vztlakové klapky a brzdy
vztlakové klapky a brzdy
Mohl by mi někdo poradit, jak se na křidélkách nastavují vztlakové klapky a brzdy? Potřebuji vědět u čeho nahoru či dolů a o kolik. Mám letadlo Tornádo od black horse (rozpětí 145 cm, motor 7ccm, hornoplošník) Děkuji.
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
Pouzivat kridylka jako vztlaky u motoraku je podle me docela riskantni. Pokud opravdu potrebujes klapky, tak je tam udelej, pridej dalsi serva a kridylka nechcej tak jak jsou.
Kazdopadne vyklapeni kridylek dolu o hodnotu vetsi nez velmi malou je koledovani si o pruser !!
Kazdopadne vyklapeni kridylek dolu o hodnotu vetsi nez velmi malou je koledovani si o pruser !!
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
-
woro
- Kontaktovat uživatele:
Tornado má co jsem viděl docela dlouhá křidélka, ale stejně má Abu pravdu, že je lepší je vyklápět nahoru jako spoilerony (brzdy a rušiče vztlaku) a že ještě lepší je nechat je jenom jako křidélka. Navíc Tornado má poměrně velké plošné zatížení, ne? U lehkého modelu by se daly použít i flaperony (vztlaky), ale tady bych se tomu být tebou spíš vyhnul. Na co to potřebuješ?
Jiří V. _________________35MHz, kanál 62
Being drunk is feeling sophisticated without being able to say it.
Being drunk is feeling sophisticated without being able to say it.
Já bych to zase tak úplně nezavrhoval. Ze studijních důvodů jsem si udělal na Excelovi křidélka na dvě serva aby chodily jako flaperony a to samé používám na Travel Airu. Chci hlavně zjistit jak se éra chovají při jaké výchylce a snížit rychlost při přistání, což se celkem daří. Je ale potřeba počítat s tím, že to sice letí pomalu, ale najednou model padne jako šutr. Druhá - a pro mě daleko nepříjemnější - vlastnost je to, že při větší výchylce flaperonů se model prakticky nedá řídit křidélky a je potřeba víc používat i směrovku.
Na modelech ale mám přímo brutální výchylky flaperonů, jdou kolem 45ti stupňů v maximu, ale pak je někdy problém to držet ve vzduchu. Na přistání to jde skoro jako Harrier a je třeba nechat běžet motor na víc než volnoběh
Radši používám tak poloviční výchylky flaperonů do cca 20ti stupňů, asi to i přepákuju aby to víc nešlo. Zapomněl jsem - všechny výchylky jsou dolů jako klapky, nahoru jsem je ani nezkoušel a vlastně ani nevím jestli se výchylky nahoru u motoráků používají.
K mixu - uvažoval jsem o něm, ale než jsem se dostal k tomu abych ho nastavil, tak jsem se naučil to rovnagt výškovkou. Navíc v pomalém letu po startu nebo před přistáním se klopný moment neprojeví zdaleka tolik jako při vytažení za letu "na plný knedlík".
Na modelech ale mám přímo brutální výchylky flaperonů, jdou kolem 45ti stupňů v maximu, ale pak je někdy problém to držet ve vzduchu. Na přistání to jde skoro jako Harrier a je třeba nechat běžet motor na víc než volnoběh
K mixu - uvažoval jsem o něm, ale než jsem se dostal k tomu abych ho nastavil, tak jsem se naučil to rovnagt výškovkou. Navíc v pomalém letu po startu nebo před přistáním se klopný moment neprojeví zdaleka tolik jako při vytažení za letu "na plný knedlík".
V provozu - Future II, Travel Air 8ccm, Easy Glider Elektro, Toro 900 III.
RIP - Tucano 15ccm
Odlozeno/zruseno/prodano - Bellanca (cinan), Toro 900 I., Excel 2000 7,5 I., Excel 2000 7,5 II., Tornado XX
RIP - Tucano 15ccm
Odlozeno/zruseno/prodano - Bellanca (cinan), Toro 900 I., Excel 2000 7,5 I., Excel 2000 7,5 II., Tornado XX