Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 66 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: čtv 24.01.2013 18:01 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2009
Příspěvky: 6280
Bydliště: Praha
Obrázky: 38
zjednodusene

plne verze cadu umi vkladat externi reference
LT orezana verze taky ale jako OLE objekt - ty novejsi uz to tak neserou jako ty puvodni, ktere i velmi rady padaly

teorie zni ze staci vzit jpeg a pretahnout do souboru ale v 99% to pak spadne :)
(treba se polepsili ale ja uz s novejsima nad 2010 nedelam)

praci v CADu se zivim a delam v nem uz 11 let, tak kdyz by neco, klidne napis SZ

ty konvertery hodne zavisej na kvalite podkladu a stejne pro CNC nejsou moc pouzitelne - stejne vse prekreslujes, protoze ti to vetsinou roz... na cary a to by se CNko zblaznilo, protoze to jede caru vzdy,
i kdyz jich je 5 prez sebe projede kazdou a navic se zastavuje

_________________
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 
PříspěvekNapsal: čtv 24.01.2013 18:16 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 21.9.2007
Příspěvky: 719
Bydliště: Praha 6 Suchdol
trochu odbočím, ale ne zase tak moc :) Mě nejvíc překvapilo, že spousta plánů z netu, když jsem je z 2d dostal do 3d vyobrazení, tedy virtuálně sestavil, vůbec neseděla..
Od té doby si to maluji sám a následně převádím do 2d.

_________________
therccustomjets.cz
customwings.cz


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: čtv 24.01.2013 18:29 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7793
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Pokud ti jde jen o překreslování výkresů ve 2D, tak si zkus nainstalovat od Dasaultu tohle: http://www.technodat.cz/draftsight
Technodat je zástupce Dasaultu u nás, takže není problém i podporou. Je zadarmo, jen se musíš zaregistrovat, je česky a ovládání je skoro stejné jako v AutoCADu. Podporuje načítání/ukládání DWG i DXF formátů AutoCADů spousty verzí, včetně importu bitmapových obrázků, jako podklad pro překreslování. Můžeš přímo i tisknout výkresy nebo do PDF. Jediné omezení je, že nemá 3D modelování. Vyzkoušej a uvidíš.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 24.01.2013 18:39 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 16.7.2008
Příspěvky: 246
Bydliště: Košice
Odporúčam pozrieť sa aj po 3d programe. Najlepší a zadarmo na modely je Google Sketchup. Návody na začiatok sú tu http://mikac.cz/3D-free-cad-sketchup-frame.html

_________________
Phoenix 4.0q, MiniTitan E325SE, Optic 6


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: čtv 24.01.2013 19:36 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2009
Příspěvky: 6280
Bydliště: Praha
Obrázky: 38
Lark píše:
Pokud ti jde jen o překreslování výkresů ve 2D, tak si zkus nainstalovat od Dasaultu tohle: http://www.technodat.cz/draftsight
Technodat je zástupce Dasaultu u nás, takže není problém i podporou. Je zadarmo, jen se musíš zaregistrovat, je česky a ovládání je skoro stejné jako v AutoCADu. Podporuje načítání/ukládání DWG i DXF formátů AutoCADů spousty verzí, včetně importu bitmapových obrázků, jako podklad pro překreslování. Můžeš přímo i tisknout výkresy nebo do PDF. Jediné omezení je, že nemá 3D modelování. Vyzkoušej a uvidíš.


jj velmi povedene, taky to pouzivam

je to neco mezi LT a plnym cadem, neco to ma lepsi, neco horsi ale hlavne to setri 90 papiru :)

_________________
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: čtv 24.01.2013 21:29 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7793
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Vinikající je podpora spousty verzí formátů DWG a DXF, kterou využívám, když mi nejde cizí soubor načíst do Catia.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 24.01.2013 22:25 
Mazák
Mazák

Registrován: 5.1.2012
Příspěvky: 1047
Bydliště: Rakovnik
blesk píše:
Poté co vybereš obrázek se tě jen CAD ptá v jakém měřítku to má vložit, v jakém natočení a chce referenční bod. Měřítko dávám tak 10, natočení 0 a bod někam kliknu (jelikož tím začínám, tak je to jedno), poté si na vloženém obrázku přeměřím nějaký základní rozměr a z toho upravím velikost (měřítko) obrázku.


Dá se původní obrázek velikostně upravit na správnou velikost ještě před načtením do CADu a pak v něm po vložení má rovnou správnou velikost. Bitmapový výkres (jpg, tif,...) v sobě nese informaci, kolik obrazových bodů (pixelů) se vejde na 1 palec (25,4mm). Tento údaj označený jako dpi (drops per inch) udává velikost výkresu pro tisk, takže velikost papírové kopie. Po načtení obrázkovým editorem je u obrázku-výkresu zobrazena informace o velikosti v pixelech (např 1920x1080). Tyto čísla podělená dpi (třeba 150) a vynásobená 25,4 nám dají velikost výkresu v mm. Pokud si v pixelech odečteme z výkresu např. rozpětí (tento údaj je nezávislý na zoomu = velikosti, kterou vidíme na obrazovce), tak snadno spočítáme velikost rozpětí výchozího podkladu v mm. A pak snadno zjistíme koeficient, kterým výkres potřebujeme zvětšit na požadovanou velikost, požadované rozpětí. Vlastní zvětšení se dá udělat buď zvětšení na např 156%, nebo podělením aktuálního dpi tímto koeficientem a nové dpi zadat do dat obrázku-výkresu. První způsob nám soubor s výkresem objemově nafoukne (při zvětšení 156% na 2,5násobek), druhý způsob zachová velikost souboru na stejné úrovni aniž by došlo ke ztrátě kvality. Takto zvětšený výkres můžeme v CAD rovnou obkreslovat. V každém případě rozhodující je kvalita naskenování původního podkladu. Ne každý výkres stažený z inetu je použitelný jako podklad pro ruční vektorizaci. A na druhou stranu dokážu z plánku z modelářského časopisu "vyrobit" a vytisknout bitmapu s velikostí 2,5m a kostičkování ještě není poznat.
A než jpg, které je především barevné, tak raději černobílý tif. Rozdíl je ve velikosti souboru při stejné kvalitě rozlišení (skoro o 2 řády) a v tom, že jpg má čáry více rozmazané, právě díky jeho barevnosti.
Jsem vlastníkem vlastnoručně naskenované téměř kompletní sbírky plánů řady Modelář (chybí mi asi 4 výkresy) a dalších několika set modelářských, zejména historických plánů (nejstarší z roku 1934).
A co jsem pro sebe potřeboval zvektorizovat (pro frézku, PS drátořez), to jsem si udělal a dělat to na kšeft si neumím představit, to by nikdo nezaplatil. Prakticky vždy se jedná o překonstruování a ne o "pouhé" vektorové obkreslení.

_________________
Jardah


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 24.01.2013 22:34 
Mazák
Mazák

Registrován: 5.1.2012
Příspěvky: 1047
Bydliště: Rakovnik
Milan Nes píše:
zjednodusene

plne verze cadu umi vkladat externi reference
LT orezana verze taky ale jako OLE objekt - ty novejsi uz to tak neserou jako ty puvodni, ktere i velmi rady padaly

teorie zni ze staci vzit jpeg a pretahnout do souboru ale v 99% to pak spadne :)
(treba se polepsili ale ja uz s novejsima nad 2010 nedelam)


moje zkušenost je, že pokus o načtení bitmapy v modelářské (ne internetové) velikosti, která byla v jpg končil na tom, že soubor byl buď pro ACAD nebo pro PC v kombinaci s běžícím CADem příliš veliký a kousnul se. S tify tento problém nemívám (s těmi opravdu velikými ale problém je taky).

_________________
Jardah


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 24.01.2013 23:10 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2009
Příspěvky: 6280
Bydliště: Praha
Obrázky: 38
mno ja jedu standartne jpegy i nekolima megovy a bez problemu, kdyz uz tak v photoshopu lehce snizit velikost pripadne orezat - rozrezat ale standartne tak jedu vykresy,
nascanuju starej plan baraku, podlozim a prerysuju ...

jo jinak na kseft prekreslovat planky z modelare ... to mi neprijde vubec realny ... kdyz to vemu co by stala prace + zaplaceni softu / pc ...

_________________
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: čtv 24.01.2013 23:52 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7793
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Ono u těch bitmap jde spíš o to, že kolikrát to zvětšíš, tolikrát budeš mít i tlustší čáry a je jedno jestli to zvětšíš v bitmapovém editoru, nebo v CADu. A jestli tu bitmapu převzorkuješ na větší rozlišení, budou jen menší kostičky, ale tloušťka čáry se zase zvětší a podle takového výkresu asi moc přesně nic neuděláš. Nehledě na to, že třeba ty plánky třeba z Modeláře, nejsou moc přesné už v základu. Třeba profily přepážek nebývají symetrické podél osy trupu, a když je naskládáš na pozice podle půdorysu trupu, bude potah zvlněný (neodpovídají řezům v místě přepážky).


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 25.01.2013 0:50 
Mazák
Mazák

Registrován: 5.1.2012
Příspěvky: 1047
Bydliště: Rakovnik
Lark píše:
Ono u těch bitmap jde spíš o to, že kolikrát to zvětšíš, tolikrát budeš mít i tlustší čáry a je jedno jestli to zvětšíš v bitmapovém editoru, nebo v CADu. A jestli tu bitmapu převzorkuješ na větší rozlišení, budou jen menší kostičky, ale tloušťka čáry se zase zvětší a podle takového výkresu asi moc přesně nic neuděláš. Nehledě na to, že třeba ty plánky třeba z Modeláře, nejsou moc přesné už v základu. Třeba profily přepážek nebývají symetrické podél osy trupu, a když je naskládáš na pozice podle půdorysu trupu, bude potah zvlněný (neodpovídají řezům v místě přepážky).


S tlustými čarami při zvětšení u bitmapy nepohneš a velikost kostiček je daná úvodním skenováním a převzorkováním (zvětšením ať %ty nebo změnou dpi) ji nezměníš.

Jinak jsem také zastáncem vytvořit základní 3D, kde vidíš linie, co s čím koliduje,.... a z něj pak 2D. Je to přesně jak píše jyrry http://www.jyrry.cbcnet.cz/prevod.htm
Vařit na základě výkresu je nikoli o překreslení ale o překonstruování, kdy se z výkresu vytáhnou základní kontury a zbytek už se jede jako s novým eroplánem.

_________________
Jardah


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 25.01.2013 0:54 
Mazák
Mazák

Registrován: 5.1.2012
Příspěvky: 1047
Bydliště: Rakovnik
Milan Nes píše:
jo jinak na kseft prekreslovat planky z modelare ... to mi neprijde vubec realny ... kdyz to vemu co by stala prace + zaplaceni softu / pc ...


Jasně, z tohoto pohledu je nejlacinější modelářský plán koupit.

_________________
Jardah


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 25.01.2013 2:06 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 11.1.2009
Příspěvky: 970
Bydliště: B.Bystrica
http://www.youtube.com/watch?v=RujtNTou9YU


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pát 25.01.2013 7:52 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 15843
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Ohledne te ceny softu, leta kreslim v Corelu 12, ten je za zlomek ceny tech CADu a na 2D prekresleni z bitmapy bohate staci, umi velmi pekne pracovat s krivkami a tech je na eroplanech dost. Nedela mu problem naimportovat nekolikamegove obrazky, pracovat ve vrstvach, generovat plt, dxf, dwg pro frezku...

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 25.01.2013 9:50 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 3567
Bydliště: SK Bratislava
jyrry píše:
umi velmi pekne pracovat s krivkami a tech je na eroplanech dost...


no mozem teda povedat ze ma SLAK TRIAFA ked mam robit s krivkami v roznych 3d cadoch (co som doteraz vyskusal, vcitane rhina) ... vzdy by som si najradsej odbehol krivku urobit v coreli a doniesol ju nazat :- ))))))))))))


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 66 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Jester80 a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz