Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 42 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Quad vs. Hexa
PříspěvekNapsal: pon 10.02.2014 6:54 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.11.2012
Příspěvky: 1026
Bydliště: Vizovice
Obrázky: 70
:-) u quada klidně bez podvozku :-D tam když ti vynechá motor,regl nebo vrtule to stejně spadne.. u hexy bych to netroufl pac bys to musel posadit na gimbal.. pochybuji že by jsi to chytl když by vynechal motor, regl nebo vtrule pac se copter tak trochu toci kolem osy ale tak každého věc..

podvozek je dobrá věc.. a ja zatahovací nepotřebuji stačí když si na 3osem nastavím folowme na yaw a podvozek se do záběru nedostane.. teda pokud nemáš spodek gimbalu 20cm a podvozek vysoký 25cm to by se tam dostal :-) ale ja na tom taky pracuji a spodek gimbalu 17cm podvozek 28cm tak snad tam nebude no uvidim až se to otestuje...


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Quad vs. Hexa
PříspěvekNapsal: pon 10.02.2014 18:22 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 11.4.2011
Příspěvky: 40
Tak já nevím :) už se někomu stalo že mu každé druhé létání vynechal motor, regl nebo vtrule? Beru ale to že náhoda je blbec :) Nejlíp udělat želé erbeg. ;)
Zase chci mít taky bezpečnost když by to neslo drahé vybavení. Když vezmu že mě u hexy uletěla v zimně vrtule, tak si zbytek nevěděl rady a padalo to jako zmrzlí list, sem tam se to otočilo ale nakonec to křáplo :)
Je fakt že motory neměly moc šanci se snažit když na normálního letu byli vytíženy na cca 60-70% tak pak přidaný výkon nebyl znát.

No tak zainvestuji víc a udělám rovnou Hexu :), času na to mam dost. Tet s TBS discovery když jsem se zbavil želé na videu, tak se dá také solidně natáčet.

Podvozek chci mít určitě schovaný, protože chci dělat gimbal i pro kopilota a nechci mít omezený výhled, ale to nebude problém udělat mechanismus.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Quad vs. Hexa
PříspěvekNapsal: pon 10.02.2014 23:00 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 26.4.2013
Příspěvky: 118
Bydliště: Zlín
popravdě jsem měl za to, že s hexou a nazou se dá přistát i s výpadkem jednoho motoru a že by to nemusel být až tak extrémní pilotní výkon. Teď jsem schválně koukal na failure videa hexakoptér a asi jsem žil v omylu, co?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Quad vs. Hexa
PříspěvekNapsal: pon 10.02.2014 23:40 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 11.4.2011
Příspěvky: 40
Právě já tomu stále moc nevěřím proto se cpu víc do quadro kvůli nižší ceně, ale zase nevím jak se chová wookong.
Myslím že by to zvládla i NAZA, ale musela by být dostatečná rezerva výkonu pro motory.
Jestli vůbec ztráta vrtule nějak ovlivní chod řídicí jednotky, protože ta ví že motor stále funguje a tak ho krmí, ale tomu to je k ničemu když nemá vrtuli.
Kdyby odešel motor, tak by jsem tomu dával větší šanci že jednotka to pozná podle odporu, ale netuším až jak moc jsou chytré řídicí j.

Ještě přiložím fotky :)


Přílohy:
Poznámka: Něco na tom motoru chybí :)
G0010067.JPG
G0010067.JPG [ 146.59 KiB | Zobrazeno 866 krát ]
GOPR0182.JPG
GOPR0182.JPG [ 118.76 KiB | Zobrazeno 866 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Quad vs. Hexa
PříspěvekNapsal: úte 11.02.2014 6:01 
Mazák
Mazák

Registrován: 26.8.2013
Příspěvky: 605
Bydliště: Jižní Morava, kousek od Strážnice :-)
Obrázky: 6
chocho píše:
Právě já tomu stále moc nevěřím proto se cpu víc do quadro kvůli nižší ceně, ale zase nevím jak se chová wookong.
Myslím že by to zvládla i NAZA, ale musela by být dostatečná rezerva výkonu pro motory.
Jestli vůbec ztráta vrtule nějak ovlivní chod řídicí jednotky, protože ta ví že motor stále funguje a tak ho krmí, ale tomu to je k ničemu když nemá vrtuli.
Kdyby odešel motor, tak by jsem tomu dával větší šanci že jednotka to pozná podle odporu, ale netuším až jak moc jsou chytré řídicí j.

