Teorie okolo Lipol, Ri, "Céčka", max.odběry...

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Odpovědět
Zpráva
Autor
vitthoun
Kontaktovat uživatele:

Nanotech - zázrak sa nekoná(?)

#76 Příspěvek od vitthoun »

vitthoun píše:dozvite se tam mimo jine proc se uvadi C a ne proud. baterce totiz pouzivanim klesa kapacita a tudiz i mozny odebirany proud, ktery si prave spoctete vynasobenim aktualni kapacity a tim C.
to same plati o dobijecich proudech.

aktualni kapacitou myslel pan horejší kapacitu plne nabite baterie, tzn napr. 2200 po x cyklech ma kapacitu jen 2000 a tudis je potreba se k ni chovat jako k baterii o kapacite 2000. vztazeno zkrze C k vybijecim i nabijecim proudum.
Abu
Kontaktovat uživatele:

Re: Nanotech - zázrak sa nekoná(?)

#77 Příspěvek od Abu »

vitthoun píše:jinak panove, prectete si knihu od odbornika na slovo vzateho a mozna lecos pochopite sami. http://www.modelarina.cz/kniha-elektrol ... p-398.html

Nic proti panu Horejsimu a jeho chvalihodnemu zameru vydat knihu o elektropohonu. Ale myslim, ze pokud se mluvi o extremnich elektrovykonech, tak tady na foru je nekolik lidi, kteri s tim maji podstatne vetsi zkusenosti. :wink:
Skoda, ze nekteri jim nejsou ochotni za zadnou cenu naslouchat, treba by se neco priucili.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
vitthoun
Kontaktovat uživatele:

#78 Příspěvek od vitthoun »

Abu píše:Nic proti panu Horejsimu a jeho chvalihodnemu zameru vydat knihu o elektropohonu. Ale myslim, ze pokud se mluvi o extremnich elektrovykonech, tak tady na foru je nekolik lidi, kteri s tim maji podstatne vetsi zkusenosti. :wink:
Skoda, ze nekteri jim nejsou ochotni za zadnou cenu naslouchat, treba by se neco priucili.

samozrejme jsem nemyslel, ze je tato kniha vsespasitelna, ale nektere nazory zde postradaji i zakladni znalosti v te knize popsane.
JMalik

#79 Příspěvek od JMalik »

coro píše:1)Dovolím si nesúhlasiť, že by vybitejšia baterka nevydržala cca rovnaký odber než plne nabitá.....

2)Ak by aj bolo dovolené 270A 8s a 1 minúta pauzy, bude to pre jednu konkrétnu situáciu, teploty počiatočné, chladenie, maximálnu teplotu..., a nič poriadne sa z toho nedozviete o časoch pri inom prúde alebo pre kratšie zapínanie motora..
Ľahšie je odmerať to teplomerom, alebo dokonca počítať to z toho vnútorného odporu (lebo tam hreje stratový výkon rovný Ri krát druhá mocnina prúdu) a tepelnej kapacity článku (z jeho hmotnosti a podľa materiálu)

1)Nesouhlasit můžeš, ale v tomhle má pravdu Hořejší, vitthoun.....
Snadno to vyzkoušíš.
Vybíjej postupně tu baterku až na 20% jmenovité kapacity a nějakým regulovatelným odporem který to snese drž stále proud na původní max.hodnotě . Dej tomu pár desítek cyklů, porovnej to s tím vybíjením oponentů a vyhodnoť to.

2) Psal jsem, že je třeba znát tu impulsní charakteristiku. Napsal jsem proud špičky, mezeru......
K tomu samozřejmě patří počet cyklů na jedno vybití, teplota okolí, chlazení, .......
(Pokud bude udaný vysoký vybíjecí proud špičky současně s krátkou dobou trvání špičky a dostatečně dlouhou pauzou, tak je ti teplota nanic. V Surprise nepoužívám už ani teplotní čidla motoru, baterky...., protože se to nestačí zahřát. Nepředá to teplo na povrch obalu, odejde to na ten krátkodobý vysoký proud. V motoru by jsi musel mít teplotní čidla ve vinutí (to není nemožné), v baterce ve vnitřních elektrodách ( to je zatím nemožné).
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
vitthoun
Kontaktovat uživatele:

#80 Příspěvek od vitthoun »

a konecne bych mohl taky napsat svou zkusenost s nanotech baterii. mel jsem turnigy 3S 1000mAh 25-50C nabijel jsem ji vzdy 3,5 az 4A. tahal sem z ni do 40A a mel jsem ji v easy staru, kterej byl v tech asi 300m za 5 vterin. kdyz jsem ji hodne zdimal byla za 6minut vypla reglem. nikdy se neohrala na vic jak 40 st. nabijel sem ji vzdycky hned. mela odlitano pres 70 cyklu a nepozoroval jsem zadnou zmenu ve vlastnostech ani vydrzi. kdyby se letadlo neztratilo asi by slouzila doted.
druha(vlastne prvni) nanotech baterka je hyperionka G3 3S 1000mAh, koupena hned zkraje jak ji zacal prodavat pecka, takze tusim dva roky( nebo uz dyl?). u ty sem pri havarii otevrel clanek, takze je z ni 2S. ma nalitano nespocet letu a zadna zmena, opet ji nabijim 3-4A. jedna vlastnost me u techto baterii prekvapila. driv jsem byl zvyklej, ze jak baterka slabla poznal sem to na zvuku motoru ci poloze plynu, ale u techto dvou tahla porad a kdyz zbyvalo 5% padlo napeti dolu. ale pak jsem o tom nekde v RC revue cetl a tam to nekdo vysvetloval, ze to je vlastnost techto baterek.

edit: a jak uz tu nekdo tusim psal, tyhle baterie pri stejne kapacite jsou tenci.
Kenny McCormick

#81 Příspěvek od Kenny McCormick »

Mam jeden NanoZazrak, ktory sa divne chova.
Po nabiti 1C v Charge rezime klesne napetie na clankoch az na 4,12V.
Necudoval by som sa tomu, ale mam dva kusy, na druhom klesa len na 4,15-4,16V.
Ide o 3S 2200 35-70C, 120 cyklov.
Ri sa pohybuju na oboch pakoch rovnako 4 az 8 na clanku. To ma metie.
Obe su uz mekke ako sracky, kapacitne su uz na tom tiez dost slabo, a napetie dost klesa pocas vecsej zataze.ale este ich pouzivam na lahke rozlietanie, luto mi je ich vyhodit.

Mam aj par Zippy 2200 30C - 140 cyklov, Ri 9-15, napriek tomu po nabiti neklesne napetie pod 4,16V a citit ze su trosicku tvrdsie.
Nabijac iCharger 206, Ri merany na nom.
T8FG - Tarot345PRO BeastX, Protos430 BeastX
http://kennymccormick.rajce.idnes.cz/
carlo

#82 Příspěvek od carlo »

JMalik píše:Aby to nebylo tak jednoduché, tak i když změříš Ri, nemůžeš jen na základě toho vnitřního odporu určit ani max. proud pro trvalé zatížení, ani impulsní zatížení. Budeš znát jen maximální hodnotu zkratového proudu.
K ostatniímu nutně potřebuješ seriózní údaj výrobce o zatížitelnosti článků, případně se k tomu můžeš sám dobrat na základě měření více stejných packů po celou dobu jejich životnosti.
Znovu připomínám- hodnota maximálního proudu (ať už trvalého, nebo impuls) platí pro napětí článku 4,2V. Jeden z důvodů, proč to není na baterce přímo v Amperách, ale jen "C" je ten, že pokud připojíš baterku např. 3000mAh s napětím 3,6V, tak už to nebude těch 270A, ale někde pod 200A (v poměru k té nižší aktuální kapacitě).

Nuž, aby som si to ujasnil, lebo teraz tu používaš dva pojmy:
- maximálny prúd pre trvalé zaťaženie
- maximálny prúd impulzný

Domnievam sa, že by to malo byť takto:
- trvalý prúd
- špičkový prúd

Pod trvalým prúdom (alias Tvoj max. prúd pre trvalé zaťaženie) rozumiem priemerný prúd, ktorý je baterka schopná dávať (skoro!!!) po celú dobu svojej aktívnej činnosti (v časti plochej krivky pred pádom do kolena) - teda skoro trvale a ten vypočítam kapacita x C.... v tomto sa s Tebou líšim, lebo práve na základe vnút. odporu vypočítam Céčka a tak aj tento prúd!

Pod špičkovým prúdom (tvoj impulzný prúd) si predstavujem prúd po krátku dobu - o tom hovorí to druhé číslo Céčiek - tu s Tebou súhlasím, že je rozdiel v tom ako dlho tento dvojnásobný prúd ťahám (impulz) a aká je prestávka medzi tými ťahaniami (impulzami). Nie je jedno, či tá strieda bude jedna k jednej, alebo 5:60. teda 5 sekúnd špičkový dvojnásobný prúd a potom 60 sekúnd pauza. Čiže hodnota tohto prúdu (či presnejšie doba jeho používania) je naozaj nejednoznačná a záleží tak trochu od citu modelára.
mior
Kontaktovat uživatele:

#83 Příspěvek od mior »

vitthoun píše:dozvite se tam mimo jine proc se uvadi C a ne proud. baterce totiz pouzivanim klesa kapacita a tudiz i mozny odebirany proud, ktery si prave spoctete vynasobenim aktualni kapacity a tim C.
to same plati o dobijecich proudech.

Podstatne viac ako kapacita klesá vnútorný odpor. Kapacita je viacmenej nemenná, len z unavenej baterky už nemožno ťahať taký prúd.

Je totiž rozdiel, ak z baterky ťahám 1 Ampér alebo 100 Amprérov. Pri vyššom prúde sa na vnútormom odpore doslova vyhreje vyššie napätie podľa Ohmovho zákona (U=RxI) a tak sa na vodičoch baterky objaví podstatne menšie svorkové napätie - to sa laikovi javí ako že baterka dáva menšie napätie a regulátor skorej zhasne motor. a baterka je mäkká.
Ak však budeme ťahať z baterky len jeden ampér, na odpore sa stratí 100x menšie napätie, na svorkách je skoro plné napätie a baterka sa javí ako riadne nabitá a tvrdá.
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
JMalik

#84 Příspěvek od JMalik »

carlo píše:............v tomto sa s Tebou líšim, lebo práve na základe vnút. odporu vypočítam Céčka a tak aj tento prúd!............

Dobře, dám Ti reálný příklad. Máš článek lipol 2650mAh, Ri = 1,0mOhm.
Nic jiného o té baterce nevíš.
Vypočítej hodnotu "C" a ten proud.

Edit: opravil jsem ten Ri, čpatně jsem si to pamatoval
Naposledy upravil(a) JMalik dne pát 16.09.2011 23:40, celkem upraveno 1 x.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
mior
Kontaktovat uživatele:

#85 Příspěvek od mior »

Kenny McCormick píše:Ri sa pohybuju na oboch pakoch rovnako 4 az 8 na clanku. To ma metie.
Obe su uz mekke ako sracky..

Tebou udávaná hodnota 4 miliOhmy pri 2200 mAh/35C nie je tak zlá, aby bola mäkká... Koľko mala nová?
mior
Kontaktovat uživatele:

#86 Příspěvek od mior »

JMalik píše:
carlo píše:............v tomto sa s Tebou líšim, lebo práve na základe vnút. odporu vypočítam Céčka a tak aj tento prúd!............

Dobře, dám Ti reálný příklad. Máš článek lipol 2650mAh, Ri = 1,6mOhm.

Skúsim ja (sorry carlo) :) :
C=0,37/(RixKapacita) = 0,37/(0,0016x2,650) = cca 87C
Prúd=Kapacita x C = 2,650x87C = cca 231A.

Inak buď si si tie hodnoty vycucal z prstu, alebo máš fakt dobrú baterku.

Taký odpor pri tej kapacite nie je bežný... Aký je to typ?
Naposledy upravil(a) mior dne pát 16.09.2011 23:56, celkem upraveno 1 x.
carlo

#87 Příspěvek od carlo »

JMalik píše:

To máš nejaké superhyperextraNANO?
JMalik

#88 Příspěvek od JMalik »

Tu baterku nemám já, ale myslím, že coro si to bude pamatovat? :wink:

K tomuto:
C=0,37/(RixKapacita)
jsi došel jak?
Naposledy upravil(a) JMalik dne sob 17.09.2011 0:03, celkem upraveno 1 x.
carlo

#89 Příspěvek od carlo »

JMalik píše:

Ja som vypočítal céčka 139 a prúd 370 Ampérov :D pri 1 mOhme.

Pri 1,6 mOhme som vypočítal to isté, ako mior.
leone

#90 Příspěvek od leone »

1 mOhm pri 2650 mAh???

Choďte spať chalani, ste asi unavení!
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“