L33 a startovací vozik

Název je dostatečně samovysvětlující...
Zpráva
Autor
MakoBear
Kontaktovat uživatele:

L33 a startovací vozik

#1 Příspěvek od MakoBear »

Ahoj

koupil jsem z druhe ruky L33 solo od Bobomodel
http://www.bobomodel.cz/Download/L33_vykres.pdf
navic ma vrtuli a stsm motor v cumaku
davam ho do jara dohromady a premyslim nad fazi startu
preci jenom to neni nejlehci ero
na netu jsem videl dost casto tyto voziky - napr.
Obrázek
nemate nekdo zkusenosti s timto, idealne nakres ,
mam pocit, ze bude dost dulezita poloha letadla na voziku, tj jestli je potlacene atd.
Pls o nejake prakticke zkusenosti s vozikem nebo timto modelem (L33)
Surgical

#2 Příspěvek od Surgical »

Poloha na vozíku je ideálně neutrální, tedy žádné potlačení (natažení už vůbec ne) při rozjezdu je někdy vhodné potlačovat výškovku (s citem) a postupně pouštět, pokud vyosení motoru má tendenci větroň při plném plynu vzpínat. Vozík musí být dostatečně stabilní pro danou velikost a hmotnost větroně (rozvor a rozchod), průměr kol se obvykle řídí možností startu z upravené dráhy (asfalt), kdy stačí menší, nebo z roughu (pak jistě větší). Kola jistě v ložiskách, se sbíhavostí či rozbíhavostí, příklonem či odklonem je nutné si pohrát, vozík musí za každou cenu jet rovně pomalu i na plný plyn, musí být tudíž i dostatečně tuhý, aby nekmital a nekroutil se. Při tom všem musí být, pochopitelně, co nejlehčí, aby ho vůbec motor větroně utlačil a roztlačil na přijatelně dlouhé dráze.
Výška vozíku se určuje (s příslušnou rezervou) podle průměru největší uvažované vrtule větroně/větroňů, které ho používají. Čím nižší, tím lepší stabilita, ovšem vrtule musí být v bezpečné výšce i při výskytu nečekané překážky (drn, kamínek apod., pochopitelně před čelním nárazem ji nic neuchrání :) )

Startovací vozík inzeroval tuším i Reichard-modell v dodávce kompletu svého větroně Grob G103 TwinAcro http://www.reichard.cz/eshop/product_info.php?cPath=354&products_id=3043, který má rozpětí 3.6 metru a váží v plné palbě s baterkama jistě 4 kila, co se zkusit zeptat u nich? Cena je tam udaná 1200 Kč, třeba by aspoň plánek poskytli, pokud je cena přivysoká....
Surgical

#3 Příspěvek od Surgical »

Ještě jsem našel nákres
Obrázek

vozíku
Obrázek

z webu http://www.werbitzky.com/

vozík v akci :)

Obrázek
AAddaamm
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od AAddaamm »

Zdá se mě že dokonce vozíky dělá REICHARD nepletu-li se ...
KATANA X Lite
DIABLOTIN ( 15 ccm )
Sprint
ZooMBI
...
MakoBear
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od MakoBear »

ahoj - diky za pomoc

to surgical - ten vozik na ASW jsem na tech brnenských stránkách nasel take. Obavam se vsak ze je urcen pro asfaltovou plochu a vetron z neho startuje silou motoru.

Ja vsak spise uvazuji na gumicukem/navijakem a vozik by mel usnadnit vypousteni tj start bez pomocnika. Jednou jsem mel v ruce F3J na gumicuku a vim ze to neni zadna legrace udrzet v ruce. A to se drzi podstatne lepe nezli ten muj bachratec - takze sbiram hlavne praktické zkušenosti . Napoprve to asi stejne hodime z ruke ve dvou ..

Jelikoz nemam pristup na asfalt, v idealnim pripade na ultralight letiste, kde si kus pro starty musime vystihat na patricnou delku, myslim ze by byl vhodnejsi vozik s vetsimi koly. Idealne puvodni obrazek . Moje predstava je tedy vozik s vetsimi koly, ero tedy v neutralu se zarazkou na nabezce a gumicuk pripojeny na haček letadla. Motor bych zapinal az by letadlo bylo z voziku na na rychlosti a mozna vyhaknute z gumicuku. Pod motorem z voziku se mi startovat nechce, je to lopata a bylo by otazkou casu kdy to strejchne listem o zem. Nemluve o povrchu letiste, ktere ma k rovine asfaltu daleko

Jeste jsem uvazoval o jednoduche rampe a kratkym gumicukem do V viz napr. stranky L.Kolmana
8Dandee

#6 Příspěvek od 8Dandee »

zdravim,

ja bejt tebou, tak se poohlédnou po nějakém starším kočárku... a jestli máš ruce, tak si ho trochu uprav (udělej si na něho konstrukci) a máš to jednoduchy a levny řešení...

A navíc si to můžeš udělat přesně podle představ a na míru rozměrů tvého letadla...

:idea: :wink: :wink:
spitfire2
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od spitfire2 »

Nemáte video jak se s tim startuje? Nějak si to vůbec nedovedu představit. :D
Vzduch je naše moře!!!
MakoBear
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od MakoBear »

spitfire2 píše:Nemáte video jak se s tim startuje? Nějak si to vůbec nedovedu představit. :D

zde z asfaltu
http://brnovfr-flightsim.ic.cz/data/start_elektro.wmv

ale to je podle mne vlastni silou tj ma motor v cumaku
mam pocit ze to muze byt problem s rizenim smerovkou na nizsi rychlosti
apod...
Johnny
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Johnny »

podle me to ani nemůže řídit vůbec... myslím směrově.. jedině co by šlo udělat je tam šoupnout obyčejný přijímač a baterky se servem a ovládat to samostatně..
Don't drink and drive, smoke and fly.
Pavelg
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Pavelg »

Nevim jestli je to vůbec reálný, ale co ten vozík udělat s předníma kolečkama napevno a zadní volně otočné, to už by možná šlo uřídit směrovkou.
Pavel
MakoBear
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od MakoBear »

:roll: no nevim - prave proto shanim hlavne praktické zkusenosti nekoho, kdo to provozuje. Hledat mozna jiz objevene to na letadlo teto kategorie mi pripada pro mne jako drahy špas.Možna to nejprve zkusim na nějaké dvojmetrovce kde je trup za 700 Kc
Jak jsem to zatim pochopil, letadlo se dlouho na tom voziku neveze , jedna se cca o par metrů, takze nemyslim,ze je to nutne ridit. Neco jineho muze byt uzky asfalt a vozik s malymi kolecky, ktery kdyz sjede tak je vymalovano.
Pri pouziti gumicuku ci navijaku nepredpokladam u sebe takove nadlidske schopnosti abych uridil i vozik.
Vozik rizeny nekym druhym , dalsi RC soupravou - to reseni možná ztraci ten hlavni smysl - jednoduchy start - idealne v jednom , tj uvolneni voziku treba pedalem jako jsem mel u katapultu na picojeta.
Otocny par kolecek - to mam pocit, ze by to nedrzelo smer vubec, každa nerovnost - jelikoz to chci provozovat na travnatem povrchu, to rozhodí.
Surgical

#12 Příspěvek od Surgical »

Řiditelný vozík je nesmysl. Musí být postaven a seřízen, aby za všech okolností jel rovně....
slava_n

#13 Příspěvek od slava_n »

Pavelg píše:Nevim jestli je to vůbec reálný, ale co ten vozík udělat s předníma kolečkama napevno a zadní volně otočné, to už by možná šlo uřídit směrovkou.

Tak to ani náhodou :!: :!: :!: :!: :!: Vozidlo s řízenou zadní nápravou je z principu směrově nestabilní, jestli něco řídit, tak přední nápravu :!: :!: :!:
Terry
#14 Příspěvek od Terry »

Dle mého názoru (zkušenosti) se přikláním k názoru Pavelga.Pokud bude čep kola mimo svislou osu otáčení ,tedy půjde o vlečené kolo bude naopak vozík stabilnější než s řídícím předním kolem.
Honza

#15 Příspěvek od Honza »

Terry píše:Dle mého názoru (zkušenosti) se přikláním k názoru Pavelga.Pokud bude čep kola mimo svislou osu otáčení ,tedy půjde o vlečené kolo bude naopak vozík stabilnější než s řídícím předním kolem.

To nebude fungovat, i u podvozku s řízenou ostruhou je při startu třeba řídit směrovku (kolo), aby letadlo jelo rovně. V každém případě, pokud ale nebude vítr foukat ideálně (proti), bude to určitou měrou model stáčet jako korouhvičku. Korekce se budou dělat velmi těžko.
Odpovědět

Zpět na „Větroně“