Ještě přiložím fotky :)


Ono taky hodně záleží na regulátorech. Ideální jsou regulátory s i2c nebo CAN bus, které s řídící jednotkou umí komunikovat obousměrně a předávají informace o otáčkách a odběru proudu. Potom může řídící jednotka zareagovat velmi rychle. Hlavně musí ten špatný motor vypnout a už s ním při stabilizaci polohy nepočítat. Jinak se taky může stát, že ti uletí jen půl vrtule, ale tím jak se řídící jednotka bude snažit dorovnat polohu zvyšováním výkonu postiženého motoru, tak ten zbytek vrtule vlivem vibrací urve motor nebo celé rameno :) navíc ty vibrace dokonale rozhodí řídící jednotku a ta už nic neustabilizuje...


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Quad vs. Hexa
PříspěvekNapsal: úte 11.02.2014 14:50 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 11.4.2011
Příspěvky: 40
To je zajímavé téma, na to jsem ještě nenarazil :) Hned by mě zajímalo jestli to umí regulátory od T-motor http://www.rctigermotor.com/html/products/ESC/esc/. Popřípadě jestli jsou i lepší ESC, koukám především na ně protože chci kupovat od nich motory.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Quad vs. Hexa
PříspěvekNapsal: úte 11.02.2014 16:23 
Mazák
Mazák

Registrován: 26.8.2013
Příspěvky: 605
Bydliště: Jižní Morava, kousek od Strážnice :-)
Obrázky: 6
Takových regulátorů co by to uměly moc není a řídících elektronik ještě míň ;-)
umí to třeba tyhle:
http://www.jamcopters.cz/bl-ctrl-v2-0-smd-preassembled-c63-p19
http://mikrokopter.de/ucwiki/BL-Ctrl_2.0

Na měření proudu a otáček s ovládáním přes i2c se dají upravit i regulátory Afro, mám to v plánu pro tester motorů. Horší je to s těmi řídícími jednotkami, zatím to rozumně využít umí asi jen ta od mikrokopter a nová 3DR Pixhawk.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Quad vs. Hexa
PříspěvekNapsal: úte 11.02.2014 17:10 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.3.2011
Příspěvky: 967
Bydliště: Trnava SK
Obrázky: 6
Pozor na tie Tmotory s 320kv..Su vstavane na 6S 15 az 16 vrtule..
Najlepsie 16 lebo pri 15 nedosahuju ani 50% zo svojho zatazenia..
Potom je tam vlastne zbytocne nosit 600W motory,ked pojdu s 15 vrtulami len na 380W
Preto kamos kupoval 400kV Tmotory kde je 15 vrtula na nom tak akurat..
Ak chces pouzit take nizkootackove motory, treba velke vrtule a velky ram.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Quad vs. Hexa
PříspěvekNapsal: úte 11.02.2014 18:11 
Mazák
Mazák

Registrován: 26.8.2013
Příspěvky: 605
Bydliště: Jižní Morava, kousek od Strážnice :-)
Obrázky: 6
johny107 píše:
Preto kamos kupoval 400kV Tmotory kde je 15 vrtula na nom tak akurat..
Ak chces pouzit take nizkootackove motory, treba velke vrtule a velky ram.

Mě se začínají zamlouvat pro další projekt tyto:
http://www.jamcopters.cz/xm5010mr-9-kratka-hridel-c71-p254


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Quad vs. Hexa
PříspěvekNapsal: úte 11.02.2014 18:54 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 11.4.2011
Příspěvky: 40
Sofin píše:
Takových regulátorů co by to uměly moc není a řídících elektronik ještě míň ;-)
umí to třeba tyhle:
http://www.jamcopters.cz/bl-ctrl-v2-0-smd-preassembled-c63-p19
http://mikrokopter.de/ucwiki/BL-Ctrl_2.0

Na měření proudu a otáček s ovládáním přes i2c se dají upravit i regulátory Afro, mám to v plánu pro tester motorů. Horší je to s těmi řídícími jednotkami, zatím to rozumně využít umí asi jen ta od mikrokopter a nová 3DR Pixhawk.


Aha tak to zatím nebudu řešit :) dokud to nebude pěkně zabalené a až budou nějaké jednotky tak by se o tom uvažovalo :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Quad vs. Hexa
PříspěvekNapsal: úte 11.02.2014 19:49 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 11.4.2011
Příspěvky: 40
Citace:
Mě se začínají zamlouvat pro další projekt tyto:
http://www.jamcopters.cz/xm5010mr-9-kratka-hridel-c71-p254


Taky jsem na tyto motory narazil a celkem slušné, zajímalo by mě jestli ty udávané hodnoty platí a hlavně jaká je kvalita.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Quad vs. Hexa
PříspěvekNapsal: úte 11.02.2014 22:47 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 11.4.2011
Příspěvky: 40
Ty jo to nevypadá vůbec špatně :)
http://www.youtube.com/watch?v=to7aj6kRFJw
Uvidí se časem co se z toho vyklube :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Quad vs. Hexa
PříspěvekNapsal: pát 21.02.2014 23:09 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 11.4.2011
Příspěvky: 40
Je podvozek na 3. ose gimbalu dobrá varianta? Nevidím důvod čemu by to mělo vadit.
Setrvační síla by roli hrát neměla, protože podvozek bude zanedbatelná zátěž a nebude se v žádném případě motat v záběru kamery.


Přílohy:
4.JPG
4.JPG [ 39.82 KiB | Zobrazeno 615 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Quad vs. Hexa
PříspěvekNapsal: pát 21.02.2014 23:16 
Mazák
Mazák

Registrován: 26.8.2013
Příspěvky: 605
Bydliště: Jižní Morava, kousek od Strážnice :-)
Obrázky: 6
chocho píše:
Je podvozek na 3. ose gimbalu dobrá varianta? Nevidím důvod čemu by to mělo vadit.
Setrvační síla by roli hrát neměla, protože podvozek bude zanedbatelná zátěž a nebude se v žádném případě motat v záběru kamery.

Běžně se to tak dělá, ale měl bys dořešit uchycení. Není dobrý nápad, aby celá váha koptery byla držená nějakou 5mm hřídelkou gimbal motoru pro yaw osu ;-)
To ten motor dlouho nevydrží...


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Quad vs. Hexa
PříspěvekNapsal: pát 21.02.2014 23:25 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 11.4.2011
Příspěvky: 40
Sofin píše:
Běžně se to tak dělá, ale měl bys dořešit uchycení. Není dobrý nápad, aby celá váha koptery byla držená nějakou 5mm hřídelkou gimbal motoru pro yaw osu ;-)
To ten motor dlouho nevydrží...

Nad tím jsem přemýšlel, ale nic mě zatím nenapadlo a dělat tam nějaké kolejnice je kravina :)
Říkal jsem že kdyby jsem dal na 3 osu nějaký velký a silný motor než zbylé dva na kameru, tak by se to tím mohlo vyřešit.
http://www.ebay.com/itm/DYS-Brushless-Gimbal-Motor-BGM4108-130T-for-Multicopter-Camera-Mount-/281250038353?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item417bcf0251
Předpokládám že gimbal bude mít váhu cca. 800g max. do 1kg a to by motor mohl unést. Maximálně to můžu ještě přivázat provázkem kdyby náhodou, tak aby to nesletělo až na zem :)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 42 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz