Depron Cup - 22.7.2012 Dívčí hrady

Byli jste na nějaké akci a chcete ji zhodnotit nebo se podělit o dojmy? Tady můžete.
Zamčeno
Zpráva
Autor
kope
Kontaktovat uživatele:

Re: Depron Cup - 22.7.2012 Dívčí hrady

#151 Příspěvek od kope »

Luzr píše:
kope píše:Jasně, ale i když potlačím motor, stejně budu muset mít v klouzavém letu natrimováno "do natažena". Takže mám dvě možnosti - buď vyosit víc motor a i v motorovém letu mít "nataženo" nebo nechat motor jak je a mít režim "start, kdy je VOP v neutrále a režim "let", kdy je výškovka natažená tak, jak je potřeba. Nejprve vyzkouším "programovací" variantu a když uvidím, že to není ono, tak vyndám motor a zkusím změnit vyosení.

No, treti moznost je ta co pouziva vetsina nas ostatnich - proste pri motorovem letu potlacujem :)

To jo, ale vy ostatní jste staří mazáci! :wink: Já mám zatím "volšový" ruce a ta jemnost v prstech chybí - což casto vede k tomu, že místo poklidného, vytrvale stoupavého letu model provozuje chvílema takové nepěkné zmítání :D . Takže prozatím budu muset najít řešení, ve kterém ruce budou zasahovat co nejméně :)
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
Abu
Kontaktovat uživatele:

#152 Příspěvek od Abu »

Luzr píše:No, treti moznost je ta co pouziva vetsina nas ostatnich - proste pri motorovem letu potlacujem :)

Serizeni modelu a vykon motoru musi byt takovy, aby model po odhodu presel bez velkych zasahu do rizeni do kolmeho stoupani a v tomto setrval az do vypnuti motoru.
:wink:

Ale vazne - nejdriv serid model pro klouzavy let, to je u termickeho vetrone to hlavni!! Neboj se podkladat kridlo (do + i do -) a posunovat teziste dozadu. Zkontroluj pomoci "dive testu" jak rychle vybira z 45st potlaceni.
Az bude tohle vyladene, pak zacni solichat motorovy let (potlaceni motoru, mix do vyskovky,....).
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
BOSS8
Kontaktovat uživatele:

#153 Příspěvek od BOSS8 »

Souhlas s Abuem, stoupáme bez nějakých systematických korekcí . Kam to pošlu tam to letí. Nejdříve seřizuju klouzání do maximálního výkonu, (tj. kormidla v neutrálu pro minimalizaci odporu) , seřízení motoru je rutina - "Bossův zákon"( :idea: ) osa motoru jde lehce do horní poloviny výšky SOP (zhruba 50-75 % výšky) pak to má správný tah - bez velkých ztrát a bez houpání :wink: . Vyosování "do strany" u větroňů - vzhledem k rozpětí , vůbec neřeším - kroutivá síla vrtule je tak malá že dlouhé křídlo nepřeklopí a přesnou akrobačku s větrákem nelétám 8)
Rádio a nabíječ = základ modeláře .
kope
Kontaktovat uživatele:

#154 Příspěvek od kope »

Jen na okraj - vypadá to tedy zatím, že další kolo bude 23.9 ?
kope
Kontaktovat uživatele:

#155 Příspěvek od kope »

Napadla mne taková věc - pokus. Už před delší časem mne zaujaly modely s KFm profilem (psal jsem o tom i tady na RCM). V té diskusi padl i názor, že by bylo zajímavé porovnat výkony srovnatelných modelů s "klasickým" profilem a s profilem KFm. Původně jsem chtěl postavit model, který jsem si stáhnul z RCGroups a který má právě KFm profil a k němu vyrobit navíc křídlo s "normálním" profilem a porovnat to. Jenže tenhle model (rozp. 2,4m) je pořád ve fázi rozestavěnosti a nějak není čas ho dodělat :-(. Tak mi napadlo, že k tomu modelu na VDC, který právě zalítávám, zkusím do příštího kola udělat KFm křídlo o +- stejném rozpětí, tvaru a hloubce. A můžeme to zkusit porovnat... Snad na to budu mít čas.
BOSS8
Kontaktovat uživatele:

#156 Příspěvek od BOSS8 »

Tahle sada profilů bude mít spíše využití u malých modýlků (kde jsou hodně malá RE ) , nebo u mírmě větších rekreačních hadraplánů , sám jsem je plánoval vyzkoušet na 2,5m polomaketě orla, kde by umožnily "vrstvení peří " - tedy mohutně turbulentní podtlak s výhodou profilově se co nejvíce přiblížit řezu skutečného ptačího křídla , na rekreační kroužení dobrý - na závody bych s tím ale nešel - Drelova žiletka bude chodit vzduchem každopádně lépe.

Co bych klidně vyzkoušel soutěžně , nějaký profil z F1H , tyhle modely lítaj úžasně . Pokud by se ho podařilo navést do stoupáku musí jít bezkonkurenčně do stratosféry . Technicky je jen problém jak to vyrobit z pěny , dostatečně pevné a lehké při velkém rozpětí.
http://byggmo.se/images/AirTrend_A4.pdf

http://www.tmrmodel.cz/dboxy.htm
Abu
Kontaktovat uživatele:

#157 Příspěvek od Abu »

A druhej problem bude, kdyz se budes potrebovat dostat proti vetru, byt i velmi slabemu... Tyhle klenuty profily maj vyborny vlastnosti ve velmi uzkem rozsahu rychlosti (vetsinou nizkych), jak po tom chces neco jinyho, tak smula.
BOSS8
Kontaktovat uživatele:

#158 Příspěvek od BOSS8 »

To jo , ale jako klidovka by to mohlo fungovat , kolem 1-2m/s . Tyhle éra coby volňásky docela rádi opouštěli své majitele - většina na chcíplej doutnák , ale jsem i viděl jednoho s vyklopeným determalizátorem jak v rotaci kolem osy křídla opouštěl ve stoupáku soutěžní louku, směrem kamsi do vesmíru :?
To jsme se tehdá naběhali jako dohledávači 8).
Mimochodem papírový trup (dnešní trend VDC :wink: ) znám z té doby - používal ho ing. Šimerda na svého obřího gumáka, kterého natáčel ručně poháněnou vrtačkou na kliku. :roll:
kope
Kontaktovat uživatele:

#159 Příspěvek od kope »

No já jsem po přečtení jedné knížky (a pak ještě článku v jednom z posledních čísel MHM) začal uvažovat o otestovíní profilu Jedelsky

http://www.airspace.cz/akademie/rocnik/ ... soutez.php

Ale řeším stejný problém jako BOSS - jak to udělat, aby to při použití depronu a)drželo profil, b) bylo dostatečně tuhé
Abu
Kontaktovat uživatele:

#160 Příspěvek od Abu »

Mam tenhle profil na malem dvojplosniku (Messenger), ohnuta depronova deska s nekolika malo balzovymi zebry. Hrne se to vzduchem jako pluh, rychlost chuze, obrovsky vztlak, obrovsky odpor. Na RC vetrone bych to nedal nikdy.
kope
Kontaktovat uživatele:

#161 Příspěvek od kope »

Tak jsem dneska ráno byl zalítnout dovážený model a spokojenost. Možná ještě pouvažuju o náhradě baterky 1300 mAh za 1000 mAh - ubral bych tím nějakých 30g na váze...
Ještě nepadlo konečné slovo o termínu dalšího kola... Jak to vidíte?
Genagen
Kontaktovat uživatele:

#162 Příspěvek od Genagen »

Ja mam osazene kridlo, tak pokud dodelam nejake drobnosti tak bych mohl byt rdy.
BOSS8
Kontaktovat uživatele:

#163 Příspěvek od BOSS8 »

A já s tím zas ani nepohnul , pro samé shánění nového zaměstnání , nějak nemám čas dokončit rozpracované projekty :roll:
Výborný je na tom to , když něco dělám dlouho , původní vize se začíná měnit a tak se do projektu snažím zapracovat nové myšlenky - finální produkt je tedy překvapením nejen pro okolí , ale i pro mě. 8O :lol:
Čert ví co z toho zas vyleze :? :lol: Takže to vypadá, že ještě následující kolo poletím s ambrožím trupem.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#164 Příspěvek od Abu »

Termin - za me jedine nedele 23.zari. Divcaky nebo Ohrada, to je mi celkem jedno. A taky dle pocasi.
Luzr
Kontaktovat uživatele:

#165 Příspěvek od Luzr »

Abu píše:Termin - za me jedine nedele 23.zari. Divcaky nebo Ohrada, to je mi celkem jedno. A taky dle pocasi.

U me dobry...
Zamčeno

Zpět na „Minulé“