Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: úte 20.04.2021 14:46 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.9.2008
Příspěvky: 3019
Bydliště: Nové Mesto nad Váhom
Zdravím,

na starom aute (Passat) som mal auto kameru zapojenú do cigaretového zapaľovača. Ten bol štandardne bez napätia. až po vložení kľúča do skrinky sa objavilo palubné napätie aj v zapaľovači a tým pádom sa spustila aj kamera. Po vypnutí zapaľovania auta sa aj kamera vypla.

V novom aute (Rapid) je bohužiaľ zapaľovač trvale pod napätím, je jedno, či je je kľúčik v skrinke alebo nie.
Najjednoduchšie by bolo prekáblovať zapaľovač na poistkovej skrinke, to však kvôli záruke vozidla nemôžem.

Preto hľadám nejaké už hotové elektronické zariadenie, čo by spínalo kameru.
Pri vypnutom zapaľovaní je v konektore zapaľovača napätie okolo 12,2 až 12,6 Volt, pri zapnutom zapaľovaní a behu motora to vystúpi na 14,6 Volt.
Čiže niečo, čo by kontrolovalo napätie a ak vystúpi nad 14 volt, tak kameru zopne a naopak.

Jasne, že by som to dokázal urobiť aj s mikrokontrolérom (PIC, ATMEL), ale ak viete o niečom už hotovom na Internete, prosím nasmerujte ma.

Vďaka!

_________________
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk


Naposledy upravil mior dne úte 20.04.2021 15:10, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 
PříspěvekNapsal: úte 20.04.2021 15:05 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2011
Příspěvky: 1542
Bydliště: Meziměstí ČR
Nezvládla by to i obyčejná zenerka ?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 20.04.2021 15:33 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 8.5.2013
Příspěvky: 528
Bydliště: Praha 8 , ČR
Obrázky: 2
A připojit to na spínanou pojistku přes pojistkový rozbočovač? Žádná úprava na vozidle by nebyla.


Přílohy:
rozbocovac.jpg
rozbocovac.jpg
[ 14.89 KiB | Zobrazeno 1659 krát ]


_________________
Fut.T9CP+Duplex, Fut.FC16+FrSky, už jen elektry, LMS Beckov
Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: úte 20.04.2021 15:41 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.9.2008
Příspěvky: 3019
Bydliště: Nové Mesto nad Váhom
Len či by sa mi to do tej poistkovej skrine vošlo...

_________________
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: úte 20.04.2021 16:38 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 8.5.2013
Příspěvky: 528
Bydliště: Praha 8 , ČR
Obrázky: 2
Mám VW a vešlo, ale jen tak tak....

_________________
Fut.T9CP+Duplex, Fut.FC16+FrSky, už jen elektry, LMS Beckov


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: stř 21.04.2021 8:49 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 24.4.2016
Příspěvky: 334
Bydliště: Nove Zamky
Obrázky: 0
Nechapem celkom dobre naco ma ist stale cuvacia kamera.
Nebolo by rozumnejsie napojit ju priamo na cuvacie svetla?
Zaradis spiatocku svetla sa zopnu tym sa dostane prud aj do kamery a hotovo.

_________________
Bellanca Decathlon V2-B,Fieseler Fi 156 "Storch


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: stř 21.04.2021 9:27 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 2.5.2003
Příspěvky: 1722
Bydliště: Jaroměř, ČR
Obrázky: 0
Tomix píše:
Nechapem celkom dobre naco ma ist stale cuvacia kamera.
Nebolo by rozumnejsie napojit ju priamo na cuvacie svetla?
Zaradis spiatocku svetla sa zopnu tym sa dostane prud aj do kamery a hotovo.


Asi se nebude jednat o couvací kameru....

A když už si zmínil couvací.
Na minulém autě jsem měl spínání couvací kamery jak na zpátečku, tak ručně spínanou. Dobré třeba pro kontrolu nákladu na vozíku, nebo kol na nosiči na kouli za jízdy. Tam šlo jen o vyřešení problému s GALA signálem (vypíná obraz na rádiu za jízdy). Nešlo o to odpojit GALA od rádia, ale jen přemluvit rádio, aby ignorovalo GALA při video signálu.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 21.04.2021 11:36 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.9.2008
Příspěvky: 3019
Bydliště: Nové Mesto nad Váhom
Tomix píše:
Nechapem celkom dobre naco ma ist stale cuvacia kamera.
Nebolo by rozumnejsie napojit ju priamo na cuvacie svetla?
Zaradis spiatocku svetla sa zopnu tym sa dostane prud aj do kamery a hotovo.


Nejedná sa o cúvaciu kameru, ale o doprednú, takú pod zrkadlom na prednom skle.
Jej úlohou je zaznamenávať premávku v jej zornom poli.
Je to veľmi vhodné pri riešení rôznych nepríjemností.
Slovenská polícia tento záznam uznáva ako dôkaz, alebo prinajmenšom ako pomoc pri riešení.

Sú však krajiny, kde je to naopak - použitie takýchto kamier je zakázané - napríklad Rakúsko.

No a problém je v tom, že ju nechcem zapínať a vypínať ručne. V Passate to bolo jednoduché, lebo cigaretový zapaľovač bol spínaný spínacou skrinkou, takže to bolo automaticky.
Škoda Rapid to tak bohužiaľ nemá, cigaretový zapaľovač je trvale pod napätím.

_________________
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: stř 21.04.2021 11:50 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 22.4.2013
Příspěvky: 29
Bydliště: Město Touškov
Mám kameru přes tenhle rozbočovač v pojiskovce ve Scale a je to bez problému. Jen jsem si tu pojistku musel najít sám, která je spínaná zapalováním. Musel jsem to tak udělat, protože jsem měl kabel z kamery přímo do USB v autě a v autorizáku mi řekli, že to k nesmí být.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 21.04.2021 12:00 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.6.2011
Příspěvky: 724
Bydliště: Odolena Voda
Obrázky: 4
Blog: Zobrazit blog (9)
i když ti to nepomůže, zajímalo by mě, jestli to vypnutí zapnutí nejde nastavit přes rozhraní v systému, pokud je tam relé, teoreticky by to jít mělo. Třeba moje škodovka má trvale pod napětím zásuvku v kufru, cigaretová u řidiče se vypíná.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: stř 21.04.2021 17:36 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.9.2008
Příspěvky: 3019
Bydliště: Nové Mesto nad Váhom
Vigi píše:
Mám kameru přes tenhle rozbočovač v pojiskovce ve Scale a je to bez problému. Jen jsem si tu pojistku musel najít sám, která je spínaná zapalováním. Musel jsem to tak udělat, protože jsem měl kabel z kamery přímo do USB v autě a v autorizáku mi řekli, že to k nesmí být.


Ako som už spomínal, mám obavy, že sa to do Rapidkovej poistnej skrinky nevojde.

_________________
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: stř 21.04.2021 17:36 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.9.2008
Příspěvky: 3019
Bydliště: Nové Mesto nad Váhom
jirinovo píše:
i když ti to nepomůže, zajímalo by mě, jestli to vypnutí zapnutí nejde nastavit přes rozhraní v systému, pokud je tam relé, teoreticky by to jít mělo. Třeba moje škodovka má trvale pod napětím zásuvku v kufru, cigaretová u řidiče se vypíná.


No práve, že som v nastaveniach nič také nevidel...
Asi nemáš Rapid, či?

_________________
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: stř 21.04.2021 18:19 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.6.2011
Příspěvky: 724
Bydliště: Odolena Voda
Obrázky: 4
Blog: Zobrazit blog (9)
nene, Oktávku


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz