vytápění zahradní kulny--dílny

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
novfra

Re: vytápění zahradní kulny--dílny

#31 Příspěvek od novfra »

JirkaA píše:Až na ty karcinogenní svinstva co při nízkoteplotním spalování jdou rovnou do luftu (a do plic)..

Možná ano, možná ne. Výrobce kotle na vyjetý olej má pro svůj výrobek Prohlášení o shodě pro provoz v EU. http://www.topeni-topidla.com/kotel-na-olej-wa-33-a
Z diskuze vybírám: \"vyjetý olej se musí nechat pročistit autorizovanou firmou, která s nimi smí zacházet\"
Co to je? Papírově to musí proběhnout přes firmu, která "může"

A přirovnání k..třeba .....dřevu :)
http://www.eurochem.cz/envireport/09_09_251496/B_Kniha_eBook.pdf?PHPSESSID=fa...
Doporučuji bod 2, první odstavec.

Je to jen a pouze legislativní problém.
guchar

#32 Příspěvek od guchar »

"Obecně lze řící, spalování vyjetých olejů v malých energetických zdrojích (do 200 kW) je od 1.6.2004
zakázáno. Do výkonu 200kW je to prostě zakázáno a spalovat se může od 200kW výkonu
za určitých předpokladů, které jsou uvedeny v příslušných zákonech."
http://www.energoportal.cz/forum/pevna-paliva/209/?ridici_hodnota_akce=pripojit_reakci&id_tematu=1&id_zaznamu=13707&id_vlakna=209&nazev_vlakna=kamna-na-vyjety-olej-113590-209&nazev_tematu=pevna-paliva&nadpis_zaznamu=Kamna%20na%20vyjet%FD%20olej&typ_prispevku=reakce
"Upotřebené oleje jsou naprosto právem zařazeny do Katalogu odpadů ve smyslu
§ 5, zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech v platném znění, a proto je lze spalovat
- ať již jako energetické využívání odpadů nebo jako jejich odstraňování
- výhradně v souladu s podmínkami zákona o odpadech pouze v zařízeních,
která jsou k nakládání s odpady podle tohoto zákona určena (§ 12 odst. 2 a § 14 odst.1 zákona)."

- Mimo škodlivin a) z ("nekvalitního") spalování jde zejména o b) možnost negarantovaného obsahu
těžkých kovů přidávaných do auto-olejů jako aditiva.
Takže použité potravinářské oleje z různých bister 1. mají problém typu a) 2. uživateli a okolí zpravidla nevoní.
helpme

#33 Příspěvek od helpme »

Ahoj.Jenom krátce, sousedé nenadávají, jsem na kopci, topím párkrát v roce.Používal jsem to spíš dříve, když jsem melouchařil s autama. Topil jsem tím dílnu, kam se vešla 4 auta.Ale kromě chvilky při zátopu - ten se prováděl pomocí nafty, nebylo z komína nic vidět.Jenom takové vlnění, jako při plynu.Emise nebo něco takového jsem neřešil. Ostatně moji sousedé taky ne, z jejich komínů se pěkně hulilo a hulí dodnes.Až budu mít chvilku, dám sem foto těch upravených Peter, je to docela zajímavá úprava.Pěkný večer, a já musím napsat Tomovi, nějak se nemůžu přihlásit svým jménem.....Ruda
pepin

#34 Příspěvek od pepin »

guchar píše:Co kus výfukové trouby, s navařeným gajem, nechat uvnitř před vyvedením.
Pokud pamatuji táta měl na veteránu 603, spirálu z trubky namotanou kolem výfuku.
A honil to ventilátorem (asi třístupňovým) přes vnitřek.

zítra snad odtajním po experimentování finální verzi :lol:

není to tak jednoduché s posraným bufikem, ale už jsem asi doma--výfuk--zkoušel jsem dnes tlumič z auta , zadržuje spalovanou směs a bufíku se to vubec nelíbí--hulí,

stejně tak se mu nelíbí hodně plynu--netopí o nic víc, jen brblá , bufíkuje , hučí a hulí.je dost citlivý na nastavení poměru--plyn--vzduch, ale je to poznat podle zvuku---ty dnešní chytré se sami řídí i nadmořskou výškou , takže prdím na nějaké přepínání 1-2 trysky--víc a mín a koupím regulační ventil se štelováním a podle zvuku bufika ho přiškrtím podle potřeby podle toho, jaký je venku zrovna tlak.
na vyustění výfuku jsem si jen nechal navařit plocháče pro hliníkové chladiče--ale je to jen takové placebo, nemodelář by to neřešil :lol:
guchar

#35 Příspěvek od guchar »

To: "pepin" Spolehlivým ukazatelem správného poměru plyn:vzduch je barva plamene = modrá. Dostatek O2.
Pokud se bohatost směsi má regulovat, tak se používá lambda sonda - kyslíkový senzor.
Aby fungovala musí mít správnou teplotu. Víc třeba na
http://automatizace.hw.cz/view.php%3Fcisloclanku%3D2006061301
LPG
http://www.elpege.cz/ostatni/clanky-ruzne/lambda-sonda/
pepin

#36 Příspěvek od pepin »

guchar píše:To: "pepin" Spolehlivým ukazatelem správného poměru plyn:vzduch je barva plamene = modrá. Dostatek O2.
Pokud se bohatost směsi má regulovat, tak se používá lambda sonda - kyslíkový senzor.

tady není žádné okénko, kde by byla barva plamene vidět, je to ale poznat podle zvuku--nesmí nepravidelně blafat a hulit z výfuku.

dnes jsem objednal štelovatelný regulační ventil

http://www.super-naradi.cz/IGI-I210-Reg ... -d1620.htm

stejný jsem kupoval a používám i na tu plynovou turbínu, to by už mělo v pohodě stačit, ted je to štelování z desítkové bomby bez redukčáku opruz páč to musím po zavření pak zase znovu doštelovat, s tím štelovatelným regulátorem budu už bombu zavírat jejím hlavním kohoutem a redukčák mi bude zustávat plus mínus nastavený a hlavně tou regulací redukčáku už nebude to doštelování taková citovka.

do nějakých zásadních složitostí --vrtání do bufika se rozhodně pouštět nebudu, to bych ho raději prodal a koupil starší karavanové topení.

ale s tím redukčákem to už bude v pohodě.
pepin

#37 Příspěvek od pepin »

je to tak trošku divočina, ale asi to fungovat bude--teplota v dílně podle toho, kolik jsem ochotný propálit--14-18 stupnu, to je pohoda a hlavně bez smradu.

na vejfuk co prostupuje stěnou přez silikonové těsnění jsem si nechal navařit plocháže a na ně přišrouboval hliníkový chladiče, aby to alespon trochu odvádělo teplo z výfukový roury--zkusím ještě dát dolu pod desku pc ventilátor a pokud to bude mít efekt, budu si hnát ten teplý vzduch od výfuku na bombu--ale myslím, že to mít smysl nebude, nic méně něco málo ty chadiče asi odchladí, takže výfuk prostupující dřevěnou stěnou není rozpálený, ale jen horký.

hlídání hulení --spalování jsem vyřešil nejjednodušeli, jak to šlo, na trubku výfuku jsem nasadil okapovou rouru, tu vyvedl výškově před okno dílny, takže od bufíku z dílny vidím, jestli hulí, nebo nehulí---si stejně m,yslím, že až mi přijde ten regulační ventil, jen tam nastavím jednou pro vždy hodnotui na páčce pro malý výkon, pak pro vyšší a už to podle hulení nikdy hlídat a nastavovat nebudu--nic méně přez okno vidím jestli topím, nebo hlavně hulím a jen spaluju zbytečně plyn.

ve spodní části komínu kde je ještě docela horký jsem dal raději ochranu pro případ, že o ten komín někdo něco opře, nebo že by si šla sáhnout vnučka jak moc to topí a hřeje :oops:

Origo ventilátor bufíku hučí už i na druhý stupen hodně otravně i na dílnu, tak jsem bufika potunil o klasický ventilátor a nakonec si uvědomil, že do pláště spalovací komory je jedna origo díra --zašroubovaný vstup --pruchodka přez plášt --vlevo u výduchu, tak tam prdnu teploměr, abych zjistil, jestli má smysl přismrádnout a trochu zahulit, ale s nějakým efektivním výsledkem.

P1160665.JPG

P1160666.JPG

P1160668.JPG
pepin

#38 Příspěvek od pepin »

guchar píše:To: "pepin" Spolehlivým ukazatelem správného poměru plyn:vzduch je barva plamene = modrá. Dostatek O2.

Tak už na ten plamen vidím :D

dnes dorazil ten redukční štelovatelný ventil a teploměr. s tím štelovatelným redukčákem to nastavit je už pohoda--jedna poloha páčky pro první stupen ventiláturu, druhá pro druhý stupen, třetí pro třetí stupen--to už je bufík--spalovací komora do ruda, vizuelně podle barvy plamene se to dá nastavit přez šroubení--díru, kde je asi v originálu právě nějaká automatika, která si to šteluje sama, ale ten redukčák funguje suprově, bez něj to byla opravdu divočina.

Modrej plamen foták --mobil s bleskem neviděl, tak jsem nafotil červenej :lol:

na skleněný okýnko prdim, jen jsem do toho šroubení do spalovací komory našrouboval kovové pouzdro a do něj strkám kovovej špunt s hliníkovým chladičem, aby se na to dalo sáhnout holou rukou.

Ještě chci nějak pořešit snížení i toho minimálního výkonu--snížit ještě minimální otáčky i na prvním stupni, který dává po vytopení dílny zbytečně moc, ale když přiškrtím ještě víc plyn, ventilátor--vnitřní dmychadlo spalovací komory pak zhasne plamen---zkusím to nejdřív pořešit otočným regulátorem--stmívačem na 220v.

Až pojedu na Ranou, přivezu starou odstavenou karavanovou plynovou lednici a zkusím nějak zprovoznit ještě ten teplotní magnetický ventil--když zhasne plamen, aby se automaticky zavřel přívod plynu.

20160223_211404.jpg

20160223_211425.jpg
pepin

#39 Příspěvek od pepin »

pepin píše:Ještě chci nějak pořešit snížení i toho minimálního výkonu--snížit ještě minimální otáčky i na prvním stupni, který dává po vytopení dílny zbytečně moc, ale když přiškrtím ještě víc plyn, ventilátor--vnitřní dmychadlo spalovací komory pak zhasne plamen---zkusím to nejdřív pořešit otočným regulátorem--stmívačem na 220v.

tak dnes jsem se stavil v GM a 220v regulaci mi rozmluvili--že by se to nemuselo vubec líbit trafu a po nějakém počítání nadělili odpory k laborování, funguje to jak jsem chtěl a nejnižší otáčky ještě snížil.

ještě zkusím ale zaexperimentovat znovu s tím výfukem --tlumičem z auta, na sporo je to v pohodě, ale na vyšší --najížděcí výkon je to venku jen z tý trubky na výfuk hlučné.

v každém případě--poměr cena--výkon oproti karavanovému trumatiku jsem opravdu nadšen,asi trochu větší spotřeba plynu, ale najíždí podstatně rychleji --v podstatě okamžitě, jediný opruz, hluk toho ventilátoru, šlo by to vyřešit tak, že by byl bufík venku a do dílny bych honil jen teplý vzduch, ale zase v mrazu něco štelovat venku se mi nechce.

zvažuju ale, že bych koupil ještě jeden bufík, ten dal opravdu ven--obsluhovat bych ho mohl tady z té elektro ustředny, ale už by si hučel a prdlal opravdu pouze jen venku a navíc by případný unik plynu byl venku a né uvnitř v dílně--kdybych ho měl potřebu nechat běžet i přez noc--což ted zrovna řeším--stříkání dvířek na skřínkách v zubní ordinaci :oops:

v každém případě, na občasné přitápění v nějaké zahradní kulně, dílně, garáži je to opravdu paráda, pořizovací cena torza bufiku cca 1500kč, regulace ventilátoru by šla tutově v pohodě pořešit přez stejnosměrný modelářský regl a pak už jen žhavení svíčky--to by možná šlo i modelářským žhavením---jen je to šachování--přidám otáčky, musím na ventilu přidat plyn, to u karavanového topení řešit nemusim, ale karavanový trumatik--šrot s vyběhaným ventilem stojí 7K a víc, bo si každej myslí, co že doma nemá za zázrak a ve finále je funkční pouze ten hliníkový topný článek---možná, páč je sešroubovaný a těsnění mezi bloky muže být už taky v háji.
pepin

#40 Příspěvek od pepin »

tak bufík dnes dostal tlumič z auta, takže venku už je ticho a nic na dvorku nebrblá, zítra ještě zajedu koupit olejový radiátor, nechat tam přez noc puštěnýho plynovýho bufíka a sušit tam lakovaný věci, na to jsem opravdu měkkej i já :oops:
JosefSvejk

#41 Příspěvek od JosefSvejk »

Máš to fajne, pepine. Jen malou poznámku. Ty ten bufík používáš v trochu jiném režimu než se používá normálně. V autě si bufík saje čerstvý vzduch zvenku a do kabiny žene ohřátý čerstvý vzduch. Ten tvůj saje zevnitř místnosti, a to i vzduch, který potřebuje k hoření. Takže to nepřeháněj se zatěsněním dveří a oken nebo vyřeš jinak přisávání. Jinak ti to nebude chtít hořet a ty nebudeš mít dost kyslíku, který potřebuje tvůj mozek na vymýšlení všech těch modelářských udělátek. :)
pepin

#42 Příspěvek od pepin »

JosefSvejk píše:Máš to fajne, pepine. Jen malou poznámku. Ty ten bufík používáš v trochu jiném režimu než se používá normálně. V autě si bufík saje čerstvý vzduch zvenku a do kabiny žene ohřátý čerstvý vzduch. Ten tvůj saje zevnitř místnosti, a to i vzduch, který potřebuje k hoření. Takže to nepřeháněj se zatěsněním dveří a oken nebo vyřeš jinak přisávání. Jinak ti to nebude chtít hořet a ty nebudeš mít dost kyslíku, který potřebuje tvůj mozek na vymýšlení všech těch modelářských udělátek. :)

ta dílna ani pořádně utěsnit nejde, já tam zatěsnuju jen ty nejzásadnější fuky a škvíry.

Ale zvyžuji, že bych koupil ještě jeden bufík a ten zapojil venku a jenom hnal teplý vzduch do dílny--to hučení ventilátoru na vyšší výkon je přecijenom trochu otravné.

ovládání a bomba by mohlo být v dílně a zatím se mi zdá, že s tím redukčákem není potřeba nějak složitě něco nastavovat a poloha páčky na tom redukčáku je stále stejně i s ubývajícím plynem v lahvi, jen je potřeba trošku přidat plyn , pokud zapnu ventilátor na vyšší točky--ale zase tomu odpovídá stále stejná poloha páky redukčáku.
pepin

#43 Příspěvek od pepin »

ten tlumič z auta tý kulně neuvěřitelně sluší a dodávájí punc českého kutilství :lol:

zevnitř z dílny jsem jen proříznul komín za oknem, abych viděl, jestli hulim.

SAM_0274.JPG

SAM_0276.JPG
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“