vytápění zahradní kulny--dílny

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
pepin

vytápění zahradní kulny--dílny

#1 Příspěvek od pepin »

ahoj, rád bych na přechodnou dobu pořešil alespon přitápění zahradní dílny na občasné využití i v zimě.
určitě plynem, na chvilkovou práci a prvotní vytopení během chvilky funguje bezvadně plynová horkovzdušná turbína--mám, používám

http://www.hobbytec.cz/plynova-horkovzd ... 0wodXBEKfA

ale rád bych tam ještě pořešil udržovací vytápění třeba na 3 dny--pokud bych tam něco třeba lakoval, ale to už bych chtěl, aby to bylo trochu bezpečné

ted je tam ještě bufík s výfukem ven z dílny, ale ventilátor neskutečně hučí a navíc nemá žádné elektromagnetické vypínače přívodu plynu pro případ, že zhasne

uvažuji o karavanovém plynovém topení trumatic, ale třeba se vyrábí něco vhodnějšího--to karavanové topení ale co do bezpečnosti provozu mi přijde opravdu asi nejbezpečnější--když nespaluje jak má, elektromagnet okamžitě vypne přívod plynu--letos jsem se s ním trápil v karavanu a je to opravdu totálně blbuvzdorné.

třeba

http://auto.bazos.cz/inzerat/56306202/V ... UMATIC.php
jakun

Re: vytápění zahradní kulny--dílny

#2 Příspěvek od jakun »

Ahoj, jak se jedná o plyn myslím si osobně, že nic není dostatečně blbuvzdorné.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od DAF »

Kolega mi popisoval své "přírodní" vytápění, v jižní zdi má dole a nahoře několik dírek, zvenku je zeď kryta černou deskou (nevím, jestli plech či sklo, nebo něco tomu podobného) s odstupem několik málo centimetrů. Za deskou se při slunečném počasí ohřeje vzduch, který pak cirkuluje. Říkal, že je to znatelné na vnitřní teplotě. Podrobnosti nevím, ale určitě by se to dalo vygůglit. Jinak pro používání laků, ředitel a podobných látek bych osobně použil např. elektrické olejové radiátory, prostě něco, kde je nižší pravděpodobnost vznícení. V těch bufících a různých turbínách spaluješ nějakou provozní látku, půjde tam i vzduch s výpary z ředidel.
Hitec Aurora 9X
jova
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od jova »

DAF píše:Kolega mi popisoval své "přírodní" vytápění, v jižní zdi má dole a nahoře několik dírek, zvenku je zeď kryta černou deskou ...

Říká se tomu Trombeho stěna.
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
pepan

#5 Příspěvek od pepan »

Ahoj, kolega si na vysušení garáže pořídil tohle: http://kolektor.okdar.net/
Výrobce si tím vytápí celý dům, radiátory prý použije jen ve velkých mrazech.
Viděl jsem to osobně, teplý vzduch měl cca 25°C v zimně.
dudaj

#6 Příspěvek od dudaj »

topím garáž 34 m2 klimoškou za cca 10000 už několik let.
Do -5°C v pohodě. Dnes ty základní jsou i levnější.
V létě ji používám taky. Nic jiného bych dnes nepoužíval.
Navíc se dá přidat uhlíkový filtr, prachový je samozřejmostí.
guchar

#7 Příspěvek od guchar »

Pokud je to občas, šel bych do elektriky. Snadná regulace termostatem. Vypínání v nepřitomnosti spínací hodiny.
Je-li to v souvislosti se sušením po lakování, tak žádné horké plochy - vznícení, a nic co víří prach.
Takže nízkotepltní rohože. I tak se nachystej, že jak pořízení tak provoz něco spolkne.
Nevím jaké máš zdi, ale pokud je to garáž a navíc třeba sólo, tak únik tepla bude značný.
Takže stěny i strop by si žádaly dodatečné zateplení. Když solární energii, tak z venku dovnitř vést rozvodem.
pepin

#8 Příspěvek od pepin »

DAF píše: Jinak pro používání laků, ředitel a podobných látek bych osobně použil např. elektrické olejové radiátory, prostě něco, kde je nižší pravděpodobnost vznícení. V těch bufících a různých turbínách spaluješ nějakou provozní látku, půjde tam i vzduch s výpary z ředidel.

s olejovým radiátorem počítám--před lety jsme ho tam s tátou měli, ale na něj byl ten jeho náběh příliš málo akční oprotoi elektrickým fukarum, tak ho jednoho krásného dne zlikvidoval :lol:

po najetí ale tu dílnu vcelku v pohodě vytemperoval , sice žádnej hic, ale syntákem natřený dveře, nebo okna tam v pohodě uschli a nemuseli jsme tam pobíhat v zimnících.

