Výběr levného motoru do F5B

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Zba
Kontaktovat uživatele:

Re: Výběr levného motoru do F5B

#91 Příspěvek od Zba »

BambiSpP píše:Já tam lítal 13/6,5 tu jsem měl doma ale skusil bych 12/8

Kamos tam hodil 12x6 a bere kolem 42A na starsi baterku.Na novou tipuji, ze to take nepujde pres 50A.Z te 2200mAh se d vymackat jeste vic (35C), takze asi tu 13x6,5. Nevis kolik ti to bralo?Diky
RedAce

#92 Příspěvek od RedAce »

Vrtulí 13x6,5 si asi nepomůžeš - rychleji to nepoletí.
Zba
Kontaktovat uživatele:

#93 Příspěvek od Zba »

RedAce píše:Vrtulí 13x6,5 si asi nepomůžeš - rychleji to nepoletí.

Nějaké rozumné vysvětlení tvého argumentu?Díky
RedAce

#94 Příspěvek od RedAce »

O palec větší vrtule se stejným stoupáním bude mít sice větší tah, ale bude se točit pomaleji. To letadlo je dostatečně malé a lehké, aby ho na optimální rychlost vrtule utáhla i ta 12". Ta větší bude ty ampéry navíc jenom zbytečně plácat do vzduchu. Ve výsledku to nejspíš bude stoupat pomaleji. Jediné, kde ti větší vrtule pomůže, bude start.
JMalik

#95 Příspěvek od JMalik »

Zba píše:"RedAce" Vrtulí 13x6,5 si asi nepomůžeš - rychleji to nepoletí.

Nějaké rozumné vysvětlení tvého argumentu?Díky

Pokouší se ti vysvětlit, že tím stylem jak si představuješ s tím létat tam má přijít něco, co se blíží čtvercové vrtuli.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#96 Příspěvek od Doktor »

No ona je otázka jak moc se mu představa sloučí s realitou. Zatím udělal né moc dobrý krok s volbou motoru a nevim zda na to nehodlá pověsit i ten čínský odlitek ve tvaru kužele včetně odlitých šroubků co drží listy a s klasickou matičkou M3 (běhá mi mráz po zádech jenom když to píšu) který tak výhodně koupil v UK.

>Zba
Pokud nechceš utrácet zbytečně za vrtuli na 3S tak kup 12/8. Až přejdeš na 4S, tak ji tam nech. Pokud chceš lítat po delší dobu na 3S, tak si kup 12/9. Víc bych tomu s ohledem na kvalitu motoru (přijatelnou eff) nenakládal.
BambiSpP
Kontaktovat uživatele:

#97 Příspěvek od BambiSpP »

Kolik to bralo nevim nemeril jsem to ale rytmus mini stim stoupal kolmo docela slusne,jak jsem psal mel jsem ji doma,kdybych kupoval koupil bych 12/8
Futaba T8FG/ABSOLUTION/Rytmus mini VH model/Excel 2000+Asp 7,5/Easy star II
Zba
Kontaktovat uživatele:

#98 Příspěvek od Zba »

Doktor píše:No ona je otázka jak moc se mu představa sloučí s realitou. Zatím udělal né moc dobrý krok s volbou motoru a nevim zda na to nehodlá pověsit i ten čínský odlitek ve tvaru kužele včetně odlitých šroubků co drží listy a s klasickou matičkou M3 (běhá mi mráz po zádech jenom když to píšu) který tak výhodně koupil v UK.

>Zba
Pokud nechceš utrácet zbytečně za vrtuli na 3S tak kup 12/8. Až přejdeš na 4S, tak ji tam nech. Pokud chceš lítat po delší dobu na 3S, tak si kup 12/9. Víc bych tomu s ohledem na kvalitu motoru (přijatelnou eff) nenakládal.

Motor jsem vzal, co doporučil nak, akorát s nižšími otáčkami, jelikož mi zde bylo řečeno, že s větší vrtulí dosáhnu větších výkonů nebo tak nějak, nechce se mi to teď hledat. Ostatní motory nebyly povětšinou skladem a nakonec jsem se stejně nenechal do žádného přemluvit - jak někdo psal, mohl jsem akorát napsat, jak jsem se rozhodl a neoravovat vás :-D. Kužel z UK tam jde na zálet a možná tam i zůstanu na pořád. Bral jsem průměr 4mm, protože vím, jak to mají povětšinou křivě navrtané. Od kámoše nástrojáře jsem si to nechal předělat na 5mm. Jinak tam asi po záletu půjde červený pelikán turbokužel. Jeden z těch UK vozí kamarád na optimě a nic zlého to nedělá. Co se týče šroubků na něm nevím, nezkoumal jsem. Jaký tedy doporučuješ kužel?Kdyžtak doobjednám spolu s listy.
OK objednám 12x8 a příští víkend snad hurá do vzduchu.
BambiSpP
Kontaktovat uživatele:

#99 Příspěvek od BambiSpP »

Mam kuzel pohoda let uplne novej kdybys mel zajem pisni
Futaba T8FG/ABSOLUTION/Rytmus mini VH model/Excel 2000+Asp 7,5/Easy star II
Zba
Kontaktovat uživatele:

#100 Příspěvek od Zba »

BambiSpP píše:Mam kuzel pohoda let uplne novej kdybys mel zajem pisni

A jaký má průměr?Potřebuji 45mm.Díky
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#101 Příspěvek od Doktor »

Čim nižší KV při daném napájecím napětí, tim vyšší odpor vinutí a tím menší dostupný výkon!
Vrtule má ten mechanický výkon za úkol převést v tah. Tudíž když nemáš výkon na motoru, tak můžeš mít na motoru nasazenou třeba vrtuli z mlýna a je ti to prd platné. Jinými slovy průměr vrtule neudává výkon. Každopádně pokud plánuješ do budoucna aku 4S, tak je KV 900 správná cesta.

Jaký kužel? No dyť tu máme hned dva domácí výrobce kuželů! Pohoda let a MP JET. MP JET jsou levnější ale použitelné. Chlazená čtyřicítka od PL stojí 266,- a od MP JET 203,-Kč. MP JET doporučuju s trámcem 45mm. Ty červený "pelikán" jsou podobné kvality jako ostatní (dovolím si napsat slovo) hnus pocházející z číny. Akorát má Pelikán tu odlévanou červeně eloxovanou hrůzu drzost prodávat za stejnou cenu (vlastně vyšší - 269,-) jak CNC obráběný PL. Ale pokud je poptávka, tak je asi i nabídka. Pokud za to někdo chce utrácet, jeho věc. Vždyť je přece tak krásně červenej. :wink:

Každopádně držim palec pro zálet aby to dopadlo dobře.

EDIT:
45mm MP JET nedělá. Takže jedině PL.
Zba
Kontaktovat uživatele:

#102 Příspěvek od Zba »

Doktor píše:Čim nižší KV při daném napájecím napětí, tim vyšší odpor vinutí a tím menší dostupný výkon!
Vrtule má ten mechanický výkon za úkol převést v tah. Tudíž když nemáš výkon na motoru, tak můžeš mít na motoru nasazenou třeba vrtuli z mlýna a je ti to prd platné. Jinými slovy průměr vrtule neudává výkon. Každopádně pokud plánuješ do budoucna aku 4S, tak je KV 900 správná cesta.

Jaký kužel? No dyť tu máme hned dva domácí výrobce kuželů! Pohoda let a MP JET. MP JET jsou levnější ale použitelné. Chlazená čtyřicítka od PL stojí 266,- a od MP JET 203,-Kč. MP JET doporučuju s trámcem 45mm. Ty červený "pelikán" jsou podobné kvality jako ostatní (dovolím si napsat slovo) hnus pocházející z číny. Akorát má Pelikán tu odlévanou červeně eloxovanou hrůzu drzost prodávat za stejnou cenu (vlastně vyšší - 269,-) jak CNC obráběný PL. Ale pokud je poptávka, tak je asi i nabídka. Pokud za to někdo chce utrácet, jeho věc. Vždyť je přece tak krásně červenej. :wink:

Každopádně držim palec pro zálet aby to dopadlo dobře.

EDIT:
45mm MP JET nedělá. Takže jedině PL.

S tím kuželem se ještě rozhodnu. S tím motorem a otáčkami jsi mi nasadil trochu brouka do hlavy. Bůh ví, kdy se dokopu k 4S. Měl jsem tedy asi vzít 1100kv, ale to už je jedno. Neberme ohled, že to bude v budoucnu létat na 4s. Vrtuli chci koupit takovou, aby byla pro 3s, co nejúčinnější. Až budu přecházet na 4S, tak koupím klidně jinou, starou někde určitě využiji. 12x8 je tedy nejlepší volba?
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#103 Příspěvek od Doktor »

Pokud to hodláš pojmout primárně na 3S, tak bych zkusil tu 12/9. Ale věz, že když to bude hmotit hádam asi 1,4kg? nebo méně?, tak seš s příkonem kolem 450-500W na příkonovém poměru asi 350WPin/kg a to je hodně špatný pro takový éro. Zalítej to klidně na 3S, ale s přechodem na 4S dlouho neotálej.
RedAce

#104 Příspěvek od RedAce »

Můj první "hotliner" byla Optima a začínal jsem ji taky na 3S - měl jsem tam motor s 1250kV a 9x6 vrtli na 45mm trámci. V tu dobu mi to přišlo svižné, ale přechod na 4S mě přesvědčil o opaku. Tak to na 3S zalítni, ale vrtuli vem na 4S. Vždyť ty baterky jsou z HK za pakatel a ta rychlost za to stojí, když už chceš rychlé letadlo. Nebudeš litovat a tak po měsíci začneš koumat nad nějakým ještě rychlejším pohonem :D
Zba
Kontaktovat uživatele:

#105 Příspěvek od Zba »

Doktor píše:Pokud to hodláš pojmout primárně na 3S, tak bych zkusil tu 12/9. Ale věz, že když to bude hmotit hádam asi 1,4kg? nebo méně?, tak seš s příkonem kolem 450-500W na příkonovém poměru asi 350WPin/kg a to je hodně špatný pro takový éro. Zalítej to klidně na 3S, ale s přechodem na 4S dlouho neotálej.

1,4 kg je moc!Drak modelu má kolem 600 gramů + baterka a motor dá dohromady tak 350 gramů a další bižu tak 100 gramů možná. Takže letovka počítám max do 1100 gramů v případě použití becu yepu 60A, když vyjde těžiště. Když nevyjde, tak tam nacpu ještě ubec a to bude cca 100 gramů navíc, ale já to nějak vyčaruji, aby těžiště vyšlo :-D
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“