vztlakové klapky a brzdy

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Libor.
Kontaktovat uživatele:

vztlakové klapky a brzdy

#1 Příspěvek od Libor. »

Mohl by mi někdo poradit, jak se na křidélkách nastavují vztlakové klapky a brzdy? Potřebuji vědět u čeho nahoru či dolů a o kolik. Mám letadlo Tornádo od black horse (rozpětí 145 cm, motor 7ccm, hornoplošník) Děkuji.
woro
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od woro »

Vztlaky trochu (do 10°) dolů, brzdy nahoru nebo hodně dolů. Ale nevím jestli to na tomhle modelu má cenu.
Jiří V. _________________35MHz, kanál 62
Being drunk is feeling sophisticated without being able to say it.
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Hoki »

Taky si myslím, že to je zbytečné. Rozhodně ty brzdy. Vztlaky stačí kolem 5°, ale to chce vyzkoušet. Radši víše, musíš hned reagovat výškovkou. Jinak to pak zbíráš ze země.
Honza

#4 Příspěvek od Honza »

Být tebou, moc bych se tím nezabýval. Pokud ti vadí vyšší přistávací rychlost, mohlo by ti to pomoci, ale pokud budeš vztlakovat a budeš necitelný na výškovku, spíš havaruješ. To, co píše Hoki, dává smysl. Jestli máš rádio s mixem, rozhodně ho nastav (křidélka dolů = výškovka nahoru).
Abu
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Abu »

Pouzivat kridylka jako vztlaky u motoraku je podle me docela riskantni. Pokud opravdu potrebujes klapky, tak je tam udelej, pridej dalsi serva a kridylka nechcej tak jak jsou.
Kazdopadne vyklapeni kridylek dolu o hodnotu vetsi nez velmi malou je koledovani si o pruser !!
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Abu
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Abu »

Honza píše:Jestli máš rádio s mixem, rozhodně ho nastav (křidélka dolů = výškovka nahoru).

Hmmm, jistota padu po kridle 90% :?: :(
(obzvlaste pokud nejsou kridelka po celem rozpeti ale jen na konci)
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Honza

#7 Příspěvek od Honza »

To záleží do jisté míry na něm. Jestli si chce hrát s ohněm, myslím, že pro něj bude lepší, když bude mít malou kompenzaci rovnou, než když bude rovnat rukama a na první pokus to přetahne a zaboří do země.
woro
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od woro »

Tornado má co jsem viděl docela dlouhá křidélka, ale stejně má Abu pravdu, že je lepší je vyklápět nahoru jako spoilerony (brzdy a rušiče vztlaku) a že ještě lepší je nechat je jenom jako křidélka. Navíc Tornado má poměrně velké plošné zatížení, ne? U lehkého modelu by se daly použít i flaperony (vztlaky), ale tady bych se tomu být tebou spíš vyhnul. Na co to potřebuješ?
Jiří V. _________________35MHz, kanál 62
Being drunk is feeling sophisticated without being able to say it.
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Nakadah »

Mam to tak na Capriolu, vztlaky 10mm dolu a brzdy 10mm nahoru. Brzdy moc ucinne nejsou, chce to vetsi vychylku. Ale lip se mi s nimi lita na zadech. A 10mm jako klapky zlepsuji klouzavost a muzu litat skoro krokem. Nak
georg
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od georg »

Já mám na Canarovy akorát udělaný na křidélkách brzdy, trošku nahoru, a lítat s tim je dost o držku, pár sekund a hned je vypnou, jinak hapáš po křídle.
kanál: 40 Mhz-81, 54, 53 a 2.4 Ghz Jeti DUPLEX
Modeláři Točná
spicu

#11 Příspěvek od spicu »

chtěl bych se zeptat nevědel by někdo mám Futabu FC 16 a rád bych skusil mix křidélek a klapek ,když zapojím serva do 1 a 5 kanálu tak to chodí ale nedaří se mi naprogramovat exponencionály jdou jen na servu v kanále č. 1 z manuálu jsem nezjistil jestli to tato souprava umožnuje
tengler

#12 Příspěvek od tengler »

Já bych to zase tak úplně nezavrhoval. Ze studijních důvodů jsem si udělal na Excelovi křidélka na dvě serva aby chodily jako flaperony a to samé používám na Travel Airu. Chci hlavně zjistit jak se éra chovají při jaké výchylce a snížit rychlost při přistání, což se celkem daří. Je ale potřeba počítat s tím, že to sice letí pomalu, ale najednou model padne jako šutr. Druhá - a pro mě daleko nepříjemnější - vlastnost je to, že při větší výchylce flaperonů se model prakticky nedá řídit křidélky a je potřeba víc používat i směrovku.
Na modelech ale mám přímo brutální výchylky flaperonů, jdou kolem 45ti stupňů v maximu, ale pak je někdy problém to držet ve vzduchu. Na přistání to jde skoro jako Harrier a je třeba nechat běžet motor na víc než volnoběh :-) Radši používám tak poloviční výchylky flaperonů do cca 20ti stupňů, asi to i přepákuju aby to víc nešlo. Zapomněl jsem - všechny výchylky jsou dolů jako klapky, nahoru jsem je ani nezkoušel a vlastně ani nevím jestli se výchylky nahoru u motoráků používají.
K mixu - uvažoval jsem o něm, ale než jsem se dostal k tomu abych ho nastavil, tak jsem se naučil to rovnagt výškovkou. Navíc v pomalém letu po startu nebo před přistáním se klopný moment neprojeví zdaleka tolik jako při vytažení za letu "na plný knedlík".
V provozu - Future II, Travel Air 8ccm, Easy Glider Elektro, Toro 900 III.
RIP - Tucano 15ccm
Odlozeno/zruseno/prodano - Bellanca (cinan), Toro 900 I., Excel 2000 7,5 I., Excel 2000 7,5 II., Tornado XX
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“