já ale ted spíš řeším, že když tam na chvíli přijdu, potřebuju, aby z mínus dvaceti bylo během chvíle plus dvacet, to nedá nic jiného, než ten---turbo plynový hořák, ale jak to natemperuje, už si tam nechci hnád smrad spálených splodin, na to by bylo dobré právě třeba to karavanové topení--když tam jsem, tak se opravdu plynu nebojím--to se bojím doma víc lipolek, problém je u toho karavanového topení ten, že každý si myslí--na bazaru, kdo ví co nemá doma cenného, ve výsledku v háji ventili, v háji sítko hořáku, takže se starým karavanovým topením je to jednoduchý--gumičky se neměněj, ani v origo servisu, mění se komplet celý mechanizmus vždy za nový díl--dnes minimální rok výroby nějakých 85, jinak smolík,starší už se nedodává, takže hodnota starého karavanového topení je v podstatě jen o tom kusu hliníku který si většinou cení na 5-7 tisíc s přesvědčením, že to topení maká v pohodě--ano, muže, ale spíš nebude, takže ventil 3k, sítko hořáku 1500--trysky, které už někdo protahoval vrtákem, když mu to začalo zhasínat a domníval se, že když je protáhne , bude to v pohodě topit dál .

dnes jsem volal na ten inzerát toho zdvojeného trumatika, chtěl za to 7k, do toho nejdu, když ty kamna nejde před koupí zkusit.

nakonec jsem se rozhodl, že alespon pro zkoušku rozhejbu toho bufika, kterýho teda nahazovat do provozu, no to je teda očistec, ale nakone jsem ho nahodil, jen si budu muset napsat postup, jak na to :lol:

je to opravdu pouze kulna, v plánu mám ji zlikvidovat a postavit místo ní zděný vejminek--něco, co by sloužlo třeba k dožití rodiču--vytápění ustředním topením, které jde ale odpojit když dožijou a pak zase využít jako zahradní zázemí pro ruzné grilovačky pro návštěvy na přespání v teplé sezoně

takže já opravdu neřeším nějaké celoroční ekologické topení, kdy bych byl nadšen z nějakých solárních ohřívaču co mi dotápějí za darmo, ale po té, co za ně dám 10k a víc ve výsledku budu jen lítat po záručce, že i ten další panel zase odešel a aby mi tam bylo teplo, musím topit stejně dřevem v petrách.

nic méně ve chvíli, kdy by to bylo využívané celoročně, tady to by asi šlo

posting.php?mode=quote&f=22&p=1280125
pepin

#9 Příspěvek od pepin »

Dnes jsem provedl rozborku zborku bufíka--asi možná puvodně nějaká tatra 613, já si jen matně pamatuju , že někdy v osmdesátých letech co by dětsko školou povinné jsem sedal do tátové oktávky na horách a bylo v ní za chvilku docela vedro :lol:

on to pak po letech používal občas na vytápění právě v té dílně.
dnes jsem to rozebral, opravil uvolněnou vrtuli, která přihání dovnitř vzduch přez ten boční výustek-- zašpuntovaný prořízlým korkovým špuntem a to mi není právě vubec jasné , proč prořízlý korkový špunt--omezený přísun vzduchu.

pokud někdo ví, budu rád, když mi to vysvětlí--jakým zpusobem ten bufík trochu inteligentně regulovat, jestli redukčák -50, nebo 30 , nebo štelovatelný regulátor, nebo pouze volit otáčky hlavního ventilátoru.

táta to měl na 2 ky bomby a tak nějak odhadem otevíral ventil, to by mě fakt neba.

P1160625.JPG

P1160626.JPG

P1160627.JPG

jinak to odsávání v panelákovské modelářské dílně funguje opravdu skvěle, to opravdu nemá chybu.
kajman111

#10 Příspěvek od kajman111 »

Zdarec,bufíky v téhle velikosti se opravdu dávali do T-613 ,ale byli BENZÍNOVÉ ,anebo aby to bylo jednoduší se dávali do T-815 ale zase NAFTOVÉ. To tvoje vypadá na samodomo předělávku na plyn,proto ten špunt na sání ,aby to vůbec hořelo. Osobní zkušenost mám jenom s tím naftovým a tam regulace byla bud plný kotel nebo nic. Teoreticky to mělo jít štelovat půl výkonu nebo full ,ale to byla jenom zbožná teorie. Proto taky když v zimě vidíš jak jede starší T-815 ,tak buď sedí ve VDM ( Vatovaný Drtič Mrazu ),nebo má min.do půlky otevřené okno. Zkus si někde sehnat nějakého staršího autoelektrikáře ,který dělal třeba v ČSAD ... a ten by ti ho určitě dal do kupy i naučením jak tu svini nahodit. Občas některý dost dobře stávkovali,to nemělo žádný počítač , počítat si musel ty, jak dlouho žhavit,teď pustit fukar.....
bylo Pluto,Admirál,Mars II,T9X, Toro...MX-20Hott,FuncubXL,Solius,Twinstar,L-13Blaník 2700mm,Samurai
TERAZKY
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od TERAZKY »

https://www.mall.sk/plynove-kachle/camp ... amna-infra

Veľmi slušne fungujú tieto kachle na PB.

https://www.mall.sk/plynove-kachle/asis ... belektrika

Tieto kombi môžu byť ešte zaujímavejšie no odskúšané ich nemám.
... čo purex spojil, človek nerozdeľuj...
pepin

#12 Příspěvek od pepin »

kajman111 píše:Zdarec,bufíky v téhle velikosti se opravdu dávali do T-613 ,ale byli BENZÍNOVÉ ,anebo aby to bylo jednoduší se dávali do T-815 ale zase NAFTOVÉ. To tvoje vypadá na samodomo předělávku na plyn,proto ten špunt na sání ,aby to vůbec hořelo. Občas některý dost dobře stávkovali,to nemělo žádný počítač , počítat si musel ty, jak dlouho žhavit,teď pustit fukar.....

http://sestsettrojka.euweb.cz/topeni_t2603.htm

už mi fachá--zmáčknout tlačítko žhavení a držet asi 10 vteřin, pak zapnout ventilátor na první stupen a pustit plyn, bufík bufne a běží :D

nějaké štelování se mi zdá opravdu pouze spíš symbolické.

Oproti ruzným kamnum typu pohoda je výhoda výfuk spalin vyvedený z dílny, výkon asi stejný--3-4 kw

na rychlé vytopení té dílny to chce ale opravdu plynovou turbínu-15-30kw, to používám když je mráz i na prvotní vytopení v karavanu, klasickým karavanovým topením 4kw to jde pomalu.

Ten špunt s dírou tam je opravdu kuli poměru přisávaného čerstvého vzduchu do spalovací komory.

ještě bych chtěl dodělat ten magnetický uzávěr přívodu plynu pro případ, že by zhasnul plamen a použít redukčák s nějakou vhodnou tryskou, abych nemusel pokaždé odhadem otevírat kohout bomby a asi ještě připojím k tomu 12v ventilátoru nějakou žárovku, abych to nezapoměl vypnout když už jdu z dílny.
pepin

#13 Příspěvek od pepin »

ted jsem to už umístil na definitivní místo, ale na zahradní dřevěnou dílnu je to opravdu nevýkonné šmrdlátko, pokud je nad nulou, tak to stačí, ale pokud by mrzlo, tak to stíhat nebude, ještě dám na vyustění koleno z kamen, aby to hnalo ten teplý vzduch šikmo k zemi od stěny, výfuk jsem prostupem stěny obmotal silikonovým těsněním okentěs.

určitě to ale chce ten turbo plynový fukar a nejdřív tu dílnu rychle vyhřát a teprve potom to jen udržovat tím bufikem s výfukem spalin

P1160629.JPG

P1160630.JPG
guchar

#14 Příspěvek od guchar »

Co kus výfukové trouby, s navařeným gajem, nechat uvnitř před vyvedením.
Pokud pamatuji táta měl na veteránu 603, spirálu z trubky namotanou kolem výfuku.
A honil to ventilátorem (asi třístupňovým) přes vnitřek.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od jyrry »

kajman111 píše:... do T-815 ale zase NAFTOVÉ.... ,to nemělo žádný počítač , počítat si musel ty, jak dlouho žhavit,teď pustit fukar.....

Což ovšem není až tak pravda... Má to elektronický zdroj impulzů pro čerpadlo paliva a termostaty které to obstarávají za obsluhu; musí to být ovšem v pořádku.
Toto topení (licenční X7 - 8kW) se vyrábí dodnes, jak pro civilní sektor tak pro vojáky - http://branomarket.brano.eu/cz/e-shop/t ... 65692.html
Bohužel cena je jaká je, pokud se něco sežene z vrakoviště, je vhodné to uvést do správného stavu aby to fungovalo.
Náhrada v té wattáži není, tedy ne za srovnatelnou cenu (Webasto, Eberspacher).
Pro T603 se vyráběla topení BN4 (cca 4kW) opravdu benzinová. T613 měla topení 4N2 (4kW Nafta 2 elmotory) ovšem naftová. Pro menší auta pak byla topeníčka 2N1 (2kW).
Nyní jsou v nabídce modernizovaná topení Wind a Breeze.
jyrry.webnode.cz
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“