Reklama

 



Pravidla fóra


O dalších nadšencích se dozvíte na Interaktivní mapě heli maketářů.



Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Apache AH-64
PříspěvekNapsal: stř 25.08.2021 10:11 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 7.11.2012
Příspěvky: 114
Bydliště: Praha
Ahoj všichni,

už dlouho uvažuji o stavbě "makety" vrtulníku Apache AH-64 na mechanice velikosti 500.
Při promýšlení stavby jsem narazil na drobný problém, a sice ohledně funkční výškovky.
Dospělá heli ji naklápí třeba při přistání nebo vzletu, při dopředném letu bývá naopak v nule.
Na dovolené jsem se bavil s člověkem, který pracuje na vojenském letišti v Prešově, kde mají vrtulníky Black Hawk a ty mají rovněž obdobně funkční výškovku. Podle slov toho člověka naklápění výškovky provádí elektronika, tedy nezávisle na pilotovi.

Nenapadá vás někoho, jak tohle vyřešit u modelu? Samozřejmě by to šlo vyřešit samostatným spínačem, ale naklápění výškovky by mělo odpovídat režimu letu, což nemusí pilot vždy správně odhadnout.

Poraďte mi prosím, jestli už někdo něco podobného neřešil.

Samozřejmě lze udělat výškovku i na pevno, ale je otázka, zda to pak nebude nějak ovlivňovat let, protože má docela velkou plochu.

Děkuji za názory všem, s pozdravem

Mirek

_________________
Bölkow BO-105 Red Bull, 500, Spirit PRO, Taranis
AS-350 micro heli včetně elektroniky
a nějaká éra


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Apache AH-64
PříspěvekNapsal: stř 25.08.2021 10:21 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 3.8.2008
Příspěvky: 1518
Bydliště: Pelhřimov, ČR
Obrázky: 1
Můj názor je, že na vrtulníku velikosti 500 je zbytečný toto řešit, je to přece jen malá čudla. Řešil bych to až na turbínový maketě 2,5m atd.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Apache AH-64
PříspěvekNapsal: stř 25.08.2021 10:38 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 7.11.2012
Příspěvky: 114
Bydliště: Praha
martin z píše:
Můj názor je, že na vrtulníku velikosti 500 je zbytečný toto řešit, je to přece jen malá čudla. Řešil bych to až na turbínový maketě 2,5m atd.


Jj jak jsem psal, lze ji konstruovat na pevno, ale trochu se obávám její plochy, že by mohla negativně ovlivňovat např. obraty.
Heli bych chtěl totiž postavit v civilnějších barvách, viz obrázek, a tahle heli létá i akrobacii.

Mirek


Přílohy:
Apache AH-64.jpg
Apache AH-64.jpg
[ 53.57 KiB | Zobrazeno 2339 krát ]


_________________
Bölkow BO-105 Red Bull, 500, Spirit PRO, Taranis
AS-350 micro heli včetně elektroniky
a nějaká éra
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Apache AH-64
PříspěvekNapsal: stř 25.08.2021 16:25 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Registrován: 22.7.2012
Příspěvky: 4205
Bydliště: Zvole u Prahy
Obrázky: 0
mirda328 píše:
ale trochu se obávám její plochy, že by mohla negativně ovlivňovat např. obraty.




myslím že ne. S ohledem na plochu záběru listů je to zanedbatelná plocha.

Negativně bude ovlivňovat v případě, že se bude naklápět bez logiky v různých režimech letu. Pokud bude stále vodorovně, tak nemyslím.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Apache AH-64
PříspěvekNapsal: stř 25.08.2021 19:51 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.7.2015
Příspěvky: 718
Tuhle problematiku má promyšlenou pkotatko, ale zatím bez realizace. Osobně bych to na pětistovce vůbec neřešil.

_________________
Westland Wessex
Bell 47G Sioux
Futaba T-10CG


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Apache AH-64
PříspěvekNapsal: čtv 26.08.2021 9:06 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 7.11.2012
Příspěvky: 114
Bydliště: Praha
Díky všem za reakce, výškovku nebudu řešit, maximálně ji můžu trochu zmenšit, aby nějak ten let neovlivňovala.
Stejně to nebude maketa se všemi detaily, takže to vadit nebude. Hlavně, když to Apache bude v hrubých rysech připomínat :D

_________________
Bölkow BO-105 Red Bull, 500, Spirit PRO, Taranis
AS-350 micro heli včetně elektroniky
a nějaká éra


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Apache AH-64
PříspěvekNapsal: sob 28.08.2021 9:00 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 13.1.2007
Příspěvky: 6733
Bydliště: Berounsko
Náklápěcí "výškovku" mám na UH-60. Měl jsem ji nejdříve na přepínač a chtěl jsem to samé jako ty. Mám to vymyšlené a odzkoušené s GPS modulem Jeti a Jeti rádiem. To umí použít data z telemetrie k ovládání funkce.
Takže nastavit nějakou rychlost, nad kterou se přepne kanál danného serva a opačně.

_________________
UH-60 Blackhawk, Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Apache AH-64
PříspěvekNapsal: ned 29.08.2021 11:00 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 7.11.2012
Příspěvky: 114
Bydliště: Praha
pkotatko píše:
Náklápěcí "výškovku" mám na UH-60. Měl jsem ji nejdříve na přepínač a chtěl jsem to samé jako ty. Mám to vymyšlené a odzkoušené s GPS modulem Jeti a Jeti rádiem. To umí použít data z telemetrie k ovládání funkce.
Takže nastavit nějakou rychlost, nad kterou se přepne kanál danného serva a opačně.


Ahoj,
tak to máš vymyšlené a provedené báječně :D
Já mám Taranis, takže pokud bych přikoupil senzor rychlosti, tak se to dá taky nastavit.
Ovšem ten senzor má Pittotovu trubici, při pohybu vpřed to je OK, ale co couvání, přitom to asi fungovat nebude, ne?
Mirek

_________________
Bölkow BO-105 Red Bull, 500, Spirit PRO, Taranis
AS-350 micro heli včetně elektroniky
a nějaká éra


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Apache AH-64
PříspěvekNapsal: ned 29.08.2021 11:17 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 13.1.2007
Příspěvky: 6733
Bydliště: Berounsko
Pitotka bylo take to prvni co me napadlo. U Jeti me to ale vymluvili, ze by to u vrtulniku nemuselo fungovat spravne. Je lepsi brat rychlost z GPS.

_________________
UH-60 Blackhawk, Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Apache AH-64
PříspěvekNapsal: ned 29.08.2021 11:28 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 7.11.2012
Příspěvky: 114
Bydliště: Praha
pkotatko píše:
Pitotka bylo take to prvni co me napadlo. U Jeti me to ale vymluvili, ze by to u vrtulniku nemuselo fungovat spravne. Je lepsi brat rychlost z GPS.


GPS senzor je v nabídce pro Taranis rovněž, ale píší u něho, že měří polohu a výšku, o rychlosti tam není nic, i když si nedovedu představit, že by jí to taky neumělo. Poradím se o tom s Urbánkem z RC studia, od něho Taranis mám.
Ještě jednou dík za radu.
A vlastně ještě jeden dotaz - jakou máš nastavenou rychlost, při které dojde k sepnutí?

_________________
Bölkow BO-105 Red Bull, 500, Spirit PRO, Taranis
AS-350 micro heli včetně elektroniky
a nějaká éra


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Apache AH-64
PříspěvekNapsal: ned 29.08.2021 22:16 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 3.8.2008
Příspěvky: 1518
Bydliště: Pelhřimov, ČR
Obrázky: 1
dotaz na kolegu pkotatko:

Rozumím té radosti a dobrému pocitu ze zvládnutí realizace takového mechanismu na modelu, ale můžeš uvést jaký pozorovatelný přínos má ta naklápěcí VOP při létání tohoto modelu UH-60? Zlepší to nějak maketovost letu? Já to nerozporuji, nekritizuji, jen mě to zajímá.

Díky.

Martin


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Apache AH-64
PříspěvekNapsal: pon 30.08.2021 11:54 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 13.1.2007
Příspěvky: 6733
Bydliště: Berounsko
Dobrá otázka.
Na maketový let to samozřejmě žádný vliv nemá. To jsem ani nepředpokládal. Jen to prostě vypadá lépe když se to hýbe a chtěl jsem to mít "automatické" :D
Jasně že to jde přilepit natvrdo ve vodorovné poloze a jít od toho. Ale má-li to být alespoň trošku hezčí maketa, tak proč si nepohrát i s takovými detaily ? Tuhle zimu budu konečně realizovat naklonění vrtulky jako je na velké mašině. To mi možná přinese víc problémů, ale chci to tam mít.

_________________
UH-60 Blackhawk, Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Apache AH-64
PříspěvekNapsal: úte 31.08.2021 9:17 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 7.11.2012
Příspěvky: 114
Bydliště: Praha
pkotatko píše:
Dobrá otázka.
Na maketový let to samozřejmě žádný vliv nemá. To jsem ani nepředpokládal. Jen to prostě vypadá lépe když se to hýbe a chtěl jsem to mít "automatické" :D
Jasně že to jde přilepit natvrdo ve vodorovné poloze a jít od toho. Ale má-li to být alespoň trošku hezčí maketa, tak proč si nepohrát i s takovými detaily ? Tuhle zimu budu konečně realizovat naklonění vrtulky jako je na velké mašině. To mi možná přinese víc problémů, ale chci to tam mít.


Jj to s tím budeš mít docela trápení, protože vrtulka je nakloněná ve dvou rovinách :-)
Držím palce!

Mirek

_________________
Bölkow BO-105 Red Bull, 500, Spirit PRO, Taranis
AS-350 micro heli včetně elektroniky
a nějaká éra


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Apache AH-64
PříspěvekNapsal: ned 19.09.2021 20:35 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 10.11.2020
Příspěvky: 18
Bydliště: Líbeznice
Ahoj, tak jsem koukal na 3D model
a mozna jsem neco nasel - pak by
slo zkusit tisk z LW- PLA a olaminovat
tkaninou 30g (?). Kdyz bude cas tak
bych zkusil nejakou cast ,,printnout,,

PS heli 425/470 mm


Přílohy:
Poznámka: Body
8B7865A0-123D-4768-BB35-A1DE97CB55F6.jpeg
8B7865A0-123D-4768-BB35-A1DE97CB55F6.jpeg
[ 68.88 KiB | Zobrazeno 883 krát ]


_________________
MSF - Sniper(s) & Logo(s) & LA700’s
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Apache AH-64
PříspěvekNapsal: ned 19.09.2021 20:37 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 10.11.2020
Příspěvky: 18
Bydliště: Líbeznice
A jeste cely 3D model ve Fusionu


Přílohy:
Poznámka: 3D - vsechny objekty
84590894-614F-4D4B-BDBE-D61A0BCAB671.jpeg
84590894-614F-4D4B-BDBE-D61A0BCAB671.jpeg
[ 73.24 KiB | Zobrazeno 881 krát ]


_________________
MSF - Sniper(s) & Logo(s) & LA700’s
Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz