JMalik píše:Když si pořádně projdeš nabídku baterek, tak poměrně rychle zjistíš, že sice existují 4000mAh články např. 60/90C, ale marně je budeš hledat v menších kapacitách.
Nevšiml jsem si, že bys někdy tvrdil, že paralelně spojovat baterky do 60C je v pohodě, nad 60C je to problém. Ty přeci paralelní spojování baterií odmítáš
zásadně, bez ohledu na C-rate. Nehledáš zase nějakou skulinku jak se z toho vykroutit?
JMalik píše:Tím je dané, že nesouhlasí přepočítané Ri mezi spojovanými kapacitami.
Já nevím, co to je
přepočítané Ri. Ri daného článku je nějaké a ve vztahu ke kapacitě dostaneme C-rate. Co bych tam měl přepočítávat?
JMalik píše: Prostě postupně klesá zatížitelnost článků se zmenšujícími se rozměry a kapacitou.
To dá rozum, že LiPo baterie menších rozměrů má menší kapacitu, tudíž větší Ri a tudíž menší zatížitelnost. Ale obecně je menší tělěso líp chladitelné, než těleso větší. Zvětším-li rozměry libovolného tělesa, tedy i LiPo baterie lineárně, např. na dvounásobek, tak povrch tělesa stoupne na čtyřnásobek, ale objem tělesa na osminásobek. Ale tepelná energie je uchována v tom objemu, jenž je osminásobný, ale povrch tělesa, jímž se tepla zbavuje je jen čtyřnásobný. Takže velké těleso se bude ochlazovat mnohem pomaleji než těleso malé.
Takže když ty budeš mít jednu lipolku 3S 4400mAh a já dvě paralelně spojené lipolky 3S 2200mAh, tak ty moje budou chlazeny mnohem lépe než ty tvoje. Součtový objem bude téměř stejný, ale povrch bude větší.
JMalik píše:Když zvolíš ideální stav, kdy budou napětí naprázdno absolutně souhlasné, tak v tom jediném okamžiku při spojení tam nepoteče nic. Ale situace se okamžitě začne měnit, protože samovybíjení mají ty články různě rychlé.
Proboha, jaké samovybíjení? U lipolek, jenž paralelně spojím na dobu několika minut trvání letu.
JMalik píše:Pokud se prudce změní parametry jednoho článku v řazení "S", tak buď nejede regl, točí se to pomalu, může tomu spadnout i BEC....., v řazení "P" k tomu ještě přistoupí možnost, že to vyhulí, protože ten zkratovaný článek bude napájený tím zdravým.
Kristepane, musím říct i když nejsem nějak věřící.
Pokud se prudce změní parametry jednoho článku - např. prudce stoupne jeho Ri, tak v zapojení "P" - paralelním se pravděpodobně nic z toho se se uděje v zapojení "S" asi nestane a jistě nespadne BEC, protože to nějakou dobu potáhne ten paralelní článek nebo sada. Na rozdíl od zapojení "S", kde motor chcípne a díky spadlému becu se asi model stane neovaldatelným.
Pokud se ti
za letu zkratuje článek, tak věř, že ti bude úplně jedno, zda-li máš zapojení "S" nebo "P".