Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 40 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Hitec Optima PPM
PříspěvekNapsal: pon 27.10.2014 8:56 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.7.2011
Příspěvky: 6056
Bydliště: Písek, ČR
Narazil jsem na zajímavý článek, který řeší možnost úpravy přijímačů Optima na PPM výstup.

Nebo podobná práce Libora Tomšíka.

To by se mi hodilo, např. pro použití s Pixhawk řídicí jenotkou.

Nezkoušel jste někdo takovou úpravu, případně nemáte zkušenost s PPM výstupy na Optima přijímačích? Zajímalo by mě, jestli zůstanou zachované ostatní fajnové vlastnosti, jako vysílání telemetrie, fail-safe apod.
Existují hotové klony Optima přijímačů s PPM výstupem (na HK například), ale mám originální Optimu k dispozici, tak bych to rád zkusil flashnout.


Z článku cituji např.:

There are two variations of the firmware:

MIXED MODE
Regular PWM is output on the lower channels of the receiver (1 to N-1) and combined PPM on the highest channel (N).
SELECTABLE MODE (Not tested extensively, only bench tested)
Regular PWM on all channels or
Connect the signal pin to ground (with a bind plug) on channel 1. Enables combined PPM on the highest channel of the receiver.

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Hitec Optima PPM
PříspěvekNapsal: pát 31.10.2014 13:10 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.7.2011
Příspěvky: 6056
Bydliště: Písek, ČR
No a kdybych nebyl blbej, tak už to bylo dneska odzkoušené.
Jarda.sokol má k dispozici správný programátor, a protože jsme spolu před pár dny byli, nechal jsem mu přijímač (Optima9), že mi to přeflešuje. No a dneska jsem ho telefonem naváděl, který procesor flashnout. Samozřejmě - mojí blbostí jsme flashnuli ten druhý, takže Optima je po smrti. Pro její znovuzrození bych potřeboval .HEX soubor s obsahem toho procáku, který jsme omylem přepsali (AtMega168).

Flashovat se musí ten AtMega48, bacha na to. Já flashnul AtMegu168, to byla chyba... :?
Bral jsem to na dálku podle obrázků, u Optimy 6 a 7 je ten správný označený bílou tečkou na procáku, a u mé Optima-devítky to bylo opačně, bílá tečka byla na tom druhém procáku. I rozmístění procáků mě strkalo špatným směrem.

No nic, druhý už se podaří.

PPM se mi bude hodit jednak na Pixhawk, který mám na cestě, a taky ho asi dám ke Spiritovi na helikoptéru, tam si to o to rovnou říká :wink:

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Hitec Optima PPM
PříspěvekNapsal: čtv 06.11.2014 21:40 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.7.2011
Příspěvky: 6056
Bydliště: Písek, ČR
Tak hrdě hlásím, že PPM na Optimě 9 maká tak jak má. Vyzkoušel jsem Mixed Mode, z kanálu 9 leze PPM (vyzkoušel jsem spolupráci s řídicí jednotkou Pixhawk pro koptery), a současně z těch klasických PWM výstupů lezou samostatné kanály 1 - 8 pro další použití.

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Naposledy upravil Woita dne pát 07.11.2014 10:27, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Hitec Optima PPM
PříspěvekNapsal: čtv 06.11.2014 22:57 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.10.2010
Příspěvky: 1077
Podařilo se ti ten chybně přeprogramovaný procesor oživit ?

Jinak nějak jsem to nestudoval, je mi jako letadláři k něčemu PPM, ani pořádně nevím co to znamená. To musíš flashnout i vysílač aby jsi to mohl nějak ovládat ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Hitec Optima PPM
PříspěvekNapsal: pát 07.11.2014 8:24 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.7.2011
Příspěvky: 6056
Bydliště: Písek, ČR
Ten chybný procák - podařilo se načíst obsah toho procáku z jiného přijímače, tak jsme ho nahráli zpět do toho chybného, ale přijímač nemaká. Buď tam bude ještě nějaká finta (malá naděje je, že by se ještě přehrála EPROMka - tu jsem taky mazal před flashováním), ale je možné že po tom flashi se něco následně hardwarově pokazilo, kdoví co to dělalo a co to pustilo proti čemu. Zabývat se tím budu až někdy později (ale nevzdávám to), teď jsem na tom bídně s časem.

K tomu PPM, zkusím to napsat jednoduše:

"Normální" přijímače, tedy s PWM výstupy, mají pro každý kanál jeden konektor, tak jak to běžně znáš. Na ně se pak připojují třeba serva - na každý kanál jedno servo.

PPM - všechny kanály jsou posílané sériově přes jeden jediný konektor (servokonektor), a na tomto drátu jsou všechny kanály odvysílány postupně, jeden po druhém. Výhoda je tedy v tom, že je daleko jednodušší drátování (místo např. 8 kablíků jen jeden).

Na konci tohoto kablíku na tento signál pak může např. čekat nějaká řídicí jednotka (třeba v mém případě jednotka Pixhawk pro koptéry). Ta si ty kanály čte z toho PPM a podle toho ovládá všelijaké akční členy, především motory, serva, světla, bzučák atd.
Nebo na konci toho kablíku můžeš dát dekodér PPM, ten z toho PPM signálu udělá zase klasické PWM výstupy, tedy samostatné kanály. To nevím k čemu by bylo dobré, leda že bys měl přijímač někde bokem (třeba kvůli rušení) a ten PPM dekodér bys měl někde poblíž serv. Pak bys nemusel od toho přijímače tahat spoustu drátů, ale jen jeden k tomu dekodéru a z něj pak jednotlivé dráty k servům.

On ten Pixhawk umí krásně řídit i letadla (a vyžaduje právě PPM signál), tedy to by bylo využití pro tebe jako pro letadýlkáře. Takové éro se umí stabilizovat, samo se vracet domů, lítat po zadané trase, dělat kruhy, ... Je to prostě celá jiná oblast nežli běžné lítání. Ani lepší, ani horší, prostě jiná.

No a kdybys chtěl použít řídicí jednotku Pixhawk (nebo jinou s PPM vstupem), tak bys právě potřeboval tu PPM úpravu do přijímače.
Pravda, existují i jiné řídicí jednotky, a těm stačí klasický PWM výstup, takže to PPM není nutné ;-) No ale já mám právě toho Pixhawka, tak jsem to flashování potřeboval.
Taky mám řídicí jednotku Spirit pro vrtulníky. Tato ŘJ umí jak klasické PWM vstupy, tak PPM vstup. Mám ji ve vrtulníku klasicky přes PWM, a nyní to mohu předělalt na PPM. Jediný efekt v tomto případě je zjednodušení drátování. Jeden drát místo pěti, tedy líp to vypadá a je menší pravděpodobnost poruchy kvůli konektorům.
Edit: Tak v novější verzi Spirita už má PPM i další opodstatnění, rozšíření počtu funkcí - to už přes PWM nejde.

:oops: Omlouvám se za dlouhý příspěvek, stručněji jsem to nedokázal.

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Naposledy upravil Woita dne sob 10.01.2015 21:47, celkově upraveno 8

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Hitec Optima PPM
PříspěvekNapsal: pát 07.11.2014 10:12 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 16157
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Woita píše:
... stručněji jsem to nedokázal.

Příloha:
RC_Receiver_Timing_Diagram1.jpg
RC_Receiver_Timing_Diagram1.jpg [ 49.18 KiB | Zobrazeno 2312 krát ]

:mrgreen:

P.S. Ten PPM signál je Pulsně Poziční Modulace, servo dostává Pulzně šířkovou (Width) Modulaci

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Hitec Optima PPM
PříspěvekNapsal: pát 07.11.2014 12:49 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.10.2010
Příspěvky: 1077
Díky za odpověď. Jestli mi to je teda jasný tak po flashi toho přijímače funguje už jenom ten jediný výstup, který vede k ty jednotce např. ten Pixhawk. Chápu to správně. A rádio se programuje pořád stejně?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Hitec Optima PPM
PříspěvekNapsal: pát 07.11.2014 13:02 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 16157
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Robinsson píše:
... funguje už jenom ten jediný výstup...

Ne, fungují postaru všechny kromě jednoho kde je ten PPM výstup.
Nevím jak tady ale u Gr/SJ to je volitelné, zda daný kanál je "klasický" kanál nebo výstup PPM.
Funkce a programování vysílače zůstávají beze změn.

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Hitec Optima PPM
PříspěvekNapsal: pát 07.11.2014 14:38 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.7.2011
Příspěvky: 6056
Bydliště: Písek, ČR
Robinssone: Je to tak, že kanály s klasickým výstupem jsou stále na výstupech (konektorech) přijímače č. 1. - 8. Na tom se nic nemění jako postaru a klidně na ně připojíš např. serva.
A na výstupu (konektoru) č. 9 je ten kompletní PPM výstup, kde jde sériově všech 8 kanálů.

Pozn. Zajímavé je ale flashnout třeba Optimu6, kde potom na kanálech 1 - 5 máš stále klasický výstup kanálů 1 - 5, ale na výstupu č. 6 je výstup osmi (8) kanálů. Tedy tímto z Optimy6 uděláš osmikanálový přijímač.
Obdobně je osmikanálový přijímač z Optimy 7 nebo z Optimy 9. Ze všech je pak osmikanálový přijímač PPM. Jenom těch klasických (PWM) výstupů má podle toho, kolik je na přijímači konektorů.

Neboli: U N-kanálového přijímače vždy platí: Na kanálech 1 až N-1 jsou klasické PWM výstupy, a na nanálu N je vždy PPM výstup osmi kanálů.

Na programování vysílače se nemění vůbec nic.

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Naposledy upravil Woita dne pát 07.11.2014 20:35, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Hitec Optima PPM
PříspěvekNapsal: pát 07.11.2014 19:40 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.10.2010
Příspěvky: 1077
Jasné díky za vysvětlenou :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Hitec Optima PPM
PříspěvekNapsal: úte 25.11.2014 10:05 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.7.2011
Příspěvky: 6056
Bydliště: Písek, ČR
Tak už je to ověřeno v praxi, lítám s tím na kopteře Boženka, kde je flashnutý přijímač Optima9. Nebylo počasí, proto jsem vyletěl až teď o víkendu, vše je funkční.
PPMko jde do řídicí jednotky Pixhawk, pár doplňkových funkcí jede přes klasické PWM kanály.
Telemetrie funguje taky. Senzace! Co víc si přát...

A chystám se flashnout Optimu7 do helikoptéry se Spiritem. Tam si to o PPM taky přímo říká.

Edit: Tak vrtulník T-Rex Dominator 450L už taky lítá v pohodě s PPM :D

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: RX Optima 6,7,9 PPM failsafe
PříspěvekNapsal: stř 04.03.2015 8:13 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.10.2012
Příspěvky: 1480
Bydliště: Kladno
Zdravím,
funguje někomu failsafe nastavení při PPM - mixed mode na optimě přijímači ?.
mně spadnou všechny kanály na 0 při ztrátě TX.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Hitec Optima PPM
PříspěvekNapsal: stř 29.07.2015 10:59 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.3.2007
Příspěvky: 5570
Bydliště: Praha
Obrázky: 5
Blog: Zobrazit blog (3)
Dík za odkaz jdu to studovat

_________________
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Hitec Optima PPM
PříspěvekNapsal: stř 29.07.2015 14:08 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.7.2011
Příspěvky: 6056
Bydliště: Písek, ČR
Jestli se rozhodneš to flashovat, tak bacha - myslím že je to nevratný, původní FW jsem už do Optimy nedostal (viz výše). Otázka ale je, jestli tím jak jsem flešnul omylem druhý procák, neodešlo něco hardwarově, nebo jestli ten originál FW nejde flešnout z principu. Bylo mi docela divné, že šel z Optimy stáhnout - nemají to chráněné...

Vyzkoušený mám ten Mixed Mode, a maká to dobře, včetně telemetrie (3 ks v provozu, Optimy 7 a 9, stále v provozu, bez zádrhelů).
Ten přepínatelný mód jsem nezkoušel.

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Hitec Optima PPM
PříspěvekNapsal: stř 29.07.2015 20:55 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.10.2012
Příspěvky: 1480
Bydliště: Kladno
všechny optimy 6,7,9 nemají zamčený ani jedem MCU takže cesta zpět je možná.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 40 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: romko1 a 8 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz