomu, tedy pokud jich není mnoho, se moc frézařů nepohrne. Tedy já mám aspoň to dobré, že v CAM - SheetCam, který používám se chyby ukáží hned po otevření (ta chyba se projeví prosvícením čáry na bílo v tom místě, kde je ta chyba). Jinak SheetCAMu je jedno jak je výkres kreslený, jestli jsou čáry z prava nebo z leva. Čáry nemusí být seskupené, ale musí být spojené a celý výkres může být nakreslený v jedné hladině. SW - CAMu si sám určí, co se má frézovat jako první, druhé, třetí atd. ( zkoušel jsem ho oblbnout - nejde to ).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Google Sketchup
PříspěvekNapsal: pon 12.06.2017 18:08 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 17.11.2007
Příspěvky: 577
Bydliště: Most
Rosta2 píše:
..... že v CAM - SheetCam, který používám se chyby ukáží hned po otevření (ta chyba se projeví prosvícením čáry na bílo v tom místě, kde je ta chyba).....

"Zřejmě dobrý oddíl" slovy klasika. Ten softík bude nejspíš super, otázkou je kolik lidí jej používá.

_________________
Minititan E325,TRex500,Blade mcpx, Blade 130x páčkuju to DX7, éro Gemini od Multiplexů a UltimateAMR


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Google Sketchup
PříspěvekNapsal: pon 12.06.2017 19:00 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7798
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
SketchUp pořádně neznám, ale mám dojem, že pokud je v kontůře díra, nebo je přeložená, tak se nevytvoří výplňová plocha. Ale jinak naprostý souhlas s Rosta2, že některé problémy se dají odhalit až v CAMu. CADy většinou taky mívají různé analýzy. To převracení směru křivek se taky dá udělat až na kompletní slinkované křivce, nebo přepnout v CAMu a některé jsou tak chytré, že si to přepnou automaticky. Na to prvotní prohlédnutí DXF může stačit i DraftSight 2D, který je free. Jyrry promine, ale na ty vektorové editory bych zase tolik nespoléhal, protože jsme kdysi ověřili že při té konverzi DXF se křivky převedly na polyline a bylo to nějak závislé na verzi Corelu. SketchUp ale nativně nepoužívá křivky, ale polyline a křivky dělá pomocí Pluginu- Jak to ale potom "vyplivne" do DXF nevím.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 323 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 18, 19, 20, 21, 22  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Křesi a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz