Lepení pohyblivé části EPP

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
tox232
Kontaktovat uživatele:

Re: Lepení pohyblivé části EPP

#16 Příspěvek od tox232 »

Zdravím
já jsem toto řešil transparentním silikonem drží to i po třech letech.
Kde rozum nestačí tam se silikon natlačí. :lol:
http://tox232.webnode.cz
jardah62

#17 Příspěvek od jardah62 »

odříznout a vlepit klasický pant. Lepit něco, co je slabé a pořád ohýbané je přivolávání problému, který už jsi zažil.
Pokud jde o pořešení na chvíli, tak asi přelepení slušně držící fólií taky bude řešení.
A nebo jak píšeš nové křídlo.
Jardah
VTjr

#18 Příspěvek od VTjr »

Ja bych to u EPP houboletu nedramatizoval. To co doporučil v tom linku na Pelikána JosefSvejk, ty fóliové panty, je pro takové malé EPP modely naprosto spolehlivé řešení. Kupříkladu já jsem ve svém téměř 3 roky starém Foxu1800, po nárazu v jednom z prvních letů, taky urval křidélka, dal jsem tam ty samé panty a zalepil je CA sekunďákem a od té doby jsem s ním absolvoval více než 600 startů. Je však potřeba použít středně hustý - má delší zpracovatelnost a taky tolik nehřeje a neleptá EPP. Ale pokud model není z EPP ale pěnového polystyrénu tak běžný CA sekunďák pochopitelně ne! Nejlepší je jeho účinek (i s vytvrzováním aktivátorem) odzkoušet na nějakém místě kde to není vidět (vnitřek kabinky, nebo vnitřek trupu). :wink:

Ještě bych zdůraznil důležitou věc. :!:
Dobré je pak v celé délce přelepit škvíru mezi křídlem a křidélkem lepící páskou (jakkoli tenkou, nejlépe transparentní). Škvíra totiž významně zvyšuje odpor a snižuje účinnost kormidel. :(
Ale musí se nalepit tak, aby v místě ohybu tvořila takovou faldu, aby potom nebránila pohybu. Pokud se například lepí zespodu, tak nejlépe je to lepit tak, že se přitom kormidlo dá do plné výchylky nahoru.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
robotmz_2

#19 Příspěvek od robotmz_2 »

To EPP sa je schopné ohýbať v mieste pántu "donekonečna" aj cez 10 rokov a nikdy sa z toho neprelomí ako napr. iný materiál pri bežnom používaní. Tiež som si kedysi myslel že napr. elevony na tore budem musieť odrezať a dať na pásku alebo pánty a nič sa nedeje, pritom toho EPPčka v mieste ohybu je možno milimeter. Na WH mám pôvodné riešenie EPPčkových pántov výškovky a smerovky už 7 rokov a má za sebou XXX štartov, naposled včera, predvčerom s pôvodnými servami. 8) a to na kysuciach včera fúkalo ako o dušu, už začínala búrka, takže závesy dostávajú zabrať.
Najpraktickejšia sa mi zdá verzia od Jamesona. Akurát len doplním že ak ju budeš lepiť zhora, buď vyklop krídelko max dole čo to dá, alebo v prstoch zlom tú pásku aby sa dotýkala aj pántu, pretože ak to zalepíš zhora /pánt je v bokoryse nižšie/ tak krídelko nepôjde vyklopiť kvôli páske dole.
BoŠ

#20 Příspěvek od BoŠ »

Haloleta jsem opravoval, dle rady zkušeného, následovně - křídlo jsem srovnal s křidélkem a shora podélně přelepil izolepou, poté jsem křídlo otočil a odspoda za pomoci párátka postupně nanesl vrstvičku UHU-Poru takovou, aby pouze spojila jednotlivé odtržené bublinky. Poté jsem křídlo na 8 hodin zafixoval tak, aby křidlo a křidélko k sobě doléhaly (částečně je drží již předtím podélně nalepená páska). Po zaschnutí odlepím horní podélnou pásku. Křidélko je pohyblivé stejně jako předtím a drží, není třeba žádná izolepa
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
VTjr

#21 Příspěvek od VTjr »

zm1 píše:...To EPP sa je schopné ohýbať v mieste pántu "donekonečna" aj cez 10 rokov a nikdy sa z toho neprelomí...

Ano, ale zvykne se to trhat pri nárazu - čumákovkou, neboli kolmém zapíchnutí do země. Křidla se prohnou dopředu tak, že to ta oslabená místa pantů nevydrží. Ja jsem přesně takhle odtrhl obě křidélka, přitom ten náraz ani nebyl tak velký, protože ten trup byl ještě v pohodě opravitelný. :wink:
BoŠ píše:... je pohyblivé stejně jako předtím a drží, není třeba žádná izolepa

Pokud ta izolepa vzhledově nevadí, tak bych ji tam klidně nechal - je to opravdu jistota, že tudy nebude profukovat vzduch a nebude to zbytečně brzdit.
Já jsem například z teorie dobře věděl, že škvíra vadí, ale dokud jsem si to nevyzkoušel, tak jsem nepředpokládal v jaké je to výrazné míře. Nepřikládal jsem tomu dostatečný význam u tohodle typu modelu - vždyť je to jen hubolet. :mrgreen: Konkrétně u toho Fox1800 jsem to nejprve opravil jen těmi ohebnými panty a asi desítku letů lítal se škvíroama. Model se mi sice zdál trochu líný na křidélka, ale nakolik to bylo výrazné jsem zjistil až když jsem pak tou páskou ty škvíry zalepil. :!: Rychlost výkrutů se prakticky zdvojnásobila a taky byl mnohem méně náchylný k ztrátě ovladatelnosti při rychlostech blízkých pádovce (zejména v letu na zádech). No a nejvíc se ten snížený odpor a lepší účinnost křidélek projevila při stoupavých výkrutech, kdy se škvírami nebyl schopen udělat ani půlvýkrut, po zalepení ho dokončil celý. :)
robotmz_2

#22 Příspěvek od robotmz_2 »

VTjr: - samozrejme, haváriu som nepočítal. Bavím sa o lietaní, nie o havarovaní :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Bez havárie to nemá šancu urvať ani za 10 rokov.
VTjr

#23 Příspěvek od VTjr »

zm1 píše:VTjr: - samozrejme, haváriu som nepočítal...

A ako to on asi urval? Len tak za letu aerodynamickými silami - to dosť pochybujem. :roll: Sú to síce len moje špekulácie, ale podľa mňa s tým trochu švihol, modelu na pohľad nebolo nič, tak s tým znovu odštartoval. Ale nevšimol si pritom, že sa spoje krídelok natrhli. :( Lebo inak si to neviem vysvetliť. :lol:
VTjr

#24 Příspěvek od VTjr »

Okrem toho, keď sa pýta nováčik serveru, tak musíš možno viac myslieť na havarovanie ako na lietanie. :lol: :lol: :lol:
Tým sa v žiadnom prípade nechcem nejako dotknúť jeho pilotských schopností, nepoznám ho. Nakoniec občas s niečim tresne každý :mrgreen: Mohol by som tu o tom napísať román. :lol: :lol: :lol: :mrgreen:
bundes
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od bundes »

Genagen píše:Nejlepsi je udelat pant z UHUporu. na kazdou stranu pantu udelas housenku. Nechas 9min zavadnout a pak pritisknes. Spoj bude pruzny a bude fungovat lepe nez puvodne.

Ja pritel pantu na epp moc nejsem.

Souhlas, doporučuji to úplně stejně, také to tak dělám po utržení EPP pantu... Hlavně se nenech přemluvit na tu tavnou pistoli, UHU por je mnohem lepší, zkoušel jsem oboje :wink:

PS: doporučí ti to každý, kdo kdy lítal EPA combat... http://www.epacombat.cz/
Letuschopno: Diablotin 8,5 ccm, Mig 7 (EPA kombat)
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od TomasC »

Na kraji kombatový závěs. Dál Uhupor, případně jen přelepit páskou.
Obrázek
VTjr

#27 Příspěvek od VTjr »

Dost mi to připomnělo doby, kdy jsme na upoutancích dělali podobně panty z takhle překřížených pásků monofilu, který jsme lepili buď jen nitrolakem nebo Kanagomem.
Jenže jak to udělat pomocí pásky, když lepidlo je jen na jedné její straně :roll:
Tohle je opravdu perfektní :wink:
Jak to, že mě to samého nenapadlo? :mrgreen:
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od TomasC »

VTjr píše:Jak to, že mě to samého nenapadlo? :mrgreen:

Protože nečteš RCMANII dost dlouho... archiv/kombat/Tomahawk2.htm
před 14 roky :roll: to
VTjr

#29 Příspěvek od VTjr »

TomasC píše:Protože nečteš RCMANII dost dlouho...

Já se opravdu hluboce omlouvám za svoji 25letou nemodelářskou pauzu. :lol: :lol: :lol:
Ale nedávno jsem slyšel, že v používání lepící pásky na opravy čehokoli jsou přeborníci důchodci. :lol: No tam mám ještě dost daleko, ale já se to ještě stihnu doučit. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Odpovědět

Zpět na „Dílna“