Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 34 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: úte 13.04.2021 7:12 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.10.2012
Příspěvky: 1578
Bydliště: Kladno
zdravím,
nemáte někdo zkušenosti s tímto obvodem?
mám poškozený zdroj s DK124. Mohu nahradit viper22A, popřípadě DK112?
popřípadě kde rychle sehnat DK124? (v Čechách)
Díky.


Naposledy upravil jaroslav.falcon dne úte 13.04.2021 14:37, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: úte 13.04.2021 13:35 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 5874
Bydliště: ČR
Obrázky: 5
Při opravě typu zdroje (power supply) obsahujícího uvedený IC bych předpokládal, že IC DK124
nebude jediná vadná součástka. Pokud jsem nenašel stránky DIY opravy pro daný typ spínaného zdroje, tak
"slepá" výměna podezřelých předpokládaných, vadných součástek končila neúspěšně Vyhozené peníze za ND

DK124 použit např. v
DIY Projects - POSTED ONBY DRGUS, S-24-x 12V 2A or 24V 1A low cost power supply
http://think.gusius.com/s-24-x-12v-2a-or-24v-1a-low-cost-power-supply/
další aplikace s IO DK124 - Circuit diagram of switching power supplies
https://line.17qq.com/article/ndhlgccpv.html

DK124 new original 24 w switching power supply controller chip DIP - 8
https://www.aliexpress.com/item/32875046841.html


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: úte 13.04.2021 14:12 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.10.2012
Příspěvky: 1578
Bydliště: Kladno
ten zdroj co mám má dávat +8 -8 a +5V.
na primáru je vše OK (tedy aspoň dle mého voltmetru), napětí na pinu 4 DK124 je 4.2, na pinech 12-5678 je 320V optočlen pro zpětnou vazbu tam něco kmitá.
na sekundáru je napětí +0.8 a -0,8, pak je tam něco jako sms tranzistor, předpokládám TL432 (vyměněno - žádná změna), tech +5V je další stepdown měnič, na který když přivedu napětí 8V tak na výstupu je 5V. Na prázdnot je bere 50mA, takže zkrat ve větvi +8V není, záporná větev -8 jen dioda s kondenzátorem. V kladné větvi jsou 2diody paralelně.
Před diodami jsou nějaké úzké pulzy cca Vpp 6V za diodami nic. (tedy 0.8V)

Závada:
Zapnul jsem zařízení, a nic, po chvíli se rozjelo, pokud jsem ho zapnul a hned vypnul rozjelo se hned. Toto rozjetí trvalo cca 15-60sec, jak kdy, někdy to bylo OK, potom zařízení běželo cca 2hodiny a vyplo se, od té doby jsem v tomto stavu.
Jednou to naběhnutí trvalo 30minut

Potom je tam ještě jeden obtočen, ale nevím k čemu.


Naposledy upravil jaroslav.falcon dne úte 13.04.2021 14:26, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 13.04.2021 14:18 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.10.2012
Příspěvky: 1578
Bydliště: Kladno
spodní optočlen je zpětnovazební k DK124
krajní vodič je označen TR - nevím co to znamená, domnívám se že souvisí s horním optočlenem U5
ostatní jsou výstupy a zem,


Přílohy:
zdroj.jpg
zdroj.jpg
[ 89.44 KiB | Zobrazeno 1542 krát ]



Naposledy upravil jaroslav.falcon dne úte 13.04.2021 18:25, celkově upraveno 1
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 13.04.2021 14:29 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.10.2012
Příspěvky: 1578
Bydliště: Kladno
jj stránky jsem procházel,
tedy je možná záměna, nebo ne ? ja bych řekl že ANO, ale DK124 má napětí na pinu 4 3.6 až 6
a viper22A asi 8V


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 13.04.2021 14:33 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.10.2012
Příspěvky: 1578
Bydliště: Kladno
k čemu je tam ten modrý kondenzátor u trafa ?
je to 1n a je spojen primar-sekundár.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 13.04.2021 14:39 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.10.2012
Příspěvky: 1578
Bydliště: Kladno
jo ještě: když vyzkratuji zpětnovazební optočlen (ten spodní CE) tak výstupní napětí je 4V - to nechápu.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 13.04.2021 14:45 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.10.2012
Příspěvky: 1578
Bydliště: Kladno
odhaduji, že je to něco podobného tomu to
https://2.bp.blogspot.com/-tYrYeWdwwHo/ ... /dvd-2.jpg


díky za každou radu či nápad.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 13.04.2021 15:26 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.7.2011
Příspěvky: 6981
Bydliště: Písek, ČR
Jardo dej sem schéma. Vím že nemáš přesně to tvé z tvého zařízení, ale třeba nějaké podobné s tímto švábem.
Mluvíš o optočlenu, ať je aspoň vidět kde je....

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 13.04.2021 15:29 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.10.2012
Příspěvky: 1578
Bydliště: Kladno
Woita píše:
Jardo dej sem schéma. Vím že nemáš přesně to tvé z tvého zařízení, ale třeba nějaké podobné s tímto švábem.
Mluvíš o optočlenu, ať je aspoň vidět kde je....



je přímo nad tvým příspěvkem

ten druhý obtočen (nahoře nad trafem) ten je na něco, nic podobného jsem nenašel.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 13.04.2021 16:51 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 5874
Bydliště: ČR
Obrázky: 5
TL432 je programovatelná (pomocí dvou odporů nastavitelná ZD (zenerova dioda)
s vývody Anoda, Katoda (Catode) a Ref, předpokládám na fotce U3 v pouzdře SOT-23-3
ZD u SPS (Switching Power Supply) lze najít zejména v obvodech zpětné vazby
Na schematu IC3 TL431 (!pouzdro jinak vývody než TL432!)
TL431 / TL432 Precision Programmable Reference
https://www.ti.com/lit/ds/symlink/tl432.pdf

U1 na fotce je ?DX124 ?
StepDown z 8V na 5V je U4?
Modrý kondenzátor na schématu C3 01uF/275V spolu
s L1 blokuje průnik kmitočtu měniče do vedení ke zdroji.
K tvým popisům a dotazům se zkusím ještě vrátit


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: úte 13.04.2021 18:01 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.10.2012
Příspěvky: 1578
Bydliště: Kladno
u1 DK124
U2 zpětnovazební optočlen
U3 TL432 určeno leví horní pin jde na obtočen na 2 (když ho vyletuji žádná změna)
U5 neznámý optočlen je obráceně, dioda je na primáru (pravděpodobně souvisí s výstupem TR)
D5 paralelní diody v kladné větvi
D4 zaporná dioda -8
U4 XL1509 stepdown z 8 na 5 - při 8V na pin1 funguje


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 13.04.2021 18:13 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.10.2012
Příspěvky: 1578
Bydliště: Kladno
modrý kondenzátor mám na mysli Y1 podle tohoto schématu
http://www.dkpower.cn/about_359/

ani jedno schéma není přesně můj zdroj
s těch schémat jsem se snažil poskládat cca co a jak


Přílohy:
bottom.jpg
bottom.jpg
[ 55.35 KiB | Zobrazeno 1465 krát ]

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 13.04.2021 20:58 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 5874
Bydliště: ČR
Obrázky: 5
-- REDMI NOTE 8 PRO -řádek- AI QUAD CAMERRA
http://www.rcmania.cz/download/file.php?id=109534&mode=view
- modré disky Y3 a Y1 (nevím proč nevidím Y2) = High Voltage Ceramic Disc Capacitors (označení Y mne mátlo)
obdoba https://hv-caps.biz/product/high-voltage-ceramic-disc-capacitor/
- totéž pro SPS - "http://www.dkpower.cn/about_359/" = CX1 = 104/275V = kapacita 10k (10nF, 10 000pF)
tam je CX1 přímo mezi vstupními přívody na okraji PCB (Printed Circuit Board)


Popisované chování chvilku jede / chvilku nejede nemívá příčinu ve vadné součástce
(málokdy se je schopna sama se zotavit) spíš jde o studeňák v některém pájecím bodě
Opatrně propájet ve směru cesty napájení, od Input k Output A taky ve směru vedení zpětných vazeb
Pokud je zdroj nefunkční Nefunguje řada podsystémů (větví)
To se nespraví výměnou prvků DOBRÝ za DOBRÝ v těch částech co nefungují
Méně časté jsou vlasové trhliny ploch na tišťáku V dobrém světle prohlédnout pod lupou

==edit02 Vyjímečně se vyskytuje studeňák uvnitř pouzder součástky nebo integrovaného obvodu


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: úte 13.04.2021 21:09 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.10.2012
Příspěvky: 1578
Bydliště: Kladno
podle fotografie je to Y1, ve druhem schématu je označen Y2
ve fotografii Y2 a Y3 to je odrušení na kostru vlevo,
Y2 už nezabrala fotografie


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 34 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz