Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Ako editovať .STL súbor?
PříspěvekNapsal: čtv 26.03.2020 14:39 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.9.2008
Příspěvky: 2727
Bydliště: Nové Mesto nad Váhom
Zdravím,

začínam s 3D tlačou a potreboval by som upraviť súčiastku, ktorá je len v .STL formáte.

Na kreslenie používam Inventor (som začitočník), ten síce súčiastku naimportuje, dokážem ju otáčať a tak, ale nedokážem napr. predĺžiť jednu stranu a pod.

Vie niekto nejaký postup, ako na to?

Vďaka!

_________________
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Ako editovať .STL súbor?
PříspěvekNapsal: čtv 26.03.2020 14:44 
Administrátor serveru
Administrátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 25.4.2003
Příspěvky: 9253
Bydliště: Praha, ČR
Obrázky: 295
Blog: Zobrazit blog (3)
Přehodil jsem ti to do CNC dílny...


Používám 3D Builder co je přímo ve Windows10. Za mě docela přijatelné.
https://www.microsoft.com/cs-cz/p/3d-bu ... zdncrfj3t6


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ako editovať .STL súbor?
PříspěvekNapsal: čtv 26.03.2020 15:18 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 7.12.2006
Příspěvky: 684
STL je formát naprosto základní. Obsahuje v podstatě jen trojúhelníky, normály a origin.
Mě se osvědčil Blender. Má spoustu skvělých funkcí, které usnadňují práci s STL, a také sadu nástrojů pro 3D tisk.
Ovšem je nutné se to naučit, tak jako asi všechno.

_________________
Luboš


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ako editovať .STL súbor?
PříspěvekNapsal: čtv 26.03.2020 16:25 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 11.4.2008
Příspěvky: 5057
Bydliště: CA
mior píše:
Zdravím,

začínam s 3D tlačou a potreboval by som upraviť súčiastku, ktorá je len v .STL formáte.

Na kreslenie používam Inventor (som začitočník), ten síce súčiastku naimportuje, dokážem ju otáčať a tak, ale nedokážem napr. predĺžiť jednu stranu a pod.

Vie niekto nejaký postup, ako na to?

Vďaka!

Namám neako moc skúseností....
pokiaľ potrebuješ len niečo rozdeliť, natiahnúť zvečšiť zmenšiť... tak by to šlo.
Ak potrebuješ večšiu úpravu - potom skôr nakresliť nanovo....
Podľa mňa je STL needitovateľné - niečo ako bitmapa....
Ak to bol cudzí výtvor - potom som importoval do OnShape a tam použil ako podklad a na ňom som to prekreslil nanovo....
Rimr robil úpravy na Easymax v Simplify 3D - ale ten je už platený....
EDIT
Skôr by si mal dať konkrétny dotaz s obrázkom toho, čo chceš robiť

_________________
http://lubo111.rajce.idnes.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ako editovať .STL súbor?
PříspěvekNapsal: čtv 26.03.2020 16:47 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.11.2005
Příspěvky: 5886
Bydliště: Vsetín
Tak STL je když to zjednodušíme mračno bodů a mezi sebou nemají žádné vazby, takže zobrazit jo, upravit těžce, opravdu je mnohdy rychlejší to znova nakreslit.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ako editovať .STL súbor?
PříspěvekNapsal: čtv 26.03.2020 17:25 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 11.4.2008
Příspěvky: 5057
Bydliště: CA
blesk píše:
Tak STL je když to zjednodušíme mračno bodů a mezi sebou nemají žádné vazby, takže zobrazit jo, upravit těžce, opravdu je mnohdy rychlejší to znova nakreslit.

proste ako vektorový obrázok vs bitmapa....

_________________
http://lubo111.rajce.idnes.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ako editovať .STL súbor?
PříspěvekNapsal: čtv 26.03.2020 19:10 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.9.2008
Příspěvky: 2727
Bydliště: Nové Mesto nad Váhom
Nechcem len natiahnuť percentuálne, to dokážem aj v siceri.

Skôr potrebujem trochu upraviť, teda predĺžiť jednu stranu alebo bok súčiastky atď.

Čiže to asi také jednoduché nebude...

A pomohlo by prevod do dwg?

_________________
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ako editovať .STL súbor?
PříspěvekNapsal: čtv 26.03.2020 19:41 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.1.2010
Příspěvky: 1034
Bydliště: PN - SK
pri jednoduchych veciach mi fungoval import do SketchUp-u, potom bolo treba sa s tym pohrat (CleanUp plugin), ale ak chces "velku" upravu, tak mozno nakoniec skoncis pri nakresleni nanovo, to maju pravdu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ako editovať .STL súbor?
PříspěvekNapsal: čtv 26.03.2020 19:56 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.11.2005
Příspěvky: 5886
Bydliště: Vsetín
mior píše:
Nechcem len natiahnuť percentuálne, to dokážem aj v siceri.

Skôr potrebujem trochu upraviť, teda predĺžiť jednu stranu alebo bok súčiastky atď.

Čiže to asi také jednoduché nebude...

A pomohlo by prevod do dwg?


nepomohl, ono se ti to převede jako mračno bodů...


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ako editovať .STL súbor?
PříspěvekNapsal: čtv 26.03.2020 20:12 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 7.12.2006
Příspěvky: 684
STL upravuji běžně, jak jsem psal, v Blenderu.
Pošli mi to STL a napiš, co chseš prodloužit a o kolik.

_________________
Luboš


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ako editovať .STL súbor?
PříspěvekNapsal: čtv 26.03.2020 21:41 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Registrován: 22.7.2012
Příspěvky: 3196
Bydliště: Zvole u Prahy
Obrázky: 0
mior píše:
Nechcem len natiahnuť percentuálne, to dokážem aj v siceri.

Skôr potrebujem trochu upraviť, teda predĺžiť jednu stranu alebo bok súčiastky atď.

Čiže to asi také jednoduché nebude...

A pomohlo by prevod do dwg?


S .STL můžeš pracovat už buď jako s celkem -zmenšit, ořezat, protáhnout v nějakém směru. A nebo to samé s se skupinou označených trojúhelníků.

A potom dotaháním jednotlivých bodů doladit.Vše je neúměrně pracné a je jednoduší model přemodelovat. Ale můžeš danou část odříznout a modelovat nově pouze tu část , co potřebuješ upravit. Bohužel kdybys ukázal model a řekl co s ním chceš udělat, byla by odpověď mnohem jednodušší a přesnější.

_________________
www.3dfrezovani.cz


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ako editovať .STL súbor?
PříspěvekNapsal: čtv 26.03.2020 21:57 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1396
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
Lubosh už to tu psal 2x a já se přidávám, v Blenderu se STL edituje velmi příjemně.

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ako editovať .STL súbor?
PříspěvekNapsal: čtv 26.03.2020 22:43 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.9.2008
Příspěvky: 2727
Bydliště: Nové Mesto nad Váhom
Lubosh píše:
STL upravuji běžně, jak jsem psal, v Blenderu.
Pošli mi to STL a napiš, co chseš prodloužit a o kolik.


Ja to nechcem jednorázovo, ja sa to chcem naučiť.

Blender som stiahol, vraj by mal vedieť aj prevod do dwg, ale nenašiel som to tam...
no a niektoré stl mi nechce otvoriť...

V podstate to chcem kvôli tomu, že na nete sa nájde kopec hotových vecí na rc modely (držiaky serv, kužele, krytky a iné), bohužiaľ všetko len v stl. No a ja som si myslel, že by som to nejako mierne poupravil podľa seba.

_________________
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ako editovať .STL súbor?
PříspěvekNapsal: čtv 26.03.2020 23:36 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 31.3.2015
Příspěvky: 388
Bydliště: Košice, SR
Ahoj, pre Inventor existuje: https://apps.autodesk.com/INVNTOR/en/De ... 1561238771 Je to viazané nejakými podmienkami.
Ale nebuď smutný, škoda času. Model STL nemá v sebe zapísané parametre, takže ak sa Ti podarí korektná konverzia, máš objemové teleso a úžitok takmer nulový.
Potvrdzujem: vymodelovanie je rýchlejšie a zároveň tým budeš mať editovateľný model.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ako editovať .STL súbor?
PříspěvekNapsal: pát 27.03.2020 9:26 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 7.12.2006
Příspěvky: 684
Pokud STL nevidíš po importu, musíš nastavit origin do středu modelu a posunout ho na nulové souřadnice.
Pokud není soubor poškozený, Blender ho naimportuje 100%.

Některá STL z webu jsou špatně udělaná. Blender je sice načte, ale ve sliceru to pak zlobí. Doporučuji opravit, já používám Netfabb online.

Upravuji i hodně složité STL modely, párkrát i z 3D scaneru. Používám hodně částečné deformace (Latice) a ohýbání pomocí kostí (Bones). Výhodou je, že si můžeš obarvit oblast, kam budou deformace zasahovat, a určit elasticitu okolí.
Blender je spíše pro sochaře, a není to parametrické kreslení jako ve Fusion a pod.
Nicméně technické kreslení je také možné, do určité úrovně.
Zabere dost času se to naučit, pak ale člověk ocení jeho kvality.

_________________
Luboš


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz