Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 294 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Lion elektro
PříspěvekNapsal: sob 09.07.2016 6:09 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 15877
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
varok píše:
... Po úpravách asi bude potřeba zvolit širší lištu, ne? Protože těch 10mm asi nebude mít moc dobrou funkčnost, nebo ano? Ale to už něco vyberu, kolem 20mm by mohlo stačit, ne?
Vždyť ty rozměry (odečtené z dat ze kterých frézuju) jsem napsal.

varok píše:
... jyrry, tak nějak by to asi bylo nejlepší, ale nevím jestli bych zvládnul tam nějak pěkně zakomponovat ty pásky....
Na ty tenké panty stačí zářez nožem, skalpelem, silnou žiletkou. Připevním si svorkami břit vodorovně na podložky tak aby byl v poloviční výšce než je tloušťka dílu do kterého budu zářezy dělat. Pak už stačí vhodně hýbat dílem do kterého dělám zářez - jde mi to tak lépe než hýbat malým nástrojem, lépe se to drží za ten díl. Pak budou zářezy v obou dílech ve stejné výšce (i když nebudou úplně přesně v ose). Pokud zářez nestačí, rozšířím jej opatrně vsunutím proužku smirkového papíru se kterým "vhodně" pohybuji.
Pro silnější drážky je např. možné upevnit si malou vrtačku vodorovně na stůl, před ni podložku (desku) do takové výšky abych na ní mohl "obráběnými" díly pohybovat a vrták (třeba 1mm) byl ve výšce kam chci závěsy (panty) zaříznout. Pak opět pohybuji dílem, nejdříve navrtám konce budoucí drážky a pak opatrně abych vrtáček nezlomil "vyhlodám" celou délku drážky.
Obměna tohoto způsobu je upevnit vrtačku svisle, upnout malý pilový kotouček do vhodné výšky a zářezy pak kotoučkem vyfrézovat (používá mnoho výrobců stavebnic).

Možností je samozřejmě víc, tohle jen jako námět...

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Lion elektro
PříspěvekNapsal: sob 09.07.2016 10:34 
Mazák
Mazák

Registrován: 4.7.2012
Příspěvky: 1418
Bydliště: Havířov
Aha, u toho obrázku máte napsané, že popisujete výškovku a poté popisujete křídlo. U křídla je ve výkresu napsaná odtoková lišta 5x20mm. U výškovky tedy po těch úpravách mám použít lištu 4x20mm na tu pohyblivou část?
Jsem to asi špatně pochopil, omlouvám se. Děkuji


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lion elektro
PříspěvekNapsal: sob 09.07.2016 13:29 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 15877
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
varok píše:
... U křídla je ve výkresu napsaná odtoková lišta 5x20mm.
Ano, jako polotovar se tenkrát (kdy výkres vzniknul a to už to je docela dost desetiletí) použila balzová lišta 5x20mm (obdélník) protože hotové odtokovky na krámě prostě nebyly a i ta lišta se musela uříznout z prkénka a dobrousit protože prkénka tenkrát byla děsně chlupatá a se stopami po pile :)
Muselo se to pak dohoblovat a dobrousit do tvaru a na těch 4,3mm (stačí odměřit výšku v původním plánu, 5mm to není).


varok píše:
U výškovky tedy po těch úpravách mám použít lištu 4x20mm na tu pohyblivou část?
Ano. Případně hotovou trojúhelníkovou odtokovku 4x20mm se zadní hranou do 1mm.
Teda on to není až tak přesně názvoslovně trojúhelník ale hooodně se mu podobá :lol: )

P.S. Výkres jsem nepřekresloval "po novu", to bych na tom strávil neúměrně mnoho času a ten bych si jak se znám pěkně mastně naúčtoval :mrgreen:

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lion elektro
PříspěvekNapsal: sob 09.07.2016 14:08 
Mazák
Mazák

Registrován: 4.7.2012
Příspěvky: 1418
Bydliště: Havířov
Nic se neděje, hlavně že jsme se nějak domluvili. Mám trošku delší vedení, tak než to pochopím. :oops: :D
S tím původním provedením a odtokovkou 4,3x20mm u křídla jsem nevěděl že se to dělalo z lišty 5x20mm schválně, protože se to muselo dodělat na ten rozměr asi 4,3mm. Na výkresu je to opravdu něco pod 4,5mm, měřil jsem to ale jen obyčejným pravítkem.

Takže mohu použít na křídlo i na tu pohyblivou část VOP tuhle odtokovku?
http://www.peckamodel.cz/produkt/staveb ... sta-20x4mm

A ty panty bych mohl použít tyhle?
http://www.peckamodel.cz/produkt/rc-mod ... aleni-6-ks
Sice tam píšou, že je to na EPP modely, ale šlo by to i na klasické balsové modely?

Nebo na jakém principu pracují tyhle panty?
http://www.peckamodel.cz/produkt/rc-mod ... 12ks-0-2mm
To je nějaká speciální folie, která se v podstatě používá na to samé jako tady popisované textilní panty?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lion elektro
PříspěvekNapsal: sob 09.07.2016 15:58 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 13.10.2008
Příspěvky: 35
Bydliště: Hořovice a Louny
varok píše:

Nebo na jakém principu pracují tyhle panty?
http://www.peckamodel.cz/produkt/rc-mod ... 12ks-0-2mm
To je nějaká speciální folie, která se v podstatě používá na to samé jako tady popisované textilní panty?


To je taková speciální folie /používá se často u ARF stavebnic/ Aplikace těchto závěsů je celkem jednoduchá. Jen je potřeba si dát pozor, při práci s řídkým vteřiňákem. Ve středu v ose ohybu nejprve udělat z obou stran čáru voskovkou, potom poloviny závěsů v požadovaném počtu zasunout do např. pevné části výškovky, kde stačí udělat zářez odlamovacím nožem a z obou stran zakápnout řídkých vteřinivým lepidlem. Poté nasunout pohyblivou část a opět zakápnout řídkým vteřiňákem. Ta voskovka zabrání prosycení závěsu lepidlem v místě ohybu. Pozor. Rozhodně to nedělat tak, že se natřou lepidlem závěsy a pak se snažit je zasunout do zářezů !!! :-)

_________________
www.http://hank61.rajce.idnes.cz/
www.hankovystranky.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lion elektro
PříspěvekNapsal: sob 09.07.2016 16:11 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 17.12.2008
Příspěvky: 2827
Bydliště: Bohumileč 15
Obrázky: 0
Hank píše:
Ta voskovka zabrání prosycení závěsu lepidlem v místě ohybu. Pozor.


... existuji i jine nazory na caru voskovkou ( viz posledni obrazek v textu odkazu) :

http://www.rcuniverse.com/magazine/arti ... le_id=1180 ... vcil, babo rad. wink:

veka1


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lion elektro
PříspěvekNapsal: sob 09.07.2016 17:06 
Mazák
Mazák

Registrován: 4.7.2012
Příspěvky: 1418
Bydliště: Havířov
Někdo radí použít klasické špendlíkové panty, někdo zase jen jakoby pásku. Tak teď nevím co pro mě bude jednodušší. :(


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lion elektro
PříspěvekNapsal: pon 11.07.2016 7:21 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 13.10.2008
Příspěvky: 35
Bydliště: Hořovice a Louny
varok píše:
Někdo radí použít klasické špendlíkové panty, někdo zase jen jakoby pásku. Tak teď nevím co pro mě bude jednodušší. :(


Existuje ještě např. možnost použít plastové tzv. lámací. Lepí se nejlépe epoxidem a jejich výhodou je, že se i při neopatrném lepení nazalepí čep. Dále pak je úplně nejjednodušší především u kormidel tlouštky pod 4mm podpoužít průhlednou isolepu nalepenou podél, z obou stran.

_________________
www.http://hank61.rajce.idnes.cz/
www.hankovystranky.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lion elektro
PříspěvekNapsal: pon 11.07.2016 9:57 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 15877
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Tu izolepu bych nedoporucoval. Vlivem UV starne jeji lepidlo a nejpozdeji druhou sezonu uz ma tendenci odpadavat.
Pekne retro by bylo prilakovat prouzky treba monofilu krizem skrz sterbinu mezi pevnou casti a kormidlem... Na tech starych planech to je hezky videt, nevim ted z hlavy jestli tak neni udelana i smerovka na tom planu na Liona.

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lion elektro
PříspěvekNapsal: pon 11.07.2016 21:40 
Mazák
Mazák

Registrován: 4.7.2012
Příspěvky: 1418
Bydliště: Havířov
Ne, směrovka je uložena asi na špendlíky nebo něco podobného.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lion elektro
PříspěvekNapsal: pon 11.07.2016 23:54 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 15877
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Tak je to dobře (snad) vidět tady - Terry od Graupnera (měl jsem asi 3 na jednokanál):
Příloha:
Terry von Graupner.tif [310.5 KiB]
47 krát
To "Perlonband" je cosi jako "proužek silonové tkaniny".

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lion elektro
PříspěvekNapsal: pát 19.08.2016 20:51 
Mazák
Mazák

Registrován: 4.7.2012
Příspěvky: 1418
Bydliště: Havířov
Tak jsem si přečetl návod u výkresu a u SOP je v originálu napsaný pant podle výkresu nebo silonová tkanina, jako psal jyry. Takže měl pravdu.

Jak prosím ale vyřešit tu SOP, když jsem si koupil panty tzv. špendlíkové od MP JET, malé 16x32, které jsou tlusté asi 1mm. Mám totiž započatu verzi jako má pan LV a možná i další, ale u něho jsem to viděl na fotkách. Tedy střed balsa 2mm. V ní oblouková drážka. Z jedné strany přilepena bočnice z balsy 1mm. Nalepím i druhou bočnici. Když ale mám střed tlustý 2mm a udělám tam jakoby kapsy, tak v ní budou pantíky 1mm tlusté plavat, ne? Takže to mám normálně dolepit, nechat tam ty kapsy, zalít epoxidovým lepidlem a nějak šikovně podepřít panty, aby byly v rovině? Nebo ty panty nějak omotat papírovou páskou, aby tam šly na těsno nasunout a zalepit epoxidem? Nebo jak tohle prosím vyřešit?


Přílohy:
Pant SOP.JPG
Pant SOP.JPG [ 14.36 KiB | Zobrazeno 493 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lion elektro
PříspěvekNapsal: pát 19.08.2016 21:09 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 25.3.2014
Příspěvky: 1151
Bydliště: Letovice,ČR
Já bych si tam vlepil 2 balsu, tak o 1 cm širší, než je šířka pantu a potom bych teprve vydlabal drážku na ten pant. Teprve potom zalepit epoxy.

_________________
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lion elektro
PříspěvekNapsal: pát 19.08.2016 21:42 
Mazák
Mazák

Registrován: 4.7.2012
Příspěvky: 1418
Bydliště: Havířov
Ty kapsy tam ještě nemám. Takže je tam ani nemám dělat, mám nechat plný materiál a v něm udělat zářezy jen 1mm tlusté a široké podle pantu?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lion elektro
PříspěvekNapsal: pát 19.08.2016 21:53 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 17.12.2008
Příspěvky: 2827
Bydliště: Bohumileč 15
Obrázky: 0
varok píše:
Ty kapsy tam ještě nemám. Takže je tam ani nemám dělat, mám nechat plný materiál a v něm udělat zářezy jen 1mm tlusté a široké podle pantu?


ano, nech to tak a pak to vydlabes, napr:

Příloha:
cejka stavba vop_044.JPG
cejka stavba vop_044.JPG [ 79.43 KiB | Zobrazeno 471 krát ]

Příloha:
cejka stavba vop_045.JPG
cejka stavba vop_045.JPG [ 83.32 KiB | Zobrazeno 471 krát ]

Příloha:
cejka stavba vop_046.JPG
cejka stavba vop_046.JPG [ 68.22 KiB | Zobrazeno 471 krát ]

Příloha:
cejka stavba vop_047.JPG
cejka stavba vop_047.JPG [ 104.55 KiB | Zobrazeno 471 krát ]


veka1


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 294 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Grugh a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz