Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Hexa 1040
PříspěvekNapsal: ned 04.12.2016 19:57 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 16.3.2009
Příspěvky: 77
Bydliště: Plzeň
Obrázky: 19
Ahoj,
jen tak ze zvědavosti a protože mě to láká, zkusil jsem postavit hexu.
- skládací, velikost 1040 mm mezi motory
- Naza, vrtule 16", ESC 40 A, motory Rctimer 5010/14 360 KV
- hliníkové trubky 16 mm jsou z OBI
- desky 2 mm sklotextit (řezáno doma)
- držáky motorů karbon Čína, to samé takové ty spojováky trubek k deskám (plast)
- zatahovací podvozek karbon Čína
- gimbal HAKRC Storm32
- kamera RunCam 2

Letová váha včetně GPS je 3 kg - bez baterie, tu jsem ještě nepořídil. Zatím testuju s 3S 5Ah. Budu domontovávat už jen přenos videosignálu.
Ještě jsem neletěl, musím do tělocvičny, nebo do haly ve škodovce, v téhle zimě by to asi baterka nedala.

Řešil jsem a řeším pár problémů:
- nemám přesně motory v rovině - řešením je trubka hranatá, ale to je větší váha a pružnost
- nejde mi přehrát fw gimbalu (090) na nejnovější, ale jinak gimbaluje ok
- nevím jakou baterku (6S?)
- je tam strašně moc kabelů, budu to muset lépe uspořádat

Pokud byste mi někdo poradil, budu rád :)

6073

6074


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Hexa 1040
PříspěvekNapsal: pon 05.12.2016 7:52 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 4668
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
zajimave hovadko. Docela jsem zvedavej na letovy cas. S tou samou kamerou (ale na dvou osem gimbalu) litam se svym kopterem 14 minut. Rozdil je ale v tom ze se me vejde do kufriku 30x20x15cm (vcetne video brejli a 3 sad aku :-D ) a mam o dva motory vic (X8) a letovka je (myslim) 1.2kg vcetne aku.

a k tomu co resis :

- pokud budes mit aku predehratou (z domova, kufr s izolaci atd...) tak to v pohode da kdyz bude kolem nuly. Pokud bude pod nulu tak bych zalet odlozil ale nikoliv kvuli aku ale kvuli tomu ze senzory v jednotkach jsou teplotne zavisle a dela to bordel (novy Pixhawk 2 ma dokonce komurku s IMU predehravanou takze ten s tim problem nema - ale zase je zatim drahej :-D )

- Storm32 gimbal - update softu neni problem ale finta je v tom ze to nejde udelat pres ten USB konektor co je na desce. Musis mit druhy prevodnik a udelat to pres nej. Je to popsane na webu ale taky me to nedoslo hned

- motory v rovine - udelej maximum aby byly co nejrovnejsi ale jednotka by mela drobne nepresnosti zvladnout eliminovat. Mam na Beastu (ten copter zminovany nahore) taky roury - uhliky - a presto ze jsem je svrtal v pripravku tak jen vule nutna pro to aby skrz to prosel sroub staci na odchylku v radu stupnu. Udelal jsem si pripravek ktery dam na motory a pomoci vodovahy v mobilu (je digitalni) jsem to srovnal na 0.1-0.2 stupne. Pak zakapl sekundakem a lita to dobre (ale s jinou jednotkou nez mas ty, ale V2 naza to asi da taky)

- baterku - je potreba znat tah a spotrebu motoru s tou vrtuli co tam mas. Jinak se neda nic odhadovat. 3S 5Ah je rozhodne malo. To litam v tom 1.2kg Beastu. V Y6 co ma 2.5kg litam 4S 5Ah a cas je kolem 8mi minut.

_________________
210,280X8,480 Hexa, 3.4m Go-3, EDF Goshawk, Huricane XL, EPP Spartan, SkySurfX8, SE.5 pred opravou


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Hexa 1040
PříspěvekNapsal: pon 05.12.2016 8:46 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 21.6.2008
Příspěvky: 3881
Tak naokraj - co má tento projekt vozit ve finále? Protože na Runcam mi hexa 1040 přijde až jako slušný úlet, naprosto nesmyslně velké rozměry a váha.

Pokud šlo jen o to "zkusit si postavit", tak OK, pokud to má ale nějaký konkrétní cíl, tak by to bylo dobré ujasnit, bude to mít vliv i na tu volbu LiPOL.

Jinak co se týče osazení, tak se mi moc nezdají ty motory. Je to až tak trochu extrém ve smyslu "nízkootáčkovosti" s podle specifikací docela nízkým tahem, skoro bych se až bál, zda to nebude vyloženě málo.
Chtělo by to podle mého nazoru něco takovéhohle (cenu neřeš, dávám jako příklad specifikací, levnějších variant třeba pod značnou LDpower, Sunny atd. bude dost): http://www.himodel.com/electric/T-Motor ... _4-8S.html

No a jako Lipol k tomu třeba pětičlánek - cca 5s5000mAh jako základ, pro dlouhé lety klidně dva paralelně...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Hexa 1040
PříspěvekNapsal: pon 05.12.2016 9:28 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 4668
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
Tome proc jen 5S ? Prijde me ze 6S by bylo lepsi - prave kvuli tomu nizkemu kV. Nebo jsi bral 5S jako minimum ?

_________________
210,280X8,480 Hexa, 3.4m Go-3, EDF Goshawk, Huricane XL, EPP Spartan, SkySurfX8, SE.5 pred opravou


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Hexa 1040
PříspěvekNapsal: pon 05.12.2016 10:28 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 21.6.2008
Příspěvky: 3881
Asi tak, 5s jsem u toho T-motor napsal "základ". Fakt je, že specifikacím T-motor se docela věřit dá a už na 5s se dá s vrtulí 17inch dostat ke 2 kilům tahu na motor při slušné efektivitě.
Ale klidně bych šel i na 6s - výsledkem bude podobný tah při ještě o trochu vyšší účinnosti a při podobném proudu jako u 5s pak vyšší maximum.

Více než 6 článků bych asi nedával, sice se u tohoto motoru zmiňuje až 8s, ale to už komplikuje výběr nabíječů a další věci.

Mimochodem levnou alternativou myslím třeba toto: http://www.himodel.com/electric/LD-Powe ... _3-6S.html - prostě nějaký motor hmotnostní kategorie 140-150g s kV mezi 300-400-


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Hexa 1040
PříspěvekNapsal: úte 06.12.2016 10:13 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 16.3.2009
Příspěvky: 77
Bydliště: Plzeň
Obrázky: 19
Ahoj,
díky za podněty!

- baterku koupim na hobbykingu, určitě 6S.
- gimbal - Ampere děkuji, převodníku jsem si nevšiml.
- motory - uvidím, jak to poletí s nastavením roviny, jinak bych tam dal hranaté trubky. Tome díky za motory - tohle jsem si postavil jen jako zajímavost a tomu odpovídá i cena motorů - asi 18 USD za kus. V plánu na léto mám skládací kompletně karbonovou koptéru (4 nebo 6 motorů, ještě nevím, ale vrtule určitě 15" nebo 16") a pokud se mi to podaří zvládnout, dokoupím "lepší" motory.
Koptéru budu muset přivázat, aby mi neodletěla - v plánu mám nákup Taranise, moje T9x neumí FS a u tak velkého stroje mám strach.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Hexa 1040
PříspěvekNapsal: úte 06.12.2016 12:34 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 7
Naza neumí fail safe při ztrátě signálu?

_________________
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Hexa 1040
PříspěvekNapsal: úte 06.12.2016 12:52 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 21.6.2008
Příspěvky: 3881
Failsafe je vec ridici jednotky, je ale trochu otazka, co do ni prijimac bez jasne definovaneho FS posle. Nekdy to je "zajimave", spis si ale myslim, ze to odladit pujde.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Hexa 1040
PříspěvekNapsal: úte 06.12.2016 13:05 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.11.2012
Příspěvky: 1026
Bydliště: Vizovice
Obrázky: 70
Naza umí failsafe ale zakladní příjmač u T9x neumí failsafe vyvolat jen drží signál jaký byl před výpadkem signálu.. takže naza neví že příjmač nemá signál protože dostává pořád stejný povel..


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Hexa 1040
PříspěvekNapsal: úte 06.12.2016 16:33 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 7
Jinými slovy fail safe nejde vypnout?

_________________
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Hexa 1040
PříspěvekNapsal: úte 06.12.2016 18:32 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 16.3.2009
Příspěvky: 77
Bydliště: Plzeň
Obrázky: 19
FS mám nastaveno na třípolohovém přepínači (GPS-atti-FS) a FS právě nefunguje, už se to tu řešilo, Ananas to popsal proč. Mám pocit, že se to řeší dokoupením nějaké pomůcky, ale pomalu šetřím na taranise...


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Hexa 1040
PříspěvekNapsal: úte 06.12.2016 22:59 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.11.2012
Příspěvky: 1026
Bydliště: Vizovice
Obrázky: 70
Ja si pořídil frsky modul a dr8 přijímačem když jsem ještě měl T9X.. FS jde vypnout u nazy tím ze vrátíš signál do jedné z pozic pátého kanálu(přepínání letových módů) tak aby jeden z ukazatelů letových módů v assistantovi byl modrý.. mimo rozsah maximum nebo minimum výchylky je FS ale zdá se mi že i u standardního přijímače je na některém z kanálu FS (nebo aspoň to že si nepamatuje poslední výchylku ale spadne do minima) ale to by jsi musel hledat ve vlákně o Turnigy T9X


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Hexa 1040
PříspěvekNapsal: stř 07.12.2016 17:07 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 19.11.2013
Příspěvky: 2791
Bydliště: Olomouc, ČR
Bez problémů funguje failsafe T9X na všem co jsem postavil. Pouze kanály 4 a 5 drží při výpadku signálu hodnotu, ostatní ne.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Hexa 1040
PříspěvekNapsal: stř 07.12.2016 17:42 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 16.3.2009
Příspěvky: 77
Bydliště: Plzeň
Obrázky: 19
Takže když za letu prostě ztratím signál (vypnu vysílačku) tak zafunguje FS? To se mi ještě nepodařilo, nefungovalo mi to... V Naza asistentovi někde nastavím, odkud má brát pokyn FS?
Díky :)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Hexa 1040
PříspěvekNapsal: stř 07.12.2016 19:14 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 19.11.2013
Příspěvky: 2791
Bydliště: Olomouc, ČR
Já NAZU nepoužívám, to ti musí poradit někdo jiný. APM/Pixhawk ani Multiwii nemá problém. Kdyby to u té NAZY jinak nešlo tak by pomohla kostička microfailsafe.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz