Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 36 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Vnitřní odpor multimetru
PříspěvekNapsal: sob 04.02.2017 15:46 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 19.11.2013
Příspěvky: 2791
Bydliště: Olomouc, ČR
Já jsem teď naměřil na jednom China made 3,5 Ohm na rozsahu 200 mA. Ale to není jenom bočník, tam ještě bývá v sérii pojistka.


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Vnitřní odpor multimetru
PříspěvekNapsal: sob 04.02.2017 15:47 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 7
guchar píše:
_zkus na šňůrách odstranit kousek izolace a podívej se na průřez lanka vodicích šňůr
2) Častý problém jsou i přechodové odpory banánky-zdířka (očistit - napružit)
3) Nevím jak na straně banánků, ale k hrotům je lanko pájené. Prameny licny se tam trhají-lámou.
4) Pokud tohle vše je v pořádku, tak u toho mého je nutno čas od času očistit kontakty rotačního přepínače


To si fakt myslíš, že jsem takový osel? Ještě jsi mi mohl poradit, že mám vyměnit v multimetru baterku.
V průběhu této diskuze jsem prohledal web a na stránce, na kterou výše odkazuji, jsem se dozvěděl, že je to chyba tohoto typu (tedy konstrukce), tak se s tím musím smířit.
Rady typu "přečti si návod" nebo "použij pořádné měřící kabely" bych nechal úplným začátečníkům. Tady to spíš otravuje. :wink:

_________________
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vnitřní odpor multimetru
PříspěvekNapsal: sob 04.02.2017 15:53 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 7
coro píše:
Pre rozsah v miliampéroch mi to pripadá normálne aj keby to fakt bolo 10 Ohm. Nečakal by som že cez nejaký volič veličín sa dá prehnať viac prúdu, ani 1A by som tade radšej neriskoval...
To nemá 10A rozsah? (samostatnú zdierku na prúd?) Tam býva obvykle (u takých tých merákov az 3 eurá) kus odporového drátu tak 2mm v priereze a máva 0,1 Ohmu.. Aj 4apol miestny merák má cca tých 0,1 Ohm,
Na meranie prúdu kde sa ten mení s odporom, proste potrebujeme Allegro ( hall efekt t.j. teoreticky bez odporu) sondu, to by každý modelár mal vedieť..


Je mi jasné, že na bočníku vždycky nějaký úbytek napětí bude. Ale 10 Ω mi zkrátka přijde moc. 2 A na tom rozsahu měřit nechci, ale 50 mA by to snad zvládnout mělo. A při těch 50 mA je úbytek 0,5 V. To je zanedbatelné?
Nevím, co je Allegro :? . Ty měříš proudy cca 100 mA hallovou sondou, jako každý modelář?

_________________
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vnitřní odpor multimetru
PříspěvekNapsal: sob 04.02.2017 16:50 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 437
Bydliště: Vysočina
JosefSvejk píše:
...Je mi jasné, že na bočníku vždycky nějaký úbytek napětí bude. Ale 10 Ω mi zkrátka přijde moc.
Přečti si ten odkaz co dal Jyrry, je tam nějaká nelinearita.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vnitřní odpor multimetru
PříspěvekNapsal: sob 04.02.2017 17:24 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 7
ellet píše:
Přečti si ten odkaz co dal Jyrry, je tam nějaká nelinearita.


Já vím. V tom odkazu, co jsem dával já, je to popsané podrobněji. Je tam "trik" s diodami a chová se to tak jak se to chová. Extra mi to nevadí, protože ten rozsah v podstatě nepoužívám. Jen jsem chtěl vědět, jestli je to normální. A bohužel je :( .

_________________
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vnitřní odpor multimetru
PříspěvekNapsal: sob 04.02.2017 18:38 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7896
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
U těch velkých proudových rozsahů 10A (20A), se asi běžně nepoužívá základní citlivost 200mV (400mV), ale 2V (4V), protože jinak by ten snímací odpor musel mít 10x menší hodnotu, což je složitější na přesnost a 10x víc by naměřenou hodnotu ovlivňovaly přechoďáky a odpory šňůr. Je to jen moje úvaha, ale tak mi to nějak vychází.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vnitřní odpor multimetru
PříspěvekNapsal: sob 04.02.2017 19:08 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 7
Takže 4 V úbytek při 20 A? Režim přímotop?

_________________
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vnitřní odpor multimetru
PříspěvekNapsal: sob 04.02.2017 20:12 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 16030
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Lark píše:
U těch velkých proudových rozsahů 10A (20A)...

UT60A co mám má Rshunt pro 10A určitě hodně pod 1 Ohm, měřil jsem to dneska. V Metexech jsou tlustý dráty s naletovanou odbočkou a doladění trimrem (měl jsem ho rozebraný).
Byl by dost nesmysl aby A-metr při 10A sežral třeba 10V...

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vnitřní odpor multimetru
PříspěvekNapsal: sob 04.02.2017 21:15 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7896
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Jó asi jsem napsal chujovinu. Ale z těch mých měření mi vychází pro Metex na 20A rozsahu úbytek asi 1,4V při 20A a u Voltcraftu při 10A asi 1,9V.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vnitřní odpor multimetru
PříspěvekNapsal: sob 04.02.2017 21:32 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 7
Takže odpor bočníku cca 0,1 Ω.

_________________
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vnitřní odpor multimetru
PříspěvekNapsal: sob 04.02.2017 21:43 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7896
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
U toho Metexu mi vychází 0,07 Ω, ale jsou v tom zahrnuté i ty přechoďáky a šňůry, takže možná 0,04 Ω, nebo ještě míň. U toho Voltcraftu by těch 0,1 Ω mohlo být.

Edit: Tak jsem našel alespoň částečné a nekvalitní schéma M-3860M tady a je tam 0,05Ω. Zkusím ještě pohledat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vnitřní odpor multimetru
PříspěvekNapsal: ned 05.02.2017 0:28 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 2520
Obrázky: 1
jerry "... V Metexech jsou tlustý dráty s naletovanou odbočkou ..."
V těch levných (10 A) je drát, průměru cca 1 mm a délce cca 5 cm jako nízký účko, přímo zapájený do tišťáku.
Některé nemají, na tomto rozsahu, pojistku. Nechtě jsem vyzkoušel u jednoho muzejního typu (VDM-1, Mesit).
multimetr Mesit VDM-1 zip, 495kB
Schéma zapojení a návod na 3 a ½ místný multimetr Mesit VDM-1

VDM-1, Antique Radios, Radio Catalogue and Radio Museum
- Přepnutý na rozsah 10 A, (bočník schema R5 = 0R01 = 10 m Ω) jsem před mnoha léty,
použil pro měření napětí olověného článku. Jako pojistka posloužily části tišťaku, tvořící přívody k bočníku.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vnitřní odpor multimetru
PříspěvekNapsal: ned 05.02.2017 3:11 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.5.2006
Příspěvky: 8968
Bydliště: Bratislava dnv SK
JosefSvejk píše:
Nevím, co je Allegro :? . Ty měříš proudy cca 100 mA hallovou sondou, jako každý modelář?

Allegro som napísal ako snímač prúdu na princípe magnetického efektu, ktorému dáš nejaké napájanie a na jeho nožičke Ti ukáže napätí aký tam tečie prúd http://www.allegromicro.com/en/Products ... CS712.aspx Obrázek
- podstatné je že to nie je bočník, odpor by mal byť ideálne nula.
- ale 50mA sa tým merať nedá.
- mám dva, HiBox a MUI (senzor k duplex príjmaču, stačí ho pichnúť do Jetiboxu a zobrazí aj napätie výkon a kapacitu, nielen prúd)

50mA prúd meriam hračkovým merákom na 10A rozsahu a ukazuje 0,05 čo mi stačí (aj tak je jeho presnosť o ničom) alebo na väčšom meráku takisto na 10A (20A) rozsahu a ukazuje napr. 0,047 čo je úplne dostatočné..
Určite by som ho spálil keby som sa pokúsil čokoľvek kde tečie prúd merať na zdierkach pre meranie napätia či odporu..


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vnitřní odpor multimetru
PříspěvekNapsal: ned 05.02.2017 11:29 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 2.2.2009
Příspěvky: 1265
Bydliště: Havířov
coro píše:
Určite by som ho spálil keby som sa pokúsil čokoľvek kde tečie prúd merať na zdierkach pre meranie napätia či odporu..


To myslíš vážně...? A jak by to jako mělo odejít? Pokud vím, tak napěťové vstupy multimetrů mají impedanci v řádech megaohmů, tam asi žádné velké proudy nepotečou...

_________________
"Rozum, který zůstává stát, je v pořádku – jen si nesmí lehnout." J. Werich


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vnitřní odpor multimetru
PříspěvekNapsal: ned 05.02.2017 12:19 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.5.2006
Příspěvky: 8968
Bydliště: Bratislava dnv SK
petan64 píše:
"coro"]Určite by som ho spálil keby som sa pokúsil čokoľvek kde tečie prúd merať na zdierkach pre meranie napätia či odporu..

To myslíš vážně...? A jak by to jako mělo odejít? Pokud vím, tak napěťové vstupy multimetrů mají impedanci v řádech megaohmů, tam asi žádné velké proudy nepotečou...

Myslím to tak že tie zdierky na napätie odpor a podobne, sú aj na prúd v rozsahoch 200mA 2000mA (2A) - a to ja osobne viem o sebe že nezabezpečím kedy to pri bastlení raz náhodou prešlusnem a škoda dobrého meráku.. Preto to proste nepoužívam. Najhoršie je aj tak dávať si pozor a netočiť tým takým kruhovým voličom veličín v zapojenom stave..


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 36 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Yahoo [Bot] a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz