Sejmutí papírového potahu křídla

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
RABR

Sejmutí papírového potahu křídla

#1 Příspěvek od RABR »

Prosím o radu, jak nejlépe odstranit starý papírový potah z konstrukčního balzového křídla. Potah je proveden Modelspanem, který je přelakován vypínacím nitrolakem, na kterém jsou 2 vrstvy lesklého nitrolaku. Potah je po havárii plošně potrhán. Po opravě hodlám křídlo znovu potáhnout fólií. Dík za každou dobrou radu.
prosek

#2 Příspěvek od prosek »

Igelitový pytel velikosti křídla /nemá-li 2m/,noviny silně zvlhčené acetonem nebo nitroředidlem, zabaliti do nich křídlo asi na půl hodiny, vyjmoput a loupat.Tak můžeš pokračovat na několikrát.
lhotas
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od lhotas »

me vetssinou staci kdyz to poradne vymacham v nitroredidle a pak si s tim jenom pohraju.. ale vetsinou se to sloupne jako nic.
Baron von Vszechnozniczil z Karambolů
DD
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od DD »

je to tak jak říká Prosek, ale jestliže máš kostru křídla lepenou kanagomem byl bych velmi opatrnýaby si z pytle nevyjmul stavebnici... ale tímto zbůsobem to je nejjednodušší
BOBNM
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od BOBNM »

Já jsem křídlo potíral acetonem a smirkovým paírem jsem křídlo objížděl a potah se zachytil na smirku. Velká spotřeba smirku, ale šlo to docela v poho.
pepan

#6 Příspěvek od pepan »

Taky jsem používal pytel a aceton.Brácha se divil, proč se s tím tak patlám, když to jde velmi rychle, ale jinak.Škrtnul sirkou a opravdu, potah byl dole v okamžiku.Jenom nový potah jaksi nebylo na co znova přilepit.Proto pozor na ochotné brášky a sirčičky!!! :lol: :lol:
Béda
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Béda »

Natírám postupně po nosnících potah acetonem, normálně štětečkem jako když lakuju a postupně odlepuju zlehka potah, jde to celkem rychle a nic se nepoškozuje :wink:
Hoki
Kontaktovat uživatele:

Re: Sejmutí papírového potahu křídla

#8 Příspěvek od Hoki »

RABR píše:Prosím o radu, jak nejlépe odstranit starý papírový potah z konstrukčního balzového křídla.

Takže jsi R. získal stejnou odpověď jako ode mě. Holt se tomu acetonovýmu oparu nevyhneš.
RABR

#9 Příspěvek od RABR »

Nejprve díky všem za poskytnuté rady.
Na základě Vašich rad jsem zvolil následující postup:
Starý potah jsem v nepřilepených místech před sejmutím nevytrhával, nemusel jsem pak odstraňovat malé "ostrůvky" starého potahu a potah sejmout jako celek. Starý potah jsem lehce potřel acetonem a na natřenou plochu položil pruhy bílých papírových kuchyňských utěrek prodávaných v roli /šíře křídla/ cca za 14,-Kč . Tento pruh přilepené utěrky jsem následně štětcem nasytil acetonem. Takto jsem najednou natřel obě strany křídla. Následně jsem celé křídlo zabalil do igelitového pytle a nechal aceton působit cca 15 - 20 minut. Po vyjmutí z igelitu šel starý potah, nalepený na papírové utěrce, velice dobře sejmout z povrhu téměř jako celek. Postup doporučuji provádět technickým acetonem, neboť nitroředidlo C 6000 nedokázalo dobře potah odlepit.
corona

Re:

#10 Příspěvek od corona »

Béda píše:Natírám postupně po nosnících potah acetonem, normálně štětečkem jako když lakuju a postupně odlepuju zlehka potah, jde to celkem rychle a nic se nepoškozuje :wink:
Tuhle metodu jsem používal několikrát. Jde to dobře, jak z balsové konstrukce, tak i z tuhého balsového potahu, překližek, dýhy ap.
A samozřejmě je lepší použít čistý aceton, než ředidlo 6000.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“