Sejmutí papírového potahu křídla
Sejmutí papírového potahu křídla
Prosím o radu, jak nejlépe odstranit starý papírový potah z konstrukčního balzového křídla. Potah je proveden Modelspanem, který je přelakován vypínacím nitrolakem, na kterém jsou 2 vrstvy lesklého nitrolaku. Potah je po havárii plošně potrhán. Po opravě hodlám křídlo znovu potáhnout fólií. Dík za každou dobrou radu.
Re: Sejmutí papírového potahu křídla
RABR píše:Prosím o radu, jak nejlépe odstranit starý papírový potah z konstrukčního balzového křídla.
Takže jsi R. získal stejnou odpověď jako ode mě. Holt se tomu acetonovýmu oparu nevyhneš.
Nejprve díky všem za poskytnuté rady.
Na základě Vašich rad jsem zvolil následující postup:
Starý potah jsem v nepřilepených místech před sejmutím nevytrhával, nemusel jsem pak odstraňovat malé "ostrůvky" starého potahu a potah sejmout jako celek. Starý potah jsem lehce potřel acetonem a na natřenou plochu položil pruhy bílých papírových kuchyňských utěrek prodávaných v roli /šíře křídla/ cca za 14,-Kč . Tento pruh přilepené utěrky jsem následně štětcem nasytil acetonem. Takto jsem najednou natřel obě strany křídla. Následně jsem celé křídlo zabalil do igelitového pytle a nechal aceton působit cca 15 - 20 minut. Po vyjmutí z igelitu šel starý potah, nalepený na papírové utěrce, velice dobře sejmout z povrhu téměř jako celek. Postup doporučuji provádět technickým acetonem, neboť nitroředidlo C 6000 nedokázalo dobře potah odlepit.
Na základě Vašich rad jsem zvolil následující postup:
Starý potah jsem v nepřilepených místech před sejmutím nevytrhával, nemusel jsem pak odstraňovat malé "ostrůvky" starého potahu a potah sejmout jako celek. Starý potah jsem lehce potřel acetonem a na natřenou plochu položil pruhy bílých papírových kuchyňských utěrek prodávaných v roli /šíře křídla/ cca za 14,-Kč . Tento pruh přilepené utěrky jsem následně štětcem nasytil acetonem. Takto jsem najednou natřel obě strany křídla. Následně jsem celé křídlo zabalil do igelitového pytle a nechal aceton působit cca 15 - 20 minut. Po vyjmutí z igelitu šel starý potah, nalepený na papírové utěrce, velice dobře sejmout z povrhu téměř jako celek. Postup doporučuji provádět technickým acetonem, neboť nitroředidlo C 6000 nedokázalo dobře potah odlepit.
Re:
Tuhle metodu jsem používal několikrát. Jde to dobře, jak z balsové konstrukce, tak i z tuhého balsového potahu, překližek, dýhy ap.Béda píše:Natírám postupně po nosnících potah acetonem, normálně štětečkem jako když lakuju a postupně odlepuju zlehka potah, jde to celkem rychle a nic se nepoškozuje
A samozřejmě je lepší použít čistý aceton, než ředidlo 6000.