Fletout píše:Ano kritizují.
Nevim, jak můžeš soudit opotřebení modelu po třeba dvou letech, když aktuální fotky tam nemám !
Když se k tomu letadlu člověk chová tak jak má ...přistává na trávu a né do křoví a pod... tak je letadlo stále jako po dokončení. A nechápu tvoji námitku na dobu stavby, když tam neni zmíněn přesný čas. Mimochodem pokud si vzpomínám, tak mi to trvalo něco přes 2 měsíce, což mi hodně rozhodně nepřijde ! a to jsem nedělal samozřejmě v jednom kuse.
Jsem modelář už dost let a žádný model jsem do nekoukatelného stavu nedostal ! Nevim co s tim děláš, ale vzduch většinou éru nic neudělá.
Takže že tě to neuspokojuje, je mi někde hodně hluboko.
Myslím že kuličky, XPS, EPS, EPP ... a jiné PU pěny je celkem dobrý stavební materiál,ale... občas z uvedených materiálu postavím i nějaký model, tak vím jak časem vypadá a tj. nemusím znát aktuální stav tvého letadla po dvou letech.
Přiznám se,docela by mě štvalo , kdybych na letadle makal 2 měsíce a po roku ( někdy i dříve)přenášení a převážení na letiště ,rozebírání a skládaní by z něj měl být ožužlaný kus polystyrénu.
O lítání a výběru ploch pro vzlety a přistání to evidentně není.Bohužel , mě se vždycky v průběhu ca 10-15let používání modelu povede nesčetně krát trefit futra dveří, nebo jiné překážky, když model někam nesu. Občas jej na něco přimáčknu při manipulaci a údržbě a u modelů se spalovacím motorem ,tak se na povrchu vyřádí i chemie.
Koukni na fotky, jak časem a provozem degraduje dřevo. Mělo slušnou povrchovou ochranu, provedenou potažením papírem, stříknuto plničem, bází a 2K lakem.

- Přední část trupu nového modelu _1996.

- Degradace přední části trupu po ca 11letech provozu.

- Přední část trupu po elektrifikaci . Tři roky provozu s elektromotorem - stav před celkovou rekonstrukcí.
Model jsem postavil v roce 1996. Doposud je v provozu. Má za sebou víc než 3500 startů a přistání na různých modelářských letištích v Evropě a nikdy se nelíbal se zeměkoulí.
Přesto zchátral, až jsem se na něj nemohl koukat... tak jsem jej zrenovoval.
Jak vypadal v době vzniku a nyní si můžeš prohlédnout zde:
http://www.vekamodel.cz/rekonstrukce-%2 ... ve-upravy/ To jenom pro ilustraci vzhledu otlučeného modelu ,na který se již nedá koukat.

No a jak to vidíš u modelu z XPS, zvládneš to s ním taky tak?
Myslím, že pracnost tvého modelu bude skoro stejná s tím mým "dřevákem",který má křídlo z klasického PS potažené balsou a papírem.
Bych tipnul,že vzhled a životnost chráněné a nechráněné pěny ( kuliček) lze po krátkém provozu jen obtížně srovnávat.
Pozn. výše uvedený text však není odsouzením modelů z XPS a jiných typů kuliček, jež jsou pro některé kategorie modelů nenahraditelným materiálem, ale lehkým pokusem o bližší vysvětlení toho, co jsem napsal v předchozím příspěvku ...veka1