Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Proudové čidlo k Rx Flysky i6
PříspěvekNapsal: úte 25.04.2017 15:07 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 4.1.2008
Příspěvky: 1056
Bydliště: Praha
Zdravim, mám rádio Flysky i6 s telemetrií (přijimač FS- i6B) + čidla napětí, otáček i teploty. Ctěl bych "vidět" i proud do motorů (model lodi)

ale zatím jsem nenašel proudové čidlo k tomuto Tx/Rx. Existuje vůbec, avent. dá se to nějak vyřešit? Napadla mě šílenost, snímat napětí na

odporu (ideálně 0,01 ohm) proud do 10A, pak převodník U na f a potom LED diodu na výstupu a měřit kmitočet.... pomocí vhodného převodního

poměru pak z "otáček" vyčíst proud. Je to sice krok zpět, ale to bych snad byl schopen zvládnout, akorát mi to připadá na dnešní dobu moc

archaické, ale nějaké sofistikovanější zařízení - to už jde mimo mě. :idea: Dík za odpověd - rakos /Watts-up metr tam samozřejmě mám)

Edit: Tak vidím, že je to oříšek i pro zdejší borce :lol:


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Proudové čidlo k Rx Flysky i6
PříspěvekNapsal: čtv 27.04.2017 8:17 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 17.1.2017
Příspěvky: 292
Bydliště: Brno
Já takhle používám měření proudu přes odpor 0.033 Ohmů, a na tom měřím napětí pomocí A/D převodníku uvnitř mikrokontroleru (v mém případě ATTiny 861A). Realizovatelné to je, měřím proudy tak do 3A (nejedná se o modelařinu, je to jiná aplikace). Pro větší proudy bych volil spíš nepřímé měření, třeba Hallovou sondou. To jsme zkoušeli, nějak to funguje, akorát jde o kalibraci. Dokonce se dívám, že to přímo existuje v jednom pouzdře pro fakt velké proudy:

http://www.allegromicro.com/en/Products ... CS758.aspx

A pak místo nějaké konverze na frekvenci nebo tak něco bych k tomu připlácl mikrokontroler a naprogramoval to v něm - napsat iBus protokol by nemělo být tak těžké. Takový (klon) SparkFun Pro Micro váží pár gramů, stojí pár dolarů, a má to ATmegu 32U4, která by pro tohle měla víc než dostačovat.

_________________
Sky Surfer 1400, FT Mini Arrow, FT Mini Scout, Hydrofoam, FlySky i6


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Proudové čidlo k Rx Flysky i6
PříspěvekNapsal: čtv 27.04.2017 11:39 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 4.1.2008
Příspěvky: 1056
Bydliště: Praha
.... dík za odpověd´, jak jsem psal, nějaké sofist. zařízení jde už bohužel mimo mě, ale tu konverzi na f jsem ještě schopen udělat, proto, že to může sejmout to orig.optické čidlo, které komunikuje s přijimačem a pošle to on line do vysilače... třeba se časem objeví orig. proudové čidlo i pro flysky.
Ale dík za navedení - rakos :wink:


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Proudové čidlo k Rx Flysky i6
PříspěvekNapsal: pát 28.04.2017 12:42 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 17.1.2017
Příspěvky: 292
Bydliště: Brno
Tak já jsem chtěl dělat výškové čidlo pro FlySky - asi na základě tlakoměru BMP180. Původně jsem si to koupil na měření rozdílu tlaků mezi teplou a studenou uličkou v datacentru, ale zjistil jsem, že pro tento účel to není použitelné. Jako výškoměr ale docela jo, rozdíl nějakých 15-20 cm výšky už tím poznat je. Akorát potřebuju zjistit, jak přesně ty telemetrické senzory komunikují. A teda najít čas na zbastlení nějaké testovací sestavy. Pak by neměl být problém posílat cokoli, co ten mikrokontroler dokáže změřit.

_________________
Sky Surfer 1400, FT Mini Arrow, FT Mini Scout, Hydrofoam, FlySky i6


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Proudové čidlo k Rx Flysky i6
PříspěvekNapsal: úte 09.05.2017 16:10 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 17.1.2017
Příspěvky: 292
Bydliště: Brno
OK, naučil jsem se komunikovat protokolem iBus z mikrokontroleru AVR - jsem schopen do FlySky ia6B posílat telemetrická data která si vygeneruju. Ještě musím někde vyhrabat ten tlakoměr BMP180, abych udělal ten výškoměr. Každopádně toto by bylo použitelné i pro jiné typy senzorů - třeba i ten proudový. Tak kdo byste to chtěli využít, můžu případně poslat kód. V podstatě je potřeba AVR s hardwarovým sériovým portem a jedním volným časovačem (tím měřím kde je prodleva mezi bajty, abych poznal konec packetu) - já používám čínský klon SparkFun ProMicro - je tam ATmega32U4 a váží to pár gramů:

https://www.sparkfun.com/products/12640 (originál)
http://www.ebay.com/itm/221891843710 (klon za necelé 4 dolary)

Neumí to teda řetezit senzory za sebe (má jen jeden sériový port), ale zase v procesoru se můžu tvářit jako víc senzorů v jednom zařízení.

Ještě jsem se navíc na tomtéž ProMicro naučil číst PPM výstup z trainer portu vysílačky FS-i6 a posílat to do počítače přes USB jako joystick. Takhle pak člověk může trénovat na simulátoru s těma stejnýma páčkama, nastaveníma expo, a podobně (vím, jde na to koupit převodník za pár stovek, ale to není taková zábava :-)

_________________
Sky Surfer 1400, FT Mini Arrow, FT Mini Scout, Hydrofoam, FlySky i6


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz