Odeslat nové téma Toto téma je zamknuté. Nemůžete posílat nové příspěvky ani odpovídat na starší.  [ Příspěvků: 2456 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 164  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Potenciometr
PříspěvekNapsal: pon 11.04.2011 11:20 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 17.4.2005
Příspěvky: 673
Bydliště: Louny
sicco píše:
michal.valis píše:
Tak jsem zkusil udělat znova kalibraci, bohužel nepomohla.
Potenciometr jsem nakonec vyndal, rozebral, vyfoukal stlačeným vzduchem a už je to v pořádku.

Čistě náhodou - fotky rozebraného potenciometru nejsou? Zajímalo by mě jestli by mě jak to vevnitř vypadá... Třeba by k nim v případě selhání šla najít nějaká levná náhrada z klasických součástek z GME.


tady je poťák out i inside

http://www.rcgroups.com/forums/attachme ... id=2528516
http://www.rcgroups.com/forums/attachme ... id=2528514
http://www.rcgroups.com/forums/attachme ... id=3479144
http://www.rcgroups.com/forums/attachme ... id=3479270
http://www.rcgroups.com/forums/attachme ... id=3481953


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 11.04.2011 11:29 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 15.6.2008
Příspěvky: 7403
Bydliště: Praha 9 Vinoř
Obrázky: 64
Teda na tomhle obrázku je to pájení jakože brutal... :)
http://www.rcgroups.com/forums/attachme ... id=2528517

_________________
________________________________
Modeláři sobě http://www.ok-rimr.com


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 11.04.2011 12:18 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.7.2005
Příspěvky: 19644
RiMr píše:
Teda na tomhle obrázku je to pájení jakože brutal... :)
http://www.rcgroups.com/forums/attachme ... id=2528517
A kruciš- to je fakt teda síla....no co ,přepájet to je otázka chvilky -jinak používaj tam bezolovo?(tuším že jsem se na to už někdy ptal ale nevzpomínám si jestli mi na to někdo odpověděl).arda1BOT

_________________
ICQ 638556901


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 11.04.2011 14:06 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 3.8.2010
Příspěvky: 568
Bydliště: Středočeský kraj
RiMr píše:
Teda na tomhle obrázku je to pájení jakože brutal... :)
http://www.rcgroups.com/forums/attachme ... id=2528517

Já mám potenciometry naletované do tištěného spoje. Není to fotka z V1?


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 11.04.2011 14:10 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 15.6.2008
Příspěvky: 7403
Bydliště: Praha 9 Vinoř
Obrázky: 64
nevím...
Ale ono je to prašť jak uhoď. Geovi jsem teď flashoval T9x a ty dráty na přepínačích jsou jak kdyby je tam pájel poloslepý Goro - bílý pes... :)

_________________
________________________________
Modeláři sobě http://www.ok-rimr.com


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 11.04.2011 14:54 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 3.8.2010
Příspěvky: 568
Bydliště: Středočeský kraj
Docela by mě zajímalo jestli se dají sehnat potenciometry B5K. Docela bych si nějaký pořídil, protože když mám nějakou náhradní součástku tak se mi ta původní nerozbije :D


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 11.04.2011 15:14 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.5.2006
Příspěvky: 8982
Bydliště: Bratislava dnv SK
RiMr píše:
nevím...
Ale ono je to prašť jak uhoď. Geovi jsem teď flashoval T9x a ty dráty na přepínačích jsou jak kdyby je tam pájel poloslepý Goro - bílý pes... :)

Prepínače som ignoroval - ak neneastavím nejakú chobotinu, nepadne mi na ne model ani keby hneď poodpadávali z vysielača do trávy.
Ale kniple sú niečo iné.
Ale na kniploch mám kúsky plošákov a kábliky až na nich, a zafixované (ale preletoval som si všetky, teda tie kniple, a tie kúsky plošákov usadil správne (neboli...) a prilepil)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 11.04.2011 15:57 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 11.11.2010
Příspěvky: 658
Bydliště: Poprad
RiMr píše:
Teda na tomhle obrázku je to pájení jakože brutal... :)
http://www.rcgroups.com/forums/attachme ... id=2528517

Chlapci, musím Vás trošku sklamať.
Po technickej stránke je to spajkovanie úplne v poriadku. Nie je to žiadny studený spoj (aspoň to nie je vidieť - premeraním by sa to predpokladám na 99,99% aj potvrdilo) a tým pádom je vodivosť v poriadku. Tak isto nie sú skratované, alebo inak poškodené. Takto naspájkované kontakty máte v 99% elektronike. Robím len s high-end a aj tak je to to isté. Výzor to síce nie je TOP, ale na funkčnosti to nič nemení. Krajšie to robia len ak je to možné vidieť (čo oko nevidí, srdce nebolí), u skrytých spojov je to bežná prax a ako som písal, na funkčnosti to nič nemení.


Chyba pri výrobe sa samozrejme nedá vylúčiť, ale to platí pre všetky značky rádií, nie len pre toto. Preto existuje - záručná doba.


Naposledy upravil boboland dne pon 11.04.2011 16:00, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 11.04.2011 15:59 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 15.6.2008
Příspěvky: 7403
Bydliště: Praha 9 Vinoř
Obrázky: 64
Tož ale je to škaredé... :D

_________________
________________________________
Modeláři sobě http://www.ok-rimr.com


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 11.04.2011 16:01 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 11.11.2010
Příspěvky: 658
Bydliště: Poprad
RiMr píše:
Tož ale je to škaredé... :D

Jasne že je, ale ? pekné stojí o pár 100€ viac. Za krásu sa platí :D


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 11.04.2011 16:52 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2010
Příspěvky: 12370
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
Earl píše:
Docela by mě zajímalo jestli se dají sehnat potenciometry B5K. Docela bych si nějaký pořídil, protože když mám nějakou náhradní součástku tak se mi ta původní nerozbije :D

B5K je jen označení pro potenciometr 5 kiloohmů, myslím, že s logaritmickým průběhem odporové dráhy. Lepší by bylo přeměřit ten originál, ale kvůli tomu se mi ho teda z mojí T9X vytahovat nechce. Takže až to někdo budete rozebírat tak to přeměřte jestli je odpor mezi krajními vývody 5 kiloohmů a jestli je průběh logaritmický nebo lineární tj. změna odporu středního vývodu proti krajnímu při posunu o zhruba stejný malý kousek postupně přes celý rozsah dráhy. Pak sem dejte vědět.

Pak už jen sehnat potenciometr odpovídající hodnoty a průběhu a také rozměrů a pokud možno s co nejmenší nepřesností a dobrou teplotní stabilitou, a to vše za nějakou přijatelnou cenu což by u špičkových potenciometrů byl asi ten největší problém.

Dělám v ASŘ (automatizované systémy řízení) a MaR (měření a regulace) a vím, že existují velmi kvalitní a přesné potenciometry viz třeba od fy Honeywell nebo Megatron apod. Nicméně to jsou většinou špičkové potenciometry, které jsou cenově někde úplně jinde. Asi by málokdo toužil koupit do T9X potenciometry kde za kus tj. za pouhý jeden potenciometr zaplatí cenu srovnatelnou nebo dokonce vyšší než je cena celé T9X. :wink: :D

Ale snad půjdou sehnat hodnotově a rozměrově odpovídající i když ne zcela špičkové tak aspoň kvalitnější než ty co tam jsou, a to by mohly být obecně tzv. cermetové potenciometry a z těch relativně přesnějších by to mohlo vycházet zhruba na cca 100 až 200 Kč za jeden potenciometr.


Naposledy upravil Drondys dne pon 11.04.2011 17:43, celkově upraveno 10

Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 11.04.2011 16:57 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 17.4.2005
Příspěvky: 673
Bydliště: Louny
tohle jste viděli? 8O

http://code.google.com/p/gruvin9x/wiki/PCB


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 11.04.2011 17:03 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 11.11.2010
Příspěvky: 658
Bydliště: Poprad
dokken píše:

je to tam už dlho, ale myslím si že to nemá a nebude mať úspech.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 11.04.2011 17:18 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2010
Příspěvky: 12370
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
boboland píše:
dokken píše:

je to tam už dlho, ale myslím si že to nemá a nebude mať úspech.

Poslední zpráva je tam k tomu od autora zatím ze 14.ledna 2011 a od té doby se tam o dalším pokroku nezmínil. Jak to dopadne ukáže až čas. Zatím to vypadá přinejmenším zajímavě. Otázkou je případná cena plně osazené a zprovozněné desky. Bastlit si to sami z rozsypu na to asi moc lidí nebude mít zkušenosti. :wink:


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 11.04.2011 18:48 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.8.2008
Příspěvky: 6667
Bydliště: Moravský kras
Drondysi ty zase fušuješ do něčeho, o čem máš omezené informace. Cermetové potenciometry se používají tam, kde je potřeba dlouhodobá případně tepelná stabilita. Oproti uhlíkovým mají jednu dost podstatnou nectnost, kvůli které se nepoužívají například v akustických aplikacích - šum při pohybu, prostě chrastí.. Nic co by bylo vhodné do RC.

_________________
OK2WY


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Toto téma je zamknuté. Nemůžete posílat nové příspěvky ani odpovídat na starší.  [ Příspěvků: 2456 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 164  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz