Co Vy na to?

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zpráva
Autor
Doktor
Kontaktovat uživatele:

Re: baterie

#31 Příspěvek od Doktor »

saldy píše:
Doktor píše:Pokud neměl zapojený regl do obvodu tak to odnest nemusel. Ale pokud tu baterii zapojil do stávajícího obvodu bez reglu, tak nechápu kde to šlo do skratu. Ať to ale bylo jakkoli, tak je jasný, že stávající 4článek je out. Proto asi nechodí ty mikroserva a motory. :)

>saldy- můžeš změřit napětí na těch aku?

no když sem to zkratoval tak došlo k přepolování?takže ted mám červenej+namodrym-,vádí to?nebo je to jedno.při tom zkratu sem tam měl 4 aku baterie nimh ale možná nebyly úplně nabitý,na fotce sou obyč.levný varty protože ty se jenom rozpálily ale nečoudily :D,i když jednou sem obyč baterky nabíjel a ty pak večer vybouchly a spolužákovi to popálilo hlavu(bylo to na školnim výletu)
změřit napětí bohužel neumim

Mě si udělal hroznou radost! Zřejmě se našel někdo - "Ty", kdo se v elektrice nevyzná ještě víc jak já. :lol:

Jinak k tomu zapojení. Teď když máš zapojenej červenej od aku na modrej, tak to máš zřejmě zapojený správně. Neboť z toho bazmeku "balastní nádrž ?" kde se ti zbíhají kabely, vede modrej drát na plus pól reglu.
Pokud si tu baterii připojil jednou obráceně, tedy červenej na červenej, tak si ten regl možná odrovnal. Jenže to by asi ani nechodil BEC, ale ty uvádíš, že se servama Futaba ti to chodí!
Jak na tom doopravdy jsi zjistíš, až jako zdroj připojíš šestičlánek, nebo 6V olověnou aku.
Jinak doporučuju prostudovat něco ohledně nabíjení různých akumulátorů, nebo se ti brzo může stát že vyhoříš! :!:
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od Doktor »

Ještě toto!
Až budeš zapojovat novou baterii, tak plus pól baterie připoj na modrý kabel a mínus pól baterie připoj na červený kabel!
saldy
Kontaktovat uživatele:

kable

#33 Příspěvek od saldy »

ty kably už přehodit nepudou-je to vše zalitý v balastu ale dám na to už pozor,ke stavebnici je sice podrobný návod ale autor předpokládá zkušeného elektromodeláře a já se specializuju jen na kity a tu elektriku sem totálně podcenil, jinak pozor-podle návodu mají být jako aku 5 baterií-když sem kupoval regulátor tak prodavač jenom řešil co tam mám za motor.....model je maketa a pohybuje se tedy i maketovou rychlostí
jinak-ty obrovský futabácký serva frčej podle mých představ ale jen na fut.přijímač,ten malej na fotce je nějakej podivnej,asi to přecijen schytal koupim rači novej futaba
Doktor
Kontaktovat uživatele:

Re: kable

#34 Příspěvek od Doktor »

saldy píše:ty kably už přehodit nepudou-je to vše zalitý v balastu ale dám na to už pozor,ke stavebnici je sice podrobný návod ale autor předpokládá zkušeného elektromodeláře a já se specializuju jen na kity a tu elektriku sem totálně podcenil, jinak pozor-podle návodu mají být jako aku 5 baterií-když sem kupoval regulátor tak prodavač jenom řešil co tam mám za motor.....model je maketa a pohybuje se tedy i maketovou rychlostí
jinak-ty obrovský futabácký serva frčej podle mých představ ale jen na fut.přijímač,ten malej na fotce je nějakej podivnej,asi to přecijen schytal koupim rači novej futaba

Těch pět článků je v návodu k modelu?

Pokud jich tam budeš mít pět, tak to asi zpočátku než se vybijou na určitou mez chodit bude. Ale až se napětí přiblíží k hranici 5V, tak ten regl začne pravděpodobně omezovat výkon motorů kvůli zachování dostatečného napětí pro BEC- tedy serva s přijímačem. V tu chvíli kdy regl začne omezovat napětí, ten pětičlánek ještě nebude až tak vybitej. Takže ti v akumulátoru bude zbývat určité množství náboje který neupotřebíš. Já osobně ti doporučuji ten 6článek, neboť regl je na něj optimalizován. Pokud bude problém s rychlostí plavby, tak to lze řešit mírou plynu na vysílači či změnou lodních šroubů za šroub s menším stoupáním.

Pokud si přepóloval regl, tak to přijímač odnést nemusel.
K vysílači Futaba nemusíš kupovat originál přijímač FUTABA!
Můžeš použít v podstatě jakýkoli s modulací FM!
Důležité je použít pro ten přijímač správný krystal.

Jdou tě ty mikroserva pokud je zapojíš do přijímače FUTABA?
Ten přijímač je napájený z reglu?

Osobně s přijímačema Jeti nemám zkušenost a tedy ani nevím zda chodí na krystal Futaba!
Ještě mi napadla jedna věc. Koukni na ten přijímač Futaba a zjisti zda na něm není nápis Dual Conversion. Nebo sem napiš typ toho přijímače /co je na něm napsáno/.

Tímto vyzívám majitele přijímače Rex, dejte prosím vědět zda chodí na krystal Futaba.
saldy
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od saldy »

to Doktor:ano,5článků je v návodu budu to ale konzultovat s autorem tak uvidíme
na krystalech mám FM RX TYPE 40-12...40.875
ne,mikraserva mi na přijímač futaba nefungujou(zatím nemám čas předělat napájení,doufám že pak to bude snad ok)
ano,přímač je napájen z reglu a je tam "Robbe futaba R137F"...7channel receiver FM 40MHz
no na tom druhém který potřebuju zapojit je JETI rex 4chanel receiver single conversion FM,tvůj postřeh ohledně spolupráce krystalu a přijímače je 100% na místě!kdyby ten model byl 2x větší tak bych tam prostě dal vše z krabice a měl bych pokoj
když sem dal futaba serva fut.přímač vše funguvalo perfektně,když sem vyměnil přímač za JETI tak serva futaba nereagujou!vypojim serva futaba zapojim mikroservo HITEC(pro silný tah,na výpusť v balastu)funguje stále perfektně,připojim zbývající 2 mikroserva GWS(kormidla) a najednou HITEC už nereaguje a migroserva se zblázní-tak tohle už je snad problém pro lingvistu....ty 2 GWS serva prostě odmítaj spolupracovat a vše vždy kazí!nefungujou s žádnym přímačem :?
otázka :v případě že se krystal pere s přijímačem JETI je možné že 1 servo je funkční a 2serva né?
možná bude lepší diskuzi přerušit než udělám to napájení...ale říkám,futaba krystal+Jeti přímač+HITEC servo vše funguje což značí že krystal bude ok
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od Doktor »

Ten Futaba přijímač tedy pracuje s jednoduchým směšováním. Čímž by měl krystal z tohoto přijímače chodit i v Rexovi.
Přijímač Rex by podle výrobce mohl chodit s krystalem Futaba, Graupner, Hitec! Krystaly těchto "značek" na pásmu 40MHz a kanálu 85 o kmitočtu 40,875 by měli být totožné. Ale zároveň nevylučuje potíže? Nechápu? Buď to přijímač s daným krystalem funguje či nikoli.
Takže pokud přijímač s tím tvým krystalem zlobí, tak budeš muset zkusit jiný krystal.
Ale jak píšeš, se servem Hitec přijímač chodí. Kdyby byl problém s krystalem, tak nebude chodit servo žádné.
Já bych tedy počkal, jak píšeš, až budeš mít hotové nové napájení. Při nízkém napájecím napětí se to může chovat navzájem nevyzpitatelně.

Tak až budeš mít nový zdroj, tak dej vědět. :)
saldy
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od saldy »

Ahoj :)
po delší době jsem se k modelu opět vrátil,předělal jsem zdroj,takže obvod má již dostatek šťávy...měli jste pravdu,regulátor při slabém napětí nepustil energii do motorků.....nyní už konečně reagují,jenže špatně 8O
1) nejdřív bych potřeboval prohodit kanál, motorky reagujou na levou páčku když jí dávám doleva a doprava, potřebuji aby motor reagoval pro směr nahoru a dolu

2)elekromotorky si dělaj co chtěj,jeden se točí a druhý ne nebo se každý točí jinou rychlostí.znám schema pro odstínění....napájkuju na ně ty pacičky mám jen s číslem 473 a 474 (mohu je kombinovat?).

mno pochybuju že mi tohle pomůže...to prohození kanálů bych snad oželel ale ty motorky to je snad prokletí...není regulátor po přepolování přeci jen poškozen?
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od Doktor »

1) Kabel od reglu zapoj na 3 kanál přijímače.

2) Pokud jsou motory zapojeny paralelně (jako že asi jsou), tak by se měli chovat oba podobně (tedy i blbě). Co je tam skutečně špatně takhle na dálku říct asi nelze. Asi Ti nezbyde než kontaktovat někoho ve svém okolí, aby se na to podíval.
saldy
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od saldy »

tak hurá :idea: tohle pomohlo přepojil sem to a už se chod motorků znatelně zlepšil, zrychlují a zpomalují stejně.... jenom nefunguje zpětný chod....to je divný ,rugulec určitě umí i opačný chod. U starý vysílačky pomohla kalibrace,tady ne.......i tak to beru jako úspěch :lol:
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od Doktor »

Koukni na rádio jaký máš nastaven rozsah výchylky páky plynu. Taky zkoukni trim plynu (stanovit neutrál na střed). Třeba bude problém tam.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“