TheDawe píše:Jak tak koukám tak všichni, kromě Miťa, jsou proti Robinovy

. Já ho mám taky a nemůžu si stěžovat, že je divoký, jak někteří píšou není až tak pravda, nastaví se poloviční režim na vysílačce upravit výchylky a máš z toho až moc hodného robina

. I když já se naučil létat tak že jsem dal největší výchylky a šel létat, mít na začátek malý výchylky se u mě neosvědčilo, protože zafoukal větřík, natlačilo mě to tak, že jsem letěl kolmo na zem a s malýma výchylkama jsem to prostě nevyrovnal a narval jsem to do země

Za mě bych Robina doporučil

Myslím, že většina obhájců Robina a jiných miniletadélek vůbec npochopila o co vlastně těm "odpůrcum" jde.
Nikdo přece netvrdí že nějaký Robin je/není divoký.
A taky věřím, že s menšími výchylkami (já bych ale doporučoval spíš exponenciální výchylky) bude hodnější a hodnější. Limitně, když dáš výchylky nulové, tak z toho můžeš mít i volně létající model
To vše opravdu platí, ale jen za klidného nevětrného a neturbulentínho počasí, čili buď brzo ráno, nebo před západem slunce (případně těsně po něm), kdy se uklidní veškerá termická činnost.
A já taky vůbec nekritizuji lásku k malým modelům.
Ale kazdý z Vás, když jednou konečně zkusí řídit něco většího (alespoň dvoumetrového), tak pochopí sám v čem je ten rozdíl.

A velice podstatný.
Tady prostě jde o to, že malý model pod metr rozpětí, ne-li menší, je pro vzdušní turbulentní proudy taková hračka, kterou je nutno neustále řídit, kterou i sebemenší poryv dovede převrátit na záda a pod. Jak jsem psal již dříve, jeho let a chování je takové hmyzí.
No a pokud se bavíme o malých modelech jakož to vhodnou/nevhodnou cestu pro začátečníky, tak právě z tohodle důvodu je nepříliš doporučuji!

Malé modely jsou podle mne spíš pro ty pokročilejší piloty.
Ale každý ať si začíná jak chce, je jen to otázka tloušťky jeho peněženky, vrozeného nadání, schopností a zejména psychické odolnosti a výdrže po zákonitých haváriích a jiných nepříjemnostech.
Takže všichni my "odpůrci" jsme radili větší modely hlavně proto, aby ten začátečník měl těch demotivujících nepříjemností co nejmíň a aby se co nejdřív přenesl přes ten nevyhnutelný práh bolesti, který každý z nás zažil a který taky mnohé odradil tak, že se modeláři nakonec nikdy nestali.
Nakonec i Ty sám v posledních větách fakticky potvrzuješ moje slova.