Jaké mikro-letadlo pro začátečníka?

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
Borek
Kontaktovat uživatele:

Re: Jaké mikro-letadlo pro začátečníka?

#61 Příspěvek od Borek »

jkmbprg píše:Já osobně pohonnou jednotku na pylonu považuji jen za náhražkové řešení. Třeba v případě dodatečné odnímatelné motorizace termického větroně, nebo u hydroplánů - létajících člunů.

Motor v pylonu je zásadní výhodou v případě, že člověk chce natáčet z letadla video. Vrtule v záběru není nic pěkného.
Bixler, Super Sky Surfer, DJI F550, Mavic Pro | FrSky Taranis X9D+
Blog: http://tinyurl.com/ctuoqtx
VTjr

#62 Příspěvek od VTjr »

Borek píše:
jkmbprg píše:Já osobně pohonnou jednotku na pylonu považuji jen za náhražkové řešení. Třeba v případě dodatečné odnímatelné motorizace termického větroně, nebo u hydroplánů - létajících člunů.

Motor v pylonu je zásadní výhodou v případě, že člověk chce natáčet z letadla video. Vrtule v záběru není nic pěkného.

Určitě máš pravdu.
Ale to jsou právě ty speciální případy (nemohl jsem je pochopitelně vyjmenovat všechny).
Já hodnotil motor na pylonu z hlediska aerodynamiky a letových vlastností. A tam rozhodně přínosem není.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
petr.zikmund

#63 Příspěvek od petr.zikmund »

Nine eagles - 3ch, cessna Sky eagle (rozpětí 500 mm)
Rc sytem - 3ch, Mini Bee (rozpětí 500m)

Jsou to naprosto stejná letadla včetně náhradních dílů. První jsem bouchnul se Scorpiem A80 (4ch) o asfalt a odnesla to vrtule na kterou jsem čekal měsíc (objednal jsem radši hned 3 :lol: ) takže abych si teď v létě zkrátil čekání objednal MiniBee. Musím říct, že je mnohem odolnější, co to letadlo snese... Hlavně má vrtuli s možností vyskočení, když to někde nevyjde :) Mě MiniBee naučil - učí létat (2 vylétané baterie a dostal jsem pod kůži ovládání, další 2 baterie orientaci v prostoru a 4 baterie možnosti letadla, teď piluju přistání a to je nejdražší - posekali mi pole s vojtěškou což byla parádní peřina :lol:). Bohužel MiniBee moc neklouže a když si nepohlídáš čas a dojde baterie... Odnesla to vrtule no, takže mám objednané taky další 3... "Začátky jsou těžké řekl zloděj a ukradl kovadlinu" :)

Začínám, takže extra ti radit nemůžu od toho jsou zkušenější. Pokud chceš být "profesionální" modelář poslechni rady tady. Já mám letadlo fakt na relax, takže jsem nehodlal po nocích studovat co kde koupit a pak kompletovat letadlo. Také moc nemusím sdružování, takže jsem do létání skočil po hlavě sám. Na létání mám prostor asi 100x100m (pole vojtěžky - ideální pro první pády, než ho posekali) sáhl jsem po RTF setech a jsem spokojen (zatím). Až se to naučím a úplně rozsekám A80 i MiniBee půjdu do něčeho lepšího (možná).
VTjr

#64 Příspěvek od VTjr »

petr.zikmund píše:...
odnesla to vrtule na kterou jsem čekal měsíc (objednal jsem radši hned 3
...
Hlavně má vrtuli s možností vyskočení, když to někde nevyjde
...
Odnesla to vrtule no, takže mám objednané taky další 3... "Začátky jsou těžké řekl zloděj a ukradl kovadlinu" :)

Začínám, takže extra ti radit nemůžu od toho jsou zkušenější. Pokud chceš být "profesionální" modelář poslechni rady tady. Já mám letadlo fakt na relax, takže jsem nehodlal po nocích studovat co kde koupit a pak kompletovat letadlo. Také moc nemusím sdružování, takže jsem do létání skočil po hlavě sám. Na létání mám prostor asi 100x100m (pole vojtěžky - ideální pro první pády, než ho posekali) sáhl jsem po RTF setech a jsem spokojen (zatím). Až se to naučím a úplně rozsekám A80 i MiniBee půjdu do něčeho lepšího (možná).

Trochu mě zarazila ta spotřeba vrtulí.
Ja mám kromě jiných modelů taky jednoho "houboleta" Fox1800, který má za sebou asi 600 startů, určitě nejmíň 10 havárií, ale ani jednou jsem kvůli tomu neměnil vrtuli. Přitom bylo nejmíň 5 takových pádů, kdy se čumák zapíchl kolmo do země.
Myslím si, že to bude tím, že ten model má vrtuli sklápěcí, asi je tím víc odolná.
Takže já jsem vrtuli měnil jen jednou, když se mi ta původní čínská šmejdová ztratila. Prostě se ve vzduchu odšroubovala při zastavení motoru (s brzdou je to asi trochu náraz). Po hodině hledání jsem ji sica našel, ale kužel ne, tak jsem radši koupil novou (kužel duralový s kleštinou a listy Aeronautic).

Jinak si myslím, že opravdu "profesionálních" modelářů je jen hrstka. Ale to neznamená, že ti amatérští jsou horší. A všichni to děláme hlavně pro relax. V mém případě jde o to, že já mám v práci i osobním životě dostatek stresů. A proto si nepotřebuji přívádět další stresující zážitky z nějakých soutěží. Lítam kdy chci a jak chci, to je moje krédo.

Na druhé straně to sdružování má cosi do sebe. A přiznám se, že mi občas schází. Jde o to, že manželku a dcery se na moje létáni nebaví koukat víc jak 10minut. A taky nemá cenu s nima o tom vést rozhovor. Syna, který by se mnou sdílel to potěšení, bohužel nemám. A když se mi i něco povede, tak to nemá kdo ocenit, ale ani skritizovat, když je zapotěrbí. A taky poradit. A to přece taky všichni potřebujeme. No a nejlépe to funguje v partě strejně smýšlejících.
Takže sdružování je dobrá věc. Nakonec i togle debatování na RCmanii není nic jiného než sdružování v trochu jiné formě.
:D
mab
Kontaktovat uživatele:

#65 Příspěvek od mab »

VTjr píše:
Trochu mě zarazila ta spotřeba vrtulí.
Ja mám kromě jiných modelů taky jednoho "houboleta" Fox1800, který má za sebou asi 600 startů, určitě nejmíň 10 havárií, ale ani jednou jsem kvůli tomu neměnil vrtuli. Přitom bylo nejmíň 5 takových pádů, kdy se čumák zapíchl kolmo do země.
Myslím si, že to bude tím, že ten model má vrtuli sklápěcí, asi je tím víc odolná.

Poletuju teprve od května a na cessně jsem zlomil/zničil 5 vrtulí, něco přímý zápich, nebo jako včera na povláčeném poli při přistání jsem uštípl konec vrtule. Unašeč mám pevný mpjet, musím tam dát gumičkový.
Pak mám ještě extru plackolet vyřezanou z xps a u té mě to udivuje daleko víc, model je nepoškozený pádů spousta a zlomených vrtulí 6kousků.
Ale píšu hlavně proto aby v tom Petr nebyl sám :).

VTjr píše:Jinak si myslím, že opravdu "profesionálních" modelářů je jen hrstka. Ale to neznamená, že ti amatérští jsou horší. A všichni to děláme hlavně pro relax. V mém případě jde o to, že já mám v práci i osobním životě dostatek stresů. A proto si nepotřebuji přívádět další stresující zážitky z nějakých soutěží. Lítam kdy chci a jak chci, to je moje krédo.

Skvělé krédo.
x9d, x-lite pro a pár poletuch
VTjr

#66 Příspěvek od VTjr »

mab píše:Poletuju teprve od května a na cessně jsem zlomil/zničil 5 vrtulí, něco přímý zápich, nebo jako včera na povláčeném poli při přistání jsem uštípl konec vrtule. Unašeč mám pevný mpjet, musím tam dát gumičkový.

No, já to nerozporuji. Pevné vrtule zvlášť s pevným unášečem jsou určitě zranitelnější. Však já se jich kdysi taky cosi nalámal (ale to bylo všechno na malých spalovákách), nakonec se ale našly extra odolné typy. Kdysi Modela vyráběla vrtule z takového šedého plastu a ty když se před letem povařily asi 10min ve vodě, tak vydržely jakoukoli orbu do hlíny, trávy a jemnějšího štěrku (samozřejmě ne asfalt, beton a pod). Stejně tak i dovozové americké nylonové TopFlite. Ty se musely vařit i s ohledem na to, že nepovařené se dokázaly trhat vibracemi a odstředivou silou při velkých otáčkách (mne se to jednou stalo na dvaapůlce MVVS 2,5D7, kdy mi u upoutance najednou ulétly oba listy TopFlitky 8/4" a s tou motor točil dobrých 18 až 20 tisíc ot/min). Ono totiž ty různé nylonové/silonové plasty potřebují na změkčení mít ve své struktuře molekuly vody, jakmile ta voda vyschne, tak znatelně zkřehnou. Nakonec to platí i u tak obyčejné věci jako jsou dámské punčocháče. Dnešní holky to neřeší a nevědí, ale naše maminky a babičky radily večer před použitím nylonky přeprat a zavěsit ve vlhké koupelně, pak je mnohem menší pravděpodobnost, že u nich uteče očko.

Já tedy nevím jakého materiálu jsou ty Tvoje vrtule, ale pokud to není laminát, tak to vyvaření bych na Tvém místě vyzkoušel. Nejprve ale na nějaké zlomené, jestli vůbec vydrží bez deformace tu teplotu varu.
mab píše:Pak mám ještě extru plackolet vyřezanou z xps a u té mě to udivuje daleko víc, model je nepoškozený pádů spousta a zlomených vrtulí 6kousků.
Ale píšu hlavně proto aby v tom Petr nebyl sám :).

To že nejsi sám, to my víme :lol:
mab píše:
VTjr píše:Jinak si myslím, že opravdu "profesionálních" modelářů je jen hrstka. Ale to neznamená, že ti amatérští jsou horší. A všichni to děláme hlavně pro relax. V mém případě jde o to, že já mám v práci i osobním životě dostatek stresů. A proto si nepotřebuji přívádět další stresující zážitky z nějakých soutěží. Lítam kdy chci a jak chci, to je moje krédo.

Skvělé krédo.

Díky za uznání.
:D
No, já jen aby mě někdo za to krédo nechytil za slovo. Pod tím "jak chci" samozřejmě myslím styl letu obraty a figury, ale při dodržení všech bezpečnostních pravidel. Čili létám v nějakém bezpečném vymezeném prostoru, který se snažím neopouštět, rozhodně ne mezi paneláky na sídlišti, nikdy ne nad domy, auty, hlavami diváků, zvířaty a pod. A taky vždy, když se tam někdo nečekaně připlete se snažim radši hned někde opodál přistát a dotyčného upozornit aby ten prostor opustil. Zrovna tak, když kolem mne stojí hlouček čumilů, tak nemachruji jak to umím a "netrénuji" přistání k noze a raději přistanu 10 až 20m vedle (to je lepší zkoušet, když jsi sám anebo v skupině "zasvěcených"). A nakonec když něco na modelu neklape, tak nikdy neřeším závadu nějak provizorně a už vůbec s ní nestartuji a před každým startem zahýbu všemi kormidly jestli jdou všechny serva (to se mi víckrát osvědčilo, že buď nějaké servo nešlo, nebo jsem přišel i na to, že jsem zapomněl zapnout přijímač (to by ses možná divil kolika lidem se to stalo, že odstartovali s motorákem nebo termickým či svahovým větroněm s vypnutým přijímačem, a to je pak jistá havárie, s elektroletem se to pochopitelně asi stát nemůže).
:)
petr.zikmund

#67 Příspěvek od petr.zikmund »

VTjr píše:Trochu mě zarazila ta spotřeba vrtulí.

Mám na kontě zatím 2 vrtule - jednu sklapovací u Scorpia A80 (první let a hned vrtule na cucky) a včera jsem ohnul na MiniBee unašeč (zrovna mi ne v moc výhodné pozici letadla elektronika zapla ECO režim :( ), který je jako náhradní díl prodávaný pouze s vrtulí. Dostupnost je často mizerná, proto naskladňuju, myslím že se neztratí, nedávno tu někdo sháněl vrtuli na SkySurfera a v republice nebyly :D
mab píše:Ale píšu hlavně proto aby v tom Petr nebyl sám :).

To jsem rád, že nelámu sám :D
mkyral
Kontaktovat uživatele:

#68 Příspěvek od mkyral »

Nejsi. Já během krátké doby přišel už o druhou vrtuli na Betě. Tu první jsem zlomil po nepovedeném startu, kdy jsem skončil na zádech. A tu druhou se mi dnes povedlo ztratit i s unašečem. Uvolnila se mi kabinka a vletěla rovnou do vrtule a ta se sesmekla z hřídele a někam odletěla. Kabinu jsem našel, vrtuli ne.
Beta 1400, Mini Vertex, Toro 900, Mimi v přípravě, El-Marabu v plánu
Graupner MX-12
miťo

#69 Příspěvek od miťo »

Já přišel o jednu vrtuli na A 80 po nárazu do stromu, dvě se mi svlíkly z motorové hřídele za letu. Teď jsem ji zakápl prstolepem a ťuky ťuk na dřevo, zatím drží. :wink:
10 bublinkoletů, F450 jako TBS Discovery, DX6, vimeo.com/martinkatera
TheDawe
Kontaktovat uživatele:

#70 Příspěvek od TheDawe »

Jak tak koukám tak všichni, kromě Miťa, jsou proti Robinovy :? . Já ho mám taky a nemůžu si stěžovat, že je divoký, jak někteří píšou není až tak pravda, nastaví se poloviční režim na vysílačce upravit výchylky a máš z toho až moc hodného robina :D. I když já se naučil létat tak že jsem dal největší výchylky a šel létat, mít na začátek malý výchylky se u mě neosvědčilo, protože zafoukal větřík, natlačilo mě to tak, že jsem letěl kolmo na zem a s malýma výchylkama jsem to prostě nevyrovnal a narval jsem to do země :mrgreen: Za mě bych Robina doporučil :o
VTjr

#71 Příspěvek od VTjr »

TheDawe píše:Jak tak koukám tak všichni, kromě Miťa, jsou proti Robinovy :? . Já ho mám taky a nemůžu si stěžovat, že je divoký, jak někteří píšou není až tak pravda, nastaví se poloviční režim na vysílačce upravit výchylky a máš z toho až moc hodného robina :D. I když já se naučil létat tak že jsem dal největší výchylky a šel létat, mít na začátek malý výchylky se u mě neosvědčilo, protože zafoukal větřík, natlačilo mě to tak, že jsem letěl kolmo na zem a s malýma výchylkama jsem to prostě nevyrovnal a narval jsem to do země :mrgreen: Za mě bych Robina doporučil :o

Myslím, že většina obhájců Robina a jiných miniletadélek vůbec npochopila o co vlastně těm "odpůrcum" jde. :wink:
Nikdo přece netvrdí že nějaký Robin je/není divoký. :)
A taky věřím, že s menšími výchylkami (já bych ale doporučoval spíš exponenciální výchylky) bude hodnější a hodnější. Limitně, když dáš výchylky nulové, tak z toho můžeš mít i volně létající model :lol:
To vše opravdu platí, ale jen za klidného nevětrného a neturbulentínho počasí, čili buď brzo ráno, nebo před západem slunce (případně těsně po něm), kdy se uklidní veškerá termická činnost.
A já taky vůbec nekritizuji lásku k malým modelům. :o
Ale kazdý z Vás, když jednou konečně zkusí řídit něco většího (alespoň dvoumetrového), tak pochopí sám v čem je ten rozdíl. :) A velice podstatný.
Tady prostě jde o to, že malý model pod metr rozpětí, ne-li menší, je pro vzdušní turbulentní proudy taková hračka, kterou je nutno neustále řídit, kterou i sebemenší poryv dovede převrátit na záda a pod. Jak jsem psal již dříve, jeho let a chování je takové hmyzí. :D
No a pokud se bavíme o malých modelech jakož to vhodnou/nevhodnou cestu pro začátečníky, tak právě z tohodle důvodu je nepříliš doporučuji! :!: Malé modely jsou podle mne spíš pro ty pokročilejší piloty.
Ale každý ať si začíná jak chce, je jen to otázka tloušťky jeho peněženky, vrozeného nadání, schopností a zejména psychické odolnosti a výdrže po zákonitých haváriích a jiných nepříjemnostech.
:lol:
Takže všichni my "odpůrci" jsme radili větší modely hlavně proto, aby ten začátečník měl těch demotivujících nepříjemností co nejmíň a aby se co nejdřív přenesl přes ten nevyhnutelný práh bolesti, který každý z nás zažil a který taky mnohé odradil tak, že se modeláři nakonec nikdy nestali.

Nakonec i Ty sám v posledních větách fakticky potvrzuješ moje slova.
:mrgreen:
TheDawe
Kontaktovat uživatele:

#72 Příspěvek od TheDawe »

Tak to jo :D Já zatím velké éro nemám, ale chystám se na nějaký 1,5m nebo něco takového. Tak uvidíme :o
VTjr

#73 Příspěvek od VTjr »

TheDawe píše:Tak to jo :D Já zatím velké éro nemám, ale chystám se na nějaký 1,5m nebo něco takového. Tak uvidíme :o

Kup si FOX1800. S tím se rozhodně nudit nebudeš. Je obratný, ale stabilní a poslouchá na slovo. :D
TheDawe
Kontaktovat uživatele:

#74 Příspěvek od TheDawe »

Super :) ten FOX1800 vypadá dobře, ale to až budu umět létat :D
VTjr

#75 Příspěvek od VTjr »

TheDawe píše:Super :) ten FOX1800 vypadá dobře, ale to až budu umět létat :D

Naučíš se pomocí něho a simulátoru.
:lol:
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“